fbpx

Domain Name Ιστοσελίδας: Τι πρέπει να ξέρεις!!

Domain name και SEO

Η δημιουργία ιστοσελίδας σε επιχείρηση σίγουρα αποτελεί ένα θετικό και καθοριστικό βήμα για την εξέλιξη της, εν έτη 2022. Ωστόσο, η απόφαση για το αν  αυτή η ιστοσελίδα θα έχει domain name της περιοχής που εδρεύει π.χ. disolt.gr ή disolt.com εξαρτάται από την στρατηγική της επιχείρησης, τους στόχους της, το κοινό στόχευσης, αν θα είναι δίγλωσση (ή με παραπάνω γλώσσες) η ιστοσελίδα κ.α. Επιπλέον, η επιλογή domain και κατά συνέπεια η γλώσσα που χρησιμοποιείται εντός κειμένου της ιστοσελίδα επηρεάζει το SEO. Συνεπώς, η σχέση domain name και γλώσσας επηρεάζει άμεσα και έμμεσα τις διαδικασίες SERPs αλλά και την SEO στρατηγική.

Συνεπώς, στο πλαίσιο αυτό, θα επισυνάψουμε μερικά στοιχεία που μπορούν να σας βοηθήσουν για το τι πρέπει να προσέξετε πριν την επιλογή domain.

Κανονισμοί περιεχομένου και νομοθεσίες

Κάθε χώρα έχει διαφορετικούς κανόνες και ρυθμίσεις σε σχέση με τις διαδικτυακές δραστηριότητες και συνάμα επιχειρήσεις. Επομένως, ένα από τα βασικά βήματα αποτελεί η ανάγνωση και κατανόηση των πολιτικής απορρήτου και δεδομένων. Η εφαρμοσιμότητα των κανόνων καθώς και το πλαίσιο καταχώρισης του διαφέρει από χώρα σε χώρα. Έτσι, αν επιλέξετε π.χ ένα Ιαπωνικό domain, γιατί επιθυμείτε να στραφεί το περιεχόμενο ή τα προϊόντας σας προς την χώρα του ανατέλλοντος ηλίου, πρέπει να ελέγξετε τους σχετικούς κανονισμούς.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο GDPR (Γενικός κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων) που ισχύει από το 2016, θέτει με σαφές τρόπο τα εξής:

«Αν υπάρχει έδρα και δραστηριότητα σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή και όχι, αν τα δεδομένα αυτά αφορούν Ευρωπαίους πολίτες ή έχουν σχέση με οποιουδήποτε είδους υπηρεσίες και αγαθά που προωθούνται προς Ευρωπαίους πολίτες»

Αντίστοιχα στην Κίνα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε άλλες χώρες αλλά και πολιτείες των Η.Π.Α ισχύουν διαφορετικοί κανόνες και νομοθεσίες, πράγμα που σημαίνει ότι η επιλογή της χώρας στόχευσης και το domain, προϋποθέτει μια διαδικασίας ανάλυσης και αυτού του πλαισίου.

Τοπικό vs Διεθνές Domain: Ανταγωνισμός και τοπική αγορά

Πολλές φορές δεν είναι μόνο οι καταναλωτικές συνήθειες των χρηστών ανά χώρα που επηρεάζουν την πορεία ενός e-shop. Σε πολλές περιπτώσεις, ο σχεδιασμός, η μετάφραση και προσαρμογή των κειμένων στο κοινό της ιστοσελίδας (είτε είναι άρθρο είτε περιγραφή προϊόντος) μπορούν να επηρεάσουν τον τελικό επισκέπτη. Κατ’ επέκταση, το κείμενο που βρίσκεται εντός της ιστοσελίδας και οι διάφορες περιγραφές μπορούν να επηρεάσουν φυσικά και το SEO. Συνεπώς, αυτό αποτελεί ένα επιπρόσθετο κομμάτι που πρέπει να προσεχθεί όταν μια ιστοσελίδα (επιχείρηση) θέλει να διεισδύσει και σε άλλες αγορές.

Ένα άλλο βασικό στοιχείο αποτελούν τα έμμεσα πλεονεκτήματα ενός τοπικού domain. Πιο συγκεκριμένα, ένα τοπικό domain αυξάνει την εμπιστοσύνη των χρηστών, δεδομένου ότι κατά πλειονότητα θα έχει λιγότερα μεταφορικά (αν πρόκειται για προϊόντα), θα είναι γρηγορότερη η εξυπηρέτηση, θα έχει μεγαλύτερη πληροφόρηση στην τοπική γλώσσα αλλά και φυσικά θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί με μεγαλύτερη ακρίβεια εργαλεία όπως το Google My Business σε τοπικό επίπεδο.

Κλείνοντας..

Κάθε αγορά αντιμετωπίζει διαφορετικά τον τρόπο λειτουργίας μιας ιστοσελίδας. Για παράδειγμα μια λιγότερο ενοποιημένη αγορά σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τους δικούς τους κανονισμούς και φυσικά τις δικές της νομικές απαιτήσεις. Επιπρόσθετα, σε επίπεδο περιεχομένου, καλό είναι τα κείμενα και οι περιγραφές να έχουν γραφτεί από κάποιον που να γνωρίζει καλά την γλώσσα κοινού που απευθύνεται η ιστοσελίδα, έτσι ώστε να μπορεί να δημιουργηθεί και μια εξατομικευμένη εμπειρία στους χρήστες. Επιπρόσθετα, σε σχέση με τα τεχνικά χαρακτηριστικά, μια καλή λύση θα μπορούσε να δημιουργούνται ξεχωριστές σελίδες σε διαφορετικές γλώσσες και προσαρμοσμένα domains έτσι ώστε να εξυπηρετεί έναν διττό ρόλο (SEO & Πολιτικές Απορρήτου και κανονισμών).

Άμα θέλετε να λαμβάνεται πρώτοι τα τελευταία άρθρα μας, μπορείτε να κάνετε εγγραφή στο newsletter μας εδώ.