fbpx

Πως η μαφία της PayPal άλλαξε το κόσμο των ηλεκτρονικών πληρωμών…και όχι μόνο!

Πως η μαφία της PayPal άλλαξε το κόσμο των ηλεκτρονικών πληρωμών…και όχι μόνο!

Η PayPal για πάνω από 20 χρόνια δίνει τη δυνατότητα σε οποιοδήποτε άτομο ή επιχείρηση, να στέλνει και να λαμβάνει πληρωμές μέσω του Internet με ασφάλεια, άνεση και χωρίς κόστος, χρησιμοποιώντας απλά την διεύθυνση email του. Πως έφτασε να θεωρείτε μια από τις καλύτερες πλατφόρμες για ηλεκτρονικές πληρωμές παγκοσμίως, ποια είναι η ιστορία της και ποια είναι η «μαφία» της PayPal;

Ας ταξιδέψουμε πίσω στον Φεβρουάριο του 1999…
Ένας 27χρονος νεαρός καταφέρνει να πουλήσει στην Compaq για 307 εκατομμύρια δολάρια την Start Up επιχείρηση του Zip2, μια η οποία παρείχε υπηρεσίες καταλογογράφησης και εύρεσης εμπορικών επιχειρήσεων. Το όνομα του νεαρού, Elon Musk!

Ο Musk αμείφθηκε με 22 εκατομμύρια δολάρια από αυτό το deal. Ο Musk από μικρός ήταν ένα ιδιαίτερα έξυπνο παιδί. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πρετόρια της Νότιας Αφρικής και ήδη σε ηλικία 12 ετών έμαθε στον εαυτό του προγραμματισμό, φτιάχνοντας το 1ο του ηλεκτρονικό παιχνίδι στη γλώσσα BASIC. Το 1989 μετακομίζει με την μητέρα του στον Καναδά για να σπουδάσει.

Ένα μήνα μετά ο Musk είχε ήδη βρει τον επόμενο του στόχο με όνομα «X.com»! Το X.com ήταν η πρώτη online τράπεζα. Την ίδια περίοδο, μια άλλη εταιρεία που λεγόταν Cofinity, παρείχε παρόμοιες υπηρεσίες με την X.com. Το 2000 ο έντονος ανταγωνισμός μεταξύ των δύο αυτών εταιρειών, οδηγεί την Cofinity να δημιουργήσει το γνωστό πλέον σε όλους brand «PayPal». Έπειτα από μεγάλη διαμάχη, κάποια γεγονότα που σχετίζονται με το πασίγνωστο eBay, φέρνει τις δύο εταιρείες πιο κοντά από ποτέ. Δίνουν τα χέρια και συγχωνεύονται για να μπορέσουν να γίνουν ακόμα πιο ανταγωνιστικές.

Κρατήσαν το X.com ως επωνυμία της νέας επιχείρησης, καθώς κράτησαν και το brand PayPal.

Όμως κάποια λάθη στην ηγεσία μεταμόρφωσαν την Start Up εταιρεία X.com, σε μια πιο γραφειοκρατική εταιρεία, πράγμα που δυσκόλεψε αρκετά την κατάσταση. Παρόλες τις δυσκολίες και τις αλλαγές που έγιναν με το καιρό, η PayPal κατάφερε να προσαρμοστεί σε κάθε κατάσταση και τον Ιούνιο του 2001 μετονομάζεται από X.com σε PayPal. Όταν η PayPal το 2002 έκανε την είσοδο της στο χρηματιστήριο κατάφερε να σηκώσει 63 εκατομμύρια δολάρια και ταυτόχρονα την ίδια περίοδο το 70% των συναλλαγών στο eBay γινόταν μέσω PayPal.

Έτσι το eBay έκανε την κίνηση του προσφέροντας 1.5 δισεκατομμύρια δολάρια, εξαγοράζοντας έτσι την PayPal!

Γιατί λέμε η μαφία της PayPal και ποια είναι;

H μαφία της PayPal είναι μια ομάδα πρώην υπαλλήλων και ιδρυτών της PayPal που από τότε έχουν ιδρύσει και αναπτύξει πρόσθετες εταιρείες τεχνολογίας όπως η Tesla, Inc., LinkedIn, Palantir Technologies, SpaceX, Affirm, Slide, Kiva, YouTube, Yelp, και Yammer.

Η PayPal είχε συγκεντρώσει αρκετά έξυπνους, ικανούς και πολύ ενεργητικούς ανθρώπους με ιδιαίτερες ικανότητες, που έκαναν τις ιδέες τους πράξη και είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό…το «μικρόβιο» της επιχειρηματικότητας!

Αναφορικά αυτή η «μαφία» απαρτίζονταν από τους:

Elon Musk
SpaceX, Tesla, The boring company, Neurolink κ.α.

Ken Howery, Luke Nosek
Founders Fund

Reid Hoffman
LinkedIn

Yishan Wong
Εργάστηκε στο Facebook και έγινε CEO στο Reddit

Steve Chen, Chad Hurley, Jawed Karim
Ιδρυτές του YouTube

και η λίστα συνεχίζεται…

Τι υπηρεσίες προσφέρει η PayPal;

Η PayPal έχει ως κύριο πυλώνα των υπηρεσιών της, την ηλεκτρονική μεταφορά χρημάτων μέσω της πλατφόρμας της. Προσφέρει μια πολύ απλή διαδικασία δημιουργίας λογαριασμού χρησιμοποιώντας μόνο το email για να γίνει η εγγραφή νέου λογαριασμού. Εκτός από το eBay που προαναφέρθηκε, η PayPal δίνει την πολύ σημαντική δυνατότητα διασύνδεσης της σε ηλεκτρονικά καταστήματα. Αυτό σημαίνει πως οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις έχουν την δυνατότητα να προσφέρουν ακόμα μια επιλογή στους τρόπους πληρωμής των e-Shop τους, παρέχοντας στους πελάτες τους ακόμα μια αξιόπιστη λύση για τις online πληρωμές τους.

Πως δουλεύουν οι ηλεκτρονικές πληρωμές μέσω της PayPal;

Οι ηλεκτρονικές πληρωμές μέσω PayPal είναι μια εύκολη διαδικασία που ακολουθεί 5 απλά βήματα. Αυτά είναι:

1. Πληρώνει ο πελάτης
2. Η συναλλαγή κρυπτογραφείτε για την διασφάλιση της
3. Εγκρίνεται η πώληση ή και όχι, ανάλογα την περίπτωση
4. Αποστέλλονται τα χρήματα στον επαγγελματικό τραπεζικό λογαριασμό σας
5. Τα χρήματα βρίσκονται πλέον στον επαγγελματικό τραπεζικό λογαριασμό σας!

Για παράδειγμα της παραπάνω διαδικασίας, ας υποθέσουμε πως ο Δημήτρης ψωνίζει από το e-Shop shoes.gr που βρίσκεται στο Χαλάνδρι ένα ζευγάρι παπούτσια και επιλέγει ως τρόπο πληρωμής την PayPal. Το e-Shop τον ανακατευθύνει στη πλατφόρμα πληρωμών της PayPal όπου και μπορεί να επιλέξει να πληρώσει μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας. Επιλέγει την χρεωστική κάρτα και καταβάλει το ποσό που κοστίζουν τα παπούτσια που διάλεξε. Με την πληρωμή η πληροφορία της συναλλαγής κρυπτογραφείτε και πιστοποιείτε από την πύλη πληρωμών για την αποφυγή απάτης. Όλα αυτά φυσικά γίνονται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα!
Αφού εγκριθεί (ή και όχι κάποιες φορές ανάλογα την περίσταση) τα χρήματα αποστέλλονται από τον τραπεζικό λογαριασμό του πελάτη στην τράπεζα που έχετε συνδεδεμένη στην PayPal και η τράπεζα σας καταθέτει τα χρήματα στον επαγγελματικό λογαριασμό σας. Τα χρήματα βρίσκονται πλέον στην διάθεση σας.

Ποιος είναι ο ρόλος της PayPal το 2021;

Το 2014 η PayPal ανεξαρτητοποιήθηκε από το eBay και δραστηριοποιείτε σε 190 αγορές και διαχειρίζεται πάνω από 360 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες. Πρόσφατα αγόρασε μετοχές της εταιρείας GoPay που βρίσκεται στην Κίνα και με αυτή την κίνηση η αμερικανική πλατφόρμα έγινε η πρώτη πλατφόρμα πληρωμών τρίτων με 100% ξένη ιδιοκτησία στην Κίνα.

Όπως υποστηρίζει και η επίσημη σελίδα του Nasdaq, το 2021 μπορούμε να περιμένουμε 3 πράγματα από την PayPal:

1. Περισσότερες προόδους στις δυνατότητες «ψηφιακού πορτοφολιού»
2. Βαθύτερη παρουσία στον φυσικό κόσμο
3. Τα κέρδη αυξάνονται γρηγορότερα από τα έσοδα

Η PayPal στηρίζεται αρκετά στα ηλεκτρονικά καταστήματα – e-Shop, πράγμα που την έφερε σε ευνοϊκή θέση όταν ο πλανήτης μας ήρθε αντιμέτωπος με την πανδημία Covid-19. Πολλά e-Shop παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα χρησιμοποιούν συχνά την PayPal ως τρόπο πληρωμής.

Μια ακόμα ενδιαφέρον κίνηση που έκανε η PayPal είναι να δημιουργήσει ένα νέο σύστημα πληρωμών μέσω QR Codes. Για παράδειγμα ένας πελάτης που επισκέπτεται το φυσικό κατάστημα «Χ» με ρούχα στο Μαρούσι, σκανάρει με το κινητό του το κωδικό QR που του παρέχει το κατάστημα και άμεσα προχωράει στην πληρωμή ανέπαφα.

Τέλος, η PayPal έχει επενδύσει και στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων, δίνοντας την δυνατότητα στους χρήστες της να αγοράζουν, να πουλάνε και να κρατάνε κρυπτονομίσματα. Τα κρυπτονομίσματα έχουν αποκτήσει μεγάλη αναγνωρισιμότητα παγκοσμίως και σταδιακά όλο και περισσότερος κόσμος τα επιλέγει για τις συναλλαγές του.

 

Η PayPal είναι μια εταιρεία που θα συνεχίσει να απασχολεί το κόσμο των ηλεκτρονικών συναλλαγών και έχει αποδείξει την προσαρμοστικότητα της στις δύσκολες καταστάσεις, την αντοχή στον χρόνο και την αξία που παρέχουν οι υπηρεσίες της. Ας δούμε λοιπόν, πως θα βοηθήσει το μέλλον των ηλεκτρονικών συναλλαγών και του ηλεκτρονικού εμπορίου να καινοτομήσει και να ανθίσει περισσότερο!

Εάν σας άρεσε το άρθρο αυτό, μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο «Stripe η εταιρεία γνωστή και ως «Internet’s Middleman» των 36 δισεκατομμυρίων δολαρίων!».

Post a Comment