fbpx

Ξεκινήστε διαφήμιση στην Google…Τι πρέπει να ξέρετε;

diafimish-sthn-google-ti-prepei-na-kserete

Ένα από τα σημαντικότερα διαφημιστικά εργαλεία (αν όχι το σημαντικότερο) για την διαφήμιση στο διαδίκτυο αποτελούν τα Google Ads. Μέσω των διαφημιστικών καμπανιών αναζήτησης, δικτύου προβολής, discovery κ.α σε συνδυασμό με άλλα εργαλεία της Google, κάθε επιχείρηση μπορεί να επεκτείνει το δίκτυο έκθεσης της σε δυνητικούς πελάτες και φυσικά να προσεγγίσει ξανά τους υπάρχοντες, μέσω διαδικασιών remarketing.

Ωστόσο, πίσω από μία διαφημιστική «εκστρατεία» κρύβονται πάντα κάποιες παγίδες. Συνεπώς, η διαφημιστική έκθεση μιας επιχείρησης πρέπει να είναι αφενός αρκετά προσεκτική και αφετέρου προσεγμένη σε επίπεδο στρατηγικής. Στο κείμενο που θα ακολουθήσει, θα παρουσιάσουμε πέντε σημαντικά πράγματα που πρέπει να ξέρετε πριν ξεκινήσετε μια διαφήμιση στην Google.

1. Στρατηγική και τύπος καμπάνιας

Μια σωστή στρατηγική η οποία προσαρμόζεται στις απαιτήσεις της επιχείρησης και των καταναλωτών που θέλει να απευθυνθεί πρέπει σίγουρα να συμπεριλάβει τα Google Ads στο διαφημιστικό της πλάνο. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να προσεχθεί σε κάθε περίπτωση είναι ο διαφημιστικός τύπος (καμπάνιες αναζήτησης, καμπάνιες προβολής κ.α.). Μια σωστή διαφημιστική στρατηγική στα Google Ads πρέπει να συνυπολογίσει στο απευθυνόμενο κοινό μιας επιχείρησης, το διαθέσιμο budget, τους εφικτούς στόχους στην βραχυχρόνια περίοδο και άλλες παραμέτρους που θα καθορίσουν ποιος είναι ο κατάλληλος διαφημιστικός τύπος. Συνεπώς, όπως δεν μπορούν να ειπωθούν όλα σε όλους, έτσι και μια διαφήμιση ανάλογα και με το αντικείμενο μιας επιχείρησης (π.χ Αθλητικό site, Τουριστικό κατάλυμα, Κομμωτήριο κ.α) πρέπει να προσέχει εξαρχής στο πλάνο της τον τύπο ή τύπους από τις καμπάνιες που θα υλοποιήσει, έτσι ώστε η επιστροφή επένδυσης – ROAS (Return On Ad Spend) να είναι μεγάλη και φυσικά η διαφήμιση να έχει θετικό αντίκρισμα.

2.

Customer List & Google Ads

Οι μικρές λεπτομέρειες κάνουν την διαφορά. Οι μεγάλες λεπτομέρειες κάνουν μεγαλύτερη διαφορά κ.ο.κ. Δηλαδή, στοιχεία όπως λίστες υπαρχόντων πελατών οι οποίες διαθέτετε μπορούν να αποδειχθούν πραγματικό χρυσάφι. Τα email τους όπως και τα τηλέφωνο τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν έτσι ώστε να χρησιμοποιηθούν για διαδικασίες Remarketing μέσω των Google Ads αλλά και έπειτα για προσέγγιση συγγενικού κοινού βάση αυτής της λίστας. Παρά ταύτα, μια σημαντική επισήμανση είναι ότι αυτές οι λίστες καθώς και τα προσωπικά δεδομένα των πελατών πρέπει να διατηρούνται και να χρησιμοποιούνται βάση αρχών GDPR. Συνεπώς, η χρήσης τους πρέπει να γίνεται προσεκτικά, εφόσον πληρούν τις αρχές αυτές.  

3. Σωστή μελέτη ανταγωνισμού

prwth-thesi-eshopΗ εποχές που ένα καλό προϊόν όχι μόνο θα επιβραβευόταν αλλά και θα ξεχώριζε σε σχέση με τον ανταγωνισμό έχουν περάσει προ πολλού. H τρομακτική αύξηση της διαφήμισης σε πολλά ψηφιακά κανάλια αλλά και η δημιουργία υψηλότερων προσδοκιών των καταναλωτών έχει οδηγήσει και αυτή από μέρους της σε αύξηση του ανταγωνισμού. Επομένως, πέρα από το διαφημιστικό budget, την επιλογή των κατάλληλων συνεργατών στο δημιουργικό σκέλος των διαφημίσεων, μια σημαντική παράμετρος είναι η εγρήγορση και συνεχή μελέτη του ανταγωνισμού. Πλατφόρμες αγορών & σύγκρισης τιμών όπως το Skroutz το Best Price αλλά και το Shopflix αλλά και η χρήση εργαλείων όπως το Merchant Center απαιτούν την συνεχή ενημέρωση των προδιαγραφών των προϊόντων, την μελέτη τιμών του ανταγωνισμού, έτσι ώστε τα προϊόντα σου να είναι No1 επιλογή για τους καταναλωτές.

4. Copywriting & Δημιουργία γραφιστικών

Οι άπειροι χρήστες του διαδικτύου είναι πολύ εύκολο να κάνουν κλικ σε μία διαφήμιση και πιθανότατα μερικοί από αυτούς να προστεθούν στο πελατολόγιο της επιχείρησης.  Ωστόσο, οι έμπειροι χρήστες που με τον καιρό όλο και περισσότερο αυξάνονται (καθώς ο ψηφιακός αναλφαβητισμός μειώνεται με την διείσδυση της τεχνολογίας), αυξάνονται και οι απαιτήσεις τους. Με αφετηρία την εξοικείωση τους με τις διαφημίσεις, η συγγραφή ενός έξυπνου κειμένου αλλά και όμορφων εικαστικών, προσαρμοσμένο σε υποσχόμενο για μια ιδανική εμπειρία χρήστη, μπορεί να δελεάσει ακόμα και τον πιο απαιτητικό χρήστη. Άρα, η προσοχή στην λεπτομέρεια είναι αυτή που μπορεί να κάνει την διαφορά ΚΑΙ στα Google Ads, ειδικότερα στην τεχνική πλευρά τους σε σχέση με την σωστή διαμόρφωση γραφιστικών αλλά και ανάλυση λέξεων κλειδιών και συγγραφή κειμένου.

5.

Landing pages & e-commerce

istoselida-landing-page

Ο ανταγωνισμός αλλά και η πολυπλοκότητα και ποικιλία στο χώρο των πωλήσεων έχει φέρει νέες ανάγκες στους καταναλωτές που αναζητάνε υπηρεσίες και προϊόντα στο διαδίκτυο.  Η διαφήμιση δεν μπορεί να σταθεί από μόνη της, παρά τα πολλά εργαλεία που διαθέτουν κορυφαίες πλατφόρμες διαφήμισης όπως η Google. Η ιστοσελίδα και φυσικά το ηλεκτρονικό κατάστημα μιας επιχείρησης πρέπει να συνοδεύεται από υψηλές προδιαγραφές βασισμένες στο customer experience (εμπειρία χρήστη) αλλά και φυσικά στο ιδανικό persona (προφίλ πελατών) που θέλετε να προσεγγίσετε.

Αν έχετε ξεκινήσει να τρέχετε διαφημιστικές καμπάνιες στην Google πρέπει να δώσετε μεγάλη προσοχή στα παραπάνω έτσι ώστε να φθάσει η επιχείρηση σας στην κορυφή της πυραμίδας του κλάδου σας. Η εικόνα μιας επιχείρησης είναι εξίσου σημαντική με την έλευση νέων πελατών σε αυτήν. Έτσι, η επί πληρωμή διαφήμιση στον 21ο αιώνα δίνει την λύση και στα δύο καθώς αποτελεί τον κύριο αιμοδότη στις πιο επιτυχημένες επιχειρήσεις. O Henry Ford στο παρελθόν είχε επισημάνει με τον καλύτερο τρόπο της σημασία και την δυναμική της διαφήμισης:

 «Αυτός που σταματάει τη διαφήμιση για να εξοικονομήσει χρήματα είναι σαν αυτόν που σταματάει το ρολόι για να εξοικονομήσει χρόνο»

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα Google Ads μπορείτε να δείτε το άρθρο: «Γιατί να διαφημιστώ με την Google;» ΑΛΛΑ και να επικοινωνήσετε μαζί μας για περισσότερες λεπτομέρειες με ένα κλικ