fbpx

Η οδύσσεια της Κατασκευής e-Shop το 2022 – Ο απόλυτος οδηγός

Η οδύσσεια της Κατασκευής e-Shop το 2022 – Ο απόλυτος οδηγός

Σε αυτό το κείμενο θα επιχειρήσουμε να καταγράψουμε τον ΑΠΟΛΥΤΟ οδηγό για την κατασκευή ενός E-Shop εν έτη 2022 στην Ελλάδα. Αρκετοί άνθρωποι, επιχειρηματίες και μη, με τους οποίους αλληλοεπιδρούμε καθημερινά μας ρωτούν συχνά τι βήματα πρέπει να ακολουθήσουν για να φτιάξουν ένα eShop. Έτσι αποφασίσαμε να συγκεντρώσουμε λοιπόν όλα τα βήματα που προτείνουμε συνήθως στους πελάτες μας και θα επιχειρήσουμε να τα παρουσιάσουμε μέσα από μια ιστορία!

Όταν το ψηφιακό ταξίδι του Οδυσσέα ξεκινάει από ένα καφέ

Ένα ηλιόλουστο πρωινό σε μία γωνιά του Γαλατσίου ένας έμπορος ρούχων με τον όνομα Οδυσσέας ξεκίνησε την μέρα του πίνοντας τον αγαπημένο του καφέ.  Ο Οδυσσέας, 42 ετών έχει μαγαζί με ανδρικά ρούχα στο Γαλάτσι το οποίο έχει κληρονομήσει από τον πατέρα του. Η αγάπη του για την ανδρική μόδα είναι μεγάλη, ενώ προσπαθεί να ταξιδεύει συχνά και να ενημερώνεται από νέους προμηθευτές καθώς και για τις νέες τάσεις.

Κάθε μέρα, ο Οδυσσέας την ίδια ώρα, περιμένει τον αγαπημένο του φίλο Τάκη για να περάσουν το καθιερωμένο πρωινό-τέταρτο στο καφέ-στέκι τους, πριν την έναρξη της εργασιακής τους ημέρας. Ο Τάκης αναφέρει στον Οδυσσέα ότι έχει πάρα πολύ δουλειά το τελευταίο διάστημα και ότι θα προσλάβει καινούργιο προσωπικό στο κατάστημα με τα αρώματα που διαθέτει ενώ παράλληλα αναζητεί μεγαλύτερο χώρο για την δημιουργία νέου εργαστηρίου παρασκευής αρωμάτων. Μάλιστα, ο ίδιος, σκέφτεται να κλείσει το φυσικό του κατάστημα και να επικεντρωθεί ΜΟΝΟ στο ηλεκτρονικό.

Ο Οδυσσέας ενθουσιασμένος από την ανοδική πορεία της επιχείρησης του φίλου του, τον ρωτάει αν θα μπορούσε να τον συμβουλέψει και να του προτείνει κάποιες παρόμοιες λύσεις για την δική του επιχείρηση. Ο Τάκης, άμεσα θέλησε να δώσει τα στοιχεία της εταιρίας (Digital Marketing Agency) που συνεργάστηκε για το ηλεκτρονικό κατάστημα.

Όντας ενθουσιασμένος ο Οδυσσέας, κάνοντας λίγη ώρα αργότερα το πρώτο τηλεφώνημα με την εταιρία, συλλέγει νέες πληροφορίες, χρήσιμες για την νέα κατεύθυνση-πορεία που θα ήθελε να πάρει η επιχείρηση του. Το πρώτο ραντεβού της εταιρίας για την κατασκευή E-Shop και του Οδυσσέα ήταν γεγονός. Λίγες μέρες αργότερα έγινε η πρώτη τηλεδιάσκεψη. Ο Οδυσσέας από την πρώτη στιγμή αν και ενθουσιασμένος, φαινόταν να μην γνωρίζει τις τεχνικές διαδικασίες αλλά και άλλες βασικές πληροφορίες για τον σχεδιασμό ενός E-Shop καθώς και την νέα στρατηγική που θα έπρεπε να καταστήσει αλλά και την μελέτη των (δυνητικών) ανταγωνιστών του. Στο σημείο αυτό, ο Οδυσσέας ξεκίνησε να παραθέτει κάποιες από τις βασικές του απορίες.

Οδυσσέας: Τι μορφή θα έχει η συνεργασία μας και πως δουλεύετε εσείς σαν επιχείρηση;

Εταιρεία (Digital Marketing Agency): Όπως θα γνωρίζετε ήδη και από τον φίλο σας τον Τάκη που μας έφερε σε επαφή, η εταιρεία μας καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα υπηρεσιών στο digital space και για αυτό το λόγο μπορούμε να συνεργαστούμε με διάφορα επαγγέλματα όπως καταστήματα με ρούχα, παπούτσια, κοσμήματα, φαγητό, καφέ, τεχνικά επαγγέλματα όπως ηλεκτρολόγος, υδραυλικός, ψυκτικός, βιβλιοπωλεία και εκδοτικούς οίκους, εκπαιδευτικούς φορείς κ.α. Σχετικά με τις υπηρεσίες μας, είναι ευέλικτες σε συνδυασμό με την τεχνολογία μας επιτρέπουν να αναλαμβάνουμε πελάτες από διάφορες περιοχές όπως Γαλάτσι που είστε και εσείς, Χαλάνδρι, Χολαργός, Παπάγου, Μαρούσι, Κηφισιά κ.α.  Με πολλά χρόνια εμπειρίας, οι συνεργασίες μας έχουν πάντα επαγγελματικό ύφος και δουλεύουμε με συγκεκριμένους τρόπους έτσι ώστε να φέρουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε.

Το πρώτο ραντεβού έληξε, αφήνοντας ενθουσιασμένο αλλά παράλληλα προβληματισμένο για την απόπειρα του νέου του επιχειρηματικού εγχειρήματος. Λίγες μέρες αργότερα, πραγματοποιήθηκε το δεύτερο ραντεβού, δια ζώσης αυτή τη φορά.

Η έναρξη του δεύτερου ραντεβού καθησύχασε τον Οδυσσέα. Ο ίδιος αν και προβληματισμένος ακόμα, η εταιρία έλυσε του έλυσε πολλές από τις απορίες του και του έδωσε συγκεκριμένες λύσεις για τα προϊόντα του και τον τρόπο ανάδειξης αυτών. Πολύ γρήγορα Οδυσσέας κατανόησε βλέποντας παραδείγματα άλλων E-Shop από την εταιρία ότι ένα ηλεκτρονικό κατάστημα το 2022 δεν είναι συμπληρωματικό για μία επιχείρηση αλλά αναγκαιότητα, καθώς διαθέτει πολλά πλεονεκτήματα που του τόνισε χαρακτηριστικά η εταιρία κατασκευής ιστοσελίδων, όπως:

 • Διαθέσιμο 24 ώρες το εικοσιτετράωρο – 7 ημέρες την βδομάδα – 365 μέρες τον χρόνο
 • Δυνατότητα πώλησης σε όλες τις γωνιές του πλανήτη
 • Διαδικτυακή παρουσία-Αναγνωρισιμότητα

 • Ανάδειξη ηλεκτρονικής «βιτρίνας» και ποικιλίας προϊόντων
 • Δυνατότητες για διαφήμιση με Google Ads, Facebook Ads & Instagram Ads κ.α.

Ο Οδυσσέας δεν χρειάστηκε να πειστεί, καθώς ήδη είχε συγκεντρώσει ερωτήσεις για την έναρξη της συνεργασίας τους καθώς είχε ήδη αποφασίσει για μια νέα αρχή για την επιχείρηση του.

Ωστόσο, μερικές από τις αρχικές του ερωτήσεις ήταν:

 • Μπορώ να προσθέσω όλα τα προϊόντα, γιατί έχω πολλά; Αν ναι, με ποιόν τρόπο;
 • Σε μία γλώσσα θα είναι η ιστοσελίδα; Μπορεί να είναι σε περισσότερες γλώσσες;
 • Πως θα μεταφέρω τα προϊόντα; Χρειάζομαι μεταφορική εταιρία;
 • Πως θα συνδέσω το E-Shop με την τράπεζα;
 • Μπορώ να πουλάω τα προϊόντα-εμπορεύματα μου σε όλον το κόσμο;

Η εταιρία κατασκευής E-Shop επισήμανε στον Οδυσσέα ότι θα μπορούσε ο ίδιος μέσω XML&CSV αρχείων να προετοιμάσει τους κωδικούς των προϊόντων του, βάσει ενός προτεινόμενου template. Διαφορετικά, η ίδια εταιρία μπορεί να αναλάβει την καταχώριση των προϊόντων του eshop, στο πλαίσιο της συνεργασίας τους, είτε είναι ένα προϊόν είτε χιλιάδες, με έναν αυτοματοποιημένο τρόπο. Επιπρόσθετα, η εταιρία θα μπορούσε να κατασκευάσει την ιστοσελίδα σε μία, δύο, τρείς ή παραπάνω γλώσσες αλλά και να επικοινωνήσει με τους κατάλληλους συνεργάτες για την σύνδεση του E-Shop στις κατά προτίμηση τράπεζες και μεταφορικές εταιρίες. Η εταιρία επίσης, μπορεί να σου δώσει την κατευθυντήρια γραμμή για να συνδεθείς με μεταφορικές εταιρίες για αποστολές προς το εξωτερικό.

Η εταιρία προέτρεψε τον Οδυσσέα να μην βιάζεται. Τον ενημερώνει, ότι θα μπορούσε να προσθέσει το κατάστημα του σε μερικά από τα πιο γνωστά και ισχυρά αποθετήρια-ηλεκτρονικά καταστήματα όπως το Skroutz, BestPrice, Shopflix και έτσι να μεγιστοποιήσει όχι μόνο την παρουσία του στο διαδίκτυο αλλά και φυσικά τις πωλήσεις του. Επιπλέον, του πρότεινε ανάλογα με τους στόχους του να σκεφτεί μερικά πράγματα, όπως:

 • Ηλικιακό κοινό
 • Περιοχές στόχευσης
 • Προϊόντα που θα είναι διαθέσιμα στο E-Shop
 • Στόχος των πωλήσεων του
 • Αξιοποίηση E-Shop μέσω διαφήμισης

Η εταιρία ρώτησε τον Οδυσσέα: Τι μπορεί να περιμένει από την συνεργασία τους;

Ο Οδυσσέας δεν θα μπορούσε να περιμένει κάτι διαφορετικό σε σχέση με το φίλο του τον Τάκη; Δηλαδή μια αύξηση των πωλήσεων, μέσα από το νέο του (άυλο) κατάστημα, που θα του έδινε την δυνατότητα να αυξήσει τις πωλήσεις του και να του δώσει την δυνατότητα να μπορεί να επαναεπενδύσει ξανά στην επιχείρηση του.

Το πρώτο «ταξίδι» του Οδυσσέα μόλις είχε τελειώσει, ενώ μία άλλη νέα επιχειρηματική περιπέτεια είχε αρχίσει.

 

Οι εποχές αλλάζουν, η τεχνολογία τρέχει αλλά και οι ανάγκες του καταναλωτή εν έτη 2022 ολοένα και αυξάνονται. Ο γρήγορος τρόπος ζωής, ο μειωμένος χρόνος στην καθημερινότητα, έχει οδηγήσει πολλούς καταναλωτές να προσανατολιστούν αποκλειστικά στα E-Shop για τις αγορές τους. Η τεράστια ώθηση στην πορεία ηλεκτρονικών καταστημάτων έχει μεταβάλει και την λειτουργία πολλών φυσικών καταστημάτων. Πολλές εταιρίες μεταξύ των οποίων η Microsoft δεν έχουν πλέον φυσικά καταστήματα αλλά και άλλες επιτυχημένες εταιρίες όπως η Glossier ξεκίνησαν έχοντας MONO E-shop. Μπορείς να κάνεις και εσύ ένα άλμα προς το μέλλον.

 

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για τα E-Shop, μπορείς  να δεις εδώ η και να μας στείλεις μήνυμα.