fbpx

E-Shop & Ιστοσελίδες Υπηρεσιών: Αυτή η μάστιγα! Το χρειάζεσαι πραγματικά;

E-Shop & Ιστοσελίδες Υπηρεσιών: Αυτή η μάστιγα! Το χρειάζεσαι πραγματικά;

Είναι γνωστό πως ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις θέλουν να αποκτήσουν μια θέση στον διαδικτυακό κόσμο με στόχο να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και να προσελκύσουν πελάτες. Είναι επίσης γνωστό, όμως, ότι όταν κάτι καταλήγει σχεδόν trend τείνει να χάσει την πραγματική του χρησιμότητα και εν τέλει την αποτελεσματικότητα του. Οι επιχειρήσεις που αφορούν προϊόντα έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν την αξία των e-Shops βλέποντας στη πράξη να μπαίνουν περισσότερα προϊόντα τους στο διαδικτυακό  καλάθι αγορών. Οι πωλήσεις στις  επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών διαφέρουν αρκετά. Αναλόγως την υπηρεσία που διαθέτουν άλλες έχουν e-Shop, όπως για παράδειγμα οι ταξιδιωτικές υπηρεσίες, εισιτηρίων, διαμονής κ.λπ. Από την άλλη, ένας γιατρός, ηλεκτρολόγος ή υδραυλικός δεν μπορεί παρά να έχει μια ιστοσελίδα προβάλλοντας τις υπηρεσίες του. Εσύ είσαι έτοιμος για αυτό το βήμα;

Η ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΦΥΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

«Ο βαθμός ικανοποίησης του πελάτη εξαρτάται από το επίπεδο αναγκών που ικανοποιεί, κάτι που θα καθορίσει την ανάπτυξη αισθημάτων αφοσίωσης προς την επιχείρηση (Chytiris, 1998)»

Εστιάζουμε λοιπόν στο κομμάτι των υπηρεσιών λόγω της διαφορετικής φύσης τους από τα προϊόντα, πιο συγκεκριμένα:

 • Άυλο στοιχείο των υπηρεσιών.
 • Πρόκειται για μια κοινωνική δραστηριότητα, μια συνολική εμπειρία.
 • Το στοιχείο της ετερογένειας δηλαδή κάθε πελάτης είναι ξεχωριστός και έχει άλλες απαιτήσεις και ανάγκες.
 • Η ταυτόχρονη διαδικασία της παραγωγής και κατανάλωσης τους.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι τα 4P του marketing plan (Προϊόν, Τοποθεσία, Τιμή και Προώθηση) γίνονται 7P (προσθέτοντας: διαδικασίες, φυσικό περιβάλλον, άνθρωποι) όταν μιλάμε για υπηρεσίες.

Ζώντας, λοιπόν, σε έναν κόσμο υπηρεσιών συγκεντρώνοντας τα μεγαλύτερα ΑΕΠ ανά τον κόσμο θα εστιάσουμε αφενός στο γιατί είναι απαραίτητο εργαλείο μια ιστοσελίδα παροχής υπηρεσιών  και αφετέρου στα σωστά βήματα για την δημιουργία της. Είναι πραγματικά εύκολο πλέον να δημιουργήσει κανείς ιστοσελίδα ή e-Shop όμως είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξεχωρίσεις μέσα στο διαδικτυακό καταιγισμό χιλιάδων επιλογών και να έχεις τα σωστά αποτελέσματα.

ΤΑ ΣΩΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ή ESHOP

Με βιαστικές κινήσεις, θα σκοντάψεις γρήγορα.

4 αρχικά βήματα είναι απαραίτητα:

1. E-Shop ή Ιστοσελίδα: Πώς να επιλέξεις!

Όλα αρχίζουν και τελειώνουν στην θέληση και στην αλλαγή του mindset σου. Βασικό συστατικό είναι οι μεγάλοι στόχοι  και η συνέπεια. Για να ενταχθείς στις σύγχρονες προδιαγραφές του διαδικτυακού κόσμους πρέπει πρωτίστως εσύ ως επαγγελματίας να εκσυγχρονιστείς. Όλα εξελίσσονται και μαζί τους, έτσι και εμείς. Εάν είναι να φτιάξεις μια ιστοσελίδα ή e-Shop απλά για να υπάρχει ή απλά γιατί το έκανε ο ανταγωνισμός τότε καλύτερα μην το κάνεις!

Φυσικά και στον τομέα των υπηρεσιών ακόμη και στον τομέα των τεχνικών επαγγελμάτων (υδραυλικοί, ψυχτικοί, ηλεκτρολόγοι κ.λπ.) ένα ηλεκτρονικό κατάστημα όχι μόνο είναι αποδοτικό εργαλείο αλλά σου προσφέρει και πολλές δυνατότητες. Για παράδειγμα, ο έλεγχος διαθεσιμότητας των υπηρεσιών σου και το άμεσο ραντεβού με αυτόματη πληρωμή είναι μια νέα εκσυγχρονισμένη μέθοδο που παρέχει μια ευκολία  στον πελάτη σου αλλά  και στην επιχείρηση σου μια νέα πηγή κέρδους.

Πρέπει όμως πάντα να σκεφτείς πρωτίστως:

Τι και σε ποιόν βαθμό μπορώ να υποστηρίξω σαν επαγγελματίας ή επιχείρηση;

Επομένως η σωστή απάντηση στο ερώτημα εάν πρέπει κανείς να επιλέξει ένα e-Shop ή website είναι πάντα → Εξαρτάται τις δυνατότητες, τους στόχους και τις ανάγκες του.

2. Δημιούργησε το δικό σου Επιχειρηματικό Σχέδιο (Business Plan)

 • Θέσε ερωτήματα στον εαυτό σου!
  Ποιος είμαι;
 • Ποια είναι η ιδέα μου;
 • Πως θα την υλοποιήσω;
 • Που θα την υλοποιήσω και γιατί;
 • Που διαφέρω;
 • Που στοχεύω;
 • Που θέλω να φτάσω;

3. Βελτιστοποίησε οργανικά την ιστοσελίδα σου στις μηχανές αναζήτησης

Δώσε βάση στο δυνατό SEO και  σε όλους τους κανόνες της  Google για να βρίσκεσαι όσο πιο ψηλά στην κατάταξη  των ιστοσελίδων με τις παρόμοιες υπηρεσίες σου. Μην ξεχνάς επίσης ότι η ιστοσελίδα σου πρέπει να είναι εύχρηστη και κατάλληλα διαμορφωμένη για κινητά ή υπολογιστές.

4. Αξιοποίησε το Digital Marketing

Ο κόσμος προτιμά το online περιεχόμενο, σπαταλά καθημερινά πολλές ώρες από την ζωή του online και στα Social Media άρα εκεί θα στοχεύσεις για να βρεις το κοινό σου. Μια σωστή στρατηγική Digital Marketing θα σε αναδείξει!

3 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ Ή ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ

1. Brand Awareness

Η ψηφιακή σου παρουσία είναι αυτή που θα σε κάνει γνωστό σε όλο και περισσότερους δυνητικούς πελάτες. Φυσικά αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με το σωστό Social Media Marketing! Τελικός στόχος όμως όλων των social media είναι να προσελκύσουν το κοινό στην ιστοσελίδα.
Special tip: Δεν έχει σημασία μόνο η ποσότητα αλλά κυρίως η ποιότητα. Σημασία έχει να φιλτράρεις και να βρείς το σωστό κοινό σου κερδίζοντας την εμπιστοσύνη του.

2. 24ωρη παρουσία χωρίς τοπικό περιορισμό

Καθημερινά οποιαδήποτε ώρα της μέρας το κοινό σου μπορεί να σε βρει στον διαδικτυακό κόσμο και εσύ να κερδίσεις μια πιθανή πώληση. Επίσης η τοπική αγορά μπορεί συχνά να είναι ο πρώτος στόχος όμως η ιστοσελίδα σου δίνει την δυνατότητα χωρίς έξτρα έξοδα για διαφήμιση να σε γνωρίζουν και άτομα από παντού.

3. Μόνιμο Μarketing και προβολή των υπηρεσιών σου

Συχνά ακούμε το γνωστό όλα είναι θέμα σωστού marketing. Εν μέρει όντως μπορεί να σε απογειώσει. Μέσω του website σου προβάλλεις μόνιμα τις υπηρεσίες σου και κανείς μπορεί να σε εντοπίσει εύκολα και γρήγορα. Όλο το παιχνίδι όμως παίζεται στη σωστή προβολή όλων εκείνων των σημείων που διαφοροποιείσαι από τους ομοειδείς σου.
Special tip: Μην ξεχνάς ότι κάνεις την εταιρεία σου να φαίνεται πιο εκσυγχρονισμένη, αυξάνοντας την αξιοπιστία και το image σου ανεξαρτήτως πόσο μεγάλη ή μικρή είναι η επιχείρηση σου.

 

Κλείνοντας, σε αυτήν την νέα εποχή της ψηφιοποίησης πρέπει να διεκδικήσεις την θέση σου με προσεκτικά βήματα διαλέγοντας τους σωστούς επαγγελματίες που θα εστιάσουν σε εσένα  και τους στόχους σου.

Μην παρασύρεσαι από τα  trends και τα ελκυστικά πακέτα τιμών. Στόχευσε σε μια ουσιαστική μακροπρόθεσμη παρουσία!

 

Εάν ενδιαφέρεσαι να φτιάξεις τη δική σου ιστοσελίδα, πάτα εδώ.

Post a Comment