fbpx

Η ιστοσελίδα μου έχει μεγάλο ποσοστό εγκατάλειψης. Γιατί συμβαίνει αυτό; ?

megalo-pososto-egkatalipsis

Απαντήσεις σε ερωτήματα σαν το παραπάνω υπάρχουν πολλές. Εμείς σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε κάποιες από τις βασικότερες αιτίες που συνήθως οι χρήστες εγκαταλείπουν μια ιστοσελίδα και πως μπορεί να διορθωθεί αυτό το σοβαρό πρόβλημα.

Πριν φτάσουμε στις αιτίες ας κατανοήσουμε ποιο είναι το πρόβλημα και τι προκαλεί.

Όταν ένας χρήστης εισέλθει σε μια ιστοσελίδα και βγει σε σχεδόν άμεσα, τότε το ποσοστό εγκατάλειψης ολοένα και μεγαλώνει. Το αποτέλεσμα είναι να προκαλεί μεγάλη ζημιά στην δυναμικότητα της οργανικής αναζήτησης της σε μηχανές αναζήτησης. Με απλά Ελληνικά, όταν κάποιος κάνει αναζήτηση σε μια μηχανή αναζήτησης (π.χ. Google), δεν θα μπορεί να βρει την ιστοσελίδα σας εύκολα.

Ποια είναι τα αίτια και ποιες είναι οι λύσεις στο πρόβλημα αυτό;

1. Αργή ταχύτητα ιστοσελίδας
Όσο περνούν τα χρόνια οι χρήστες δραστηριοποιούνται όλο και περισσότερο στο χώρο του διαδικτύου. Όπως και η ζωή εν έτη 2020 έχει ένα γρήγορο ρυθμό καθημερινότητας έτσι και οι χρήστες του διαδικτύου διψούν για ταχύτητα. Αυτό τους έχει κάνει να χάνουν την υπομονή τους όταν μια ιστοσελίδα αργεί να ανταποκριθεί.
Για παράδειγμα αν ένας χρήστης μπει σε μια ιστοσελίδα με «Αθλητικά Νέα» και η ιστοσελίδα αργεί να ανοίξει πάνω από 3 δευτερόλεπτα, τότε ο χρήστης θα χάσει την υπομονή του και θα βγει. Έπειτα θα προχωρήσει στην αμέσως επόμενη επιλογή του για να διαβάσει τα αθλητικά νέα που τον ενδιαφέρουν.
Αυτό λοιπόν σημαίνει πως οι ιστοσελίδες πλέον είναι αναλώσιμες και αν δεν πληρούν τις απαιτήσεις των χρηστών που τους επισκέπτονται τότε ο ανταγωνισμός, ο οποίος είναι μεγάλος, θα τους εκτοπίσει από την μάχη του διαδικτύου.

ΛΥΣΗ: Σε αυτό το κομμάτι απαιτούνται τεχνικές γνώσεις συνήθως. Κάποιες βασικές αρχές σχετικά με την σωστή απόδοση της ιστοσελίδας είναι:
• Επιλογή σωστού χώρου φιλοξενίας – Hosting
• Βελτιστοποιημένες εικόνες για το διαδίκτυο
• Συμπίεση των CSS & JavaScript αρχείων
Εάν δεν έχετε τεχνικές γνώσεις τότε θα πρέπει να απαιτήσετε από την εταιρεία κατασκευής της ιστοσελίδα σας, να δώσουν μεγάλη έμφαση στην ταχύτητα της ιστοσελίδας κατά την διάρκεια της υλοποίησης της.

2. Μη ελκυστικό περιεχόμενο
Το περιεχόμενο μιας ιστοσελίδας πρέπει να είναι ελκυστικό. Εάν λοιπόν, μια ιστοσελίδα έχει περιεχόμενο (κείμενα, εικόνες, βίντεο κ.α.) τα οποία δεν προσφέρουν κάτι στον χρήστη, τότε το πιθανότερο είναι πως ο χρήστης θα εγκαταλείψει άμεσα την ιστοσελίδα.
Επειδή οι χρήστες βομβαρδίζονται από πολλές πληροφορίες, έχουν αναπτύξει ένα χαρακτηριστικό επιλεκτικότητας. Έτσι για να προσελκύσει κάποιος αυτούς τους χρήστες πρέπει το περιεχόμενο που θα αναρτήσει στην ιστοσελίδα του να περιέχει κάτι το οποίο θα φανεί χρήσιμο στον χρήστη, καλή ώρα όπως αυτό το άρθρο.

ΛΥΣΗ: Για να αναπτύξεις περιεχόμενο αρχικά θα πρέπει να ξέρετε σε τι κοινό απευθύνεστε. Αυτό σημαίνει θα πρέπει να ερευνήσετε και να μελετήσετε τα δεδομένα σας από τα Google Analytics, ώστε να στοχεύσετε στο σωστό κοινό.
Το περιεχόμενο λοιπόν, είναι καλό να έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά:
• Στοχευμένο
• Ελκυστικό
• Χρήσιμο
• Σωστή δόμηση κειμένου (αρχή, μέση, τέλος)
• Αποφυγή ανούσιων πληροφοριών
• Πρωτότυπες εικόνες που κεντρίζουν το ενδιαφέρον

3. Η ιστοσελίδα σας δεν είναι συμβατή στις κινητές συσκευές
Είναι γεγονός πως εδώ και κάποια χρόνια οι κινητές συσκευές έχουν εξαπλωθεί σε όλο τον πλανήτη. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων πλέον έχει στην τσέπη του ή μάλλον καλύτερα στο χέρι του (συνεχώς) μια κινητή συσκευή-smartphone. Αυτό σημαίνει πως σχεδόν σίγουρα πάνω από το 50% των επισκεπτών μιας ιστοσελίδα, μπορεί να προέρχεται από τους χρήστες με κινητή συσκευή.
Εάν η ιστοσελίδα σας δεν είναι συμβατή με κινητές συσκευές, τότε ουσιαστικά «διώχνετε» ένα 50%+ από τους επισκέπτες σας.
Η Google δίνει τεράστια βαρύτητα αν μια ιστοσελίδα είναι φιλική προς κινητά τηλέφωνα. Η ευρετηρίαση των σελίδων για κινητά έχει ήδη ξεκινήσει και αν η ιστοσελίδα σας δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της Google τότε δεν θα σας εμφανίσει στα αποτελέσματα αναζήτησης.

ΛΥΣΗ: Εδώ η μόνη λύση είναι πως θα πρέπει να απαιτήσετε από την εταιρεία που υλοποιεί την ιστοσελίδα σας να την κάνει συμβατή με κινητές συσκευές.

Σίγουρα υπάρχουν και άλλοι παράγοντες για το που οφείλετε το μεγάλο ποσοστό εγκατάλειψης. Θα πρέπει να δώσετε μεγάλη σημασία κατά την διάρκεια της ανάπτυξης της ιστοσελίδα σας, καθώς πολλά μελλοντικά προβλήματα μπορούν να προβλεφθούν και να λυθούν από νωρίς.

Εάν επιθυμείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτό το θέμα ή θέλετε κάποια λύση τότε καλέστε μας εδώ.

Post a Comment