fbpx

Η έννοια του e-Shop το 2021!

Η έννοια του e-Shop το 2021!

Διανύοντας τους πρώτους μήνες του 2021 πλέον, παρατηρήσαμε πως η έννοια του e-shop δεν είναι ακόμα ξεκάθαρη, παρόλο που έχουν περάσει ήδη τουλάχιστον 20 χρόνια από τα πρώτα e-shop.

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που συμβαίνει αυτό, όμως δεν θα σταθούμε σε αυτό αλλά στο ποια είναι η πραγματική έννοια και σημασία ενός e-Shop για μια επιχείρηση. Παρακάτω θα αναλύσουμε τον ορισμό των e-Shop, ποια είναι η χρησιμότητα τους, πως μπορούν να βοηθήσουν μια επιχείρηση και ποιο είναι το επόμενο βήμα.

Τι είναι το e-Shop;

E-Shop ή Ηλεκτρονικό Κατάστημα είναι ο όρος που χρησιμοποιούμε για να αναφερθούμε σε μια ιστοσελίδα, μέσω της οποίας υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιηθούν πωλήσεις διάφορων προϊόντων και υπηρεσιών.

Ποια είναι η χρησιμότητα του e-Shop;

Τα e-Shop δημιουργήθηκαν για να χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία για την πώληση προϊόντων και υπηρεσιών. Η ραγδαία αύξηση της τεχνολογίας και η καθημερινή της χρήση από το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού, έδωσε την ευκαιρία στις επιχειρήσεις να βρουν ακόμα ένα τρόπο για πωλήσεις, ανοίγοντας ένα ακόμα κανάλι επικοινωνίας με τους πιθανούς αγοραστές τους.

Δηλαδή, οι επιχειρήσεις μπορούν κατασκευάζοντας ένα e-Shop να προβάλουν και να πουλήσουν τα προϊόντα τους, προσφέροντας στους ηλεκτρονικούς επισκέπτες μια διαφορετική εμπειρία.

Πως μπορεί ένα e-Shop να βοηθήσει την επιχείρηση σας;

Μια παραδοσιακή επιχείρηση έχει κάποιες σταθερές με τις οποίες είναι συμβιβασμένη. Κάποιες από τις σταθερές είναι πως μπορεί να πουλήσει μόνο στην περιοχή της κατά κύριο λόγο και το κατάστημα της είναι ανοιχτό συγκεκριμένο ωράριο.

Αυτές οι σταθερές των παραδοσιακών επιχειρήσεων δεν ισχύουν στον ηλεκτρονικό κόσμο των e-Shop!

Περιοχές εξυπηρέτησης
Όταν μια επιχείρηση δημιουργεί ένα e-Shop μπορεί να επιλέξει τις περιοχές που μπορεί να εξυπηρετήσει. Αυτό σημαίνει πως εάν ένα κατάστημα με ρούχα έχει έδρα στο Μαρούσι, μπορεί να επιλέξει να πουλάει σε όλη την Ελλάδα εάν το επιθυμεί. Έτσι αυξάνει τις πιθανότητες για μεγαλύτερο κέρδος, καθώς απευθύνεται σε ένα πολύ μεγαλύτερο κοινό.

Ωράριο
Μια παραδοσιακή επιχείρηση είναι ανοιχτή μόνο συγκεκριμένες ώρες την ημέρα, ενώ αυτό δεν ισχύει για τα e-Shop. Το e-Shop έχει τον ρόλο του «πιστού στρατιώτη» μιας επιχείρησης, ο οποίος είναι διαθέσιμος 24 ώρες το 24ωρο για να εξυπηρετήσει τους επισκέπτες που θέλουν να ψωνίσουν. Άρα ενώ εσείς μπορεί να ξεκουράζεστε στο σπίτι σας, το e-Shop σας σημειώνει νέες παραγγελίες για εσάς.

Έτσι, συνδυάζοντας αυτά τα δύο πλεονεκτήματα η επιχείρηση σας εισέρχεται σε ένα νέο Ψηφιακό Κόσμο, έχοντας την δυνατότητα να εκμεταλλευτεί νέες δυνατότητες για την περαιτέρω επέκταση της!

Το επόμενο βήμα…

Όμως ένα e-Shop δεν μπορεί να σας εγγυηθεί πως θα γίνονται νέες πωλήσεις καθημερινά και θα δείτε την επιχείρηση σας να αναπτύσσεται. Ο λόγος είναι πως έχουν περάσει αρκετά χρόνια που τα e-Shop υπάρχουν στις ζωές μας και ο ανταγωνισμός στο ψηφιακό κόσμο είναι αρκετά μεγάλος. Ειδικά τον τελευταίο χρόνο όπου ο πλανήτης απειλείτε από τον ιό Covid-19, ο οποίος με την σειρά του έσπρωξε τις επιχειρήσεις να κοιτάξουν λύσεις όπως τα e-Shop για να μπορέσουν να πουλήσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, αυξάνοντας έτσι των αριθμό των e-Shop σε νέα επίπεδα.

Πως όμως μπορεί μια επιχείρηση που μπαίνει τώρα στον κόσμο των e-Shop να γίνει ανταγωνιστική;
Για να γίνει μια επιχείρηση ανταγωνιστική το 2021 δεν αρκεί μόνο το e-Shop. Όπως προαναφερθήκαμε το e-Shop είναι ένα εργαλείο και ένα εργαλείο μόνο του δεν αρκεί για να χτίσεις ένα σπίτι. Υπάρχουν άλλα «εργαλεία» και «εξαρτήματα» που μπορούν να βοηθήσουν το e-Shop σας να σκαρφαλώσει προς την κορυφή. Αυτά τα εργαλεία και εξαρτήματα στην πραγματικότητα είναι μια σωστή Στρατηγική και το Digital Marketing.

Στρατηγική

Τα σωστά βήματα μπορούν να κάνουν την διαφορά!

Εάν αποφασίσετε να μετατρέψετε την επιχείρηση σας από παραδοσιακή σε πιο σύγχρονη-ψηφιακή, τότε σίγουρα δεν πρέπει να το κάνετε χωρίς πρώτα να αναλογιστείτε κάποια σημαντικά πράγματα. Η στρατηγική που θα κάνετε θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο, στην επιτυχία ή αποτυχία που μπορεί να έχει το e-Shop σας. Για αυτό το λόγο θα πρέπει να σκεφτείτε αρκετά πράγματα πριν κάνετε ένα e-Shop και να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό για να σας ενημερώσει σχετικά με μεταβλητές που μπορεί να μην γνωρίζεται.

Digital Marketing
Το Digital Marketing είναι ένα σύνολο εργαλείων και τεχνικών, που όταν συνδυαστούν με την σωστή στρατηγική (που έχετε ήδη αναπτύξει), μπορούν να βοηθήσουν την επιχείρηση σας να προβληθεί στο σωστό κοινό. Έτσι αυξάνεται τόσο το Brand Awareness, όσο και τις πιθανότητες για νέες πωλήσεις!

Κάποια από τα κανάλια που εκμεταλλεύεται το Digital Marketing είναι:

 • Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • YouTube
 • Email Marketing
 • Blogging
 • Επί πληρωμή διαφημίσεις
 • Augmented Reality

Τα παραπάνω και άλλα πολλά, είναι αυτά που θα σας βοηθήσουν να φτάσετε την επιχείρηση σας στο επόμενο βήμα!

 

Κλείνοντας, ένα e-Shop δεν είναι απλά μια προβολή της επιχείρηση σας ούτε κάτι που δημιουργήθηκε για να το αφήσετε στην μοίρα του. Είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο!

Ένα e-Shop θέλει σωστές κινήσεις – στρατηγική κατά την δημιουργία του, απαιτεί την προσοχή σας σε καθημερινή βάση και αν συνδυαστεί με τα υπόλοιπα εργαλεία του Digital Marketing, μπορεί να απογειώσει την επιχείρηση σας!

 

Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα e-Shop μπορείτε να διαβάσετε ένα από τα παρακάτω άρθρα: