fbpx

Γιατί η διαφήμιση είναι απαραίτητη για τα τεχνικά επαγγέλματα;

Διαδικτυακές διαφημίσεις και τεχνικά επαγγέλματα

Η διαφήμιση εν έτη 2023 είναι απαραίτητο εργαλείο για τα τεχνικά επαγγέλματα. Η εποχή της ψηφιακής επανάστασης έχει δώσει σημαντικά μέσα τα οποία μπορούν να αποτελέσουν «χρυσό» για ελεύθερους επαγγελματίες και εταιρίες οι οποίοι δρουν στον χώρο αυτό. Επαγγέλματα όπως υδραυλικός, ψυκτικός, ηλεκτρολόγος, μηχανικός κ.α. ήταν και παραμένουν περιζήτητα.

Ωστόσο, ο ανταγωνισμός, η ταχύτητα της πληροφορίας και άλλοι παράγοντες μπορούν να μειώσουν δραστικά την δουλειά ενός τεχνικού. Η προσαρμογή στην ψηφιακή εποχή δίνει την δυνατότητα να αποτραπεί κάτι τέτοιο και φυσικά να δώσει την ευκαιρία σε έναν επαγγελματία να ηγηθεί στον στίβο του επαγγέλματος του.

Στο κείμενο που θα ακολουθήσει, θα δούμε γιατί είναι αναγκαία η διαφήμιση για τα τεχνικά επαγγέλματα καθώς και πως μπορούν να επωφεληθούν μέσα από την προώθηση των υπηρεσιών τους.

Άμεση προσέλκυση πελατών μέσω των Google Ads

Ένα χαρακτηριστικό των ημερών, αποτελεί το γεγονός ότι το κινητό τηλέφωνο είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας. Σύμφωνα με στατιστική ερεύνα, οι Έλληνες χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο 2 ώρες και 37 λεπτά (κατά μέσο όρο) ημερήσιος. Ο μέσος όρος ανεβαίνει αρκετά προς τα πάνω, αν συνυπολογίσουμε ότι αρκετοί κάτοχοι κινητών είναι μεγαλύτερης ηλικίας.

Αυτό τι σημαίνει πρακτικά; 

Η χρήση των κινητών τηλεφώνων αλλά και των υπολογιστών, ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία έχει αλλάξει ριζικά τον τρόπο που ψάχνουν οι άνθρωποι. Στο παρελθόν ο κύριος τρόπος ανεύρεσης ενός ηλεκτρολόγου λ.χ. ήταν να δούμε τον χρυσό οδηγό, να συμβουλευτούμε έναν γείτονα να επισκεφτούμε μαγαζιά τις γειτονιάς που θα γνώριζαν κάποιον.

Πλέον, η εύρεση τεχνικών με αυτόν τον τρόπο, έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Οι άνθρωποι ολοένα και περισσότερο αναζητούν στις μηχανές αναζήτησης αυτό που θέλουν με αποτέλεσμα να γλυτώνουν χρόνο και χρήμα σε πολλές περιπτώσεις. Επιπλέον, με τον τρόπο αυτό μπορούν να πληροφορηθούν εύκολα για τον ενδεικτικό τιμοκατάλογο ενός επαγγελματία για τις υπηρεσίες του, να δουν τις κριτικές του, την τοποθεσία του και άλλα πολλά.

Γιατί όμως να διαφημιστώ και να μην δημιουργήσω απλά μια ιστοσελίδα;

Τα πρώτα χρόνια του διαδικτύου μια ιστοσελίδα ήταν πραγματικά ένα σημαντικό «χαρτί» για μια επιχείρηση και έναν επαγγελματία για να αποκτήσει έσοδα. Πλέον όμως, αποτελεί μόνο ένα κομμάτι (σημαντικό μεν), δεδομένου ότι η διαφήμιση πλέον δίνει τέτοια πλεονεκτήματα που δεν μπορεί μια ιστοσελίδα να υπερσκελίσει από μόνη της.

Τι πλεονέκτημα δίνει οι διαφήμιση; Πόσους πελάτες μπορώ να αποκτήσω;

Η διαφήμιση σε πλατφόρμες όπως τα Google Ads δίνει μοναδικά πλεονεκτήματα. Ο μέσος χρήστης αναζητά συνέχεια αυτό το οποίο τον απασχολεί. Αν για παράδειγμα έχουν σπάσει οι σωλήνες του σπιτιού μου και χρειάζομαι υδραυλικό, η πρώτη λύση δεν θα είναι ο γείτονας (ο οποίος μπορεί να μην ξέρει κάποιο υδραυλικό) αλλά η Google. Η μηχανή αναζήτησης της Google χρησιμοποιείται από το 97% των χρηστών στην Ελλάδα. Το πλεονέκτημα στην περίπτωση αυτή είναι ότι ο χρήστης βρίσκει σε ελάχιστο χρόνο αυτό που αναζητά, καλώντας τον υδραυλικό λ.χ. στο σπίτι του. Οι χρήστες σε ανάλογες περιπτώσεις επιλέγουν να διαφημιστούν για τον ΕΝΑΝ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΛΟΓΟ: να είναι μέρος της κορυφής των αναζητήσεων. Ένα τέτοιο πλεονέκτημα δίνουν τα Google Ads.

Το να βρίσκεσαι στην κορυφή των αναζητήσεων δίνει την δυνατότητα να είσαι μια από τις πρώτες επιλογές των χρηστών που αναζητούν κάτι. Όπως στην περίπτωση του υδραυλικού έτσι και με άλλα επαγγέλματα όπως μηχανικοί αυτοκινήτων & μηχανών, ηλεκτρολόγοι κ.ο.κ. έχουν ένα σαφές προβάδισμα αν διαφημιστούν με τα Google Ads. Το προβάδισμα αυτό έγκειται στο γεγονός ότι 1) οι χρήστες αναζητούν για άμεση λύση στο πρόβλημα τους π.χ. κάηκε ο ρελές ενός πίνακα και δεν έχουν ρεύμα 2) ότι γλυτώνουν χρόνο σε σχέση με διαφορετικούς τρόπους αναζήτησης οι οποίοι μπορούν να τους κοστίσουν χρόνο και κατά συνέπεια χρήμα. Τι θα γινόταν άμα είχαν σπάσει οι σωλήνες, δεν γνώριζε ο διπλανός σου υδραυλικό και δεν είχες τον χρόνο να βγεις από το σπίτι για να ρωτήσεις;

ΣΥΝΕΠΩΣ τα Google ads δίνουν την ευκαιρία να γίνουμε μέρος των αναζητήσεων σε σχέση με το εκάστοτε τεχνικό επάγγελμα, βρίσκοντας άμεσα πελάτες και όχι μόνο εν δύναμη δυνητικούς πελάτες.

Αναζήτηση στην google

Επαναστόχευση πελατών

Ένα από το πλεονεκτήματα της διαφήμισης στο διαδίκτυο, είναι η δυνατότητα να μπορούμε να επαναστοχεύσουμε το υπάρχον πελατολόγιο. Συλλέγοντας e-mail και τηλέφωνα, έχουμε την δυνατότητα να προσεγγίσουμε ξανά πελάτες που εξυπηρετήσαμε στο παρελθόν. Συνεπώς, έχοντας επισκεφτεί ένα σπίτι για μία βλάβη λ.χ. ενός air condition, ένας ψυκτικός μπορεί να έχει συγκεντρώσει προηγουμένως μια φόρμα αλλά και χειροκίνητα την στιγμή της εξυπηρέτησης στοιχεία (εφόσον τηρεί τους κανόνες του GDPR) τα οποία μπορεί να αξιοποιήσει σε μεταγενέστερο χρόνο.

Η συλλογή e-mail & τηλεφώνων μπορούν να γίνουν με έναν εκπτωτικό κωδικό, την εγγραφή στο newsletter με ενημέρωση προσφορών σε σχέση με τις υπηρεσίες κ.α. Αυτά καθώς και άλλες τεχνικές, είναι μια δελεαστική ανταμοιβή  για έναν δυνητικό πελάτη ο οποίος θα προχωρήσει σε μια σχετική εγγραφή, αποδεχόμενος την χρήση των στοιχείων του για διαφημιστικούς λόγους.

Πως όμως το e-mail marketing θα βοηθήσει την επιχείρηση μου;

Πολλές πλατφόρμες, όπως τα Google Ads αλλά και το Facebook Meta, μας δίνουν την δυνατότητα να επαναπροσεγγίσουμε τους πελάτες αυτούς μέσα από την δημιουργία κοινών (customer list audiences). Συνεπώς, αν στο παρελθόν είχατε επισκεφτεί π.χ. ένα πελάτη για να διορθώσετε μια βλάβη στο κλιματιστικό και έχετε συλλέξει στοιχεία του, με τον τρόπο αυτό, μπορείτε να δημιουργήσετε μια προσωποποιημένη διαφήμιση στα social media όπως το Facebook και το Instagram, στέλνοντας ένα email αλλά και φυσικά προσεγγίζοντας τον μέσα από το διαφημιστικό δίκτυο της Google.

Social Media και ανάπτυξη πελατολογίου

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, ο μέσος Έλληνας δαπανά αρκετό χρόνο την ημέρα χρησιμοποιώντας το κινητό του. Ένα μεγάλο μέρος του χρόνου του περνά εντός εφαρμογών social media. Για έναν ελεύθερο επαγγελματία και μια επιχείρηση που σχετίζεται με τεχνικά επαγγέλματα όπως μηχανικοί αυτοκινήτων, ξυλουργοί, τεχνικές οικοδομικές εταιρίες, τεχνικοί αλουμινίων, ψυκτικοί κ.α. μπορεί να έχει ένα μεγάλο όφελος με την διαφήμιση στις πλατφόρμες αυτές.

Η δημιουργία διαφημίσεων σε σχέση με ειδικά πακέτα, προσφορές ακόμα και διαφημίσεων που εστιάζει στα προβλήματα που μπορεί να έχει ένας δυνητικός πελάτης, θα προσελκύσει πιθανότατα αρκετούς ενδιαφερόμενους. Ακόμα και σε περιπτώσεις που η υπηρεσία μπορεί να μην αποτελεί προτεραιότητα χρηστών, η διαφήμιση στα social media μέσα από κατάλληλες τεχνικές στόχευσης και επαναστόχευσης κοινού που έχουν οι πλατφόρμες όπως το Facebook, μπορεί να δημιουργήσει ανάγκες σε χρήστες με στόχο να γίνουν δυνητικοί πελάτες.

Η δημιουργία παρουσίας στα social media, όχι μόνο μπορεί να προσελκύσει πελάτες αλλά και προσδίδει αξιοπιστία στα social media επαγγελματιών. Κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο, δεδομένου σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εμπιστευτούν πιο εύκολα επαγγελματίες με ένα αξιόπιστο προφιλ στα social media.

Συμπεράσματα

Τα τεχνικά επαγγέλματα σε μεγάλο μέρος τους παρουσιάζουν και παρουσιάζουν υψηλή ζήτηση. Αυτό δεν σημαίνει όμως απαραίτητα ότι η ζήτηση αυτή θα «μετουσιωθεί» σε δικούς σου πελάτες. Σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον, όπως αυτό των τεχνικών επαγγελμάτων, η διαφήμιση είναι αναγκαία πλέον αν όχι μονόδρομος σε πολλές περιπτώσεις. Αρκεί μόνο μια απλή αναζήτηση στην Google σε επαγγέλματα όπως υδραυλικός, ηλεκτρολόγος, κλειδαράς, ψυκτικός για να διαπιστώσει κάποιος ότι εν έτη 2023 διαφήμιση και τεχνικά επαγγέλματα πάνε μαζί.

Οι διαφημιστικές δυνατότητες που δίνουν οι πλατφόρμες μέσα από καμπάνιες αναζήτησης και προβολής (Google Ads) καθώς οι διαφημίσεις στα Social Media, μπορούν να πάνε την επιχείρηση σου όχι ένα βήμα αλλά αρκετά βήματα μπροστά.

Ένα ευφυολόγημα αναφέρει ότι:

Αυτός που δεν είναι έτοιμος σήμερα, θα είναι λιγότερο έτοιμος αύριο

Για αυτό μην χάνεις τον χρόνο, οργάνωσε ένα διαφημιστικό πλάνο και δημιούργησε τώρα την ζήτηση σε σχέση με τις υπηρεσίες που προσφέρεις.

Αν ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα σε σχέση με τις διαφημίσεις, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας εδώ.

Για να λαμβάνεται πρώτοι τα τελευταία μας άρθρα, μπορείτε να εγγραφτείτε στο Newsletter μας εδώ.