fbpx

Apple Vision Pro – Τι αλλαγές θα μπορούσε να φέρει στο χώρο των websites και της διαφήμισης;

Apple Vision Pro

Το Apple Vision Pro αποτελεί το νέο καινοτόμο προϊόν της Apple που αναμένεται να φέρει «επανάσταση» στον χώρο της διαφήμισης και των website.

Το προϊόν εισάγει μερικές καινοτομίες που μέχρι πριν λίγα χρόνια πριν ίσως δεν φανταζόμασταν. Βέβαια, μοναδική εξαίρεση αποτελούν οι Simpsons που όπως φαίνεται είχαν «προβλέψει» και αυτό, το 2016, ότι θα υπάρξουν παρόμοιες συσκευές.

Το τεχνολογικό παρόν όπως φαίνεται συναντάει το μέλλον και η νέα συσκευή της Apple αναμένεται να γεφυρώσει το κενό, γεμίζοντας προσδοκίες.

Τι είναι όμως το Apple Vision Pro;

Τα Apple Vision Pro είναι ένα headset που συνδυάζει στοιχεία της εικονικής (VR) και επαυξημένης (AR) πραγματικότητας. Μέσα από αυτά «γυαλιά», οι χρήστες μπορούν βλέπουν ψηφιακά αντικείμενα να αλληλοεπιδρούν με περιβάλλοντα τόσο του φυσικού όσο και του ψηφιακού κόσμου.

Apple Vision Pro λειτουργίες

Τι προσφέρουν τα νέα VR γυαλιά;

Τα νέα hi-tech γυαλιά εισάγουν μια νέα τεχνολογία. Η τεχνολογία αυτή, με το όνομα Spatial Computing προσφέρει την δυνατότητα στους χρήστες να βλέπουν τόσο το φυσικό περιβάλλον που βρίσκονται όσο και έναν 3D ολογραμματικό ψηφιακό χώρο (αιωρούμενο) που τους επιτρέπει να αλληλοεπιδρούν με τις λειτουργίες apple συσκευών. Μέσα από τα γυαλιά αυτά, ο χρήστης δεν χρειάζεται να βγάλει την συσκευή από το κεφάλι του αν θέλει να κάνει κάτι εκτός του εικονικού περιβάλλοντος. Σε αυτό βοηθά βέβαια η προσθήκη καμερών. Οι κάμερες υψηλής ευκρίνειας που είναι τοποθετημένες κατά μήκος του headset όπου μαζί με την micro-OLED οθόνη 1,25 ιντσών προσφέρει την δυνατότητα να βλέπουν οι χρήστες κανονικά. Κατά συνέπεια, οι χρήστες θα μπορούν να κάνουν ότι κινήσεις θα έκαναν και χωρίς αυτά, όπως να κινούνται στο χώρο κ.α. Οι πληροφορίες καθώς και το περιεχόμενο που θα μπορεί να δει κάποιος από την συσκευή είναι μέσα από Apple εφαρμογές αλλά και άλλα ποικίλα περιβάλλοντα που προκύπτουν από τον φυλλομετρητή της Apple, το Safari.

Κατ’ επέκταση, όπως μπορεί να κατανοήσει κάποιος, η πλοήγηση στο διαδίκτυο και η σημερινή ως επί το πλείστων 2D χρήση έχει διαφορετικό ρόλο με τα νέα headset. Η χωρική επέκταση, η χρήση καμερών και η διασύνδεση με τον φυσικό κόσμο κάνει το προϊόν ξεχωριστό και την εμπειρία του χρήστη καθηλωτική. Με ενσωματωμένο το σύστημα LiDAR Scanner δίνεται η δυνατότητα να χαρτογραφεί με ακρίβεια το περιβάλλον του χρήστη. Επομένως, μπορεί μέσω αυτού να επιτύχει την σύνθεση ψηφιακού και πραγματικού κόσμου. Ένα επιπρόσθετο πλεονέκτημα της νέας συσκευής σε σχέση με άλλα headset που υπάρχουν στην αγορά είναι η ασύρματη σύνδεση. Μέσω αυτής, η συσκευή είναι ελαφρότερη και επιβαρύνει λιγότερο τον χρήστη κατά την εφαρμογή της.

Στο πλαίσιο των λειτουργιών του, οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιήσουν το προϊόν για ψυχαγωγικούς σκοπούς, για να εργαστούν, να πλοηγηθούν στο διαδίκτυο κ.α. Το προϊόν είναι διαθέσιμο στις Η.Π.Α αλλά και σε επιλεγμένες αγορές, κοστίζοντας κάτι περισσότερο από 2.498$.

Δεν υπάρχει κάτι παρόμοιο στην αγορά; Σε τι διαφέρει από παρόμοιες συσκευές VR;

Στο παρελθόν τα περισσότερα headset είχαν μερικά συγκεκριμένα μειονεκτήματα. Συνήθως, στο πλαίσιο της εμπειρίας που προσφέραν, αποκόβαν τον χρήστη από την πραγματικότητα, απομονώνοντας τον στον ψηφιακό κόσμο. Στην αγορά κυκλοφορούν παρόμοιες συσκευές όπως η σειρά headset Meta Quest VR. Οι λειτουργίες σε σχέση με το προϊόν το Apple Vision Pro είναι παρόμοιες. Ωστόσο, η διαφορά υπάρχει στην χρήση του LiDAR Scanner αλλά και της ποιότητας των καμερών υψηλής ευκρίνειας καθώς και μερικών άλλων τεχνικών λεπτομερειών. Επιπλέον, το προϊόν της Meta είναι ένα αρκετά φθηνότερο προϊόν σε σχέση με την συσκευή της Apple. Παρά ταύτα τα δύο προϊόντα αποτελούν μια νέα γενιά VR Headset που προμηνύουν το πως θα αναδιαμορφωθεί ο χώρος των συσκευών αυτών τα επόμενα χρόνια.

Πως θα επηρεάσει τις διαφημίσεις και την προβολή των ιστοσελίδων;

Όπως είχαμε αναφερθεί και σε προηγούμενο άρθρο στο blog μας, το Virtual & Augmented Reality ήρθε για να μείνει. Οι τεχνολογικές καινοτομίες αναμένεται τα επόμενα χρόνια να αλλάξουν τον τρόπο που αλληλοεπιδρούν οι χρήστες τόσο με τις ιστοσελίδες όσο και με τις διαφημίσεις. Στο πλαίσιο αυτό η συσκευή της Apple έδωσε την αφορμή να συζητηθεί ακόμα περισσότερο το πως θα διαμορφωθεί ο χώρος του web development & digital advertising καθώς και το πως θα δημιουργηθούν νέες προοπτικές.

Σύμφωνα με τις λειτουργίες του Apple Vision Pro οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ιστοσελίδες μέσα από την αναζήτηση σε ένα ολόγραμμα δια μέσω του Safari. Κατά παρόμοιο τρόπο με τα smartphones θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν φωνητικές εντολές και άλλες χρήσεις που διαθέτουμε σε ένα smartphone η υπολογιστή. Η διαφορά και η οπτικοποίηση σε σχέση με τις ιστοσελίδες έγκειται κυρίως στον τρόπο ψηφιακής απεικόνισης.

apple vision pro

Σε σχέση με το μέλλον, με την χρησιμοποίηση διαφόρων τεχνολογιών, οι χρήστες αναμένεται να αλληλοεπιδρούν σε μη φυσικά (ή και φυσικά) περιβάλλοντα με διαδραστικό τρόπο αναφορικά με τις ιστοσελίδες. Με την χρήση διεπαφής (API) οι προγραμματιστές και developers θα μπορούν να εκμεταλλευτούν τα hardware πλεονεκτήματα συσκευών όπως του Apple Vision Pro. Κατ’ επέκταση αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν διαδραστικά 3D μοντέλα και ολογράμματα που θα ενσωματώσουν νέες τεχνολογίες, δημιουργώντας νέες εμπειρίες. Επιπλέον, η χρήση έξυπνων εργαλείων σε ιστοσελίδες (e-commerce) θα μπορούν  να εισάγουν νέα εργαλεία. Για παράδειγμα «τα δοκιμαστήρια επιχειρήσεων ένδυσης και υπόδυσης» θα μπορούσαν να μεταφερθούν στον χώρο των δυνητικών καταναλωτών. Νέα Frameworks και προγραμματιστικές βιβλιοθήκες όπως η Three.js (3D Javascript) θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν ευρέως με στόχο να αναπτυχθούν περισσότερες ιστοσελίδες και e-shop που θα «εκμεταλλεύονται» πλήρως την Virtual & Augmented Reality εμπειρία. Όλα τα παραπάνω, θα εντείνουν την προσοχή των Designers και των Developer για να δώσουν ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στην σωστή εφαρμογή τεχνικών UI (User Interface).

Παράλληλα η χρήση διαφημίσεων στα social apps αλλά και στην google αναμένεται να διαφοροποιηθεί σε ένα βαθμό. Η χρήση όλο και περισσότερων multimedia αναμένεται να ενισχυθεί. Ήδη τα τελευταία έτη τα Google Ads έχουν προσθέσει καμπάνιες που εστιάζουν σε βίντεο και φωτογραφικό υλικό (όπως η Performance Max και η Demand Gen). Στο πλαίσιο του Virtual Reality, οι τεχνολογίες βιντεογράφησης 360° (Μονοσκοπικές και Στερεοσκοπικές κάμερες) καθώς και η εισαγωγή 3D μοντέλων αυξάνουν τρομακτικά τον τρόπο που θα γίνεται το διαφημιστικό merchandising. Καρτέλες στις μηχανές αναζήτησης που θα προωθούν pop up video, ολογράμματα κ.α. είναι πολύ πιθανόν να είναι μέρος των διαφημίσεων που θα στοχεύουν χρήστες σε διάφορα σημεία εντός του φυλλομετρητή και μέσα σε διάφορες εφαρμογές.

Αν και η τεχνολογίες αυτές αναμένεται να αλλάξουν τις ιστοσελίδες και τον τρόπο διαφημίσεων, αυτό δεν αναμένεται άμεσα. Οι συσκευές αυτές έχουν κατά μέσο όρο υψηλή τιμή και εμφανίζουν προβλήματα (προς το παρόν) σε σχέση με την χρήση τους. Αρκετοί χρήστες διαμαρτύρονται ότι οι συσκευές αυτές προκαλούν έντονη ζάλη μετά από χρήση. Αυτό βέβαια είναι κάτι που αναμένεται να αλλάξει τα επόμενα χρόνια. Ήδη η Apple ετοιμάζει την επόμενη έκδοση του Apple Vision Pro όπου προβλέπονται να επιλυθούν πολλά από αυτά τα προβλήματα.

Πότε αναμένεται να έρθει στην Ελλάδα και στην Ευρώπη;

Το Apple Vision Pro αναμένεται να έρθει επίσημα στην Ελλάδα και στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες το 2025. Εξαίρεση αποτελούν χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς όπου σύμφωνα με φήμες, αναμένεται να κυκλοφορήσει στο τέλος του έτους. Ωστόσο, μερικά e-shop έχουν καταφέρει όπως φαίνεται να αποκτήσουν μερικά κομμάτια του νέου προϊόντος, διαθέτοντας όμως στην Ελληνική αγορά σε αρκετά υψηλότερη τιμή.

Συμπερασματικά

Το Apple Vision Pro αποτελεί ένα καινοτόμο προϊόν το οποίο ανοίγει τον δρόμο για μια νέα εποχή σε τεχνολογίες εντός διαδικτύου. Η υιοθέτηση AR/VR τεχνολογιών αναμένετε να φέρει ραγδαίες αλλαγές στον τρόπο πλοήγησης, αλληλεπίδρασης και κατανάλωσης περιεχομένου. Οι ιστοσελίδες όπως και η διαφήμιση αναμένεται να αλλάξουν σε μεγάλο βαθμό. Τα ενυπάρχων webpages θα πρέπει να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις των νέων τεχνολογιών έτσι ώστε να προσαρμοστούν σε αυτό το νέα διαδραστικό περιβάλλον. Από την άλλη οι διαφημίσεις αναμένεται να συνεχίσουν την διαδρομή τους αναφορικά με την αύξηση των multimedia (εικόνων και βίντεο) και μελλοντικά με την προσάρτηση 3D μοντέλων. Ωστόσο, σε σχέση με το τελευταίο, παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον το πως θα αναδιαμορφωθεί ο «χάρτης» των σημείων που θα εμφανίζονται οι διαφημίσεις. Μέχρι και σήμερα είτε σε social media apps όπως το Instagram είτε σε μηχανές αναζήτησης όπως αυτή της Google υπάρχουν συγκεκριμένα ads placements. Η χρήση virtual reality τεχνικών μπορεί να επεκτείνει τον χώρο που εμφανίζονται οι διαφημίσεις καθώς και να προκύψουν νέες τεχνικές παρεμβολής αυτών όταν αλληλοεπιδρούμε με περιεχόμενο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι διαφημίσεις διαμέσω των τεχνολογιών αυτών θα αποκτήσουν ένα προβάδισμα, καθώς θα παρουσιάζονται με ένα πιο «κινηματογραφικό», εμβυθιστικό και εντυπωσιακό τρόπο σε χρήστες.

Όλος αυτός ο νέος κόσμος της εκτεταμένης πραγματικότητας (XR) ήδη κάνει τα πρώτα του βήματα. Εταιρίες όπως τα ΙΚΕΑ έχουν εισάγει Marketing AR & VR περιβάλλοντα μέσα από τις εφαρμογές τους. Όλα τα παραπάνω αναμένεται να αλλάξουν τον χώρο της κατασκευής ιστοσελίδων και της διαφημιστικές  ενέργειες πολλών brand σε μεγάλο βαθμό. Οι νέες αυτές τεχνολογίες φαίνεται να εισαγάγουν δομικές αλλαγές στον χώρο των επιχειρήσεων. Με τον τρόπο αυτό αλλάζουν το πλαίσιο καναλιών που αναπτύσσονται. Όπως θα έλεγε και ο Μάρσαλ Μακ Λούαν, αυτό που προκύπτει:

Είναι το πλαίσιο που αλλάζει με κάθε νέα τεχνολογία, και όχι μόνο η εικόνα μέσα στο πλαίσιο.

Αν θέλετε να λαμβάνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από τον χώρο της διαφήμισης και των ιστοσελίδων εγγραφτείτε στο newsletter μας εδώ

Για να δείτε περισσότερα άρθρα από τον χώρο της τεχνολογίας, των επιχειρήσεων και της διαφήμισης προηγηθείτε εδώ