Πριν λίγες μέρες η Meta ανακοίνωσε κάποιες προβλέψεις σχετικά με τις οικονομικές ευκαιρίες στο Metaverse.
Οι προβλέψεις είναι αρκετά αισιόδοξες και αναφέρουν ότι το Metaverse ενδέχεται να συνεισφέρει στο παγκόσμιο ΑΕΠ περισσότερα από τρία δισεκατομμύρια έως και το 2031. Στο πλαίσιο αυτό, κάνει μια ελαφριά νύξη προς τις κρατικές αρχές παγκοσμίως, έτσι ώστε να ενθαρρύνουν την καινοτομία και κατά συνέπεια το metaverse, χωρίς παρεμποδιστικές πολιτικές, όπως ο «περιορισμός» του ρόλου της αποκέντρωσης που είναι χαρακτηριστικό της τεχνολογίας αυτής.
Σε τι επικεντρώνεται η ανακοίνωση;
Κάνει λόγο για την πρόοδο που έχει συντελεστεί μεταξύ κοινωνίας πολιτών, νομικών, θεσμικών οργάνων κ.α. προκειμένου να διασφαλιστεί το μέλλον του Metaverse. Η πρόοδος αυτή, σε συνάρτηση με την εξέλιξη της τεχνολογίας, δίνουν εξαιρετικές δυνατότητες, όπως υπογραμμίζει η ανακοίνωση.
Κάνει αναφορά σε χώρες και πόλεις όπως η Ταιβάν, την Σεούλ και το Dubai, υπογραμμίζοντας έτσι την σημασία της προετοιμασίας που έχουν κάνει, αποκτώντας έτσι πλεονεκτήματα σε σχέση με το Metaverse και το Web 3.0. Επιπρόσθετα, η ανακοίνωση «τονίζει» την σπουδαιότητα που θα έχει αυτός ο νέος κόσμος για τομείς όπως η εκπαίδευση η εργασία, η διασκέδαση κ.α. Σε σχέση με αυτά, επικεντρώνεται στο ότι μπορούν αναπτυχθούν επικερδείς σχέσεις, μεγαλύτερης απόδοσης και κατά συνέπεια κέρδους στους οργανισμούς και τις εταιρίες που θα αλληλοεπιδρούν με τέτοιους κόσμους.
Επιπλέον, αναφέρει ότι τεχνολογίες όπως το blockchain μέσα από την εφαρμογή τους σε χρηματοπιστωτικά μέσα συναλλαγής (κρυπονομίσματα) αλλά και επενδυτικά περιουσιακά στοιχεία όπως ο «κόσμος» των NFTs, αναπτύσσουν σε μεγαλύτερο βαθμό τις οικονομικές ευκαιρίες. Οι οικονομικές ευκαιρίες σε τέτοιους ψηφιακούς κόσμους μέσα από την διόπτρα της «παιχνιδοποίησης» της διαδικασίας αυτής, αυξάνουν την δυνατότητα να αλληλοεπιδρά πιο εύκολα ο μέσος χρήστης με αυτές τις τεχνολογίες, κάνοντας αυτές πιο προσβάσιμες, μέσω της ξεχωριστής εμπειρίας του Web 3.0 -Metaverse.
Δύο λέξεις κλειδιά της ανακοίνωσης, αποτελεί η διαλειτουργικότητα (interoperability) και η φορητότητα (portability). Σε σχέση με αυτά, τονίζετε η σημασία που έχουν αυτές οι έννοιες μεταξύ της βιομηχανίας, των θεσμών και φυσικά των μελών του meta κόσμου. Κατ’ ουσία, με τους όρους αυτούς τονίζει την σημασία που πρέπει να δοθεί στην καθολική εφαρμογή των τεχνολογιών AR(Augmented Reality) & VR(Virtual Reality). Η μεμονωμένη εφαρμογή του, επισημαίνει ότι θα φέρει εμπόδια και συμβιβασμούς, καθιστώντας τον κόσμο του Meta πιο κλειστό και περιορισμένο ως προς τις συναλλαγές.
Επομένως, μέσα από την ανακοίνωση, η Meta τονίζει τον ρόλο της διαλειτουργικότητας και «φορητότητας, με στόχο την εφαρμογή meta προτύπων σε πολλές πτυχές της κοινωνίας έτσι ώστε τα άτομα του web3 να μπορούν να συνδέονται εύκολα μέσω ζωντανών πυλών (χρησιμοποιώντας VR & AR τεχνολογίες) από τον έναν στον άλλο ψηφιακό κόσμο. Η έννοια αυτή, περιλαμβάνει πιθανότατα ένα είδος ψηφιακής «απρόσωπης» ταυτότητας, ενός 3d μοντέλου (Avatar) αλλά και ιδιότητες εντός του κόσμου αυτού και φυσικά την κοινή χρήση δεδομένων.
Τέλος, κάνει λόγο για τρείς αρχές όπου πρέπει να διατηρηθούν στο πλαίσιο του Meta κόσμου που έρχεται:
- Να υιοθετηθεί μια τεχνολογικά ουδέτερη προσέγγιση που εστιάζει στους ίδιους κινδύνους και τους ίδιους κανόνες (παγκοσμίως).
- Να μην περιορίζονται τα αποκεντρωμένα συστήματα που προϋποθέτει το metaverse, δεδομένου ότι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην δημιουργία νέων οικονομικών ευκαιριών σε σχέση με την καινοτομία, τον ανταγωνισμό και φυσικά την έννοια της διαλειτουργικότητας.
- Συνεργασία δημόσιου τομέα με την βιομηχανία ως θεμέλιο για τυχόν μελλοντικά ρυθμιστικά πλαίσια.
Επιπλέον, η ανακοίνωση αυτή όπως και παλαιότερες αναφορές της Meta, συνδέουν τις οικονομικές ευκαιρίες του web 3.0 με τους νέους τρόπους που θα μπορούν οι επιχειρήσεις να διαφημιστούν στον Meta κόσμο.
Θα έχει ρόλο Digital Marketing στην Meta εποχή;
Το web 3.0 θα αλλάξει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο που οι χρήστες αλληλοεπιδρούν με τις ηλεκτρονικές αγορές. Ο χώρος του Digital Marketing όχι μόνο δεν θα χάσει πολλά από τα εργαλεία που χρησιμοποιεί στο web 2.0 αλλά θα μπορεί να “εκμεταλλευτεί” νέα εργαλεία και χρήσεις του όπως:
- AI user-generated περιεχόμενο
- Μοντελοποίηση «φυσικού» ηλεκτρονικού καταστήματος
- Χρήση διαδραστικών poster, banners και άλλων μέσων σε διάφορα σημεία εντός κόσμων του Metaverse.
- Μοντέλα προσομοίωσης κα εφαρμογών για δοκιμή προϊόντων
Τα παραπάνω είναι μέρος του πλάνου της Meta, η οποία δείχνει μέσα από το Metaverse που ετοιμάζει, να επεκτείνει ακόμα περισσότερο τα εργαλεία Μάρκετινγκ και ψηφιακής προώθησης. Μια τέτοια κίνηση, αναμένεται να δώσει ακόμα μεγαλύτερο εξοπλισμό στο οπλοστάσιο της κοινότητας των Marketer.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι το metaverse έρχεται και φυσικά νέες τεχνολογίες οι οποίες δεν θα επηρεάσουν μόνο το web κόσμο αλλά πιθανότατα και πολλές πτυχές της κοινωνίας του αύριο. Ήδη όλο και περισσότερες κυβερνήσεις έχουν καλωσορίσει το νέο αυτό βήμα στον web κόσμο όπως η Σιγκαπούρη, η Ελβετία, το Κατάρ, η Ταιβάν όπως επισημαίνει στο πλήρες meta documentation. Δεν μένει κάτι άλλο από το να δούμε σύντομα κάποιο νέο update της Meta (Facebook, Instagram, WhatsApp) αλλά και φυσικά την θέση πολλών κυβερνήσεων παγκοσμίως σε σχέση με το Metaverse.
Αν θέλετε να λαμβάνεται πρώτοι τα τελευταία άρθρα μας, μπορείτε να κάνετε εγγραφή στο newsletter μας εδώ.