fbpx

5 tips για να βελτιώσεις τα κείμενα των post σου στο Facebook

facebook-posts-tips

Δεν είναι είδηση ότι ολοένα και περισσότεροι είναι οι υποστηρικτές ότι τα κείμενα-post στο Facebook δεν είναι καθόλου αποτελεσματικά χωρίς διαφήμιση. Αν και οι διαφημίσεις αποτελούν ένα από τα καθοριστικότατα «μονοπάτια» για την επιτυχία ενός Facebook page όπως έχουμε επισημάνει, η οργανική απήχηση έχει και αυτή τα κλειδιά της για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα και φυσικά αποδοτικότητα.

Αν και δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές, στο κείμενο που θα ακολουθήσει θα επισημάνουμε μερικά tips με στόχο να βελτιώσετε την αποδοτικότητα των post σας στο Facebook.

1.

Μελετήστε και αξιοποιήστε το κοινό στόχευσης

Η δημιουργία υλικού που θα στοχεύσει σε ένα συγκεκριμένο κοινό της πισίνας των ακολούθων σας αποτελεί ένα κομβικό σημείο στην στρατηγική σας. Ωστόσο, πριν γράψετε ένα κείμενο για ένα post καλό θα είναι να εξετάσετε πρώτα μερικά πράγματα. Η προσπάθεια στο να εστιάσετε σε κάποια βήματα, που θα δούμε παρακάτω, μπορεί να αυξήσει κατακόρυφα την επίδοση των post χωρίς να έχετε ανακαλύψει τον τροχό. Πιο συγκεκριμένα, μέσω διαδικασιών που εστιάζουν στην προσοχή, το ενδιαφέρον, την επιθυμία και την δράση, μπορείτε μέσω μιας σωστής εκτέλεσης της ακολουθίας αυτής τα post σας να αποκτήσουν όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Η αποφυγή ενός θέματος που θεωρείται εσείς ενδιαφέρον και όχι το κοινό σας, μπορεί να οδηγήσει ένα post στα τάρταρα. Ακόμα, σημαντικότερο είναι ότι ανεξαρτήτως θεματολογίας, η δημιουργία ενός catchy τίτλου ή γενικότερα μιας περιγραφής ή εικόνας που να τραβάει την προσοχή έστω για λίγα δευτερόλεπτα είναι εξίσου σημαντική. Επιπρόσθετα, η χρησιμότητα, το ύφος της γλώσσας κ.α, μπορούν να δημιουργήσουν έπειτα μια επιθυμία όπου αυτή θα καταλήξει σε μια δράση, δηλαδή σε μια ανάγνωση ενός κειμένου-post π.χ.

Αν και δεν είναι απόλυτα όλα τα παραπάνω, το μοντέλο AIDA (Awareness, Interest, Desire, Action) προσφέρει μια εξαιρετική μεθοδολογία έτσι ώστε να κάνετε τον αναγνώστη πίσω από ένα υπολογιστή να «χασμουριέται» ολοένα και λιγότερο.

aida-awareness-interest-desire-action

2. Κατανόησε το κοινό σου & μελέτησε του ψυχολογικούς παράγοντες

Ένας σημαντικός παράγοντας είναι να δείτε τι παρακινεί τους αναγνώστες-πελάτες σας. Αν αυτό που τους ευχαριστεί και τους κάνουν να δια-δράσουν με την σελίδα σας είναι χιουμοριστικό περιεχόμενο ή κάποιο meme, τότε είναι ευκαιρία να δημιουργήσετε ένα αντίστοιχο post. Αν ένας αναγνώστης σας έχει μπει στην σελίδα σας π.χ γιατί είστε βιβλιοπωλείο και τον απασχολεί ότι δεν μπορεί να συγκεντρωθεί όταν διαβάζει, καλό θα ήταν να γράψετε ένα post σχετικά με τρόπους που σας κάνουν να συγκεντρώνεστε εσείς.

Επίσης, σημαντικό είναι να κατανοήσετε με τι είναι πιο εύκολο να αλληλοεπιδρούν οι αναγνώστες σας. Είναι πιθανόν να τους συγκινεί ένα post το οποίο θα έχει ορθολογικά κριτήρια και στατιστικές ή κάτι αυθόρμητο, προσωπική σκέψη κ.α. Η βαθιά κατανόηση της ψυχολογίας του αναγνώστη-πελάτη σας, είναι το σημαντικότερο βήμα έτσι ώστε τα post σας να είναι πιο αποτελεσματικά και αποδοτικά.

3. Κάντε δοκιμές

Είναι πολύ πιθανόν σε σχέση με το κοινό σας, να μην έχει φτάσει στο σημείο όπου να ξεκλειδώσετε σημείο ενδιαφέροντος τους. Η επιθυμία να αλληλεπιδράσουν με εσάς σχετίζεται άρρηκτα με το περιεχόμενο. Μια λύση σε αυτό, είναι να κάνετε πολλούς πειραματισμούς έτσι ώστε να δείτε ποιο είναι αυτό το είδος των post που τραβήξει το ενδιαφέρον σε σχέση με το content διαμοιρασμού.

Κάτι τέτοιο, δεν θα μπορούσε να είναι βλαπτικό για την σελίδα σας, δεδομένου ότι θα μπορούσε να δώσει μια δόση φρεσκάδας και ποικιλίας μέσα από νέα δημιουργικά.

4. Εκμεταλλεύσου την δύναμη της αφήγησης

Ο Joseph Campbell αναφέρει ότι:

“οι άνθρωποι ξεχνούν δεδομένα, θυμούνται όμως ιστορίες”

Οι ιστορίες, για μεγάλο μέρος ανθρώπων, πάντα ήταν και παραμένουν πιο εύπεπτες για τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Από τις παιδικές ιστορίες που ακούει ένα παιδί μέχρι και τις πιο πολύπλοκες και εξεζητημένες, η αφήγηση ότι κάτι έχει αρχή-μέση-τέλος αποτελεί κάτι θελκτικό σε έναν αναγνώστη. Επιπρόσθετα, οι ιστορίες μπορούν ξυπνήσουν συναισθήματα σε ένα αναγνώστη και συνάμα να του μεταφέρουν μια ιστορία με πιο έμμεσο τρόπο, λιγότερο συμβατικό.

Η αφηγηματικότητα, η σεναριοποίηση μια αφήγησης  μπορεί να οδηγήσει πολλούς από τους ακολούθους της σελίδας σας να ενεργοποιηθούν και να διαβάσουν μια ιστορία. Η φυσικότητα, η αυθεντικότητα αλλά και ενσυναίσθηση, είναι μόνο μερικά από αυτά τα κλειδιά που μπορούν να απογειώσουν τα επόμενα post σου.

5. Μην ποστάρεις πάντα το ίδιο κείμενο σε όλες τις πλατφόρμες

Πολλές φορές, μια εύκολη επιλογή είναι να έχουμε ένα κείμενο το οποίο να προσαρμόζεται σε διάφορα post. Κάτι τέτοιο αν και αποτελεί αποδοτικό και μας γλυτώνει χρόνο, αποτελεί ίσως το «μαχαίρι αυτοχειρίας» για μια δημοσίευση.

Γιατί όμως;

Όπως το Instagram δίνει έμφαση στην φωτογραφία και στα μικρά caption, το tik tok στα βίντεο αλλά και το twitter στα σύντομα μηνύματα, το facebook έχει και αυτό τον δικό του τρόπο προσέγγισης. Αν και αυτό δεν αποτελεί μια απόλυτη προσέγγιση για την επιτυχία, το facebook αποτελεί μια ιδιαίτερη πλατφόρμα. To κείμενο του καθώς και η αφήγηση που ενυπάρχει σε ένα post είναι συνήθως πιο εκτενής. Το να υπάρχει ένα κείμενο το οποίο είναι μια μίξη και «κολλάει» σε όλα τα Social Media δημιουργεί ίσως ένα μικρό θάνατο σε δημοσιεύσεις στο Facebook. Ίσως ένας «αιχμηρός» τίτλος, παροτρύνσεις αλλά και ένα πιο πομπώδες κείμενο είναι μερικά στοιχεία που θα βοηθήσουν στο να γίνει ένα post πιο συμβατό στην πλατφόρμα.

Συμπέρασμα

Η συνταγή για την επιτυχία δεν είναι απόλυτη ούτε δεδομένη. Σίγουρα πιο εύκολο θα ήταν κάποιος να προτείνει το αντίθετο. Παρά ταύτα, διάφορες τεχνικές copywriting αλλά και καλή αντίληψη των κοινωνικοψυχολογικών αντιδράσεων του κοινού σας μπορούν να εξελίξουν τα post σας στο Facebook.

Μερικές από τις παραπάνω συμβουλές, μπορούν εν μέρη να βελτιώσουν και να είναι χρήσιμες και στις δικιές σας δημοσιεύσεις αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι ένα καλό και δημιουργικό περιεχόμενο το οποίο θα είναι αποδοτικό, εξαρτάται και από εσάς και το ταλέντο του copywriter σας, δεδομένου ότι τα «καλύτερα υλικά, θέλουν και έναν καλό μάγειρα».