fbpx

Γιατί να διαφημιστώ στο Facebook-Meta;

Γιατί να διαφημιστώ στο Facebook-Meta;

Οι διαφημίσεις πλέον αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των επιχειρήσεων. Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που κανείς δεν φανταζόταν ότι θα διαφημιζόντουσαν τα προηγούμενα χρόνια, επιλέγουν να διαφημιστούν στα Social Media όπως το Facebook και το Instagram, πλέον της εταιρείας Meta. Τεχνικά επαγγέλματα, κατασκευαστικές, εταιρίες καθαρισμού, επιχειρήσεις που ανήκουν στο λιανικό εμπόριο κ.α, χρησιμοποιούν τα Facebook (Meta) Ads για να διαφημιστούν. Είναι απλά ένα trend ή απλώς το μέλλον του ηλεκτρονικού επιχειρείν περνάει μέσα από τις διαφημίσεις στο Facebook αλλά και την Google;

Στην Ελλάδα, μια χώρα με περίπου 10.000.000 εκατομμύρια κατοίκους, υπολογίζεται ότι οι χρήστες του διαδικτύου υπερβαίνουν τα 8,500,000 εκατομμύρια, δηλαδή περίπου το 85% του συνολικού πληθυσμού. Σύμφωνα με δεδομένα της Meta, οι χρήστες του Facebook στην Ελλάδα είναι περίπου 5,150,000, που αντιστοιχούν σχεδόν στο 50% του πληθυσμού. Αντίστοιχα και στο Instagram, οι Έλληνες χρήστες έχουν εξίσου υψηλά ποσοστά, πράγμα που επιβεβαιώνει την δυναμική συμμετοχή των Ελλήνων στα Social Media.

Σε συνδυασμό με τα παραπάνω, στο κείμενο που θα ακολουθήσει, θα αναλύσουμε πέντε λόγους για τους οποίους οι διαφημίσεις στο Instagram και στο Facebook είναι σημαντικές αν όχι αναγκαίες πλέον για μια επιχείρηση.

1. Στόχευση του κοινού σας και νέων δυνητικών πελατών

business-targeting

Μέσα από τους πολλούς τρόπου στόχευσης των χρηστών τους, το Meta μας δίνει την δυνατότητα να στοχεύσουμε σε πολλαπλά κοινά. Στα Facebook & Instagram Ads υπάρχει η δυνατότητα στόχευση του κοινού (audience) που σας ακολουθεί και αλληλοεπιδρά μαζί σας καθώς η δυνατότητα δημιουργίας άλλων custom audiences.Πιο συγκεκριμένα, με την δημιουργία lookalike audience μπορείτε να προσεγγίσετε κοινά τα οποία είναι «συγγενικά» με το ήδη υπάρχον σας κοινό. Συνεπώς, με αυτόν τον τρόπο αποκτάτε αυτόματα την δυνατότητα προσέγγισης δυνητικών πελατών, με κοινά χαρακτηριστικά με των κάποιων ήδη υπαρχόντων που έχουν επιλέξει τις υπηρεσίες ή το προϊόν σας και αλληλοεπιδρούν στις Meta πλατφόρμες.

Ακόμα, με την δημιουργία custom audience, μπορείτε να προσεγγίσετε νέα κοινά ή τα ήδη υπάρχοντα καθώς και να έχετε πρόσβαση σε εξαιρετικές ρύθμισης στόχευσης. Πιο αναλυτικά, μπορείτε να στοχεύσετε σε χρήστες του Facebook που χρησιμοποιούν πολύ ακριβά κινητά (micro target audience) αλλά και να αποκλείσετε χρήστες στις διαφημιστικές καμπάνιες που ανήκουν στο υπάρχον κοινό και δεν θέλετε να τους ξανά στοχεύσετε. Μπορείτε ακόμα, να ορίσετε παραμέτρους σε σχέση με ακριβής τοποθεσίες να προβείτε σε διαδικασίες remarketing μέσω του κοινού στόχευσης (αφού έχουν συνδεθεί τα Facebook Pixels) ακόμα και να στοχεύσετε άτομα τα οποία είχαν έρθει κοντά σε μία αγορά και δεν είχαν βάλει το προϊόν στο καλάθι.

2.

Multichannel ads – Πολυκαναλική διαφήμιση σε Facebook, Instagram & WhatsApp

Η δυνατότητα διαφήμισης σε πολλά κανάλια, όπως το Facebook, το Instagram αλλά και φυσικά το WhatsApp, που ανήκουν κάτω από την ομπρέλα του Meta, δίνει την δυνατότητα προσέγγισης πολλών διαφορετικών κοινών. Φανταστείτε να είστε φανατικός χρήστης του Instagram και όχι του Facebook, να βλέπετε πολλά Instagram story αλλά να μην σαν αρέσουν κάνετε scroll down τα post ή να σας αρέσει να διαβάζεται τίτλους και να μπαίνετε σε σελίδες ειδήσεων στο Facebook. Τα Meta Ads σαν δίνουν την δυνατότητα να δημιουργήσετε εξατομικευμένες εμπειρίες και να στοχεύσετε σε επιμέρους κομμάτια της  πλατφόρμας, τα οποία είναι πιο θελκτικά στο κοινό το οποίο θέλετε να προσεγγίσετε.Επιπρόσθετα, οι διαφημίσεις δεν περιορίζονται μόνο στα social media αλλά και σε εφαρμογές όπως το WhatsApp. Μέσα από αυτήν, μπορείτε να στοχεύσετε σε χρήστες κινητών με διαφημίσεις που θα  ανταποκρινόντουσαν στις προσδοκίες τους αλλά και να επαναπροσεγγίσετε χρήστες που έχουν αλληλοεπιδράσει στο website σας.

3. Μεγάλη επιστροφή επένδυσης (ROAS)

Σύμφωνα με μια έρευνα που έχει διενεργηθεί σε διάφορα agency, η αναλογία διαφημιστικής δαπάνης σε σχέση με την επιστροφή από την επένδυση αυτή φαίνεται πολύ υψηλή. Συγκεκριμένα, κατά την πλειονότητα των ερωτηθέντων αναφέρθηκε ότι η μέση απόδοση της διαφημιστικής επένδυσης είναι 6-10x φορές ψηλότερη σε σχέση με ποσό που δαπανήθηκε. Ακόμα, σε μερικές περιπτώσεις ερωτηθέντες που κατά προσέγγιση καλύπτουν το 5% απάντησαν ότι το ROAS ήταν ακόμα και 80x σε σχέση με το δαπανηθέν ποσό.

4.

Facebook Commerce Manager

Τι θα έλεγες αν θα μπορούσες με ένα απλό redirection (ανακατεύθυνση) να κάνεις απευθείας πωλήσεις και δημιουργήσεις την δική σου βιτρίνα εντός του Facebook και του Instagram; Το Facebook Commerce Manager δίνει αυτή την λύση, με ένα διαδραστικό τρόπο. Με καμπάνιες που θα επικεντρώνονται σε προϊόντα μέσω (catalog sales) διαφημίσεων carousel, collection & catalog τα προϊόντα θα μπορέσουν σε συνδυασμό με μια κατάλληλη στρατηγική να τραβήξουν το ενδιαφέρον (και όχι μόνο). Η εικόνα, η περιγραφή και η αμεσότητα που δίνουν οι διαφημιστικοί κατάλογοι σε ένα διαφημιστικό κοινό μπορεί να προσφέρει διττά αποτελέσματα. Από την μία, μπορείτε να αυξήσετε το Brand Awareness της επιχείρησης σας αλλά και φυσικά από την άλλη να αυξήσετε τις πωλήσεις σας.

5. Γρήγορα αποτελέσματα και μικρό CPC (Cost per click)

Ένα από τα βασικότερα πλεονεκτήματα των διαφημιστικών καμπανιών του Facebook σε σχέση με άλλες πλατφόρμες και social media, είναι η γρήγορη ανταπόκριση. Συγκεκριμένα, οι διαφημίσεις στο Facebook σε σχέση με καμπάνιες που διενεργούνται στην Google έχουν πιο άμεση προβολή. Συνεπώς, ο χρόνος ανταπόκρισης είναι πολύ πιο μειωμένος, κάτι που προσφέρει γρήγορη αποτελεσματικότητα και κίνηση προς την σελίδα, το webpage κ.ο.κ, ανάλογα δηλαδή και με τον διαφημιστικό τύπο καμπάνιας.

Επίσης, άλλο ένα σημαντικό πλεονέκτημα ειδικά στην πλατφόρμα του Facebook, αποτελεί το μικρό κόστος ανα κλίκ CPC. Αν και αυτό είναι κυμαινόμενο ανά κλάδο, σύμφωνα με έρευνες, το Facebook φαίνεται να έχει πολύ μικρότερο μέσο κόστος σε σχέση με διαφημίσεις σε άλλες ανταγωνιστικές social media πλατφόρμες όπως το linkedin το Pinterest ακόμα και πλατφόρμες βίντεο όπως το Youtube.

Κλείνοντας, η απάντηση στην ερώτηση αν αξίζει να διαφημιστώ με Facebook & Instagram Ads είναι σίγουρα καταφατική. Ωστόσο, μια τέτοια ερώτηση όπως και οι απαντήσεις τους κρύβουν πολλές παγίδες σε σχέση με την χρησιμότητα και την αποτελεσματικότητα που μπορεί να έχει μια διαφήμιση σε μια επιχείρηση. Η ανάλυση της κατάλληλης στρατηγικής και η επιλογή των συνεργατών σίγουρα είναι κομβικής σημασίας και είναι αυτή που μπορεί να κάνει την διαφορά.

Όπως επισημάνει και ο Αυστριακός, Peter Drucker:

“Στην ιστορία κάθε επιτυχίας, θα βρεις κάποιον που πήρε μια θαρραλέα απόφαση”

Τι θα έλεγες να ήσουν εσύ αυτός που θα πάρει την επόμενη;

Άμα θέλεις να μάθεις περισσότερα σε σχέση με τα Meta Ads αλλά και να προχωρήσετε σε διαφημίσεις στο Facebook ή το Instagram μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας εδώ.