fbpx

5+1 πράγματα για το SEO του e-Shop σας που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας

5+1 πράγματα για το SEO του e-Shop σας που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας

Με το πέρασμα των χρόνων ο ανταγωνισμός των e-Shop έχει γιγαντωθεί και κάθε επιχείρηση που δραστηριοποιείται μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου ψάχνει τρόπους να κερδίσει ένα κομμάτι της ηλεκτρονικής αγοράς, δοκιμάζοντας διάφορους τρόπους και τεχνικές. Σήμερα θα μιλήσουμε για 5 + 1 πράγματα που κάθε επιχείρηση μπορεί να κάνει από μόνης της για το SEO του e-Shop της. Κάθε συμβουλή που θα βρείτε παρακάτω μπορεί να εφαρμοστεί από εσάς χωρίς την παρέμβαση κάποιου ειδικού στο SEO.

Συνήθως συνιστούμε σε κάθε επιχείρηση να συμβουλεύετε έναν SEO Expert για καλύτερα αποτελέσματα και φυσικά αυτό ισχύει σε μεγάλο βαθμό. Όμως υπάρχουν κάποια πράγματα-κανόνες που μπορούν να εφαρμοστούν και από τους διαχειριστές του ηλεκτρονικού καταστήματος.

Αρχίζοντας, θα θέλαμε να αναφέρουμε πως υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να μπορέσει ένα e-Shop να φτάσει ψηλά στα αποτελέσματα αναζήτησης των μηχανών αναζήτησης, όπως για παράδειγμα η επί πληρωμή διαφήμιση στα Google Ads. Όμως, οι περισσότεροι από αυτούς τους τρόπους θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως «πρόσκαιροι»!

Τι σημαίνει αυτό;

Αυτό σημαίνει πως αυτοί οι τύποι διαφημίσεων μπορούν σίγουρα να βοηθήσουν το ηλεκτρονικό σας κατάστημα, όμως εάν ξεκινήσετε να προωθείτε τα προϊόντα σας μόνο με αυτούς τους τρόπους και σταματήσετε για ένα x χρονικό διάστημα τότε θα βρεθείτε προ εκπλήξεως. Κάθε φορά που σταματάτε την διαφήμιση θα βρίσκεστε πάλι στην αρχή των προσπαθειών σας. Εκτός εάν φυσικά έχετε χτίσει γερά θεμέλια.

Γερά θεμέλια

Το πρώτο και κύριο πράγμα που βοηθάει ένα e-Shop σε βάθος χρόνου χτίζοντας γερά θεμέλια είναι το SEO.

Το SEO εάν εφαρμοστεί σωστά και τακτικά φέρνει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα και εφόσον φτάσουμε κάποιες σελίδες μας σε υψηλές θέσεις μας βοηθάει να παραμένουμε σε αυτά τα επίπεδα.

  1. Περιεχόμενο

Το περιεχόμενο είναι το πρώτο και κύριο πράγμα που μπορείτε να εκμεταλλευτείτε για να βελτιώσετε από μόνοι σας το SEO του e-Shop σας. Όταν λοιπόν ανεβάζετε προϊόντα καλό θα είναι τα αναδείξετε χρησιμοποιώντας πρωτότυπο-μοναδικό κείμενο. Μπείτε στην θέση των πελατών σας και αναρωτηθείτε τι θα θέλατε να μάθετε για ένα προϊόν που σας ενδιαφέρει να αγοράσετε. Απαντήστε στα ερωτήματα που θα προκύψουν και βάλτε αυτή την πληροφορία στο προϊόν σας. Με αυτό το τρόπο δίνετε χρήσιμες πληροφορίες στους επισκέπτες σας και ανεβάζετε τις πιθανότητες μετατροπής αυτών σε πελάτες. Η Google αντιλαμβάνεται αν το περιεχόμενο σας είναι χρήσιμο, έχοντας διάφορα κριτήρια. Εφόσον λοιπόν, προσφέρετε αρκετή πληροφορία σε κάθε προϊόν, με πρωτότυπο κείμενο που συνοδεύετε από εικόνες και βίντεο, τότε η Google θα το καταλάβει και θα σας ανταμείψει ανεβάζοντας σας σταδιακά στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Επίσης, σημαντικό για τις μηχανές αναζήτησης είναι η συχνή ανανέωση του περιεχομένου του e-Shop σας. Άρα, καλό θα είναι να ανεβάζετε καινούργια προϊόντα ανά τακτά διαστήματα, φυσικά συνοδεύοντας τα με ποιοτικό περιεχόμενο.

  1. Δημιουργήστε blog

Κατ’ επέκταση του περιεχομένου, το Blog είναι ένα section στο ηλεκτρονικό σας κατάστημα, το οποίο μπορεί να βοηθήσει αρκετά στο SEO. Εκεί μπορείτε να γράφετε για τα νέα της επιχείρησης σας, κάποια εκδήλωση που συμμετείχατε, βραβεία που πήρατε ή ακόμα και για την παραλαβή νέου προϊόντος. Με κάθε νέα ανάρτηση άρθρου που κάνετε η Google καταλαβαίνει πως ανανεώσατε το e-Shop σας και αυτό βοηθάει αρκετά. Γενικά οι μηχανές αναζήτησης θέλουν να βλέπουν ότι υπάρχει ανανέωση του υλικού μιας σελίδας τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Οι συχνές ανανεώσεις με ποιοτικό και μοναδικό υλικό, όπως αναφερθήκαμε και πιο πάνω, δέχονται θετικό πρόσημο από τις μηχανές αναζήτησης.

Ένα ακόμα σημαντικό κομμάτι στο Blog είναι ότι έχετε την ελευθερία να χρησιμοποιήσετε αρκετές λέξεις κλειδιά, που ίσως να μην μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε στα προϊόντα σας. Ιδανικά τα κείμενα στο Blog σας θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 1000 λέξεις και πάνω σύμφωνα πάντα με τους κανόνες των μηχανών αναζήτησης.

  1. Βελτιστοποιήστε τις φωτογραφίες των προϊόντων

Όσον αφορά τη βελτιστοποίηση των φωτογραφιών των προϊόντων, η οποία αποτελεί ένα βασικό κομμάτι για πολλά ζητήματα στους κανόνες της Google, καθώς μια μη βελτιστοποιημένη φωτογραφία επηρεάζει αρνητικά τόσο οπτικά όσο και σε θέματα ταχύτητας. Κάθε φορά που ανεβάζουμε μια εικόνα στο e-Shop μας, θα πρέπει να είναι έτοιμη για το διαδίκτυο, ώστε να μην είναι μεγάλη σε όγκο και ταυτόχρονα να φαίνεται καλά για να μην χαλάσουμε την εμπειρία του επισκέπτη.

Επιπλέον, στην Google πλέον ένα μεγάλο μέρος των αναζητήσεων είναι βάση εικόνας. Εάν λοιπόν, επιθυμείτε να εμφανίζετε η φωτογραφία του δικού σας προϊόντος στα πρώτα αποτελέσματα, όταν κάποιος ψάχνει κάτι σχετικό με αυτό, τότε θα πρέπει να βάζετε σε όλες σας τις εικόνες εναλλακτικό κείμενο. Το εναλλακτικό κείμενο – alternative text είναι ουσιαστικά ένα είδος περιγραφής της εικόνας, το οποίο δεν εμφανίζεται κάπου στη σελίδα που βρίσκεται η εικόνα αλλά βρίσκετε στον κώδικα της σελίδας. Με αυτό τον τρόπο βοηθάμε τους επισκέπτες σε δύο περιπτώσεις. Η πρώτη είναι αν τυχόν δεν έχει φορτώσει σωστά η εικόνα λόγω κακής σύνδεσης οι χρήστες καταλαβαίνουν το περιεχόμενο από αυτή τη περιγραφή. Δεύτερον αν οι χρήστες χρησιμοποιούν κάποιο εργαλείο που διαβάζει τη σελίδα και εκφωνεί το περιεχόμενο, τότε το λογισμικό-εκφωνητής διαβάζει την περιγραφή της εικόνας. Βελτιστοποιώντας τις εικόνες σας το μόνο σίγουρο είναι ότι θα κερδίσετε αρκετά, άρα δώστε ιδιαίτερη σημασία σε αυτό το κομμάτι.

  1. Διασύνδεση σελίδων μεταξύ τους – internal linking

Η διασύνδεση των σελίδων του e-Shop σας με άλλες σελίδες που βρίσκονται σε αυτό είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για την Google. Η Google χρησιμοποιεί ένα bot που ονομάζεται Googlebot και αυτό αρχικά πηγαίνει στην αρχική σελίδα του e-Shop σας και έπειτα ακολουθεί τον πρώτο σύνδεσμο που θα εντοπίσει. Το Googlebot ακολουθώντας τους συνδέσμους σας, καταγράφει τις διασυνδέσεις ώστε η Google να καταλάβει ποιες σελίδες σας έχουν κοινή θεματολογία.

Θέλει προσοχή με την ποσότητα συνδέσμων που θα βάζετε σε κάθε σελίδα. Αν έχετε αρκετά link η Google νομίζει ότι το κείμενο σας δεν έχει αξία, με αποτέλεσμα να μας γυρίσει boomerang η τεχνική του internal linking.

Επιπλέον, όταν βάζετε συνδέσμους στα κείμενα σας θα πρέπει να σκέφτεστε τα παρακάτω κριτήρια-ερωτήματα:

  • Οι σελίδες που θα ενώσετε με το σύνδεσμο έχουν συνάφεια;
  • Αν αυτές έχουν κάποια σχέση μεταξύ τους;
  • Και ποια είναι η αξία αυτών των σελίδων;

Εφόσον ξέρετε τα παραπάνω για τους συνδέσμους που χρησιμοποιείτε, τότε θα έχετε καταφέρει να το καταλάβει και η ίδια η Google, καθώς αυτά είναι τα τρία βασικά κριτήρια του αλγόριθμου της.

  1. Προσθέστε Κριτικές – Reviews στα προϊόντα

Αν και αρκετές επιχειρήσεις αποφεύγουν να ενεργοποιούν αυτή την λειτουργία στα e-Shop τους, καθώς θεωρούν ότι θα έχουν πρόβλημα με αρνητικά σχόλια κ.λπ., η δυνατότητα να γράφουν οι επισκέπτες κριτικές είναι ένα πολύ μεγάλο «όπλο» στα χέρια κάθε επιχείρησης. Όχι μόνο δίνετε την ευκαιρία σε ικανοποιημένους και μη ικανοποιημένους πελάτες να εκφράσουν το σχόλιο τους βαθμολογώντας ταυτόχρονα το προϊόν, αλλά θα καταφέρετε να ανεβείτε και άλλο στα οργανικά αποτελέσματα αναζητήσεων. Ο λόγος είναι πως κάθε νέο σχόλιο ενός επισκέπτη-πελάτη σας, είναι νέο μοναδικό περιεχόμενο. Και όπως αναφέραμε και παραπάνω, το μοναδικό περιεχόμενο επιβραβεύεται από την Google!

Επίσης, μέσα στο e-Shop σας έχετε τα πλήρη δικαιώματα διαχείρισης του, άρα μπορείτε να αφαιρέσετε κάποιο αρνητικό σχόλιο. Αν και δεν θα το συνιστούσαμε για άλλους λόγους.

  1. Στρατηγική πάνω από όλα

Το αγαπημένο σημείο της ομάδας μας εδώ στην Disolt είναι η στρατηγική! Συνήθως η στρατηγική περιεχομένου ή οποιαδήποτε άλλη μορφή στρατηγικής για το Digital Marketing του e-Shop σας, θα πρέπει να είναι η πρώτη κίνηση που θα κάνετε.

Αν δεν έχετε κάποια στρατηγική γύρω από το περιεχόμενο σας, τότε αυτόματα «επιτρέπετε» στην τύχη να κάνει κουμάντο στα αποτελέσματα που θα φέρει το e-Shop σας. Όταν όμως δημιουργείτε μια καθολική στρατηγική (περιεχομένου, branding και γενικώς του Digital Marketing), επιτρέπετε στην επιχείρηση σας να μετρήσει τα αποτελέσματα που έφερε αυτή η στρατηγική, είτε αυτά είναι θετικά, είτε είναι αρνητικά. Έτσι, μπορείτε να δείτε τι πρέπει να διορθώσετε για να βελτιώσετε τα αποτελέσματα σας και ουσιαστικά να πετύχετε τους στόχους που έχετε θέσει.

 

Φυσικά όλα τα παραπάνω απαιτούν αφοσίωση και σταθερή παρακολούθηση! Το SEO ήταν και θα είναι ένας πολύ καλός άσος στο μανίκι για κάθε επιχείρηση που θέλει να έχει μακροπρόθεσμη επιτυχία στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης. Πόσο μάλλον, αν το συνδυάσετε και με άλλες τεχνικές προώθησης όπως είναι τα Social Media και τα Google Ads, όπου όλα αυτά θα σας επιτρέψουν να χτίσετε μια δυνατή online παρουσία της επιχείρησης σας και αύξηση των πωλήσεων σας.

 

Εάν σας άρεσε το άρθρο τότε μπορείτε να διαβάσετε 5 τρόπους για να «κατεβάζετε» περισσότερες ιδέες για τα κείμενα σας εδώ.

Είτε, μπορείτε να δείτε 10 καλές πρακτικές για το e-Shop σας εδώ.