fbpx

Viral Marketing Διαφήμιση με ιδιαίτερο Video από τα Jumbo! Μια πανέξυπνη προσέγγιση!

viral-marketing-jumbo

Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι η εταιρία Jumbo έχει δημιουργήσει μερικές από τις πιο εντυπωσιακές και συνάμα viral καμπάνιες τα τελευταία έτη. Οι διαφημίσεις της εταιρίας, αν και αρκετά αμφιλεγόμενες σε πολλές περιπτώσεις, καταφέρνουν με έναν αξιοθαύμαστο τρόπο να κερδίσουν τα βλέμματα. Κάτι τέτοιο επιδίωξε και η τελευταία διαφημιστική καμπάνια η οποία και το κατάφερε με έναν διθυραμβικό τρόπο.

Το διαφημιστικό spot της εταιρίας, με τίτλο «Jumbo καλοκαιρινά – Στόματα» έχει ξεπεράσει τα 1.3 εκατομμύρια προβολές στο Youtube.

Η νέα διαφήμιση έχει καταφέρει να γίνει Viral σε λιγότερο από έναν μήνα. Επιπρόσθετα, το σημαντικό είναι ότι έχει καλλιεργήσει το ενδιαφέρον των τηλεθεατών και χρηστών διαδικτύου έτσι ώστε να ξαναδούν την διαφήμιση η να την στείλουν σε έναν φίλο τους. Όπως βλέπουμε και από τα Google Trends, αρκετοί χρήστες αναζήτησαν την διαφήμιση χειροκίνητα στην μηχανή αναζήτησης της Google.

 

Τα στοιχεία όταν αναζητά κάποιος την λέξη κλειδί «διαφήμιση jumbo» στα google trends, είναι αρκετά εντυπωσιακά. Συγκεκριμένα,  πολλές από τις μέρες του Ιουλίου η διαφήμιση εμφανίζει στο συγκεκριμένο search query έχοντας 100 volume search (το google trends μας δείχνει ένα νούμερο από το 1-100 σε σχέση με το volume αναζήτησης). Κάτι τέτοιο είναι εντυπωσιακό και αντανακλά την απήχηση ως έναν βαθμό, που είχε η διαφήμιση.

Τι εννοούμε με τον όρο «έξυπνη διαφήμιση»;

 

Η έξυπνη διαφήμιση έχει ως στόχο να προσελκύσει το ενδιαφέρον των ατόμων χρησιμοποιώντας ευφάνταστους τρόπους. Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει με κάποια video effects, με μια έξυπνη σκηνοθεσία και σκηνογραφία,  ένα σενάριο που προκαλεί ενδιαφέρον, μια μίξη των παραπάνω κ.α. Σκοπός μια «έξυπνης διαφήμισης» αποτελεί η διαμόρφωση μιας εμπειρίας στον θεατή, έτσι ώστε να συγκρατήσει το Brand, να το φρεσκάρει στην μνήμη του (αν το γνωρίζει), να το συνδέσει με τις επιμέρους καταστάσεις του διαφημιστικού καθώς και άλλα πολλά.

Συνεπώς, στην προσπάθεια να κερδίσει την προσοχή ενός ατόμου, η διαφήμιση πρέπει να είναι: εξατομικευμένη στο κοινό που απευθύνεται, καινοτόμα, ελκυστική, να δημιουργεί συναισθήματα και φυσικά να προκαλεί μια συνολικά θετική εμπειρία σε αυτόν που την βλέπει.

Ωστόσο, μια διαφήμιση σαν αυτή του Jumbo, μπορεί να πετύχει τον σκοπό της, να φέρει μετρήσιμα αποτελέσματα;

Σίγουρα μια απάντηση, εξετάζοντας το θέμα, είναι ότι μια τέτοια έξυπνη διαφήμιση δεν μπορεί να προσφέρει πρακτικά και άμεσα στο jumbo, δηλαδή να μετατρέψει τους θεατές σε πελάτες.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο είναι πιθανότατα λάθος, δεδομένου ότι μια τέτοια έξυπνη διαφήμιση εξυπηρετεί πολλαπλούς στόχους, όπως:

1) Να δημιουργήσει κίνηση προς τις σελίδες (social, website κ.α.) της εταιρίας.

2) Να γίνει viral και κατ’επέκταση να αυξήσει σε μεγάλο βαθμό την επισκεψιμότητα προς το website.

3) Να προσφέρει δεδομένα τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην επιμέρους στρατηγική μάρκετινγκ (retargeting & remarketing, paid-ads, παραδοσιακές προωθητικές ενέργειες κ.α.)

Πως πάμε από το «ωραία διαφήμιση» στο αγοράζω προϊόντα;

Το jumbo μέσα από τα βίντεο αυτό έχει καταφέρει κάτι πολύ σημαντικό. Να διατηρήσει σε σημαντικό βαθμό μια εκθετική πορεία στο διαφημιστικό υλικό που δημοσιεύει. Αυτή η εκθετική πορεία συνοδεύεται από διαφημιστικό υλικό στο οποίο ενυπάρχει το χιούμορ, ο σχολιασμός της επικαιρότητας κ.α. Πιο συγκεκριμένα, έχει καταφέρει με έναν βρόγχο διαφημίσεων να στέκεται δίπλα στο κοινό του, κερδίζοντας συνεχώς δυνητικούς πελάτες και υπενθυμίζοντας το τι προσφέρει το brand jumbo. Σίγουρα, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι μήνες έως και 1 έτος μετά, οι χρήστες προβαίνουν σε αναζητήσεις στην Google όπως «διαφήμιση jumbo Πάσχα 2023», «διαφήμιση jumbo Χριστούγεννα 2022», «διαφήμιση Jumbo μπουγάς» κ.α.

Το Jumbo έχει κάνει μια εξαιρετική μάρκετινγκ στρατηγική. Το αποτέλεσμα αυτής είναι να ψάχνουν οι χρήστες όχι μόνο για τα προϊόντα της καθώς και πληροφορίες για καταστήματα αλλά για παλαιότερες διαφημίσεις. Κάτι τέτοιο, όχι μόνο αναπτύσσει τις πιθανότητες να γίνει Viral μελλοντικά  το επόμενο τη βίντεο αλλά να αυξήσει υπέρμετρα το brand awareness.

Τέλος, η περίπτωση του Jumbo αποτελεί ένα από κορυφαία case studies σε σχέση με το viral marketing περιεχόμενο. Σύντομα, έρχεται η έναρξη της σχολική περιόδου, κάτι που ίσως δίνει την ευκαιρία στην εταιρία για ένα νέο βίντεο, που θα πάρει την σκυτάλη και να μπει στην κορυφή της πυραμίδας των trends.

Αν θέλετε να δείτε περισσότερα άρθρα σε σχέση με το ηλεκτρονικό εμπόριο, την διαφήμιση μπορείτε να πατήσετε τον σύνδεσμο εδώ

Αν ενδιαφέρεστε για την ανάπτυξη διαφημιστικού πλάνου και στρατηγικής μάρκετινγκ, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας εδώ