fbpx

Ποιος είναι ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης στην αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19;

ai-corona-virus

Έτος 2020 και ο πλανήτης μας αντιμετωπίζει μία Πανδημία για άλλη μια φορά στα χρονικά. Ο Κορωνοϊός έχει ήδη χτυπήσει πάρα πολλές χώρες και καταγράφουμε ήδη πολλά κρούσματα, αλλά και θανάτους. Όπως κάθε πανδημία στο παρελθόν έτσι και ο Κορωνοϊός ήρθε για να μας αλλάξει ριζικά την καθημερινότητα και να μας στερήσει από την υγεία μας, τους ανθρώπους μας ακόμα και την «ελευθερία» μας.

Όμως, εδώ γεννιέται ένα ερώτημα το οποίο είναι:

«Ποιος είναι ο ρόλος της Τεχνητής Νοημοσύνης στην αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19;»

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει εξελιχθεί σε ένα βαθμό όπου μπορεί να κάνει «προβλέψεις» για κάποια πράγματα όπως οι καταστροφικές δυνάμεις τις φύσεις. Για παράδειγμα εδώ και κάποια χρόνια μια ομάδα επιστημόνων χρησιμοποιούν ένα κομμάτι του AI το λεγόμενο Machine Learning, ώστε να προβλέψουν σεισμούς. Αναπαράγουν σεισμικές δονήσεις μέσα στο εργαστήριο τους, με την βοήθεια ενός ειδικού μηχανήματος. Εκεί έρχεται και ο ρόλος του Machine Learning, το οποίο καταγράφει τον ήχο των δονήσεων και προσπαθεί να προβλέψει πότε θα συμβεί ο επόμενος σεισμός. Βέβαια ακόμα δεν είναι έτοιμο να στηρίξει τον άνθρωπο στο βαθμό που θέλουμε.

Όμως εάν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη για τέτοιους σκοπούς, ίσως θα μπορούσαμε να την χρησιμοποιήσουμε και για τον τομέα της υγείας. Υπάρχουν ήδη αρκετές εφευρέσεις που έχουν δημιουργηθεί με τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και θα δημιουργηθούν και άλλες με το πέρασμα των χρόνων. Όμως θα ήταν εφικτό ο άνθρωπος να φτιάξει ένα είδος τεχνητής νοημοσύνης το οποίο να μπορεί να προβλέψει επιδημίες και πανδημίες;

Η απάντηση είναι ναι!

Πως το ξέρουμε αυτό; Το ξέρουμε καθώς εδώ και αρκετά χρόνια υπάρχει μια Start Up εταιρεία η οποία έχει αναπτύξει ένα «Σύστημα Προειδοποίησης» για μεταδοτικές ασθένειες, με την χρήση ανθρώπινης και τεχνητής νοημοσύνης. Η Start Up ονομάζεται BlueDot και έχει ως στόχο να βοηθήσει τις κυβερνήσεις να προστατέψουν τους πολίτες τους, τα νοσοκομεία το προσωπικό τους και τους ασθενείς τους και οι επιχειρήσεις με την σειρά τους να προστατέψουν τους υπαλλήλους τους και τους πελάτες τους.
*Όποιος ενδιαφέρεται για την BlueDot μπορεί να βρει περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Έχουν ήδη προβλέψει επιδημίες όπως η επιδημία Ζίκα και μάλιστα 6 μήνες πριν εμφανιστεί το πρώτο κρούσμα.

Το προειδοποιητικό σύστημα της BlueDot προέβλεψε λοιπόν ακόμα και τον Κορωνοϊό, συγκριμένα στις 31/12/2019 προειδοποίησε ότι στην περιοχή Wuhan της Κίνας εμφανίστηκε κάτι το οποίο έχει αρκετές ομοιότητες με τον φονικό Sars (άλλο είδος Κορωνοϊού σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου) και μάλιστα κατάφερε να προβλέψει ποιες πόλεις του κόσμου θα είχαν το σοβαρότερο ρίσκο εάν καταφέρει ο ιός να μεταδοθεί.

Παρόλο λοιπόν που προέβλεψε τον Κορωνοϊό και οι αρχές της Κίνας έλαβαν προειδοποίηση από τον CEO της BlueDot, ο ιός εξαπλώθηκε πάρα πολύ γρήγορα σε όλο τον κόσμο. Συγκεκριμένα η Κίνα ναι μεν έδρασε για την καταπολέμηση του ιού και τον περιορισμό του, όμως αρκετοί κατακρίνουν την κυβέρνηση της Κίνας ότι έδρασε με αργούς ρυθμούς και αποφάσεις, πράγμα που έφερε τον πλανήτη αντιμέτωπο με την νέα πανδημία που ακούει στο όνομα Covid-19.

Ποιος είναι λοιπόν ο ρόλος μιας τεχνολογίας που έχει την δυνατότητα να προειδοποιεί τον κόσμο για διάφορα πράγματα και καταστάσεις, που ο άνθρωπος δεν μπορεί να προβλέψει εύκολα; Μήπως δεν αρκεί μια τέτοια τεχνολογική εφεύρεση όπως η τεχνητή νοημοσύνη;

Ίσως, ανθρώπινη και τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να συνεργαστούν ώστε το αποτέλεσμα να είναι το επιθυμητό. Αυτό σημαίνει πως οι άνθρωποι θα πρέπει να παίρνουν πιο σοβαρά τις καταστάσεις, όχι με καχυποψία ή φόβο αλλά με υπευθυνότητα και κατανόηση. Αυτή η προσέγγιση σε συνδυασμό με την τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να φέρει πολύ καλά αποτελέσματα και να αποτρέψει άσχημες καταστάσεις όπως πολλούς θανάτους από φονικούς ιούς, φυσικές καταστροφές κ.α.

Τέλος, η τεχνητή νοημοσύνη ίσως βοηθήσει στο να επισπευσθούν αποτελεσματικά οι έρευνες για την εύρεση κάποιου φαρμάκου ενάντια στον Covid-19. Έως τότε, ο καθένας μας έχει τον δικό του σημαντικό ρόλο αυτόν της αποφυγής εξάπλωσης του ιού.

Post a Comment