fbpx

Black Friday & Cyber Monday: Έχουν «αξία» για τις επιχειρήσεις;

Μαύρη Παρασκευή και επιχειρήσεις

Τα τελευταία χρόνια η Black Friday αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εμπορικές και καταναλωτικές περιόδους του χρόνου. Η περίοδος προσφορών συνήθως ξεκινάει λίγο πριν την Mαύρη Παρασκευή και επεκτείνετε μέχρι την Δευτέρα, με την Cyber Monday η οποία έχει την ανάλογη δυναμική σε καταναλωτές που επικεντρώνονται σε προϊόντα τεχνολογίας.

Έχει σημασία όμως μια επιχείρηση να επικεντρωθεί στις εκπτώσεις που συνεπάγονται οι δύο αυτές καταναλωτικές γιορτές;

Η απάντηση είναι και στα δύο ερωτήματα καταφατική. Οι δύο αυτές «γιορτές» δίνει την ώθηση έτσι ώστε μέσα από την «διαφημιστική αναταραχή» που δημιουργείται, αρκετοί καταναλωτές να σπεύσουν να αγοράσουν γρηγορότερα από ότι σκόπευαν προϊόντα και υπηρεσίες. Κατά συνέπεια και οι επιχειρήσεις επιδιώκουν να μεγιστοποιήσουν τις πωλήσεις τους αλλά και φυσικά να γίνουν γνωστοί σε νέο κοινό ή γνωστό για αυτούς κοινό, που έχει πραγματοποιήσει αγορές στο παρελθόν.

Επομένως, όπως μια συνταγή θέλει τα κατάλληλα υλικά, έτσι και οι «καταναλωτικές εορτές» όπως αυτές του Black Friday και της Cyber Monday, θέλουν την κατάλληλη μάρκετινγκ στρατηγική. Σε σχέση με αυτό, εμείς, στο κείμενο που θα ακολουθήσει, θα προτείνουμε μερικά tips και τακτικές πωλήσεων σε σχέση με το μάρκετινγκ η οποία θα έχει αξία και για τους καταναλωτές αλλά και για τους πωλητές (επιχειρήσεις), εν όψη των εν λόγω εκπτώσεων.

Μήπως ήρθε η ώρα για Email Marketing;

Ένας σχετικά οικονομικός και αποτελεσματικός τρόπος, με μεγάλη επιστροφή επένδυσης σε πολλές περιπτώσεις, αποτελεί το Email Marketing. Αν η επιχείρηση σου διαθέτει μια μεγάλη λίστα με emails ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή να τα εκμεταλλευτεί. Η ενημέρωση των καταναλωτών για τις προσφορές, εκπτώσεις ανά μέρα έως την Black Friday (αν υπάρχουν), η προσφορά ειδικών κουπονιών, μπορεί να είναι μόνο μερικά από τα κλειδιά για να τραβήξει μια επιχείρηση την προσοχή των δυνητικών και υπαρχόντων πελατών της.
Disolt Keypoint: Η προσφορά εκπτωτικών κουπονιών μέσω newsletter αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να δώσετε κίνητρο σε παλαιότερους πελάτες (και ενδιαφερόμενους) για την αγορά προϊόντων.

Δώστε νόημα στις εκπτώσεις

Τα τελευταία χρόνια το ηλεκτρονικό εμπόριο (e-commerce) έχει μια τρομερά εκθετική πορεία. Αντίστοιχα, οι καταναλωτές δείχνουν να έχουν εξοικειωθεί σε μεγάλο βαθμό και να έχουν μια  καλύτερη εμπειρία με τις συναλλαγές. Επιπρόσθετα, τα εργαλεία τιμών του Σκρούτζ και άλλων πλατφορμών που επιλέγουν αρκετές επιχειρήσεις έτσι ώστε να καταχωρηθούν, δίνουν την ευκαιρία στους καταναλωτές για να γνωρίζουν περισσότερες πληροφορίες για το ιστορικό τιμών. Εν ολίγης, είναι πολύ σημαντικό να μην προσπαθήσετε να κάνετε «τεχνητές εκπτώσεις» που όχι μόνο δεν θα έχουν μεγάλο αντίκρισμα (πιθανότατα) αλλά και θα είναι εύκολο να σας εκθέσουν και να αλλοιώσουν την δυναμική του brand. Σύμφωνα με στατιστικά, το 62% των ερωτηθέντων θεωρούν την Black Friday ως μια απάτη. Παρά ταύτα, πάρα πολλοί καταναλωτές δαπανούν μεγάλα ποσά τις μέρες αυτές, με στόχο να καλύψουν τις καταναλωτικές τους ανάγκες.

Συνεπώς, η Black Friday & Cyber Monday δίνουν την ευκαιρία να υιοθετήσουμε μια πολιτική εκπτώσεων η οποία μπορεί να μας αποφέρει πολλαπλά οφέλη όπως:

Συνδυαστικές πωλήσεις, απόκτηση εγγραφόμενων σε newsletter, αύξηση της επισκεψιμότητας προς την ιστοσελίδα, referrals ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΩΣ να δώσουμε αξία στον πελάτη ο οποίος μπορεί να μας επιβραβεύσει και μελλοντικά με αγορές του από το brand μας.

Disolt Keypoint: Ξεχώρισε σε σχέση με τον ανταγωνισμό και δώσε αξία στις αγορές των πελατών σου, αποκτώντας και βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα οφέλη.

Meme Μαύρη Παρασκευή

Banner & Pop up εκπτώσεων

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να δίνουμε στο πελάτη την δυνατότητα να οπτικοποιεί τις εκπτώσεις. Είτε πρόκειται μια έκπτωση σε σελίδα μεμονωμένου προϊόντος είτε απλώς για μια γενική αναφορά σε εκπτώσεις στην αρχική (banner, pop up), ο δυνητικός πελάτης πρέπει να μπορεί να δει με κείμενο, γραφικά  κ.α. με σαφές τρόπο. Μέσω αυτής της στρατηγικής, μπορείτε να αποκτήσετε νέους πελάτες που θα ενδιαφερθούν για το brand σας.

Disolt Keypoint: Οι καταναλωτές είναι ευαίσθητοι στα κίνητρα. Μια έκπτωση η οποία θα οπτικοποιηθεί κατάλληλα μέσω της κατάλληλης προβολής μπορεί να οδηγήσει εύκολα σε μια νέα αγορά.

Flash sales

Ένας από τους πιο αποδοτικούς μάρκετινγκ τρόπους αποτελούν τα Flash Sales.

Τι είναι τα flash sales;

Ta flash sales αποτελούν κάποιες μεγάλες προσφορές οι οποίες έχουν μικρό χρονικό όριο π.χ. 12 ή 24 ώρες. Αρκετές επιχειρήσεις επιλέγουν τα  flash sales για την μάρκετινγκ στρατηγική τους,  διότι ενεργοποιούν τo αίσθημα του επείγοντος (urgent), με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να αντιδρούν αρκετές φορές σε τέτοιου είδους κίνητρα. Αν και τα flash sales έχουν μια λογική και φυσικά αυξημένη αποδοτικότητα σε μια μάρκετινγκ στρατηγική, η αξία της προσφοράς-έκπτωσης για τους καταναλωτές καθορίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό την απόδοση που θα φέρουν τα flash sales σε μια επιχείρηση.

Disolt Keypoint: Τα flash sales έχουν αξία για τις επιχειρήσεις όταν φέρνουν αποτελέσματα. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τους καταναλωτές. Δίνοντας πραγματικό νόημα στις εκπτώσεις των flash sales, οι καταναλωτές είναι πολύ πιο πιθανόν να ολοκληρώσουν μια αγορά.

Συμπεράσματα

Το μάρκετινγκ δεν είναι μια πινιάτα. Όσο και να την βαρέσεις δεν θα βγάλει κάτι παραπάνω, ειδικά αν δεν φροντίσεις να επενδύσεις προκαταβολικά σε αυτό τον σκοπό. Ωστόσο, μια ολιστική προσέγγιση μάρκετινγκ με έναν συνδυασμό των παραπάνω τακτικών, μπορεί να φέρει εκπληκτικά αποτελέσματα στην επιχείρηση σας. Κουπόνια επιβραβεύσεων, χρήσιμα δώρα στο καλάθι του checkout, flash sales, εκπτωτικά κουπόνια για τις επόμενες παραγγελίες, pop up & banners αποτελούν μόνο μερικές επιλογές για να προσελκύσετε περισσότερους πελάτες τις μέρες αυτές. Επιπρόσθετα, ο τρόπος που θα επικοινωνήσετε τις προσφορές είναι ένας σημαντικός λόγος για να σας επιλέξουν ή και όχι οι καταναλωτές εν όψη Black Friday & Cyber Monday. Για αυτό, πρέπει να δοθεί όχι μόνο προσοχή στο πλάνο τιμών αλλά και φυσικά στον τρόπο επικοινωνίας της στρατηγικής μάρκετινγκ αλλά και το τι από τα παραπάνω είναι κατάλληλα σε σχέση με την δική σας επιχείρηση.

Άμα θέλετε να μάθετε περισσότερα σε σχέση με το Digital Marketing μπορείτε να επισκεφτείτε το blog μας αλλά και επικοινωνήσετε μαζί μας αν ενδιαφέρεστε για να διαφημιστείτε εν όψη εορτών.

Μη ξεχνάτε ότι η Black Friday είναι ένας μαραθώνιος εκπτώσεων που συνήθως έχει χρονικό ορίζονται την Cyber Monday. Στον μαραθώνιο αυτό έχετε και ανταγωνισμό, όπου ο νικητής θα κριθεί όχι μόνο στο τέλος αλλά και στις λεπτομέρειες, στις οποίες θα πρέπει να εστιάσετε για να ηγηθείτε έναντι των ανταγωνιστών σας.

Για να λαμβάνετε πρώτοι τα τελευταία μας άρθρα, μπορείτε να κάνετε εγγραφή στο newsletter μας εδώ.