fbpx

Dot-Com Vol. 2 | Απειλούμαστε από άλλη μια τέτοια φούσκα;

dot-com-burst-vol2

Πριν περίπου 20 χρόνια έσκασε η φούσκα με το όνομα Dot – Com και έφερε πολύ μεγάλη οικονομική καταστροφή με τη ζημιά να ακουμπάει το ποσό των 5 τρισεκατομμυρίων! [εάν δεν έχετε διαβάσει το πρώτο άρθρο για το πως προκλήθηκε το Dot – Com, τότε μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.]

Στο προηγούμενο άρθρο σχετικά με αυτό το θέμα, είχαμε αφήσει μια ερώτηση «αναπάντητη», η οποία ήταν:

«Μπορεί να συμβεί ξανά μια “Ιντερνετική” φούσκα;»

Το 2020 είναι μια χρονιά που έχει φέρει τα πάνω-κάτω σε όλο το πλανήτη με το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19. Ο ιός Covid-19 δεν έφερε μόνο προβλήματα υγείας αλλά και αρκετές οικονομικές αναταραχές. Ο κλάδος της Τεχνολογίας που κυριαρχεί στην οικονομική αγορά αρκετό καιρό τώρα, από τον Μάρτιο έχει δεχτεί αρκετά χτυπήματα αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις έχει ανθήσει.

Εταιρείες όπως η Uber και η Lyft βρέθηκαν αντιμέτωπες με μεγάλες μειώσεις στη μετοχή τους και ίσως έχουν σημαντικό θέμα στο μέλλον. Ένας από τους λόγους είναι πως δεν μπορούν να «ξεφύγουν» από το «φυσικό κόσμο», π.χ. έχουν αρκετά εργατικά έξοδα. Σαν να μην έφτανε αυτό, το επιχειρηματικό τους μοντέλο τις τελευταίες μέρες απειλείτε από την California, καθώς τους επέβαλαν νέα νομοθεσία που τους εξαναγκάζει να προσλάβουν κανονικά τους οδηγούς τους ως υπαλλήλους.

Η Uber και η Lyft στα πρώτα τους βήματα είχαν αναπτύξει πολύ μεγάλη φήμη και οι προσδοκίες ήταν πολύ υψηλές! Μαζί με αυτά τα δεδομένα έχουμε και τις μετοχές FAANG (Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google) που έχουν βοηθήσει την αγορά να γράψουν νέα πολύ υψηλά ρεκόρ.

Παρακάτω θα βρείτε κάποια κοινά για τις εταιρείες της Dot – Com φούσκας εποχής και του σήμερα:

•  Ξοδεύουν πολλά χρήματα σε διαφημίσεις.
•  Εταιρείες που υποστηρίξαν πως μπορούν να αλλάξουν το κόσμο, παραδέχτηκαν ξαφνικά πως «ξεμείναν» από χρήματα.
•  Και τότε και τώρα, υπάρχει μια ευρεία αίσθηση ευφορίας.

Σας θυμίζουν κάτι όλα αυτά;

Υπάρχουν αρκετά κοινά που θυμίζουν το 2000, όμως ας δούμε και κάποιες διαφορές:

•  Η τεχνολογία που υπήρχε διαθέσιμη το 2000 δεν ήταν αρκετή για να στηρίξει όσα είχαν να προσφέρουν οι τότε εταιρείες. Το ίντερνετ ήταν κάτι που δεν μπορούσε να το κατανοήσει το ευρύ κοινό. Ενώ πλέον, όλος ο κόσμος κυκλοφορεί με ένα smartphone συνδεδεμένο στο ίντερνετ όλη την ημέρα. Τόσο η τεχνολογία, όσο και ο κόσμος είναι πολύ πιο έτοιμοι να συμβαδίσουν παράλληλα τις ζωές τους.

•  Οι επενδυτές έχοντας ακόμα στο μυαλό τους τη φούσκα που έσκασε το 2000, είναι αρκετά πιο προσεκτικοί και δίνουν περισσότερη βάση στα επιχειρηματικά σχέδια, στους δείκτες Τιμής προς Κέρδη (P/E ratio) κ.α.

•  Αρκετές εταιρείες το 2000 δεν είχαν αξία πίσω από τις υπηρεσίες ή τα προϊόντα τους, κάτι που πλέον δεν ισχύει τις περισσότερες φορές, καθώς αν το πλάνο μιας εταιρείας Unicorn δεν παρουσιάζει αποδεδειγμένα κέρδη, τότε οι επενδυτές δεν κάνουν την κίνηση να «βάλουν το χέρι στην τσέπη».

•  Επίσης, έχει παρατηρηθεί πως οι εταιρείες που βασίζουν το κύριο προϊόν τους μόνο στο λογισμικό (Software), έχουν μικρές ενδείξεις στο να αντιμετωπίσουν κρίσεις.

•  Η τεχνολογία εφαρμόζεται σχεδόν σε κάθε άλλο τομέα είτε είναι το εμπόριο, η ναυτιλία, η υγεία κ.α.

•  Οι αποτιμήσεις είναι πιο βιώσιμες σήμερα, καθώς η αύξηση των εσόδων από την τεχνολογία είναι πολύ υψηλότερη από άλλες βιομηχανίες.

•  Επιπλέον, το λογισμικό Cloud και οι πλατφόρμες επιτρέπουν επίσης στις εταιρείες να κλιμακώνονται ανάλογα με την αύξηση των εσόδων. Υπάρχουν λιγότερα γενικά έξοδα και αυτό βοηθά τις εταιρείες να διατηρήσουν το κόστος χαμηλό καθώς μπορείτε να κλιμακώσετε γρήγορα προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.

Συμπέρασμα

Τα δεδομένα δείχνουν πως σίγουρα το 2020 δεν απειλείτε από μια φούσκα τύπου Dot – Com, αλλά σίγουρα ο κλάδος της τεχνολογίας έχει τα πολύ πάνω του και τα πολύ κάτω του. Το ότι δεν είναι μια φούσκα οφείλετε σε αρκετούς λόγους όπως περισσότερη αξία πίσω από τις εταιρείες, την διαθέσιμη τεχνολογία, τα πιο σωστά κριτήρια των επενδυτών κ.α.

Όμως τα διαφορετικά κριτήρια του σήμερα από αυτά του Dot – Com, δεν πρέπει να μας εφησυχάζουν!

Ποιος ξέρει τι επιφυλάσσει το μέλλον;

Εσύ δοκίμασες τις γνώσεις σου σχετικά με τη Dot – Com φούσκα;
Εάν όχι παίξε το Quiz μας εδώ.

Post a Comment