fbpx

Διαφήμιση και ίντερνετ: τι πρέπει να ξέρω;

Διαφήμιση και Ίντερνετ

Το ίντερνετ (ή αλλιώς διαδίκτυο) και η διαφήμιση έχουν μια στενή σχέση από την δεκαετία του 1990. Ωστόσο, η ανάπτυξη των τεχνολογιών καθώς και η εξοικείωση των χρηστών τα τελευταία χρόνια, έχουν ισχυροποιήσει την «σύνδεση». Στο πλαίσιο αυτό, η εκρηκτική ανάπτυξη των social media αλλά και η κατασκευή ιστοσελίδων σε ευρύ φάσμα έχουν στρώσει το έδαφος στις διαφημιστικές πλατφόρμες έτσι ώστε να προσφέρουν μοναδικά πλεονεκτήματα. Ποιες είναι όμως οι πληροφορίες που πρέπει να ξέρεις πριν ξεκινήσεις να διαφημίζεις την επιχείρηση σου;

Στο κείμενο που θα ακολουθήσει, θα περιγράψουμε μερικές από τις βασικές πληροφορίες που πρέπει να ξέρεις πριν ξεκινήσεις να διαφημίζεις την επιχείρηση σου.

Θα έχουν αποτέλεσμα οι διαφημίσεις στο διαδίκτυο;

Η απάντηση στην ερώτηση δεν είναι και τόσο εύκολη. Η μελέτη των στατιστικών της επιχείρησης, της αγοράς και του ανταγωνισμού, είναι μόνο μερικά από αυτά τα οποία θα χρειαστούν σε πρώτη φάση. Σε περίπτωση που γίνει η παραπάνω διαδικασία, είναι αρκετά πιθανό να υπάρχει μια κατά προσέγγιση πρόβλεψη της επιστροφής επένδυσης (ROAS), ανάλογα την κατηγορία προϊόντων που ανήκετε. Σε περίπτωση που θέλετε να εστιάσετε σε προώθηση υπηρεσιών, υπάρχουν εξίσου τρόποι να διερευνηθούν και να μετρηθούν πιθανά αποτελέσματα. Για παράδειγμα στην πλατφόρμα των Google Ads, υπάρχουν διάφορα εργαλεία τα οποία χρησιμοποιούν οι διαφημιστές για να βελτιστοποιήσουν τα αποτελέσματα.

Παραταύτα, όταν (και εφόσον) συμβουλευτείτε μια εταιρία παροχής διαφημιστικών υπηρεσιών, καλό είναι να σκεφτείτε τα παραπάνω. Αν η εταιρία σας εγγυάται σίγουρα αποτελέσματα χωρίς να έχει προχωρήσει σε μια εκ των προτέρων ανάλυση, αυτό ίσως αποτελεί κακή ένδειξη. Κατά συνέπεια, όταν πρόκειται για υπηρεσίες και προϊόντα, πρέπει να προηγηθεί μια ανάλυση η οποία θα μας δώσει τις κατάλληλες απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα όπως «πού να διαφημιστώ;», «θα έχω σίγουρα αποτελέσματα;» έτσι ώστε η διαφήμιση να μην αποτελέσει μια τυχαία διαδικασία αλλά «προϊόν» στρατηγικής στόχευσης.

Βρείτε κενά στην αγορά

Εν έτη 2024 οι ψηφιακές διαφημιστικές δυνατότητες είναι πάρα πολλές. Οι χρήστες δαπανούν αρκετές ώρες τόσο στα κοινωνικά δίκτυα, όσο και σε πλατφόρμες και εφαρμογές. Σύμφωνα με έρευνες, οι Έλληνες κάτι λιγότερο από 2 ώρες κατά μέσο όρο την μέρα στα social media. Τουτέστιν, η ποικιλία καθώς και η αυξημένη συμμετοχή, μας προμηνύει ότι υπάρχει ένα μεγάλο κοινό που είναι πιθανό να ενδιαφερθεί για αυτό που προσφέρεται.

Το σημαντικό σε σχέση με τα παραπάνω έγκειται στην μεθοδολογία. Σε κάθε πλατφόρμα η social media υπάρχουν ευκαιρίες που μπορούν να σας φέρουν κοντά σε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Πιο συγκεκριμένα, ακόμα και σε ανταγωνιστικές αγορές, όπως η αγορά ρούχων, η σωστή μελέτη καθώς και στόχευση (γεωγραφικά) σε κατάλληλα προϊόντα (τα οποία έχετε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα) προσφέρει την δυνατότητα να επέρθουν αξιοσημείωτα αποτελέσματα.

Να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες

Η διαφήμιση στο ίντερνετ έχει εκτοξεύσει πολλά μεγάλα brand αλλά ακόμα και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Ωστόσο, ένα σύνηθες πρόβλημα είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις οι πελάτες δεν έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες. Κάτι τέτοιο έχει ένα διττό αρνητικό αποτέλεσμα. Πολλοί εξ αυτών απογοητεύονται και σταματάνε την διαφήμιση, ενώ οι υπόλοιποι έχουν υψηλές προσδοκίες και απογοητεύονται (μειώνοντας το ad spend) όταν δεν τις βλέπουν να πραγματοποιούνται.

Για να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες, πρέπει να γνωρίζετε τα εξής:

  • Η διαφήμιση στο ίντερνετ είναι ένα μέσο που βοηθά στην αύξηση της αναγνωρισιμότητας της επιχείρησης σας, στην προώθηση των προϊόντων ή υπηρεσιών σας και στην αύξηση των πωλήσεων. Ωστόσο, δεν είναι πανάκεια όλα αυτά.
  • Τα αποτελέσματα της διαφήμισης εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, όπως το προϊόν ή την υπηρεσία που προσφέρετε, τον ανταγωνισμό, τον προϋπολογισμό που διαθέτετε καθώς και την αποτελεσματική διαχείριση των λογαριασμών.

Συμπέρασμα

Η διαφήμιση στο διαδίκτυο είναι ένα ισχυρό εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να πετύχουν τους στόχους τους. Ωστόσο, είναι σημαντικό να κάνετε σωστή μελέτη σχετικά με την επιχείρηση να τρέξει τις διαφημίσεις σας. Επίσης, είναι αρκετά σημαντικό να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες. Ότι δουλεύει στον Χ μπορεί να μην δουλεύει στον Υ. Επιπρόσθετα, η διαφήμιση αποτελεί μακροχρόνια διαδικασία και όχι κάτι σύντομο. Αν έχετε σκοπό να επενδύσετε μόνο για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, ίσως απογοητευτείτε και δεν δείτε τα αποτελέσματα που επιθυμείτε.

Μια επένδυση στις διαφημίσεις αποδίδει το καλύτερο επιτόκιο. Αν επιθυμείς να κάνεις το επόμενο βήμα ή επιθυμείς να μάθεις περισσότερα σε σχέση με τις διαφημιστικές διαδικασίες και τρόπους, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας εδώ.