fbpx

Back To School Μάρκετινγκ Ιδέες

Back to school marketing ιδέες

Η σεζόν για πολλούς μαθητές αλλά και για τις επιχειρήσεις «ξεκινάει» σε λίγες μέρες και σκεφτήκαμε να σας δώσουμε μερικές Back To School Μάρκετινγκ ιδέες!

Τις επόμενες βδομάδες, η ζήτηση και η προσφορά θα ακολουθήσει μια ιδιαίτερη πορεία, όπου πολλές κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών θα πρωταγωνιστήσουν. Αν και η επιστροφή στα θρανία είναι μια δύσκολη περίοδος για τους μαθητές, είναι εξίσου δύσκολη και για τις επιχειρήσεις. Οι περισσότεροι καταναλωτές μετά το πέρας των διακοπών, φαίνονται φειδωλοί και διστακτικοί στις αγορές τους. Κατά συνέπεια οι επιχειρήσεις αντιλαμβανόμενοι την αβεβαιότητα, επιλέγουν πολλές φορές να μειώσουν ή να μην επενδύσουν σε διαφημιστικές διαδικασίες.

Γιατί κάτι τέτοιο είναι λάθος;

Αν και είναι μια δύσκολη περίοδος για πολλούς γονείς, οι δαπάνες για σχολικό και περιφερειακό εξοπλισμό είναι σχεδόν αναγκαίες. Κατά συνέπεια η ζήτηση για κάποιες κατηγορίες προϊόντων θα είναι αρκετά υψηλή. Επομένως και οι ευκαιρίες για «έκρηξη» των πωλήσεων αυξάνονται. Συνεπώς η μείωση του budget του διαφημιστικού πλάνου, θα μπορούσε να είναι έως και καταστροφική. Αντιθέτως για κάποιες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, η αύξηση του Budget θα μπορούσε να προσφέρει τρομακτικά θετικά αποτελέσματα.

Ενδεικτικά, μερικές κατηγορίες υπηρεσιών και προϊόντων:

  1. Σχολικά είδη & Αναλώσιμα (Τσάντες, γραφική ύλη, είδη αρχειοθέτησης)
  2. Έπιπλα (γραφείο, καρέκλες, βιβλιοθήκες)
  3. Είδη τεχνολογίας (Η/Υ, εκτυπωτές, tablet)
  4. Ένδυση & Υπόδηση
  5. Φροντιστήρια (Ξένες γλώσσες, Προετοιμασία για πανελλήνιες)
  6. Εγγραφή σε σωματεία και συλλόγους (χορός, άθληση)
  7. Υπηρεσίες σε σχέση με το Babysitting

Στο πλαίσιο αυτό, θα προτείνουμε μερικές «Μάρκετινγκ» ιδέες για το πως μπορείς τις επόμενες εβδομάδες μια επιχείρηση να επωφεληθεί, ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς.

1) School Deals & Ειδικές Προσφορές

Αν έψαχνες μια ιδανική περίοδο για να κάνεις προσφορές, μάλλον τώρα είναι κατάλληλη. Η επιστροφή στο σχολείο φέρνει αυξημένες καταναλωτικές ανάγκες. Ωστόσο, η ερεύνα αγοράς από μεριάς καταναλωτών φαίνεται να είναι ενδελεχής. Κατά συνέπεια, η τιμή σε σχέση με τα προσφερόμενα προϊόντα παίζει καταλυτικό ρόλο. Επομένως, μια ειδική προσφορά για μαθητές & σπουδαστές θα προσφέρει την δυνατότητα να ξεχωρίσετε. Ωστόσο, σημαντικό είναι, η προσφορά αυτή να δίνει «αξία» σε σχέση με τον ανταγωνισμό, όπου η τιμή θα βρίσκεται σε επίπεδο που θα σας προφέρει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε μια κατηγορία προϊόντων ή ένα προϊόν.

Παράλληλα, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούνε στην διαδικασία προώθησης, Banners και Pop up προσφορών στο ηλεκτρονικό κατάστημα. Με προσφορές και οφέλη όπως:

Ιδέες για E-Shop

Μερικά εξ αυτών θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια upsell διαδικασία κατά την εξερεύνηση του χρήστη στο ηλεκτρονικό η ακόμα και το φυσικό κατάστημα.

2) Back to School με την βοήθεια Influencers

Οι Influencers εν έτη 2023 έχουν ένα σημαντικό αντίκτυπο στην καταναλωτική ζήτηση. Επιπρόσθετα, ακόμα και σε νεαρές ηλικίες υπάρχουν influencers που επιδρούν θετικά στις πωλήσεις εταιριών που θέλουν να προωθήσουν προϊόντα. Συνεπώς, υπό την ετικέτα «back to school» είναι σημαντική ευκαιρία να προσεγγίσετε influencers που θα αναδείξουν το Brand σας και φυσικά μπορούν να αυξήσουν άμεσα ή να επιδράσουν έμμεσα θετικά στις πωλήσεις.

Μερικές ιδέες για διαφημιστική προώθηση μέσω influencer:

  • Δημιουργία περιεχομένου σε μικρά κάθετα βίντεο
  • Vlog, Haul, Unboxing
  • Προωθητικά βίντεο η post μέσα από το προφίλ της επιχείρησης ή του influencer

https://www.youtube.com/watch?v=rpKkKxmYAo0&ab_channel=GLFriends

3) Δημιούργησε Valuable Pack με σχετικά προϊόντα

Αρκετές φορές, μια δέσμη αντικειμένων σε προσφορά, φαίνεται πιο θελκτική, ακόμα και σε περιπτώσεις που θέλουμε μόνο ένα μεμονωμένο αντικείμενο. Σύμφωνα με σχετικές αναφορές οι καταναλωτές αντιδρούν σε ψυχολογικά κίνητρα που είναι αποτέλεσμα διαδικασιών marketing και τεχνικών πωλήσεων, όπως προσφορές, δέσμες προϊόντων σε πλαίσιο έκπτωσης κ.α.

Επομένως, η δημιουργία ενός Valuable Pack με προϊόντα σε σχέση με το σχολικό εξοπλισμό μπορεί να δώσει αφορμή σε γονείς, μαθητές και σπουδαστές που θα δαπανήσουν χρήματα ενόψει της έναρξης του νέου ακαδημαϊκού και σχολικού έτους.

4) Κάνετε engage το κοινό μέσω content marketing

Η δημιουργία περιεχομένου με στόχο την αύξηση του engagement αποτελεί εξέχουσας σημασία σε μια στρατηγική μάρκετινγκ. Με αφορμή το άνοιγμα των σχολείων μπορείτε να προβείτε σε δημιουργία περιεχομένου με την δημιουργία  Poll και Quiz που θα φέρουν τους followers της σελίδας όλο και πιο κοντά με τα προϊόντα ή υπηρεσίες σας. Έξυπνα quiz που κάνουνε trigger το ενδιαφέρον δυνητικών και υπάρχοντών πελατών αλλά και poll που θέτουν ενδιαφέρον διλλήματα ενόψει σχολική χρονιάς μπορούν να εκτοξεύσουν το traffic προς το ηλεκτρονικό κατάστημα η ιστοσελίδα.

Συμπεράσματα

Η δημιουργία μια ολοκληρωμένης στρατηγικής μάρκετινγκ μπορεί να ωφελήσει σε υπέρμετρο βαθμό μια επιχείρηση κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Συγκεκριμένα, για ορισμένες επιχειρήσεις, δεδομένου του ανταγωνισμού (λ.χ. φροντιστήρια, βιβλιοπωλεία), είναι αναγκαίο να αναπτύξουν ένα ολοκληρωμένο πλάνο προωθητικών ενεργειών.

Ωστόσο, η ανάπτυξη ενός τέτοιου πλάνου προϋποθέτει και μια οργάνωση στο τεχνικός σκέλος. Η δημιουργία banner και pop up σε ένα e-shop καθώς και η δημιουργία εξατομικευμένων κατηγοριών (όταν πρόκειται για προϊόντα) χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή σε σχέση με το UX design το οποίο θα προβάλει στους σχετικούς χρήστες άμεσα τα προϊόντα που ψάχνουν, κάνοντας τα εμφανή και ορατά. Επιπρόσθετα, οι καταναλωτές, την περίοδο αυτή, βομβαρδίζονται από πληροφορίες σε σχέση με σχολικά προϊόντα. Συνεπώς, δεν φθάνει μόνο να δαπανηθεί ένα αξιοσημείωτο ποσό για μια μάρκετινγκ στρατηγική αλλά η στρατηγική αυτή να στοχεύει και σε πωλήσεις που δίνουν αξία ΚΑΙ στον πελάτη.

Η περίοδος αυτή αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για πολλές επιχειρήσεις να μπουν με το δεξί στην σεζόν και να μετατρέψουν το «είχα την ευκαιρία» στο «είδα την ευκαιρία» και στο τέλος της «διαδρομής» αυτής να «αδράξουν την ευκαιρία».

Εσείς έχετε οργανώσει μια εξατομικευμένο marketing πλάνο εν όψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς;

Αν θέλετε να δείτε περισσότερα άρθρα σε σχέση με το ηλεκτρονικό εμπόριο, την διαφήμιση μπορείτε να πατήσετε τον σύνδεσμο εδώ

Αν ενδιαφέρεστε για την ανάπτυξη διαφημιστικού πλάνου και στρατηγικής μάρκετινγκ, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας εδώ

FAQ Back to School: Marketing Ideas

Υπάρχουν πολλές προωθητικές διαδικασίες που μπορούν να εμφωλευτούν σε ένα πλάνο marketing όπως Newsletter, Giveaways, Banners & Pop Up, συνεργασία με influencers κ.α.

Ιδανικότερα στο τελευταίο τέταρτο του Αυγούστου, όταν οι περισσότερες οικογένειες έχουν ολοκληρώσει τις καλοκαιρινές τους άδειες και πλησιάζουν οι εβδομάδες για την έναρξη των σχολικών υποχρεώσεων.

Σχολικά είδη & Αναλώσιμα (Τσάντες, γραφική ύλη, είδη αρχειοθέτησης), Έπιπλα (γραφείο, καρέκλες, βιβλιοθήκες), Είδη τεχνολογίας (Η/Υ, εκτυπωτές, tablet), Ένδυση & Υπόδηση, Φροντιστήρια (Ξένες γλώσσες, Προετοιμασία για πανελλήνιες), Εγγραφή σε σωματεία και συλλόγους (χορός, άθληση), Υπηρεσίες σε σχέση με το Babysitting.