fbpx

Από το A.R.P.A.N.E.T στο INTERNET

arpanet-internet

Το ίντερνετ μας κρατάει συντροφιά τα τελευταία 30 χρόνια και έχει διαμορφώσει την ζωή μας εντελώς. Έφερε μία τεράστια επανάσταση στον πλανήτη δίνοντας την δυνατότητα να εξελιχθεί η τεχνολογία και όχι μόνο, καθώς οι πληροφορίες μπορούν πλέον να ταξιδεύουν σε όλους παγκοσμίως. Τα στατιστικά δείχνουν πως από το 1995 έως τον Ιούνιο του 2019 οι χρήστες του διαδικτύου έχουν αυξηθεί από τα 16 εκατομμύρια, στα 4.536 δισεκατομμύρια με ένα ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 26,53%.

Τα νούμερα είναι τρομακτικά μεγάλα και η πραγματικότητα είναι πως η καθημερινότητα μας απαρτίζετε από συσκευές που χρησιμοποιούν την τεχνολογία του ίντερνετ.

Πως όμως δημιουργήθηκε το ίντερνετ και ποια είναι η ιστορία του;

Ας πάμε πίσω στο 1969 όταν το Γραφείο ερευνών Αμύνης – Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) χρηματοδοτεί ένα σχέδιο για την υλοποίηση του πρώτου «Δικτύου». Το δίκτυο ονομάστηκε A.R.P.A.N.E.T. και έγινε το πρώτο δίκτυο στον κόσμο!
Το A.R.P.A.N.E.T. έγινε ένα εργαλείο το οποίο βοήθησε τα πανεπιστήμια της Αμερικής να μοιράζονται πληροφορίες, ιδέες και δεδομένα με ένα μοναδικό τρόπο για την εποχή εκείνη.

Το A.R.P.A.N.E.T. έδωσε μια νέα έννοια στον τρόπο που λειτουργούσαν οι υπολογιστές μέχρι τα τέλη του 1960. Μέχρι τότε, οι υπολογιστές λειτουργούσαν κάπως «μοναχικά», δηλαδή εάν στον ίδιο χώρο είχαμε δύο υπολογιστές, αυτοί δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Με το A.R.P.A.N.E.T. οι υπολογιστές χρησιμοποιούσαν την τεχνολογία του τοπικού δικτύου, όχι του ίντερνετ το οποίο δεν είχε εφευρεθεί έως τότε, ώστε να μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους και να ανταλλάξουν δεδομένα.

Το 1972 με την χρήση του A.R.P.A.N.E.T. δημιουργήθηκε ακόμα μια τεχνολογία τόσο γνωστή και χρήσιμη, που την χρησιμοποιούμε όλοι ακόμα και σήμερα, το email!

Το email δημιουργήθηκε για το A.R.P.A.N.E.T. από τον Ray Tomlinson ένα προγραμματιστή, προσαρμόζοντας ένα ζευγάρι εφαρμογών λειτουργικού συστήματος Tenex, το SNDMSG και το READMAIL. Ο Tomlinson επέλεξε το σύμβολο «@» ως τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στο όνομα του παραλήπτη και του διακομιστή του υπολογιστή του. Δηλαδή, όπως είναι γνωστό σε όλους σήμερα:

onoma@gmail.com

Έτσι το A.R.P.A.N.E.T. έβαλε τα θεμέλια για να έρθει ο Tim Berners-Lee σχεδόν 20 χρόνια αργότερα και να εφεύρει τον παγκόσμιο ιστό.

Το 1989 λοιπόν, ο Tim Berners-Lee, ένας Βρετανός επιστήμονας, εφηύρε τον παγκόσμιο ιστό γνωστό και ως World Wide Web, καθώς εργαζόταν στο CERN. Αρχικά, ο Tim δημιούργησε τον παγκόσμιο ιστό για να καλύψει την ανάγκη για αυτοματοποιημένη ανταλλαγή πληροφοριών, μεταξύ των επιστημόνων που βρίσκονταν σε διάφορα πανεπιστήμια σε όλο το κόσμο. Μέχρι τα τέλη του 1990 ο Tim έχοντας την στήριξη και την βοήθεια του Robert Cailliau, ενός Βέλγου μηχανικού συστημάτων, κατάφερε να υλοποιήσει τον πρώτο Web Server και Web browser μέσα στο CERN. Από τότε ο παγκόσμιος ιστός έχει πάρει μια τελείως διαφορετική μορφή και σίγουρα δεν καλύπτει μόνο τις ανάγκες του CERN. Με την ανάπτυξη της τεχνολογίας του διαδικτύου και των υπολογιστών, οι περισσότεροι άνθρωποι έρχονται σε επαφή με τον παγκόσμιο ιστό καθημερινά, έχοντας την δυνατότητα να κάνουν σχεδόν τα πάντα μέσα από μια συσκευή.

Ούτε ο ίδιος ο Tim δεν θα είχε φανταστεί την έκταση που θα έπαιρνε η εφεύρεση του μέσα σε αυτά τα 30 χρόνια.

Post a Comment