fbpx

10 χρόνια Instagram!

10 χρόνια Instagram!

Instagram, μια λέξη, πολλές εικόνες!

Βασικά πάρα πολλές εικόνες! Η εφαρμογή που έχει ταράξει τα νερά εδώ και μια δεκαετία, πριν λίγες μέρες (06 Οκτωβρίου 2020) έκλεισε τα 10 χρόνια λειτουργίας και με αφορμή αυτό, σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε τον ρόλο που έχει αναλάβει το Instagram στην προβολή των επιχειρήσεων, εξιστορώντας τα γεγονότα που οδήγησαν το Instagram να φτάσει στην κορυφή με τα καλύτερα και μεγαλύτερα Social Media στο κόσμο!

Η αρχή του Instagram

Έχετε ακούσει την εφαρμογή Burbn;

Μήπως έχετε χρησιμοποιήσει την εφαρμογή Burbn;

Φαντάζομαι πως οι περισσότεροι δεν έχετε ιδέα ποια είναι αυτή η εφαρμογή…και όμως το Instagram σχετίζεται άμεσα μαζί της!

Το 2009 ο Kevin Systrom, ένας 27χρονος άντρας που λάτρευε το ουίσκι Bourbon, έφτιαξε μια εφαρμογή την οποία ονόμασε Burbn. Η εφαρμογή αυτή είχε σκοπό να δίνει τη δυνατότητα στο κόσμο, να κοινοποιούν την τοποθεσία τους φωτογραφίζοντας τα ποτά τους.

Σας θυμίζει κάτι αυτή η εφαρμογή;

Ναι σωστά, η εφαρμογή Burbn ήταν ο πρόγονος του σημερινού Instagram!

Ο Kevin σπούδαζε στο πανεπιστήμιο του Stanford στην Αμερική και ήδη εργαζόταν σε μια Start Up εταιρεία που ονομάζονταν «ODEO», η οποία αργότερα έγινε το διάσημο Twitter! Ο Kevin παρόλο που δεν είχε εμπειρία και γνώσεις στην επιστήμη της πληροφορικής, στον ελεύθερο του χρόνο έμαθε μόνος του προγραμματισμό. Έτσι το 2009 δημιουργεί την εφαρμογή Burbn και ενώ στην αρχή το είχε ως χόμπι, έτυχε να βρεθεί σε ένα πάρτι που θα του άλλαζε την ζωή για πάντα. Σε αυτό το πάρτι γνώρισε δύο επενδυτές και πάνω στην κουβέντα τους έδειξε την εφαρμογή του. Οι επενδυτές ενθουσιάστηκαν με την πρωτοπόρα εφαρμογή και ζήτησαν από τον Kevin να κάνουν ένα ραντεβού τις επόμενες ημέρες, όπως και έγινε! Μετά το ραντεβού τους, ο Kevin βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα πολύ σοβαρό δίλλημα. Ή θα συνέχιζε την δουλειά του στην ODEO ή θα δήλωνε την παραίτηση του και θα κυνηγούσε την τύχη του έχοντας ως όπλο την αγάπη του για την εφαρμογή Burbn. Ο Kevin αποφάσισε λοιπόν, να παραιτηθεί από την δουλειά του και μέσα σε δύο εβδομάδες κατάφερε να «σηκώσει» 500.000$ από τους δύο επενδυτές που γνώρισε, ώστε να αναπτύξει περαιτέρω την εφαρμογή του.

Το επόμενο του βήμα ήταν να επιλέξει την ομάδα που θα τον βοηθούσε να υλοποιήσει τα όνειρα του. Ο πρώτος που εντάχθηκε στην ομάδα ήταν ο 25χρονος Βραζιλιάνος Mike Krieger, τον οποίο γνώριζε ελάχιστα από το Stanford. Εκείνη την περίοδο ο Mike «χάκαρε» ένα project όπως είχε πει και ο ίδιος ο Kevin σε μια συνέντευξη του και έτσι ο Kevin σκέφτηκε πως είναι χάκερ και φαίνεται έξυπνος, νομίζω μου κάνει!

Αναπτύσσοντας την ομάδα του ο Kevin βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα μεγάλο εμπόδιο.

Πως θα έκανε την εφαρμογή του να γίνει trend;

Έτσι, μετά από πολύ σκέψη, αποφάσισαν να εστιάσουν στο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της εφαρμογής που ήταν οι φωτογραφίες και να αφήσουν σε δεύτερη μοίρα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της. Στόχος ήταν να διαφοροποιηθούν από κάποιες παρόμοιες εφαρμογές της εποχής, όπως ήταν το FourSquare.

Κάνοντας αυτή την αλλαγή ο Kevin και ο Mike, πλέον ως Co-founders της νέας εφαρμογής, αλλάζουν το όνομα από Burbn σε Instagram, ένας συνδυασμός του Instant Camera & της λέξης Telegram.

Μετά από λίγες εβδομάδες αρκετών αλλαγών, βελτιώσεων και δοκιμών, το Instagram στις 6 Οκτωβρίου 2010 ανέβηκε λάνσαρε την εφαρμογή του στα Stores!

Έπειτα από 2 χρόνια το Instagram είχε πάνω από 27.000.000 χρήστες και τότε ήταν που ένας ανταγωνιστής, πρότεινε στον Kevin και στον Mike να εξαγοράσει την εφαρμογή τους. Αυτός το ανταγωνιστής ήταν το Facebook και συγκεκριμένα ο CEO του, ο Mark Zuckerberg!

Το περίεργο λοιπόν της ιστορίας είναι πως ο Mark γνώριζε τον Kevin, καθώς οι δυο τους ήταν μαζί στο Stanford και μάλιστα ο Mark είχε ζητήσει τότε από τον Kevin να τον βοηθήσει με μια εφαρμογή που έφτιαχνε με το όνομα …Facebook! Ο Kevin τότε ρώτησε τον μέντορα του αν θα έπρεπε να αποδεχτεί την προσφορά του Mark και ο μέντορας του απάντησε «no…it’s a fad», δηλαδή «όχι, είναι απλά μια μόδα»! Έτσι ο Kevin αρνήθηκε την πρόταση του Mark. Φανταστείτε πως θα ήταν τώρα τα πράγματα αν είχε πει ναι…!

Ο Kevin είπε το «ναι» στον Mark και τον Απρίλιο του 2012 για το ποσό του 1.000.000.000$, με την προϋπόθεση ότι το Instagram θα λειτουργούσε αυτόνομα.

Ενώνοντας τις δυνάμεις τους, το Instagram μαζί με το Facebook κατακλίσανε τον κόσμο των Social Media και το Instagram έγινε η εφαρμογή της δεκαετίας!

Ο Kevin και ο Mike από το Σεπτέμβριο του 2018 έχουν φύγει από το Facebook για να κυνηγήσουν τους επόμενους τους στόχους. Παρόλα αυτά το Instagram συνεχίζει την ανοδική του πορεία καθώς πλέον απαριθμεί πάνω από 1 δισεκατομμύριο μηνιαίους χρήστες!

Ποιος ξέρει τι επιφυλάσσει το μέλλον για το Instagram;

 

Σας αρέσουν οι ιστορικές αναδρομές που αφορούν την τεχνολογία;

Εάν η απάντηση σας είναι ναι, τότε πρέπει να διαβάσετε αυτό το άρθρο για την φούσκα του Dot-Com, εδώ!

Post a Comment