fbpx

Ξενοδοχειακό Μάρκετινγκ: Γιατί είναι απαραίτητο για ένα ξενοδοχείο;

Ξενοδοχειακό Μάρκετινγκ

Τα τελευταία χρόνια, το ξενοδοχειακό μάρκετινγκ αποτελεί έναν βασικό πυλώνα στην στρατηγική ανάπτυξης των μονάδων φιλοξενίας. Τα οφέλη από την προώθηση μιας επιχείρησης καθιστούν όχι μόνο αναγκαία την ενσωμάτωση μιας στρατηγικής μάρκετινγκ αλλά και απαραίτητο εργαλείο για την διεύρυνση της και την αναζήτησης μεγαλύτερων προοπτικών. Ιδιαίτερα, το digital marketing, μπορεί να προσφέρει ιδανικές διαφημιστικές λύσεις μέσα από τα social media αλλά και τις πλατφόρμες της google.

Και αυτό γιατί;

Η ταχύτητα της πληροφορίας μέσα από ένα απλό Google Search, οι πλατφόρμες όπως το Airbnb και το Booking, έχουν αυξήσει κατακόρυφα τον ανταγωνισμό ανάμεσα στα ξενοδοχειακά καταλύματα. Κατά συνέπεια, οι μονάδες φιλοξενίας αντιμετωπίζουν αρκετές προκλήσεις, κάτι που κάνει το μάρκετινγκ αναγκαίο για μια μονάδα φιλοξενίας. Η ανάδειξη των πλεονεκτημάτων ενός ξενοδοχείου, η αποτελεσματική προώθηση των υπηρεσιών καθώς και η στόχευση στους επιθυμητούς πελάτες, μπορεί να εκτοξεύσει τα κέρδη μιας επιχείρησης η οποία δραστηριοποιείτε στον χώρο αυτό και φυσικά να την κάνει αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις προκλήσεις.

Τι είναι όμως το ξενοδοχειακό μάρκετινγκ;

Το ξενοδοχειακό μάρκετινγκ χρησιμοποιεί διάφορες τεχνικές προώθησης και διαφήμισης για την προώθηση ενός ξενοδοχείου. Κυριότερος στόχος του είναι να αναδείξει τα πλεονεκτήματα καθώς και το προφίλ της μονάδας φιλοξενίας. Επιπλέον, προσπαθεί να αναπτύξει σχέσεις με τους υπάρχοντες πελάτες με στόχο την αύξηση της αξιοπιστίας του, την διαμόρφωση μια καλής εμπειρίας στο υφιστάμενο πελατολόγιο και ανάπτυξη στρατηγικών προσέλκυσης νέων πελατών.

Γιατί είναι σημαντικό;

Μονάδες φιλοξενίας χωρίς φιλοξενούμενους (πελάτες), είναι μόνο μονάδες. Επομένως, η κατάλληλη και στοχευμένη προβολή μιας ξενοδοχειακής επιχείρησης, αποτελεί πλέον αφετηρία σε ένα διευρυμένο ανταγωνιστικό κλάδο. Στο πλαίσιο αυτό, πολλά ξενοδοχεία μπορούν προωθήσουν μέσα από μια μάρκετινγκ στρατηγική, πλεονεκτήματα που μπορούν να διαθέτουν, όπως:

  • Green Key & Πιστοποιητικά περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και συμμόρφωσης
  • Ηλεκτρονικές υπηρεσίες, συναλλαγές και παροχές
  • Επαγγελματικές Εικόνες και Βίντεο στα Social media
  • Προστασία ξενοδοχείου από security & συστήματα ασφάλειας
  • Συμμόρφωση με πρωτόκολλα υγιεινής
  • ISO σε σχέση με την διαχείριση ασφάλειας τροφίμων, ασφάλεια προσωπικών δεδομένων, περιβαλλοντικής και ενεργειακής διαχείρισης

Ψηφιακά μέσα προώθησης ξενοδοχειακών μονάδων

Η προώθηση ενός ξενοδοχείου μέσα από το διαδίκτυο μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους. Αναλυτικότερα, με την χρήση επί πληρωμή διαφημίσεων σε social media όπως το Facebook και το Instagram, μέσα από τις πλατφόρμες της google κα φυσικά μέσα από το δίκτυο της μηχανής αναζητήσεων, SEO τεχνικών, Ε-mail marketing κ.α.

1) Social Media

Σε σχέση με τα social media μπορούν να γίνουν καμπάνιες οι οποίες θα έχουν ως σκοπό να αυξήσουν το κοινό και τους ακολούθους. Στόχος τους είναι να δημιουργήσουν την επιθυμητή αξιοπιστία, έτσι ώστε να δημιουργήσουν μια θετική επίδραση που ενίσχυε την δημοτικότητα του προφίλ και την πιθανότητα για  μια πιθανή κράτηση. Επιπρόσθετα, θα μπορούσαν να γίνουν διαφημιστικές καμπάνιες με στόχο την προώθηση πλεονεκτημάτων της μονάδας φιλοξενίας π.χ. όταν ένα ξενοδοχείο είναι pet friendly, eco friendly, διαθέτει vegan κουζίνα κ.ο.κ. Επίσης, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν διαφημίσεις με στόχο άμεσες κρατήσεις (conversions) οι οποίες μπορεί να ενσωματωθούν στο γενικότερο διαφημιστικό πλάνο, με στόχο να αναδείξουν τα πλεονεκτήματα της επιχείρησης, όπως π.χ. η τιμή της, οι υπηρεσίες, η τοποθεσία κ.α.

Για περισσότερα σε σχέση με τις διαφημίσεις σε social media όπως το Facebook και το Ιnstagram μπορείς να δεις αναλυτικότερα στο άρθρο μας εδώ.

2) Google Ads

Μέσα από τα Google Ads δίνεται η δυνατότητα να έχουμε μια ολιστική προσέγγιση. Συγκεκριμένα, μέσα από τις καμπάνιες αναζήτησης μπορεί μια ξενοδοχειακή μονάδα να γίνει ορατή σε διάφορες αναζητήσεις που μπορεί να θέσει ένας χρήστης. Αν για παράδειγμα ένα ξενοδοχείο στην Νάξο θέλει να στοχεύσει σε Ολλανδούς επισκέπτες, μπορεί να θέσει σχετικούς όρους αναζήτησης & τοποθεσίας (search terms & locations) όπως π.χ. “hotels naxos”, έτσι ώστε να είναι στην κορυφή των αποτελεσμάτων μιας σχετικής αναζήτησης. Παράλληλα, στα google ads δίνεται η δυνατότητα προβολής διαφημίσεων σε ιστοσελίδες που υπεισέρχονται στο δίκτυο της, μέσα από καμπάνιες προβολής καθώς και την προώθηση βίντεο περιεχομένου μέσα από το YouTube κ.α. που υπεισέρχονται στο διαφημιστικό της δίκτυο.

3) SEO

Το SEO αποτελεί μια από τις παραδοσιακά σημαντικές επιλογές σε σχέση με καταλύματα διαμονής. Μέσα από διάφορες τεχνικές, με χρήση κώδικα (schema mark-up) αλλά και δημιουργία περιεχομένου μπορεί μια μονάδα φιλοξενίας να γίνει ορατή σε σχετικές αναζητήσεις χρηστών καθώς και να καταταχθεί σε υψηλές θέσεις σε αντίστοιχες με τις υπηρεσίες της, αναζητήσεις.

Για περισσότερα σχετικά με το SEO tips μπορείτε να δείτε το άρθρο μας εδώ

4) E-mail Marketing

Το E-mail Marketing αποτελεί παραδοσιακά μια από τις κορυφαίες επιλογές για ξενοδοχειακές μονάδες. Η ενημέρωση για νέες προσφορές καθώς και νέες παροχές του ξενοδοχείου αποτελούν μια ιδανική αλλά και αναγκαία επιλογή για ξενοδοχεία με στόχο να προσεγγίσουν παλαιότερους πελάτες αλλά και δυνητικούς πελάτες (που ενδιαφέρθηκαν για τις υπηρεσίες) και είχαν πραγματοποιήσει εγγραφή σε newsletter.

Τι πρέπει να περιμένουν το 2023 τα καταλύματα σε σχέση με τον τουρισμό και τις κρατήσεις;

Οι εκτιμήσεις για τον τουρισμό είναι αισιόδοξες και φέτος, πράγμα που διαφαίνεται και μέσα από τον αριθμό προ-κρατήσεων. Κάτι τέτοιο, μπορεί να δώσει ακόμα περισσότερο κίνητρο σε ακόμα περισσότερες μονάδες φιλοξενίας να εστιάσουν σε μια ολιστική στρατηγική μάρκετινγκ η οποία θα μπορέσει να δώσει την δυνατότητα να καλύψουν το 100% των διαθέσιμων καταλυμάτων και φυσικά να προωθήσουν αποτελεσματικά όλο το πλήθος των υπηρεσιών τους.

Τι δείχνουν οι έρευνες σε σχέση με τις κρατήσεις μέσα από ιστοσελίδες ξενοδοχείων;

Σύμφωνα με στατιστικές έρευνες, προκύπτει ότι μια καλή στρατηγική μάρκετινγκ παράλληλα με μια ποιοτική υπηρεσία μπορεί να ωφελήσει μελλοντικά μια επιχείρηση.  Επιπλέον, ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία, παγκοσμίως, για ξενοδοχεία, τον τελευταίο χρόνο. Τα έσοδα μέσα από ιστότοπους αυξήθηκαν κατά 99% σε σχέση με την προ-πανδημία περίοδο. Παράλληλα, το ποσοστό μετατροπών (αυτών που κλείσανε διαμονή ενώ επισκέφτηκαν την ιστοσελίδα) ξεπέρασε το 3%. Το ποσοστό αυτό ήταν ακόμα μεγαλύτερο σε ξενοδοχεία 5 αστέρων, που έφθασαν το 14%.

Συμπεράσματα

Η επένδυση στο μάρκετινγκ είναι απαραίτητη σε ένα ξενοδοχείο εν έτη 2023. Το σημαντικότερο, που επισημάνθηκε και παραπάνω, είναι ότι μια δυναμική μάρκετινγκ προσέγγιση, μπορεί να φέρει τους ιδανικούς πελάτες σε μια ξενοδοχειακή μονάδα. Αυτό αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς μια προσέγγιση μάρκετινγκ μπορεί να οδηγήσει στους επιθυμητούς πελάτες (high-value consumers) αποφεύγοντας πελατολόγιο το οποίο δεν μπορεί να φιλτραριστεί εύκολα μέσα από διάφορες πλατφόρμες. Κατά συνέπεια, κάτι τέτοιο δίνει την δυνατότητα να αναδειχθεί ο χαρακτήρας της επιχείρησης καθώς και να ενισχυθεί η προστιθέμενη αξία της.

Αν δεν είναι όμως η κατάλληλη στιγμή για μια τέτοια κίνηση;

Όπως έχει αναφέρει και ο Napoleon Hill:

Για περισσότερα σε σχέση με το μάρκετινγκ, την διαφήμιση καθώς και άλλα τεχνολογικά νέα μπορείτε να δείτε περισσότερα άρθρα στο blog μας.

Αν ενδιαφέρεστε για μια στρατηγική μάρκετινγκ σε σχέση με την επιχείρηση σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας εδώ