Ο τουρισμός αποτελούσε και αποτελεί μια από τις σημαντικότερες «βιομηχανίες» της χώρας. Ξενοδοχεία και μονάδες φιλοξενίας, επιχειρήσεις εστίασης, καταστήματα με τουριστικά είδη κ.α. συνθέτουν τον κορμό της. Τα τελευταία χρόνια, η χώρα έχει ξαναγίνει επίκεντρο στο κάδρο των τουριστικών επιλογών παγκοσμίως. Κάτι τέτοιο έχει αυξήσει φυσικά και την ζήτηση για προϊόντα και υπηρεσίες σε σχέση με επιχειρήσεις εστίασης, μονάδες φιλοξενίας κ.α. Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ ο τουριστικός κλάδος έχει σημαντική μεγέθυνση τα τελευταία έτη, κάτι που αντανακλάτε μέσα από τις τουριστικές αφίξεις αλλά και την μέση τουριστική δαπάνη.
Ωστόσο, όσο η ζήτηση και οι αφίξεις αυξάνονται, αυξάνεται και το ενδιαφέρον επένδυσης σε προϊόντα και υπηρεσίες τουριστικών προορισμών. Κατά συνέπεια, οι επιχειρήσεις εστίασης και παροχής υπηρεσιών δείχνουν να πολλαπλασιάζονται. Επομένως, όσο ο ανταγωνισμός αυξάνεται, η διαφήμιση και το Τουριστικό Μάρκετινγκ έχει αρχίζει και αποκτά ολοένα και σημαντικότερο ρόλο στις περισσότερες επιχειρήσεις.
Στο κείμενο που θα ακολουθήσει θα εξετάσουμε τι είναι το Τουριστικό Μάρκετινγκ, ποια εργαλεία και μεθόδους μπορεί να χρησιμοποιήσει μια επιχείρηση καθώς και πως μπορεί να εκτοξεύσει τις «πωλήσεις» υπηρεσιών και τουριστικών προϊόντων.
Τι είναι το τουριστικό μάρκετινγκ;
Το τουριστικό μάρκετινγκ έχει ως στόχο την υιοθέτηση μάρκετινγκ στρατηγικών με σκοπό την ανάπτυξη μιας επιχείρησης και την προσέλκυση και διατήρηση ενός δικτύου πελατών. Μέσα από διαδικασίες διαφημιστικής προώθησης προϊόντων & υπηρεσιών μια μάρκετινγκ στρατηγική αποσκοπεί στην δημιουργία ενός επικερδές πλαισίου για τις επιχειρήσεις.
Για παράδειγμα η προώθηση μπορεί να αφορά τουριστικά πακέτα διακοπών, παροχή υπηρεσιών (π.χ. ενοικίαση αυτοκινήτου) σε έναν προορισμό, διαφημίσεις για την προώθηση εστιατορίου κ.α. Επιπλέον, στο πλαίσιο του τουριστικού μάρκετινγκ γίνεται ανάλυση της αγοράς με στόχο την κατανόηση του κοινού που απευθύνεται μια επιχείρηση καθώς και τις ανάγκες και υπηρεσίες που ανταποκρίνεται στο κοινό αυτό. Επιπλέον, γίνεται προσπάθεια προσέγγισης του επιθυμητού κοινού καθώς και διαμόρφωση στρατηγικής που συνάδει με τις αρχές και στόχους της επιχείρησης.
Στρατηγικές Μάρκετινγκ και Μέθοδοι Διαφήμισης
Στο πλαίσιο του τουριστικού μάρκετινγκ υπάρχουν δύο κυρίαρχες μεθοδολογικές προσεγγίσεις. Από την μια, ένα σημαντικό ρόλο (ίσως το σημαντικότερο) διαδραματίζει το ψηφιακό μάρκετινγκ (digital marketing) ενώ από την άλλη είναι το παραδοσιακό μάρκετινγκ. Αρχίζοντας από το δεύτερο, αξίζει να σημειώσουμε ότι τα τελευταία χρόνια έχει υποχωρήσει αρκετά, καθώς το διαδίκτυο και ο τρόπος αναζήτησης των δυνητικών πελατών καθιστούν σχεδόν περιττές πολλές φορές τις διαφημιστικές προσεγγίσεις σε σχέση με το παραδοσιακό μάρκετινγκ (τηλεόραση, έντυπα, ραδιόφωνο, τηλεφωνήματα, φυλλάδια κ.α.). Τώρα σε σχέση με το πρώτο, τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί αρκετές διαφημιστικές πλατφόρμες σε social media και εφαρμογές που μπορούν να φέρουν ευκολότερα, αμεσότερα, μετρήσιμα και μερικές φορές πολύ φθηνότερα πελάτες σε μια τουριστική επιχείρηση.
Αναλυτικότερα, τα παρακάτω μπορούν να βοηθήσουν άμεσα στην διαφημιστική προώθηση μιας επιχείρησης:
1) Google Ads
Αρκετές φορές, όταν βρισκόμαστε για διακοπές, το googlαρισμα αποτελεί μια σταθερή κίνηση που κάνει ο καθένας μας ώστε να βρει ένα εστιατόριο, ένα μαγαζί με σουβενίρ και άλλα πολλά. Μέσα από την πλατφόρμα της Google και τις διαφημίσεις αναζήτησης μπορείς να είσαι η Νο1 επιλογή χρηστών που ψάχνουν σχετικές αναζητήσεις. Πιο συγκεκριμένα, μέσα από τις διαφημίσεις αναζήτησης μπορεί μια επιχείρηση εστίασης λ.χ. «Κατάστημα Μπιζού Νάξος» να βγει στην κορυφή των αποτελεσμάτων όταν ένας χρήστης αναζητά με σχετικούς με το αντικείμενο όρους. Παράλληλα, μπορούν να πραγματοποιηθούν και διαφημίσεις προβολής οι οποίες θα εμφανίζονται δίπλα σε μια ιστοσελίδα αλλά και στο Youtube με στόχο την υπενθύμιση και την προβολή σε επισκέπτες που μπορεί να βρίσκονται στην Νάξο λ.χ.
2) Google My Business & SEO
Ένα από τα βασικότερα κριτήρια των καταναλωτών τα τελευταία χρόνια, αποτελούν οι κριτικές στην Google. Ένας έμπειρος καταναλωτής διαβάζοντας θετικές κριτικές στην Google και έναν υψηλό μέσο όρο, είναι πιθανότερο να οδηγηθεί σε ένα κατάστημα. Αν για παράδειγμα το «Κατάστημα Σουβενίρ Μαρία» έχει μια κριτική 3.3/5 ενώ το «Κατάστημα Σουβενίρ Γιώτα» έχει 4/5 οι πιθανότητες να επιλέξετε το δεύτερο πολλαπλασιάζονται. Συνεπώς, η εισαγωγή ωραίων φωτογραφιών και περιγραφών, η πλήρη προσθήκη πληροφοριών επιχείρησης σε συνδυασμό με μια καλή εξυπηρέτηση μπορούν να βοηθήσουν ώστε μια επιχείρηση να «καρφωθεί» στην κορυφή των οργανικών αναζητήσεων. Παράλληλα η ανάπτυξης μιας ιστοσελίδας καθώς και διαμόρφωση εντός της ενός blog θα συνδράμει στην ενίσχυση της οργανικής επισκεψιμότητας σε συνδυασμό με διάφορες τεχνικές όπως τα schema markup.
3) Social Media
Στα social media μπορούν να δημιουργηθούν διαφημιστικές καμπάνιες οι οποίες θα έχουν ως σκοπό να ενημερώσουν για τις υπηρεσίες και παροχές μιας επιχείρησης. Αν μια επιχείρηση ενδιαφέρεται για παράδειγμα να προσελκύσει Ολλανδούς τουρίστες, μέσω μιας διαφημιστικής στρατηγικής στα social media, ΜΠΟΡΕΙ. Ένα ωραίο εικαστικό, ένα βίντεο καθώς και η ανάπτυξη περιεχομένου μέσω διαφημιστικών προσεγγίσεων μπορούν να δελεάσουν άμεσα έναν πελάτη. Επιπλέον, οι πλατφόρμες των social media προσφέρουν την δυνατότητα αποτελεσματικής στόχευσης. Παράλληλα, μέσα από μια μάρκετινγκ στρατηγική μπορούν να γίνουν διαφημίσεις αλλά και δημιουργία περιεχομένου που θα δημιουργήσει την επιθυμητή αξιοπιστία την οποία χρειάζεται ένα social media profile που έχει ως στόχο να αναπτύξει το πελατολόγιο της επιχείρησης.
Συμπεράσματα
Οι τουριστικές επιχειρήσεις παράγουν σημαντικό μέρος του εγχώριου ΑΕΠ. Επομένως, είναι αρκετά σημαντικό, οι επιχειρήσεις αυτές να μπορούν να εστιάσουν σε διαδικασίες οι οποίες θα τις προφέρουν μακροπρόθεσμη προοπτική. Μια κατάλληλη για τις ανάγκες της επιχείρησης προσέγγιση μάρκετινγκ θα προσφέρει την δυνατότητα ο σημερινός πελάτης να είναι και «αυριανός πελάτης» καθώς και να προσεγγίσετε νέα κοινά.
Επιπλέον, ένα ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο είναι ότι το τουριστικό προφίλ της Ελλάδας έχει αναβαθμιστεί τις τελευταίες δεκαετίες. Κάτι τέτοιο, μεταφράζεται σε ποιοτικότερους και περισσότερους τουρίστες. Δεδομένου αυτού, είναι σημαντικό οι επιχειρήσεις αυτές να δώσουν την ανάλογη σημασία σε μια μάρκετινγκ στρατηγική η οποία θα την βοηθήσει να αναπτύξει τόσο τις πωλήσεις όσο και να καταστήσει το προφίλ της επιχείρησης της πιο ελκυστικό σε σχέση με τους εγχώριο ανταγωνισμό.
Αν και η κλεψύδρα της τουριστικής περιόδου έχει αρχίζει και κυλάει, δεν είναι καθόλου αργά για την διαμόρφωση στρατηγικής μάρκετινγκ η οποία θα μπορέσει να βοηθήσει τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα την επιχείρηση.
Αν ενδιαφέρεστε για μια στρατηγική μάρκετινγκ σε σχέση με την επιχείρηση σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας εδώ
Για να διαβάσετε το άρθρο μας σε σχέση με το ξενοδοχειακό μάρκετινγκ, πατήστε εδώ.
Για περισσότερα σε σχέση με το μάρκετινγκ, την διαφήμιση καθώς και άλλα τεχνολογικά νέα μπορείτε να δείτε περισσότερα άρθρα στο blog μας.