fbpx

Τουρισμός και Digital Marketing 2021

Τουρισμός και Digital Marketing 2021

Ελλάδα και τουρισμός πάνε μαζί, κάτι που δείχνει να επιβεβαιώνεται και φέτος μέσα από τις προβλέψεις αλλά και τις προ-κρατήσεις σχετικά με την τουριστική περίοδο. Τα στοιχεία του Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων δείχνουν ότι ο κλάδος του Ελληνικού Τουρισμού δείχνει να επανακάμπτει από τον Covid.
Κάποτε λέγαμε ότι, στις 15 Μαΐου 2021 ο κλάδος του ελληνικού τουρισμού θα κάνει το μεγάλο «Restart», έπειτα από πολλούς μήνες «απουσίας»!
Με αφορμή αυτό θα κάνουμε μια ανάλυση της σχέσης του Τουριστικού κλάδου και του Digital Marketing το 2021. Πως η πανδημία έφερε νέες τάσεις τόσο στο τουρισμό, όσο και στο Digital Marketing; Ποια νέα είδη ταξιδιωτών εμφανίστηκαν βάση των αναγκών που δημιουργήθηκαν; Και πως μια επιχείρηση του χώρου, μπορεί να εκμεταλλευτεί το Digital Marketing για να αναπτύξει την αναγνωρισιμότητα της αλλά και το πελατολόγιο της;

Τουρισμός και Ελλάδα

Η Ελλάδα ήταν πάντα μια χώρα που στηρίζει την οικονομία της αρκετά στο τουρισμό. Είμαστε μια πολύ όμορφη χώρα, με πλούσια φύση και ποικιλία επιλογών. Καταπράσινα νησιά, βραχώδες νησιά, ψηλά βουνά και πανέμορφες θάλασσες. Είναι απολύτως λογικό αρκετός κόσμος από το εξωτερικό να θέλει να ταξιδέψει σε μια χώρα όπως η Ελλάδα για να κάνει τις διακοπές του.

Με την πανδημία Covid-19 όλα τα σχέδια επιχειρηματικά και μη αναβλήθηκαν ή τέθηκαν σε παύση. Η τουριστική οικονομία της Ελλάδας δέχθηκε ένα τεράστιο χτύπημα και αυτό μπορεί να φανεί από πολλές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, για την μέτρηση της ζημιάς που προκλήθηκε. Αναφορικά, σύμφωνα με την έρευνα «Πώς επηρεάζει η πανδημία COVID-19 την διάθεση και τη δυνατότητα για διακοπές;» του Ινστιτούτου Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) που έγινε τον Ιούλιο του 2020, ως βασικά συμπεράσματα από τις 5 κύριες αγορές του εισερχόμενου ελληνικού τουρισμού βλέπουμε τα εξής:

 • 29% των Γερμανών εκτιμά πως δεν θα επηρεαστεί Καθόλου, 41% εκτιμά ότι θα επηρεαστεί Λίγο και 22% Πολύ ή Δραματικά.
 • στην Βρετανία, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 24% Καθόλου, 41% Λίγο και 26% Πολύ ή Δραματικά
 • στις ΗΠΑ, 22% Καθόλου, 37% Λίγο και 34% Πολύ ή Δραματικά
 • στην Γαλλία, 25% Καθόλου, 43% Λίγο και 26% Πολύ ή Δραματικά
 • και στην Ιταλία, 12% Καθόλου, 43% Λίγο και 40% Πολύ ή Δραματικά.

Τα εναπομένοντα ποσοστά (6% σε Γαλλία και Ιταλία, 7% στις ΗΠΑ και 9% στην Γερμανία και την Βρετανία) αφορούν όσους δεν είναι σίγουροι για την επίδραση της πανδημίας στην οικονομική τους κατάσταση.

Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνα που έχει αναρτηθεί στο Statista, οι μηνιαίες αφίξεις τουριστών από το εξωτερικό σε τουριστικά καταλύματα της Ελλάδας τον Ιούνιο του 2020 ήταν 440.000, σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2019 που ο αριθμός ήταν 4.120.000!

Αν και η ζημιά από τον Covid έχει μεταβάλει τα προ πανδημίας δεδομένα, οι εκτιμήσεις για το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν είναι κάτι περισσότερο από αισιόδοξες.

Το ερώτημα είναι πως μπορεί μια ήδη πληγωμένη αγορά (κατά τα τελευταία δυο έτη) όπως αυτή του τουρισμού, να ορθοποδήσει και να αναπτυχθεί;

Σε αυτό το σημείο έρχεται το Digital Marketing για να προσφέρει μια μεγάλη γκάμα λύσεων!

Τουρισμός και Digital Marketing

Το Digital Marketing έχει πολλές μορφές και επιχειρήσεις όπως ξενοδοχεία, εστιατόρια και οποιαδήποτε άλλη τουριστική επιχείρηση μπορεί να εκμεταλλευτεί πολλές πτυχές του, για να δώσει μια φρέσκια πνοή στο Brand της επιχείρησης, δίνοντας παράλληλα την δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους πελάτες να αλληλοεπιδράσουν με την επιχείρηση. Όμως όλα αρχίζουν από την στρατηγική σας, δηλαδή το Marketing Plan που θα χρειαστεί να δημιουργήσετε.

Marketing Plan
Πριν από κάθε προωθητική κίνηση που επιλέγει να κάνει μια επιχείρηση θα πρέπει πάντα να στηρίζεται από μια στρατηγική ή αλλιώς Marketing Plan. Το πλάνο θα βοηθήσει να θέσετε στόχους, να εντοπίσετε τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία σας, τις ευκαιρίες και τις απειλές (ανάλυση SWOT), να δημιουργήσετε ένα πλάνο περιεχομένου, να ταξινομήσετε σωστά το budget σας που θα ανταποκρίνεται με διαφημίσεις σε στοχευμένο κοινό και άλλες πολλές σημαντικές στρατηγικές κινήσεις.

Σύμφωνα λοιπόν με τα νέα δεδομένα οι καμπάνιες που μπορεί να κάνει μια τουριστική επιχείρηση, καλό θα είναι να δημιουργούν στους ενδιαφερόμενους επισκέπτες-τουρίστες τα παρακάτω:

 • Αίσθημα ασφάλειας
  Θα πρέπει κάθε επιχείρηση του τουριστικού κλάδου να αναδείξει πως τηρούνται όλα τα μέτρα υγιεινής και ότι ο χώρος φιλοξενίας είναι σωστά δομημένος για την αποφυγή συνωστισμού.
 • Έμφαση στην καθαριότητα – Stay Safe Kit
  Σε συνέχεια της ασφάλειας, η έμφαση πως ο χώρος είναι καθαρός θα βοηθήσει αρκετά, καθώς και η δωρεάν προσφορά ενός Stay Safe Kit. Το Stay Safe Kit θα παρέχει στους επισκέπτες ένα βασικό πακέτο υγιεινής όπως μάσκα, αντισηπτικό χεριών, γάντια μιας χρήσης κ.α. Είναι μια κίνηση που αρκετοί από τους επισκέπτες σας θα εκτιμήσουν.
 • Ανάδειξη εξειδικευμένης εμπειρίας
  Τα νέα δεδομένα έχουν ταράξει τα θεμέλια του κλασικού τουρισμού, πράγμα που σημαίνει πως όλος ο κόσμος έχει την ίδια απορία:
  «Πως θα είναι φέτος οι διακοπές μου;»
  Η πανδημία του Covid δείχνει να εξασθενεί, ενώ τα μέτρα παράλληλα ακολουθούν αντίστοιχη πορεία και φαίνονται να χαλαρώνουν. Από την 1 Μαΐου (έως και 31 Αυγούστου) έχουν καταργηθεί τα πιστοποιητικά νόσησης & εμβολίου, ενώ από 1 Ιουνίου καταργείται η μάσκα σε εσωτερικούς χώρους (πλην κάποιων εξαιρέσεων). Ωστόσο, ενώ ο υγειονομικός κίνδυνος παραμένει διάσπαρτος, οι απαιτήσεις των πελατών σε ζητήματα υγειονομικών πρωτοκόλλων παραμένουν υψηλές.
  Άρα, θα πρέπει να αναδείξετε μέσω των διάφορων τρόπων που αναφέρουμε παρακάτω, τι θα ζήσουν οι άνθρωποι που θα έρθουν να μείνουν ή να φάνε στο χώρο σας, δηλαδή μια εξειδικευμένη εμπειρία.
 • Επιλογή Bleisure Package / Workation (Working Vacation)
  Bleisure ή Workation είναι όταν γίνεται συνδυασμός της δουλειάς και των διακοπών. Είναι η νέα τάση που σιγά σιγά έχει εμφανιστεί και αφορά άτομα που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν απομακρυσμένα την δουλειά τους, με την χρήση ενός λάπτοπ και του ίντερνετ.
  Αυτό το νέο κομμάτι της αγοράς έχει αρχίσει ήδη και προβάλετε αρκετά παγκοσμίως και έχει έρθει και στην Ελλάδα. Το Bleisure βασίζεται στο ότι η ξενοδοχειακή μονάδα που θα φιλοξενήσει τον άνθρωπο που έχει έρθει για επαγγελματικούς σκοπούς, του προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πακέτο υπηρεσιών, υποστήριξη μέσω γρήγορης και σταθερής σύνδεσης ίντερνετ, tailor made υπηρεσίες, ειδικές εκπτώσεις για να παραμείνει περισσότερο, προβολή επιλογών για ξενάγηση στις γύρω περιοχές κ.α.
  Είναι μια τάση που με την ραγδαία αύξηση της χρήσης της τεχνολογίας πιθανόν ήρθε για να μείνει.

Τα παραπάνω θα πρέπει να δημιουργήσουν το μήνυμα πως η επιχείρηση σας έχει προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της εποχής και αυτό το μήνυμα μπορεί να προβληθεί σε ένα μεγάλο βαθμό χρησιμοποιώντας διάφορες Digital Marketing ενέργειες όπως:

 • Video Marketing & Virtual Reality
  Το βίντεο είναι ένα από τα πιο βασικά μέσα που έχει την δυνατότητα να οπτικοποιεί τις πληροφορίες. Εάν είναι σωστά δομημένο μπορεί να δώσει όλες τις χρήσιμες πληροφορίες του μηνύματος που θέλουμε να μεταδώσουμε, καθώς και να βάλουμε απευθείας το κοινό μας στο κλίμα.
  Πλέον υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας βίντεο 360 μοιρών με virtual tour (Virtual Reality) της επιχείρησης σας, στην οποία οι χρήστες που βλέπουν το βίντεο στο YouTube μπορούν να αλληλοεπιδράσουν πάνω στο βίντεο που βλέπουν. Για παράδειγμα η United Airlines θέλοντας να αναδείξει τον ανασχεδιασμό της Business Class των αεροπλάνων της, δημιουργία ένα τέτοιο βίντεο στο οποίο σας δείχνει την εμπειρία και τις παροχές με ένα ιδιαίτερο τρόπο:

 • Nostalgia Marketing
  Το νοσταλγικό μάρκετινγκ μπορεί να συνδυαστεί με πάρα πολλές μορφές πληροφορίες όπως εικόνα, βίντεο, ήχος κ.α. και πρακτικά είναι αυτό που λέει το όνομα του, δηλαδή η νοσταλγία. Έτσι μέσα από την εικόνα ή το βίντεο που δημιουργούμε μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα νοσταλγικό αίσθημα στο κοινό-στόχο, μας με αποτέλεσμα να θέλουν να ζήσουν ξανά αυτή την εμπειρία
  Το παράδειγμα της Αυστραλίας είναι χαρακτηριστικό δείγμα nostalgia marketing. Αντί να προωθήσει μια παραδοσιακή διαφήμιση που έδειχνε απλώς τους πιο όμορφους προορισμούς της Αυστραλίας, η Αυστραλία αποφάσισε να μεταμφιέσει μια διαφήμιση τουρισμού ως ένα τρέιλερ ταινίας για μια φανταστική επανεκκίνηση της ταινίας της δεκαετίας του ’80, Crocodile Dundee.

 • Experiential Marketing

  Το Experiential Marketing είναι ένα από τα πιο σημαντικά είδη marketing όχι μόνο για τον τουρισμό, αλλά για όλες τις επιχειρήσεις. Το Experiential Marketing εστιάζει στο περιεχόμενο που δημιουργείτε από του ίδιους τους χρήστες και όχι από τις επιχειρήσεις, δηλαδή το λεγόμενο User-Generated Content. Ουσιαστικά αυτό το είδος μάρκετινγκ είναι όταν οι επισκέπτες της ιστοσελίδας μας γράφουν μια κριτική για το προϊόν μας ή την υπηρεσία μας. Αυτό το περιεχόμενο αρχικά είναι υψίστης σημασίας, καθώς είναι μοναδικό και η μοναδικότητα των κειμένων είναι ένα από τα κύρια κριτήρια της Google ως προς τη βαθμολόγηση του SEO της ιστοσελίδας σας. Δίνοντας λοιπόν την δυνατότητα να γράφουν σχόλια για τις υπηρεσίες που παρέχετε θα κερδίσετε πολύτιμο έδαφος στις οργανικές αναζητήσεις της μηχανής αναζήτησης Google. Αλλά υπάρχουν και άλλα οφέλη με το Experiential Marketing. Οι άνθρωποι πάντα εμπιστεύονται αρκετά τις κριτικές των ανθρώπων που ήδη έχουν αλληλοεπιδράσει με την επιχείρηση σας. Σκεφτείτε απλά πως και εμείς οι ίδιοι πριν αγοράσουμε κάτι, συνήθως ζητάμε την γνώμη κάποιου γνωστού μας ή φίλου που έχει ήδη αγοράσει αυτό το προϊόν, ώστε να μας πει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του.
  Άλλες εφαρμογές του Experiential Marketing είναι ενέργειες όπως Virtual Event με διάφορες εκπλήξεις και digital δώρα, η χρήση Influencer κ.α.

 • Μοιράστε ρεαλιστικές στιγμές της επιχείρησης σας
  Χρησιμοποιήστε τα Social Media για να μοιραστείτε με το κόσμο που σας ακολουθεί, αλλά και αυτούς που ενδιαφέρονται για ταξίδια και νέες εμπειρίες, πως είναι η καθημερινότητα της επιχείρησης σας. Σε αυτά τα live video ή φωτογραφίες αναδείξτε την αυθεντικότητα σας και τα σημεία στα οποία διαφέρετε. Οι ιστορίες αυτές έχουν την δύναμη να «δένουν» τον κόσμο, καθώς κάνουν επίκληση στα συναισθήματα και αυτός είναι ο λόγος που ο κόσμος λατρεύει τις ιστορίες. Χρησιμοποιείστε πλατφόρμες όπως Instagram, Tik Tok, Facebook και άλλα πολλά Social Media για να προβάλετε την δικιά σας καθημερινότητα.
 • Κάντε χρήση του Local SEO
  Το να κάνετε χρήση του Local SEO όχι μόνο μπορείτε να μεγιστοποιήσει τις πωλήσεις των υπηρεσιών και τον προϊόντων σας αλλά και να εστιάσετε ακόμα και σε ποιοτικούς δυνητικούς πελάτες. Ακόμα, μπορείτε να προσεγγίσετε άτομα από άλλες περιοχές της χώρας αλλά και ανάλογα με το είδος της επιχείρησης να ανακατευθύνεται τις καταναλωτικές επιλογές τους προς τις δικές σας υπηρεσίες ή προϊόντα.
  Για να δεις περισσότερα για το Local SEO πατήστε εδώ

Όλα τα παραπάνω φυσικά μπορούν να ενδυναμωθούν και με την αντίστοιχη επί πληρωμή διαφήμιση, ώστε να μπορέσει περισσότερος κόσμος να μάθει για το Brand σας και εσείς να έχετε την ευκαιρία να μετατρέψετε τους ενδιαφερόμενους σε νέους πελάτες.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να τονίσουμε πως παρόλο την δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί παγκοσμίως από την πανδημία και το πλήγμα στον τουριστικό κλάδο, υπάρχουν λύσεις στο Digital Marketing που μπορούν να αναδείξουν την μοναδικότητα της επιχείρησης σας. Το Digital Marketing είναι μια «πισίνα» από λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν για κάθε είδους επιχείρηση και σύμφωνα με το στάδιο το οποίο βρίσκεται.

 

Θέλετε να μάθετε τα 5 Marketing Trends για το 2021;
Διαβάστε το άρθρο εδώ.