fbpx

Τι είναι το website quality score;

ti-einai-to-website-quality-score

Το 2022 μπορούμε να πούμε εύκολα ότι στατιστικά & μετρήσεις χωρίς digital marketing υπάρχουν, το αντίστροφο όμως όχι. Τα διάφορα data που μοιράζονται μαζί μας η Google σε σχέση με εμάς, αποτελούν καθοριστικά για την ανάλυση της πρόοδος μας. Τα νέα Google Update αλλά και το SEO γενικότερα έχουν αρχίσει δημιουργούν αινίγματα και συνάμα να δυσκολεύουν τη θέση των Marketer για υψηλότερες Google ranking θέσεις.

Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να βαθμολογήσει η Google μια ιστοσελίδα;

Μπορεί να αξιολογήσει την ποιότητα, σχετικότητα και άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά και να μας βαθμολογήσει, τοποθετώντας μας σε μια θέση στην ουρά του Google Ranking;

Η Google χρησιμοποιεί το quality score στα Google Ads, έχοντας σαφές κριτήρια (Σχετικότητα διαφημίσεων, CTR, ποιότητα και σχετικότητα των landing pages) τα οποία βαθμολογούν τις διαφημίσεις.

Σε σχέση με το οργανικό κομμάτι, δεν υπάρχει σαφές κριτήριο. Ωστόσο, η Google θέτει κάποιες βασικές αρχές που επηρεάζουν το SEO, όπως το E-A-T ή ΕΑΑ στα Ελληνικά (Εξειδίκευση, Αυθεντία, Αξιοπιστία).  Αν και το ΕΑΑ δεν αποτελεί κριτήριο κατάταξης, σίγουρα δίνει μια κατευθυντήρια γραμμή στο πως λειτουργεί το quality score (οργανικό).

Στο «μακρινό» παρελθόν, η google είχε δημοσιοποιήσει ένα σχετικό documentation σχετικά με το quality score. Βάση αυτού, ένας μέρος του είχε επικεντρωθεί σε κάποιους παράγοντες που βοηθάνε στην αξιολόγηση, όπως η συγγραφή τίτλων που δεν είναι ούτε μεγάλοι αλλά ούτε μικροί και κατ’ επέκταση ούτε πολύ συγκεκριμένοι αλλά ούτε πολύ γενικοί. Ένα άλλο κριτήριο αποτελεί η διάδραση και αλληλεπίδραση με το περιεχόμενο. Υψηλή συχνότητα, καταδεικνύει συνήθως μια καλύτερη αξιολόγηση αλλά και φυσικά κοινό το οποίο συσχετίζεται με σχετικούς όρους αναζήτησης προς μια ιστοσελίδα.

Σε σχέση με τα παραπάνω, ο John Mueller το 2021, επισήμανε ότι ο αλγόριθμος(μοι) επηρεάζεται από πολλούς παραμέτρους και σχετικές με αυτόν μεταβλητές, συνεπώς δεν είναι εύκολη μια ποσοτικοποίηση με βαθμολογία το πόσο ποιοτική είναι μια ιστοσελίδα (π.χ. κλίμακα 1 έως 10). Ωστόσο, ο ίδιος άφησε περιθώριο να υπάρξει κάποια τέτοια αξιολόγηση στο Google Search Console.

Κλείνοντας…..

Αν και το άρθρο, στο τίτλο του μας προϊδεάζει ότι υπάρχει ένα σαφές κριτήριο αξιολόγησης των webpage, κάτι τέτοιο δεν ισχύει ακόμα. Η Google συνεχίζει να έχει μια μυστικοπάθεια με σαφή κριτήρια ή ένα Metric το οποίο θα μας κατευθύνει και θα ποσοτικοποιεί την ποιότητα της ιστοσελίδας μας σε σχέση με το οργανικό περιεχόμενο. Όπως άφησε να εννοηθεί και ο John Mueller, κάτι τέτοιο ίσως αλλάξει στο άμεσο μέλλον και δημιουργηθεί ένα αντίστοιχο σκορ με αυτό που είναι διαθέσιμο στα Google Ads.

Μέχρι τότε, μπορείτε να γραφτείτε στο newsletter μας για να λαμβάνεται πρώτοι τα τελευταία άρθρα μας, εδώ.