fbpx

Τάισε το μυαλό σου με γνώση!

Τάισε το μυαλό σου με γνώση

Ζούμε σε μια εποχή που η πληροφορία είναι διαθέσιμη και εύκολα προσβάσιμη τόσο από το διαδίκτυο, αλλά και από άλλες πηγές μόρφωσης και εκπαίδευσης.

Η γνώση είναι ένα μεγάλο «όπλο» το οποίο μπορεί πολλές φορές να κάνει την διαφορά. Πως μπορούμε όμως να χρησιμοποιήσουμε την γνώση, ώστε να επωφεληθούμε όχι μόνο προσωπικά αλλά και να βοηθήσουμε την επιχείρηση μας;

Δύο πράγματα κάνουν πιο εύκολη/δύσκολη την στροφή μας προς την γνώση:

1) Η πρόσβαση στην γνώση
2) Ο τρόπος αντιμετώπισης της γνώσης

Ας εξετάσουμε τα παραπάνω λίγο.

1) Η πρόσβαση στην γνώση ήταν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων δεν είχαν την δυνατότητα ούτε να πάνε σχολείο, ούτε είχαν πρόσβαση σε βιβλιοθήκες και σε αρκετές περιπτώσεις δεν γνώριζαν καν να διαβάζουν. Αυτό άλλαξε με το πέρασμα των χρόνων και πλέον όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν πρόσβαση στην γνώση.
Έτσι λοιπόν, η στροφή μας στην γνώση γίνεται πιο εύκολη όταν εκμεταλλευόμαστε τις πηγές γνώσεις που υπάρχουν διαθέσιμες στην κοινωνία μας. Δηλαδή, μπορούμε να διαβάζουμε βιβλία, να βλέπουμε ντοκιμαντέρ, να διαβάζουμε χρήσιμες πληροφορίες στο ίντερνετ, ακόμα και να κάνουμε δωρεάν online μαθήματα!
Η πληροφορία είναι εκεί έξω, άλλες φορές σωστή άλλες όχι (έχουμε και αυτό το φαινόμενο πλέον), αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι είμαστε σε θέση να έχουμε περισσότερες ευκαιρίες από τι στο παρελθόν. Μπορούμε να κάνουμε την έρευνα μας, αν διαβάσουμε τις πληροφορίες που μας ενδιαφέρουν και να τις φιλτράρουμε ώστε να καταλήξουμε στη δική μας άποψη.
Από την άλλη πλευρά του νομίσματος, η δυσκολία στην στροφή μας προς την γνώση εξαρτάτε ξεκάθαρα και μόνο στο εάν εμείς επιλέξουμε τον δύσκολο δρόμο. Και κάπου εδώ πάμε στο 2ο πράγμα που κάνει πιο δύσκολη την στροφή μας προς την γνώση, καθώς είναι άμεσα συνδεδεμένο με την πρόσβαση μας σε αυτή.
2) Ο τρόπος αντιμετώπισης της γνώσης έχει να κάνει με τις συνήθειες της καθημερινότητας μας και την οπτική γωνία με την οποία κοιτάμε όχι μόνο την γνώση αλλά όλα τα πράγματα. Αρχικά, ο άνθρωπος καθώς μεγαλώνει αποκτά συνήθειες που πολλές φορές τις κουβαλά μαζί του μέχρι τα βαριά γεράματα. Συνήθειες όπως ο καφές, το τσιγάρο, ακόμα και το διάβασμα. Εάν ένας άνθρωπος έχει συνηθίσει από μικρή ηλικία να μην διαβάζει τότε το πιθανότερο είναι πως σε όλη την διάρκεια της ζωής του το διάβασμα (είτε είναι διάβασμα κάποιου μυθιστορήματος, είτε είναι διάβασμα για σπουδές) είναι κάτι το οποίο τον ξενίζει και το αποφεύγει. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως οι συνήθειες δεν αλλάζουν. Αλλάζουν αλλά θέλουν κόπο και θέληση ώστε να κάνεις «επανεκκίνηση» στον τρόπο αντιμετώπισης μιας τέτοιας συνήθειας.
Όσο για την οπτική γωνία με την οποία κοιτάμε την γνώση, πολλοί άνθρωποι έχουν συνδέσει την γνώση με το σχολείο. Όταν είμασταν μικροί πόσες φορές είπαμε άντε να μεγαλώσω να μην χρειάζεται να διαβάσω ποτέ ξανά;
Άρα, αρκετοί έχουμε συνδέσει την γνώση με ένα συναίσθημα αρνητικό και γι’ αυτό το λόγο ακόμα και όταν είμαστε πιο ώριμοι δεν κάνουμε στροφή προς την γνώση.

Η στροφή προς την γνώση δεν σημαίνει ότι θα γίνεις επιστήμονας, ούτε ότι θα κάνεις κάτι τόσο περίεργο. Η στροφή προς την γνώση στον κόσμο των επιχειρήσεων και όχι μόνο, είναι ένα σύνολο από κομμάτια το οποίο σε βοηθάει να συνθέτεις χρήσιμα εργαλεία και στρατηγικές για την επιχείρηση σου και σε κρατάει ενήμερο για θέματα τα οποία προκύπτουν. Είναι η δύναμη της γνώσης που σε κάνει να είσαι κάποιες φορές ένα βήμα μπροστά και δεν βρίσκεσαι προ εκπλήξεως από καταστάσεις όπως οικονομικές κρίσεις, πανδημίες κ.λπ.

Αφού λοιπόν η γνώση υπάρχει διαθέσιμη τότε πρέπει κάθε επιχειρηματίας να την εκμεταλλεύεται και να την χρησιμοποιεί για να κάνει την επιχείρηση του πιο σταθερή και δυνατή, βοηθώντας έτσι όχι μόνο τον εαυτό του αλλά και τους υπαλλήλους του.

Post a Comment