fbpx

Stock εικόνες & SEO

stock-images-kai-seo

Μια βασική συζήτηση στους κύκλους του Digital Marketing αποτελεί το αν είναι ωφέλιμο ή όχι η χρήση stock εικόνων. Ωστόσο, ποια είναι η θέση της Google για τις εικόνες αυτές αλλά και πως επηρεάζουν οι εικόνες αυτές την απόδοση των σελίδων στο διαδίκτυο;

Σε σχέση με το Google Recommendation, οι εικόνες είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να ανακαλύψεις πράγματα σε μια ιστοσελίδα. Αυτό, αποτελεί μια προφανή πληροφορία από την Google. Παρά ταύτα, τα τεχνικά της χαρακτηριστικά είναι σημαντικά (είτε πρόκειται για stock είτε όχι).

Μερικά εξ αυτών είναι:

  • Χρήση ευδιάκριτων λέξεων στο μονοπάτι του URL των τίτλων της εικόνας
  • Χρήση περιγραφής και λεζάντων στις εικόνες αλλά και προσθήκη alt text
  • Καλή ποιότητα εικόνας
  • Φροντίστε η ιστοσελίδα να προσαρμόζει σωστά το μέγεθος της εικόνας και οι εικόνες να είναι responsive
  • Χρήση εικόνας σε διάσταση που δεν την απομακρύνει πολύ από το κείμενο

Μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την SEO στρατηγική μας οι stock φωτογραφίες;

Ο John Mueller σε ένα πρόσφατο podcast, σε μια σχετική ερώτηση, απάντησε ότι δεν είναι κακό να χρησιμοποιεί κάποιος stock εικόνες (π.χ. σε ένα blog), αν φυσικά η εικόνα είναι κατάλληλη για το κοινό, δηλαδή επιβεβαιώνει κάποιες προσδοκίες σε σχέση με το περιεχόμενο που αναζητούν.

Δείτε το σχετικό βίντεο στο YouTube:

https://www.youtube.com/watch?v=TaPhj4-bxkQ&ab_channel=GoogleSearchCentral

Επιπλέον, άφησε να εννοηθεί ότι ο αλγόριθμος δεν αντιμετωπίζει αρνητικά τις stock φωτογραφίες, καθώς αποτελούν ένα εν μέρη διακοσμητικό χαρακτηριστικό το οποίο δεν επηρεάζει απαραίτητα το Google Ranking. Στο podcast ανέφερε ότι η απόδοση της εικόνας στην Google ίσως επηρεαστεί σε σχέση με αναζητήσεις οι οποίες δεν ανταποκρίνονται σε κάποια από τα αναμενόμενα αποτελέσματα που ψάχνανε οι χρήστες. Αν επιθυμείς να τοποθετήσεις φωτογραφίες stock σε μια κατηγορία στο website που λέει π.χ.  «Εργάζονται σε  εμάς ή Η ομάδα μας» ίσως οι φωτογραφίες αξιολογηθούν αρνητικά, εφόσον όμως τα δεδομένα (ποσότητα χρηστών) προδώσουν μέσα από τα metrics την αναλήθεια (μη ταυτοποίηση) των φωτογραφιών.

Συνοπτικά

Στο σχετικό podcast, οι εκπρόσωποι της Google άφησαν να εννοηθεί ότι οι stock φωτογραφίες δεν επηρεάζουν την απόδοση αλγορίθμου σε μεγάλο βαθμό. Επομένως, όπως άφησαν αν εννοηθεί, πολλά στοιχεία που έχουν να κάνουν με το πως αντιδρά σε μια εικόνας ένας χρήστης έχουν μεγαλύτερη σημασία και φυσικά συσχέτιση με το πως επηρεάζει το SEO και  κατ’ επέκταση την βαθμολογία σε ένα επιμέρους κείμενο ή σελίδα.  Ωστόσο, σε σχέση με την χρήση εικόνων, το τοπίο δεν φαίνεται ξεκάθαρο. Η Google εστιάζει μεν στην σημασία της αξία που έχει να προσδώσει στον χρήστη μια εικόνα αλλά από την άλλη, σε σχέση με τις αναζητήσεις επιμένει στο ότι όταν μια φωτογραφία εμφανίζεται συχνά, μειώνει τις πιθανότητες να εμφανιστεί συχνότερα σε σχέση με μια μοναδική φωτογραφία-εικόνα που δεν χρησιμοποιείται συχνά σε δημοσιεύσεις. Συνεπώς, αν και δεν υπάρχει μια «κάθετη» απάντηση, η Google αναφέρει ότι το stock φωνογραφικό υλικό δεν επιδέχεται κάποιος είδος «Τιμωρίας» από τον αλγόριθμο» αλλά και ότι λόγω συχνότητας εμφάνισης του ίδιου υλικού μειώνει τις πιθανότητες να κυριαρχήσει στο google ευρετήριο.

Άμα θέλετε να λαμβάνεται πρώτοι τα τελευταία μας άρθρα, μπορείτε να κάνετε εγγραφή στο newsletter μας εδώ.