fbpx

Πως να βελτιώσεις το CTR στην ιστοσελίδα σου;

des_pws_na_veltiwseis_to_CTR

Η αλήθεια είναι ότι ο δρόμος προς την επιτυχία μιας ιστοσελίδας δεν έχει πάντα έτοιμες «συνταγές». Ακόμα και όταν επιτυγχάνουμε με τον ένα ή με τον άλλον τρόπο να εμφωλεύσουμε πολλά keyword σχετικά με τον ιστότοπο μας, η ουσία και αξία των τίτλων μπορεί να μην επικοινωνεί με τον κατάλληλο τρόπο. Κάτι τέτοιο φυσικά δεν είναι αρεστό, διότι στερεί αρκετά κλικς, πράγμα που σημαίνει ότι κατ’ουσίαν  μας απομακρύνει από δυνητικούς (και υπάρχοντες) «θαυμαστές» της ιστοσελίδας ή δυνητικούς πελάτες.

Η διαδικασία βελτιστοποίησης του CTR (Click Through Rate) είναι μια δύσκολη διαδικασία. Αν και δεν υπάρχουν δεδομένα tricks & tips που θα φέρουν σίγουρα κάποια αποτελέσματα, υπάρχουν κάποιες μάρκετινγκ σταθερές που μπορούν να σε οδηγήσουν να το βελτιώσεις. Επομένως, στο κείμενο που θα ακολουθήσει, θα προσπαθήσουμε να εστιάσουμε σε μερικά tips που έχουν βοηθήσει εμάς και ελπίζουμε και εσάς ώστε να βελτιώσετε το CTR σας (σε επίπεδο SEM ή SEO).

 

Εντόπισε το πρόβλημα

 

Ένα σωστά προσδιορισμένο πρόβλημα έχει λυθεί κατά 50% αναφέρει ο Albert Einstein. Αν για κάποιο λόγω προσπαθήσεις να βελτιώσεις το CTR σου χωρίς κάποια στρατηγική ή χωρίς να αναγνωρίζεις τους λόγους της έως τώρα αποτυχίας, τότε η πιθανότητα να αποτύχεις ξανά αυξάνεται αυτόματα.
Πολλά εργαλεία της Google όπως το Google Optimize το Google Search Console αλλά και το Google Analytics 4 μπορούν αναμφισβήτητα να σε καθοδηγήσουν σχετικά με στατιστικά στοιχεία που αφορούν το CTR, να σου δώσουν την δυνατότητα να εξετάσεις Website Heatmaps, να κάνεις δοκιμές (A/B Test) με νέα Landing Page αλλά και φυσικά να δεις σχετικές αναζητήσεις που έχουν γίνει στο website. Ακόμα, μέσω των δυο τελευταίων μπορείς να δημιουργήσεις σχετικά events στο Tag Manager όπου μπορείς να παρακολουθείς ακόμα περισσότερο σχετικά κλικαρίσματα, βλέποντας την απόδοση των cta buttons, αποκτώντας έτσι την δυνατότητα να βελτιστοποιήσεις μια ιστοσελίδα.

 

Έλεγξε τις τάσεις & των όγκο των keywords

 

Ένα από τα σημαντικότερα λάθη είτε αναφερόμαστε σε SEM είτε SEO πρακτικές, αποτελεί μια σημαντική στρατηγική γύρω από τα  keywords και τις τάσεις. Σε σχέση με το πρώτο, ένα πρόβλημα που εντοπίζεται είναι η χρήση τους. Πολλοί δημιουργοί περιεχομένου, διαφημιστές αλλά και σχεδιαστές ιστοσελίδων δεν δίνουν σημασία στην στρατηγική που αναπτύσσουν γύρω από τα keyword. Τα backlinks, το domain authority και η οργανική δυναμική, η επι πληρωμή διαφημίσεις και γενικότερη η συνολικότερη κινητικότητα, καθορίζουν εν μέρη το ranking μιας σελίδας. Αν π.χ μια ιστοσελίδα χρησιμοποιεί είτε σε οργανικό επίπεδο (στο bloq της) είτε σε επι πληρωμή χορηγούμενες διαφημίσεις κείμενα και διαφημίσεις που πατάνε σε keywords τα οποία έχουν υψηλό difficulty, δεν θα μπορέσουν πάντα να παράγουν τα βέλτιστα αποτελέσματα.

Γιατί όμως;

Ας πάρουμε για παράδειγμα την εταιρία Disolt. Όπως θα έχετε δει (ή και όχι), είμαστε ένα agency με βασικές υπηρεσίες που εστιάζουν στην δημιουργία διαφημίσεων, δημιουργίας ιστοσελίδων & e-shop. Όπως βλέπουμε παρακάτω στο keyword planner, οι αναζητήσεις σε ένα αντικείμενο όπως τα e-shop στην αττική έχουν αυξημένη ζήτηση.

Δεδομένου ότι οι διαφημίσεις στην προκειμένη (Google) λειτουργούν με ένα σύστημα δημοπρασιών. Mια λέξη με ανταγωνισμό (και πιθανότατα υψηλό volume) θα φέρει τους διαφημιστές με βελτιστοποιημένες διαφημίσεις και υψηλό budget κοντά σε μια μετατροπή. Μια εναλλακτική λύση, η οποία θα βοηθήσει να αυξήσετε το CTR σας, αποτελεί φυσικά, η επιλογή keywords τα οποία έχουν μικρότερο volume. Κάτι τέτοιο, με αφετηρία μια στοχευμένη στρατηγική, μπορεί να βοηθήσει και να φέρει πιο επιθυμητά αποτελέσματα σε διαφημίσεις αναζήτησης – search campaigns.

Τώρα, σε σχέση με το οργανικό κομμάτι, μια ανάλογη στρατηγική σε επίπεδο SEO και συγγραφής περιεχομένου, μπορεί να βελτιώσει το CTR σας. Η μελέτη των keywords (Difficulty, Volume, Traffic Potential) τίτλων που χρησιμοποιείται σε επίπεδο landing page αλλά και άρθρων πρέπει να έπονται από μια βασική στρατηγική διεργασία λέξεων κλειδιών.

uber_suggest_keywords

 

Κάντε σύνδεση του τίτλου με την πρώτη ετικέτα τίτλου h1

 

Ο τίτλος ενός άρθρου αποτελεί πολλές φορές τον καθρέφτη του περιεχομένου του, δηλαδή του κειμένου που θα ακολουθήσει. Η σύνδεση του τίτλου με την πρώτη παράγραφο ενός κειμένου σε επίπεδο λέξεων κλειδιών, μπορεί να βελτιστοποιήσει σε μεγάλο βαθμό το κείμενο ή άρθρο σε σχετικές αναζητήσεις.

Πολλά εργαλεία όπως το ahrefs αλλά και το seoptimer μπορούν να βελτιστοποιήσουν τις διαδικασίας σύνδεσης τίτλων με heading 1 του κειμένου σου και φυσικά να σε βοηθήσουν να εκτοξεύσεις την αποτελεσματικότητα σου στην κατάταξη αποτελεσμάτων – SERP (Search Engine Results Pages).

 

Δημιουργήστε τίτλους για πολλά κλικ

 

Η δημιουργία clickbait τίτλων με στόχο την προσέλκυση πολλών ατόμων είναι μια διαδικασία η οποία θα σε οδηγήσει στην αύξηση του CTR.

Ωστόσο, γιατί δεν πρέπει να τα προτιμάτε πάντα;

Αν το περιεχόμενο σου δεν είναι αξιόλογο ή δεν απαντάει στο τίτλο, ειδικά μετά το τελευταίο update της google, ένας χρήστης είναι πάρα πολύ πιθανό να απογοητευτεί. Η απογοήτευση από μέρος του θα φέρει μια εγκατάλειψη της ιστοσελίδας (πιθανότατα χωρίς να διαβάσει όλη την πληροφορία) και γενικότερα θα φέρει μια αρνητική εμπειρία στον χρήστη. Η δημιουργία τίτλων μόνο για τα κλικς μπορεί να διασπάσει την σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών (ιστοσελίδας & προσώπου) όχι μόνο σε σημείο που δεν θα φέρει σε επίπεδο τα μέγιστα αποτελέσματα αλλά θα αλλοιώσει την εικόνα για τον ιστότοπο και φυσικά την πιθανότητα για μια μελλοντική επίσκεψη.

 

Προσέξτε το μήκος των τίτλων σας

 

Πολλές φορές ένας σχετικά μεγάλος και αποδεκτός τίτλος περιέχει πολλές λέξεις κλειδιά. Αυτό είναι σημαντικό εν μέρει, δεδομένου ότι σε αναζητήσεις, ενισχύεται η πιθανότητα να είναι ορατό ένα κείμενο, μια σελίδα προορισμού. Ωστόσο, οι μεγάλοι τίτλοι, μπορούν να μην είναι ορατοί πολλές φορές (με τον ιδανικό τρόπο) από συσκευές όπως mobile phones. Ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για να ελέγξετε αυτό, είναι το totheweb. Μέσα από αυτό, μπορείτε να δείτε πως φαίνεται το preview του τίτλου και φυσικά να ενισχύσετε τις πιθανότητες να γίνετε ορατοί σε όλες τις συσκευές και αν αυξήσετε το CTR.

to_the_web

 

Κάντε το κοινό σας να αμφισβητήσει παραδεδεγμένες αλήθειες

Φανταστείτε έναν τίτλο όπως οι ακόλουθοι:

 «Νέα ερεύνα: Τα αυγά δεν αυξάνουν την χοληστερίνη»

 «Μήπως το κρυφό σχολειό δεν ήταν κρυφό;»

Τι θα λέγατε αν ο τίτλος ήταν κάπως σαν τους παραπάνω, δηλαδή να εστιάζατε σε ένα τίτλο όπου θα «σόκαρε» τον κοινό νου σε σχέση με μια αλήθεια η οποία φαντάζει ατσαλάκωτη στο κοινό νου. Ένας τέτοιος τίτλος, σε συνδυασμό με περιεχόμενο που παράγει αξία, μπορεί να οδηγήσει σε μία αύξηση της κινητικότητας προς τον ισότοπο και φυσικά να αυξήσει τα κλικς.

 

Δημιουργήστε Schema Markup

 

Η δημιουργία schema μπορεί να βελτιστοποιήσει κατά πολύ την αναγνωσιμότητα από τις μηχανές αναζήτησης. Τα εμπλουτισμένα αποτελέσματα – rich snippets και ο τρόπος εμφάνισης μέσα από schema μπορούν να αυξήσουν την εμπιστοσύνη προς την σελίδα και φυσικά CTR, όπως π.χ schema review.

Για περισσότερα σχετικά με τα schema μπορείτε να επισκεφτείτε τις οδηγίες της Google αλλά και το schema.org.

 

Συνοψίζοντας

 

Είτε πρόκειται για διαφημίσεις επι πληρωμή είτε σε σχέση με το οργανικό κομμάτι, μερικοί από τους παραπάνω τρόπους, σίγουρα μπορούν να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε το CTR σε σχέση με τον ιστότοπο σας. Η αντίληψη και διορατικότητα ακόμα και με μερικούς απλούς τρόπους όπως οι παραπάνω μπορούν να βελτιώσουν το CTR σας σε μεγάλο βαθμό.

Ωστόσο, αν και τίποτα δεν είναι απόλυτο, ούτε τα παραπάνω αποτελούν κάποια «μυστική συνταγή», είναι αλήθεια ότι το μάρκετινγκ πολλές φορές μπορεί να απαιτεί μόνο μια απλή σκέψη. Μια τέτοια σκέψη σε συνδυασμό με την ενσυναίσθηση, μπορεί να είναι το κλειδί για ένα μεγαλύτερο CTR. Όπως αναφέρει και ο Τεοντορ Αντόρνο, «Οι άνθρωποι ξέρουν τι θέλουν επειδή ξέρουν τι θέλουν οι άλλοι». Ο ισχυρισμός αυτός, μπορεί να βοηθήσει να κατανοήσετε σε μεγάλο βαθμό τι είναι αυτό που θέλει να δει ο αναγνώστης ή πελάτης σας και φυσικά να απογειώσετε το CTR σε συνδυασμό με πιο digital τεχνικές.

Αν θέλετε να λαμβάνετε πρώτοι τα τελευταία μας άρθρα, μπορείτε να κάνετε εγγραφή στο newsletter μας εδώ