Σήμερα θα ασχοληθούμε με ένα ερώτημα που απασχολεί αρκετούς επιχειρηματίες που κάνουν την κίνηση να δημιουργήσουν μια ηλεκτρονική εκδοχή της επιχείρησης τους. Δημιουργώντας λοιπόν το νέο τους e-Shop, γεννιέται η εξής απορία:
Πόσα προϊόντα πρέπει να έχει το νέο μου e-Shop;
Η απάντηση δεν προκύπτει ούτε από την κατάλληλη συμβουλή και σίγουρα όχι από τύχη. Για να αποφύγετε πολλές κινήσεις που μπορεί να αποδειχθούν λάθος είναι αρκετά σημαντικό να έχετε τον κατάλληλο εξειδικευμένο συνεργάτη-σύμβουλο που θα σας κατευθύνει για τις τάσεις της αγοράς, στρατηγικές κινήσεις και επιλογές που θα κληθείτε να κάνετε. Αυτός ο συνεργάτης δεν είναι απαραίτητο ότι θα σας δώσει πάντα τις πιο σωστές συμβουλές, αλλά σίγουρα θα σας δώσει πολύτιμες πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν, ώστε να καταλήξετε στα κατάλληλα συμπεράσματα. Έτσι, για να μπορέσετε να απαντήσετε στο αρχικό ερώτημα, θα πρέπει πρώτα να αναρωτηθείτε αρκετά πράγματα. Παρακάτω αναλύουμε την διαδικασία και τις ερωτήσεις που θα πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας και τον εξειδικευμένο συνεργάτη σας, ώστε να απαντήσετε σε ένα πιο σωστό και καθολικό ερώτημα απ’ ό,τι το αρχικό, που είναι:
Τι περιμένετε να αποκομίσετε κάνοντας ένα νέο e-Shop;
Πάντα μια νέα επιχειρηματική κίνηση ισούται με ένα ρίσκο και τι αποτέλεσμα θα φέρει αυτό. Για αυτό το λόγο, όταν ξεκινάτε να σκέφτεστε ότι θέλετε να κατασκευάσετε το ηλεκτρονικό σας κατάστημα, θα πρέπει να αναρωτηθείτε τι αποτελέσματα περιμένετε από αυτό, ρισκάροντας χρόνο και χρήματα για την κατασκευή του και την συντήρηση του.
Ουσιαστικά θα καθορίσετε τις βλέψεις σας για αυτό το εγχείρημα και ταυτόχρονα θέτετε τις βάσεις για τους αρχικούς στόχους του e-Shop αλλά και τους μελλοντικούς.
Αν ξέρετε που θέλετε να φτάσετε, τότε τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα γιατί έχετε την δυνατότητα να εντοπίζετε κάθε λάθος που γίνεται στην πορεία της διαδρομής προς τον στόχο σας. Αυτό σας δίνει την ευκαιρία να το διορθώσετε άμεσα και να μην λοξοδρομήσετε από τον τελικό στόχο.
Τι κατηγορίες προϊόντων θέλετε να αναδείξετε περισσότερο;
Κάντε μια λίστα από τις κατηγορίες των προϊόντων που θέλετε να προβάλετε περισσότερο. Για παράδειγμα εάν έχετε ένα κατάστημα με πάρα πολύ μεγάλη γκάμα προϊόντων με ηλεκτρικές συσκευές, θα πρέπει να επιλέξετε για αρχή ποια είναι τα πιο «δυνατά» σας προϊόντα και σε ποιες κατηγορίες ανήκουν. Έτσι θα καθορίσετε ότι π.χ. οι κατηγορίες οικιακές συσκευές, gadgets, αξεσουάρ και τηλεφωνία, είναι οι κατηγορίες με τα πιο καλά και σημαντικά προϊόντα από άποψης τιμής, κέρδους και αξίας προς τον πελάτη.
Δηλαδή, πρέπει να θέσετε ως αφετηρία τις κύριες κατηγορίες που θα απαρτίσουν το νέο σας e-Shop. Μια καλή πρακτική είναι να κρατήσετε τις κατηγορίες όσο πιο απλές και κατανοητές μπορείτε. Αυτό θα διευκολύνει τους επισκέπτες να βρουν εύκολα και γρήγορα τα προϊόντα που τους ενδιαφέρουν.
Έχετε απόθεμα στην αποθήκη σας από αυτά τα προϊόντα;
Αφού επιλέξατε τις κατηγορίες, ήρθε η ώρα να επιλέξετε ποια προϊόντα που ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες έχουν μεγάλο απόθεμα. Τι σημαίνει αυτό;
Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να επιλέξετε το μοντέλο διαχείρισης αποθέματος που θα εφαρμόσετε στο νέο σας e-Shop. Όπως αρκετοί από εσάς μπορεί να έχετε παρατηρήσει, αρκετά e-Shop αναφέρουν την διαθεσιμότητα της ποσότητας κάθε προϊόντος που έχουν. Εάν κάποιο προϊόν έχει εξαντληθεί βγαίνει το αντίστοιχο μήνυμα.
Φανταστείτε στην περίπτωση που δεν αναφέρετε αν υπάρχει απόθεμα στα προϊόντα σας και ένας επισκέπτης μπει στο e-Shop σας. Όταν βρει το προϊόν που τον ενδιαφέρει θα προβεί στην ολοκλήρωση παραγγελίας. Έως τότε όλα κυλούσαν ιδανικά και η εμπειρία του ήταν πολύ καλή μέχρι στιγμής. Πλέον, περιμένει το προϊόν του με ανυπομονησία! Όμως εδώ είναι που εσείς παραλαμβάνετε το μήνυμα της νέας παραγγελίας και βλέπετε πως ο πελάτης αγόρασε ένα προϊόν που εσείς δεν το έχετε διαθέσιμο. Ο λόγος είναι ότι ο προμηθευτής σας δεν θα σας φέρει νέα ποσότητα αυτού του προϊόντος για μία εβδομάδα ακόμα, καθώς υπάρχει έλλειψη στην αγορά.
Σε αυτό το σημείο είναι που η εμπειρία του πελάτη ξεκινάει να αλλάζει!
Θα αναγκαστείτε να ενημερώσετε τον πελάτη πως υπήρξε κάποιο πρόβλημα με την παραγγελία του και πως το προϊόν είναι σε έλλειψη. Η ωραία εμπειρία που είχατε δημιουργήσει στον πελάτη μόλις γκρεμίστηκε και ο λόγος ήταν απλά το…απόθεμα του προϊόντος!
Για αποφυγή τέτοιων καταστάσεων είναι καλό να υπάρχει διαχείριση αποθέματος στο e-Shop που θα δημιουργήσετε και θα ενημερώνετε με τα κατάλληλα μηνύματα τους επισκέπτες όταν προσπαθούν να κάνουν μια παραγγελία. Η ειλικρίνεια σε αυτά τα ζητήματα είναι καθοριστική για την εμπειρία του πελάτη και την καλή απόδοση του ηλεκτρονικού καταστήματος σας.
Ιδανικά, θα πρέπει να επιλέξετε (ειδικά για αρχή) προϊόντα που είστε σίγουροι ότι έχετε απόθεμα και δεν θα δημιουργηθούν προβλήματα με ελλείψεις κ.λπ.
Πόσες ημέρες παράδοσης θα δίνετε στους πελάτες για κάθε προϊόν;
Ημέρες παράδοσης προϊόντος, ένα θέμα που απασχολεί κάθε πελάτη!
Η Amazon πλέον έχει δημιουργήσει στρατό από drones που παραδίδουν προϊόντα αυθημερόν. Οι πελάτες της που απολαμβάνουν αυτά τα προνόμια είναι σίγουρα ευτυχισμένοι.
Με λίγα λόγια, όλοι οι άνθρωποι στον πλανήτη θέλουν όταν παραγγέλνουν το προϊόν τους να το παραλαμβάνουν…τώρα!
Φυσικά αυτό δεν είναι εφικτό και μέχρι η τεχνολογία να δημιουργήσει τα πλαίσια, θα ασχοληθούμε με ρεαλιστικές ημερομηνίες παράδοσης των προϊόντων. Σίγουρα το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να αποφασίσετε εδώ, είναι αν θα πουλάτε εντός του νομού της επιχείρησης σας ή εντός χώρας ή εντός και εκτός της χώρας. Αυτό θα αλλάζει αναλόγως και την ημερομηνία παράδοσης.
Επιπλέον, αν δεν έχετε δικό σας δίκτυο διανομής τότε θα πρέπει να επιλέξετε τους κατάλληλους συνεργάτες, δηλαδή μια μεταφορική εταιρεία. Η αξία και υποστήριξη των υπηρεσιών τους, η αξιοπιστία στις παραδόσεις και η τιμή τους είναι τα βασικά κριτήρια επιλογής τους.
Για παράδειγμα, αν έχετε αποφασίσει ότι το e-Shop σας εξυπηρετεί και επιτρέπει παραγγελίες από όλη την Ελλάδα, τότε θα πρέπει ο συνεργάτης σας να παρέχει φυσικά τις αντίστοιχες υπηρεσίες. Ανάλογα την χρέωση και τις ημέρες παράδοσης που θα σας έχει δώσε ο συνεργάτης ανά περιοχή παράδοσης, θα αναγράψετε και εσείς στο e-Shop σας. Έτσι οι πελάτες σας θα ξέρουν πότε θα παραλάβουν το προϊόν που αγοράσανε.
Ιδανικές ημέρες παράδοσης είναι:
- Εντός του ίδιου νομού 1-2 εργάσιμες ημέρες
- Εκτός νομού 2-4 εργάσιμες ημέρες
- Ειδικές περιπτώσεις 3-5 εργάσιμες ή κατόπιν συνεννόησης
Και τέλος, πόσα προϊόντα πρέπει να έχει το νέο μου e-Shop;
Φυσικά πλέον μπορείτε να δώσετε μια απάντηση που βασίζεται σε επιχειρήματα και σοβαρούς λόγους.
Ο αριθμός προϊόντων που θα πρέπει να έχει το νέο σας e-Shop καθορίζεται από τις παραπάνω απαντήσεις και πάντα θα πρέπει να βρίσκεται στην ίδια γραμμή με την γενική στρατηγική της ψηφιακής προβολή σας.
Έτσι, ο αριθμός των προϊόντων που θα καταχωρήσετε μπορεί να είναι 100, μπορεί να είναι 500, μπορεί να είναι 1000 και μπορείτε να βάλετε και όλα τα προϊόντα εξαρχής.
Εμείς σας προτείνουμε τα προϊόντα σας να πληρούν τα χαρακτηριστικά που αναφέραμε παραπάνω και να δημιουργείτε ολοκληρωμένες κατηγορίες προϊόντων. Φροντίστε να κλείνετε κενά που μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα όπως ότι ένα προϊόν είναι τελικά εξαντλημένο, κάτι το οποίο μπορεί να χαλάσει την καλή εμπειρία που θα ζήσει ο πελάτης σας στο ηλεκτρονικό σας κατάστημα.
Μην ξεχνάτε ότι το ηλεκτρονικό κατάστημα είναι η ψηφιακή απεικόνιση του φυσικού σας καταστήματος. Όπως θέλετε να παρέχετε μια ωραία εμπειρία στην δια ζώσης αλληλεπίδραση με τους πελάτες σας, έτσι και το e-Shop σας θα πρέπει να αποπνέει το ίδιο αίσθημα και εμπειρία!
Εάν θέλετε να μάθε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κατασκευή e-Shop, μπορείτε να διαβάσετε τα παρακάτω άρθρα: