fbpx

Πληθωρισμός & E-shop: Η επόμενη μέρα στο ecommerce

Πληθωρισμός και E-shop

Δεν είναι νέο αλλά πραγματικότητα, ότι η αύξηση του πληθωρισμού (12% τον Σεπτέμβριο) έχει μεταβάλλει (και αναβάλλει) πολλές από τις καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων. Τα e-Shop αλλά και τα φυσικά καταστήματα έχουν δεχθεί ένα σημαντικό πλήγμα, καθώς οι καταναλωτές φέρετε να είναι πιο φειδωλοί ως προς την ζήτηση αγαθών και υπηρεσιών υψηλής προτεραιότητας.

Η πανδημία έδωσε την δυνατότητα χρονικά στους καταναλωτές να χρησιμοποιούν περισσότερο το διαδίκτυο και φυσικά να κάνουνε περισσότερες αγορές από τα ηλεκτρονικά καταστήματα. Ωστόσο, αν και η επιστροφή σε μια νέα καθημερινότητα χωρίς υγειονομικά μέτρα έφερε μια αύξηση της κατανάλωσης σε φυσικά καταστήματα, οι καταναλωτές δείχνουν να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο ολοένα και περισσότερο σε σχέση με τις αγορές τους. Επιπρόσθετα, τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού (εν μέσω της ενεργειακής κρίσης) δείχνει να ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημα και κατά συνέπεια την αγοραστική δύναμη. Ενώ οι καταναλωτές φέρονται όλο και πιο μετρημένοι στις καταναλωτικές τους κινήσεις, οι επιχειρήσεις ψάχνουν ολοένα λύσεις και τρόπους αξιοποίησης ανάδειξης των προϊόντων τους.

Όπως έχει αναφέρει στο παρελθόν Philip Kotler, «Ζούμε σε έναν κόσμο που δεν αντιμετωπίζει πια έλλειψη αγαθών, αλλά έλλειψη πελατών».

Ποιο μπορεί να είναι το «κλειδί» για το πρόβλημα έλλειψη πελατών των επιχειρήσεων;

Το Digital Marketing & E-Commerce αποτελεί μια ιδανική λύση,  για να αποκτήσετε κάποιους νέους πελάτες και φυσικά να αναπτύξει ένα νέο κανάλι πωλήσεων. Στο κείμενο που θα ακολουθήσει, θα εστιάσουμε σε μερικά σημεία όπου το ψηφιακό marketing μπορεί να δώσει λύση στις επιχειρήσεις εν μέσω πληθωριστικών πιέσεων και χαμηλής ζήτησης.

Περιοδικές εκπτώσεις & Προσφορές

Πολλές φορές, αρκετά καταστήματα προβαίνουν σε εκπτώσεις μόνο σε αντίστοιχες περιόδους. Κάτι τέτοιο, δεν είναι ωφέλιμο. Το ηλεκτρονικό εμπόριο μας δίνει την δυνατότητα να εκμεταλλευόμαστε με διάφορες τεχνικές  πωλήσεων την κάθε μέρα. Ακόμα και σε περιπτώσεις που το περιθώριο κέρδους είναι μικρό μετά από πώληση (προϊόντος προσφοράς), η πιθανότητα να αγοράσει κάτι ακόμα για να εξασφαλίσει π.χ. δωρεάν μεταφορικά είναι αυξημένη.

Στο πλαίσιο αυτό, οι διαφημιστικές καμπάνιες του δικτύου προβολής της Google και φυσικά του δικτύου της Meta (Facebook & Instagram κ.α.) δίνουν την δυνατότητα να επικοινωνήσει μια επιχείρηση τις προσφορές. Το σημαντικό σε αυτό δεν αποτελεί μόνο ότι μπορεί απλώς να διαφημιστεί, αλλά ότι μπορεί να διαφημιστεί σε συγκριμένους ανθρώπους με συγκεκριμένες συνήθειες. Αυτό, σε συνδυασμό με κυκλικές εκπτώσεις (εβδομαδιαίες, διημέρου ή τριημέρου κ.ο.κ.) δίνει την δυνατότητα στην επιχείρηση να καλλιεργήσει στους υποψήφιους αγοραστές τη έννοια του επείγοντος (urgency), μιας ασυναγώνιστης προσφοράς (flash sales) που αν θα χάσει πιθανότατα  να μην ξαναβρεί.

Ιδέες προσφορών για banners στα e-shop

Αγοραστές από το εξωτερικό

Αν η ζήτηση για προϊόντα και υπηρεσίες είναι χαμηλή εντός Ελλάδας, γιατί να μην απευθυνθείτε σε καταναλωτές από το εξωτερικό. Η διαφήμιση με παραδοσιακά μέσα (στο εξωτερικό) πέρα από δύσκολη θα ήταν και πολυδάπανη. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει απαραίτητα με την διαδικτυακή διαφήμιση. Επι πρόσθετα, αν κάποιο κατάστημα έχει και ψηφιακή παρουσία και κυρίως e-shop οι διαδικασίες προσέγγισης πελατών ποικίλουν.

Εξατομικευμένες διαφημίσεις που στοχεύουν σε καταναλωτές π.χ. στο Βερολίνο ή την Νέα Υόρκη, μπορούν να φέρουν μια επιχείρηση ολοένα και πιο κοντά σε νέο κοινό. Ακόμα και αν ένα προϊόν σας ή υπηρεσία έχουν υψηλή τιμή, οι δυνατότητες στόχευσης μέσα από τις Social Media πλατφόρμες μας δίνουν την δυνατότητα προσέγγισης ατόμων που μπορούν να δαπανήσουν το ποσό για το προϊόν μας.

Remarketing & Newsletter

Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του Digital Marketing είναι οι διαδικασίες remarketing. Μέσα από διάφορες τεχνικές επαναστόχευσης, μια επιχείρηση μπορεί να εκμεταλλευτεί και να προσανατολίσει το διαφημιστικό της πλάνο προς ήδη πιστούς πελάτες (Έχουν αγοράσει δύο ή περισσότερες φορές), καταναλωτές που επισκέπτονται συχνά την σελίδα αλλά και φυσικά πολλά είδη δυνητικών πελατών που μπορεί να έχουν αλληλεπιδράσει μέσα από την διαδικτυακή παρουσία της επιχείρησης.

Στο πλαίσιο αυτό, τα κίνητρα προσφορών μπορούν να μας ωφελήσουν (απόκτηση τους μέσω εγγραφής σε newsletter) στις διαδικασίες remarketing. Μέσα από ένα σώμα e-mail και δεδομένων, μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα την συμπεριφορά του καταναλωτή να του στείλουμε δωρεάν κουπόνια αλλά και να του υπενθυμίσουμε ότι έχει ξεχάσει ένα καλάθι  ή μια παραγγελία ανοικτή εντός e-shop. Μια τέτοια στρατηγική επαναστόχευσης που θα αξιοποιεί τα newsletter της, μπορεί να δώσει αρκετές λύσεις στο πλαίσιο μιας ολιστικής (ή διευρυμένης) τακτικής πωλήσεων και μάρκετινγκ μιας επιχείρησης.

Άμα θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με διαδικασίες Remarketing, εργαλεία αυτοματοποίησης για το e-shop (pop up, banners κ.α.) μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας εδώ

Αύξησε το Brand Awareness και την φήμη της επιχείρησης

Το μάρκετινγκ πολλές φορές, αναλογουμένων και των στόχων μιας επιχείρησης, μπορεί να οδηγήσει σε μια αύξηση της δημοφιλίας του Brand. Στο μακρινό ή όχι και τόσο παρελθόν, ένα brand θα χρειαζόταν αρκετό καιρό μέχρι να χτίσει την καταναλωτική εμπιστοσύνη και φυσικά να γίνει γνωστό όλο και περισσότερο από στόμα με στόμα. Πλέον μέσω των social media πλατφορμών αλλά και της google μας δίνετε η δυνατότητα μέσα από έξυπνες κινήσεις να αυξήσουμε σε γρήγορο χρονικό διάστημα το brand της επιχείρησης. Κάτι τέτοιο φυσικά και θα έχει πολλαπλά οφέλη, καθώς θα δώσει την δυνατότητα στην επιχείρηση να αυξήσει την αξιοπιστία της προς δυνητικούς πελάτες.

Μπορούν τα παραπάνω να αποτελέσουν αντίβαρα στην χαμηλή κατανάλωση και ζήτηση;

Φυσικά και μπορούν, δεδομένου ότι μια αποτελεσματική στρατηγική μάρκετινγκ μπορεί να ξεκολλήσει μια επιχείρηση από μια οικονομική άτραπο. Προσέγγιση νέων πελατών (σε παγκόσμια εμβέλεια), αξιοποίηση εργαλείων ηλεκτρονικού εμπορίου αλλά και διαδικασία remarketing και πωλήσεων αποτελούν όπως σημειώσαμε μόνο μερικές από τις επιλογές.

Ωστόσο, μπορούν οι επιχειρήσεις να ρισκάρουν και να επενδύσουν εν μέσω μια κρίσης που ήδη βλέπουν τα πρώτα αποτελέσματα στην ζήτηση; Αυτό, αποτελεί και ίσως ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα, αν οι επιχειρήσεις δηλαδή πρέπει να «αμυνθούν» ή να επιτεθούν στο στίβο του ανταγωνισμού την περίοδο αυτή.

Μια απάντηση που ίσως καλύπτει την ερώτηση μας δίνει ο Philip Kotler (Αμερικάνος Διαφημιστής):

Οι εταιρείες ανησυχούν υπερβολικά για το κόστος να κάνουν κάτι. Αυτό που πρέπει να τους ανησυχεί είναι το κόστος να μην το κάνουν.

Κλείνοντας, ως συμπέρασμα προκύπτει ότι το Digital Marketing αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για τις επιχειρήσεις. Ωστόσο, κάθε τι θέλει τον χρόνο του, τους ανάλογους πόρους και δυνάμεις για να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η επιλογή και οι κινήσεις σε επίπεδο στρατηγικής μπορούν να φέρουν κοντά μια επιχείρηση σε δυνητικούς πελάτες αλλά και φυσικά να διευρύνουν τα κανάλια εσόδων τους.

Όπως η ζωή είναι άθροισμα των επιλογών μας, έτσι και οι επιχειρήσεις μας δίνουν την επιλογή να επιχειρήσουμε μέσα από μια ολιστική στρατηγική marketing το κάθε δυνατό να το κάνουμε εφικτό.

Άμα έχετε περισσότερες απορίες σχετικά με το Digital Marketing και το E-Ecommerce μπορείτε να δείτε περισσότερα στην σελίδα Συχνών Ερωτήσεων.

Για να λαμβάνεται πρώτοι τα τελευταία μας άρθρα, μπορείτε να κάνετε εγγραφή στο newsletter μας εδώ.