Σήμερα 8 Μαρτίου 2020 γιορτάζουμε την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας και συγκεκριμένα την ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών.
Ενώ η πρώτη τήρηση της Ημέρας της Γυναίκας πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1909 στη Νέα Υόρκη, η 8η Μαρτίου προτάθηκε από τη Διεθνή Διάσκεψη Γυναικών του 1910 ώστε να καθιερωθεί μια «Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας». Αφού οι γυναίκες κέρδισαν το δικαίωμα ψήφου στη Σοβιετική Ρωσία το 1917, η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε ως εθνική αργία εκεί.
Με αφορμή τη γυναίκα, η Disolt θυμήθηκε τον πρώτο προγραμματιστή που υπήρξε στον πλανήτη μας και είναι γυναίκα.
Η Ada Lovelace, κόρη του διάσημου ποιητή Λόρδου Βύρωνα, ήταν η πρώτη προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών στον κόσμο!
Χαρακτηρίζεται ως η πρώτη προγραμματιστής επειδή το 1840 διατύπωσε τον πρώτο αλγόριθμο παγκοσμίως, ο οποίος προοριζόταν για μια υπολογιστική μηχανή «πρόγονος του κομπιούτερ». Αυτή η υπολογιστική μηχανή δεν είναι άλλη από την Αναλυτική Μηχανή του Charles Babbage.
Η Ada γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1815.
Η μητέρα της Anne Isabelle Milbanke η οποία έτρεφε μια ιδιαίτερη αγάπη για τα μαθηματικά, κατάφερε να μεταδώσει αυτή την αγάπη στην κόρη της. Κάπως έτσι στα 17 της χρόνια η Ada Lovelace, γνώρισε τον διάσημο εφευρέτη Charles Babbage και γοητεύτηκε από τις ιδέες του.
Ο Babbage έγινε φίλος με την Ada και αργότερα μέντορας της! Έτσι η Ada είχε την ευκαιρία να δει από κοντά την Αναλυτική Μηχανή. Αργότερα ο Babbage της ανέθεσε την μετάφραση ένα άρθρο σχετικά με την μηχανή, που είχε γράψει μια Ιταλίδα μηχανικός, η Luigi Federico Menabrea.
Η Ada όχι μόνο μετέφρασε το άρθρο αλλά πρόσθεσε και τις δικές τις ιδέες και σημειώσεις σε αυτό. Κάπως έτσι, οι σημειώσεις βρέθηκαν να είναι 3 φορές μεγαλύτερες από το πρωτότυπο άρθρο.
Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε το 1843 σε ένα Βρετανικό επιστημονικό περιοδικό και η Ada υπέγραψε με τα αρχικά της «A.A.L.» (Augusta Ada Lovelace). Το άρθρο αναφέρει πως μπορούν να δημιουργηθούν κώδικες για την διαχείριση γραμμάτων, αριθμών και συμβόλων. Επίσης έγραψε σχετικά με μια μέθοδο με την οποία η μηχανή θα μπορούσε να εκτελεί μια σειρά από οδηγίες, που πλέον αυτό είναι γνωστό στις γλώσσες προγραμματισμού ως «looping».
Για αυτό λοιπόν το έργο της είναι γνωστή ως «η πρώτη γυναίκα προγραμματιστής»!
Η Ada Lovelace πέθανε σε ηλικία 37 ετών στο Λονδίνο.
Post a Comment