fbpx

Παγκόσμια ημέρα τουρισμού: η επόμενη ημέρα

Παγκόσμια ημέρα τουρισμού

Ο Ελληνικός τουρισμός διένυσε φέτος μια από τις καλύτερες χρονιές τα τελευταία έτη. Τα ρεκόρ αφίξεων τουριστών από το εξωτερικό αλλά και η πληρότητα των καταλυμάτων σε μεγάλο βαθμό από τον Ιούνιο, τόνωσε την τουριστική κίνηση σε όλους τους κλάδους σε μεγάλο βαθμό.

Η φετινή καλοκαιρινή τουριστική περίοδος φθάνει στο τέλος της, με τους επιχειρηματίες να αισιοδοξούν για ακόμα καλύτερες σεζόν τα επόμενα έτη. Συνολικά, οι αφίξεις των τουριστών από το εξωτερικό έχουν ξεπεράσει τα 13 εκατομμύρια μέχρι και τον Ιούλιο ενώ τα έσοδα άγγιξαν τα 3,7 δισεκατομμύρια, ξεπερνώντας αυτά του 2019.  Επιπρόσθετα, οι αφίξεις από Η.Π.Α και Γαλλία, αυξήθηκαν σε μεγάλο βαθμό όπως σημειώνει και το Υπουργείο Τουρισμού αλλά και φυσικά τα συνολικά έσοδα  έως τώρα σε σχέση με το 2019 που ήταν και μια από τις κερδοφόρες χρονιές μετά την κρίση.

Σε σχέση με τα παραπάνω, ο Ελληνικός τουρισμός φαίνεται να έχει μπει πλέον σε «θετική» τροχιά, ψάχνοντας πλέον νέους δρόμους για περαιτέρω επιτυχίες. Ωστόσο, μια μεγάλη πρόκληση αποτελεί η χειμερινή περίοδο και συνάμα η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Ένα εργαλείο στα χέρια των επιχειρηματιών που μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση της ζήτησης και φυσικά επέκταση της τουριστικής περιόδου όλο τον χρόνο, είναι το digital marketing.

Με αφορμή την παγκόσμια μέρα τουρισμού που είναι σήμερα, θα παραθέσουμε 4 λόγους για τους οποίους το digital marketing μπορεί να δώσει μια περαιτέρω ώθηση στην χειμερινή τουριστική σεζόν στις επιχειρήσεις τουρισμού.

Προοπτικές για VIP τουρισμό

Όπως έδειξε η φετινή τουριστική καλοκαιρινή σεζόν, ο πληθωρισμός δεν πτόησε τους περισσότερους επισκέπτες από το εξωτερικό. Η αυξημένη ζήτηση στα καταλύματα σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές έδειξε ότι η Ελλάδα αποτελεί μια χώρα σταθερής ζήτησης επισκεπτών μεσαίων και υψηλών εισοδημάτων.

Γιατί να μην μπορούμε να προσελκύσουμε αντίστοιχα τουρίστες τον χειμώνα;

Το Digital Marketing και τα εργαλεία μπορούν να δώσουν μια εύκολη λύση σε αυτό. Όπως τα Ελληνικά νησιά, οι Ελληνικές παραλίες, το φαγητό και ο «Ελληνικός ήλιος» έχει φανατικούς θαυμαστές, γιατί να μην έχει και η Ελληνική ύπαιθρος και τα όμορφα, γραφικά ορεινά μέρη και χωριά;  Διαφημιστικά εργαλεία όπως τα Google Ads, τα Meta Ads, μπορούν να σας φέρουν πολύ κοντά με άτομα τα οποία και ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ το απαραίτητο budget αλλά και φυσικά προέρχονται από χώρες με υψηλά εισοδήματα.

Στόχευση και προσέγγιση πελατών υψηλής καταναλωτικής δυναμικής

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, η διαφήμιση σε πλατφόρμες social media αλλά και φυσικά σε μηχανές αναζήτησης όπως η Google, δίνει εξαιρετικές δυνατότητες στόχευσης. Η στόχευση αυτή μπορεί να έχει ως βασικό κριτήριο από εσάς, την επιλογή τουριστών, την οικονομική τους δυνατότητα κ.α.

Πλατφόρμες όπως τα Google Ads αλλά και οι δυνατότητες στόχευσης από τo Facebook δίνουν την ευκαιρία να προσεγγίσουμε άτομα άμεσα, γρήγορα και φυσικά σε συνδυασμό με την κατάλληλη στρατηγική να τους φέρουμε κοντά σε εμάς. Επιπρόσθετα, ακόμα και κάποιοι που είχαν π.χ. επισκεφτεί την ιστοσελίδα σας και σας είχαν βρει με κάποιο τρόπο, είναι πιθανόν να αποτελέσουν μέρος μια διαφημιστικής στόχευσης, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες να γίνει κάποιος από (απλός) επισκέπτης, δυνητικός πελάτης.

Storytelling & Τουρισμός

Οι δυνατότητες που δίνουν τα social media και γενικότερα το διαδίκτυο, είναι να μπορείτε να προσεγγίσετε ένα κοινό μέσα από μία ιστορία. Η ιστορία αυτή μπορεί να είναι δική σας η του τόπου σας. Η διαφήμιση, σε συνδυασμό με την παραγωγή κατάλληλου content από ειδικούς, μπορούν να βοηθήσουν να επικοινωνήσει κάποιος το μήνυμα που θα κάνει έναν δυνητικό πελάτη σε «πελάτη». Η Ελλάδα κρύβει πολλές ιστορίες και έχει πολλούς τόπους.

Γιατί η επόμενη γνωστή ιστορία να μην είναι δική σου;

Ανάδειξη του συγκριτικού πλεονεκτήματος

Τα διαδικτυακά μέσα διαφήμισης έχουν ένα σημαντικό όφελος για τους επιχειρηματίες. Στο παρελθόν, κάποιος έπρεπε να ακούσει στόμα με στόμα για ένα μέρος που πήγε κάποιος γνωστός του και τον γοήτευσε και μετά θα ήθελε να το επισκεφτεί. Το διαδικτυακό μάρκετινγκ μας δίνει την δυνατότητα να εκμεταλλευτούμε το συγκριτικό πλεονέκτημα και φυσικά να αναδείξουμε αυτό το οποίο κάνει την επιχείρηση μας να ξεχωρίσει. Κάτι τέτοιο μπορεί φυσικά να είναι η τιμή, οι εγκαταστάσεις μέσα από ωραίες φωτογραφίες η και ακόμα βίντεο με κριτικές από πελάτες η τον τόπο που διαφημίζουμε. Η ανάδειξη του συγκριτικού πλεονεκτήματος σε συνδυασμό με την ασύμμετρη πληροφόρηση μπορεί να δώσει ένα τρομακτικό προβάδισμα στον Ελληνικό χειμερινό τουρισμό.

Κλείνοντας…

Το κεντρικό θέμα και μήνυμα της Παγκόσμια Ημέρας Τουρισμού αποτελεί το «να ξανασκεφτούμε τον τουρισμό». Εμείς θα συμπληρώσουμε «να ξανασκεφτούμε τον τουρισμό μέσα από το πρίσμα του Digital Marketing». Η διαδικτυακή διαφήμιση αποτελεί πλέον όχι πολυτέλεια αλλά αναγκαιότητα, ειδικά στον χώρο του τουρισμού. Επιπρόσθετα, σε χώρες υψηλής ζήτησης όπως η Ελλάδα, η διαφήμιση δίνει την δυνατότητα προώθησης υπηρεσιών υψηλής αξίας, σε μεγάλο όγκο πελατών που υπεισέρχονται στο νέο κύμα πελατών αυτό που αποκαλείτε πλέον και «VIP τουρισμός».

Τέλος, η φράση «μακριά, πολύ μακριά» είχε πάντα μια ξεχωριστή γοητεία αναφέρει ο Alfred Tennyson. Όπως σε έναν Έλληνα του φαίνεται γοητευτική η πόλη του Τόκιο, τόσο γοητευτική μπορεί να φαίνεται μια πόλη ή ένα χωριό της Ελλάδας.

Άμα θέλετε να λαμβάνετε πρώτοι τα τελευταία άρθρα μας, κάνετε εγγραφή στο newsletter μας εδώ!