Να ανοίξω ή να μην ανοίξω e-shop; Τι πρέπει να ξέρω αν επιχειρήσω να επενδύσω σε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα; Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα απασχολούν αρκετές επιχειρήσεις στην Ελλάδα οι οποίες επιθυμούν να διεισδύσουν στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Ποιες είναι όμως πραγματικά οι χρήσιμες πληροφορίες που πρέπει να ξέρεις πριν προχωρήσεις στο επόμενο βήμα και την δημιουργία e-shop εν έτη 2024;
Πριν δούμε όμως τι πρέπει να προσέξεις, ας ρίξουμε μια ματιά στο αν ο ντόρος γύρω από την επιτυχία των e-shop επιβεβαιώνεται ΚΑΙ από την στατιστική. Πρώτον, Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι χρήστες που πραγματοποιούν ηλεκτρονικές αγορές στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί σημαντικά. Δεύτερον, τα έσοδα παρουσιάζουν μια εκθετική τάση. Συγκεκριμένα, αντιστοιχούν σε ένα ποσό που μέχρι και το Σεπτέμβριο έφθανε τα 18 δις και αντιστοιχούσε σε ένα ποσοστό συμμετοχής στο 8% του ΑΕΠ. Το νούμερο αυτό είναι αρκετά μεγάλο, αν αναλογιστεί κανείς ότι η συμμετοχή της βιομηχανίας της μεταποίησης, ενός παραδοσιακά σημαντικού κλάδου στην οικονομία μας, αντιστοιχεί στο 9% της συμμετοχής στο ΑΕΠ. Τρίτον, οι άνθρωποι οι οποίοι είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία και πραγματοποιούν ηλεκτρονικές συναλλαγές, αυξάνονται ολοένα και περισσότερο σε όλες τις ηλικιακές κλίμακες.
Αν τα στοιχεία σε έπεισαν, σου έδωσαν μια καλύτερη εικόνα για την πορεία του ηλεκτρονικού εμπορίου, ας δούμε τώρα τι πρέπει να ξέρεις πριν κάνεις το επόμενο βήμα.
1) Γιατί υπάρχουν αποκλίσεις στις τιμές κατασκευής ηλεκτρονικού καταστήματος; Ποιο είναι το κόστος ενός e-shop;
Για να απαντήσει κάποιος αυτή την ερώτηση πρέπει να ξέρει τι απαιτήσεις υπάρχουν. Φανταστείτε ότι επισκέπτεστε ένα φυσικό κατάστημα π.χ. ένα μαγαζί με ρούχα. Αυτό το κατάστημα μπορεί να έχει ένα τέλειο design που να εντυπωσιάζει τους περισσότερους πελάτες. Παράλληλα, έχουν τοποθετηθεί εντυπωσιακές βιτρίνες καθώς και πάγκοι σε συγκεκριμένα σημεία, στοχευμένα. Επιπρόσθετα, έχουν τοποθετηθεί και ταμεία τα οποία είναι σε σημεία που εξυπηρετούν τον καταναλωτή και δεν του δημιουργούν άγχος. Αυτά και άλλα πολλά μπορούν να απασχολούν και ένα ηλεκτρονικό κατάστημα με διαφορετικό τρόπο και κατά συνέπεια να αυξήσουν την τιμή. Πιο συγκεκριμένα, ένα ωραίο και ΜΟΝΑΔΙΚΟ design στο e-shop σας μπορεί να ανεβάσει την τιμή, καθώς απαιτείται ένας σχεδιασμός που προϋποθέτει δυο πράγματα. Το πρώτο είναι ένα ωραίο σχέδιο (web design) που εξυπηρετεί το ύφος του brand σας. Το δεύτερο, μια User Interface ανάλυση η οποία θα ευνοεί τον τρόπο αλληλεπίδρασης καταναλωτή με το κατάστημα (π.χ. θα βρίσκει εύκολα αυτό που ψάχνει). Κατά συνέπεια, θα ενισχύει την πιθανότητα να μετατραπεί ο επισκέπτης σε καταναλωτή.
Επομένως, ξεκινώντας μόνο με το UI & UX Design, καταλαβαίνουμε ότι πριν καν φτάσουμε στο τεχνικό σκέλος της ανάπτυξης (e-shop development) ενός ηλεκτρονικού καταστήματος, μπορούμε να αναγνωρίσουμε ότι e-shop από e-shop διαφέρει. Συνεπώς, ένα πολύ ΜΙΚΡΟ κόστος κατασκευής, πρέπει να σας προϊδεάσει για το τι παίρνετε. Μπορεί ένας γνωστός σας να έχει φτιάξει ένα e-shop σε χαμηλό κόστος και να σας προτείνει την Χ εταιρία. Αυτό που θα πρέπει να προσέξετε πριν αποδεχθείτε την πρόταση είναι αν κόστος αυτό κρύβει κινδύνους οι οποίοι θα σας φέρουν μετά αντιμέτωπους με άλλες επιχειρήσεις στον κλάδο σας όπου η λεπτομέρεια παίζει σημαντικό ρόλο.
Επίσης, κάτι άλλο που πρέπει να προσέξετε, αφορά τις ημέρες παράδοσης. Αν σας υποσχεθούν e-shop σε 3 μέρες σκεφτείτε 2 πράγματα. Το πρώτο είναι «αν κάποια σοβαρή επιχείρηση έχει φτιάξει ηλεκτρονικό κατάστημα σε τρείς ημέρες;». Δεύτερον, σκεφτείτε ότι για ένα e-shop δουλεύουν πολλά τμήματα για να ολοκληρώσουν ένα αποτέλεσμα. Κατά συνέπεια μόνο και μόνο η συνεργασία των τμημάτων αυτών καθώς και οι έλεγχοι για λάθη και προβλήματα θα απαιτούσαν χρόνο. Επιπρόσθετα, η διασύνδεση του e-shop με την τράπεζα, μπορεί να χρειάζεται μέρες έως και βδομάδες σε κάποιες περιπτώσεις. Ως εκ τούτου, καλό είναι να αποφύγετε βιαστικές αποφάσεις και επιλογές του τύπου «σε 4 ημέρες e-shop».
Ωστόσο, είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι πάντα υπάρχουν πακέτα και ευέλικτες λύσεις που μπορούν να εξυπηρετήσουν διαφορετικούς πελάτες. Επομένως, δεν είναι απαραίτητο ότι ένα e-shop να έχει πάντα UI ανάλυση, μια Custom σχεδιαστική λύση, Advance SEO κ.α.
Παραταύτα, για να διαμορφωθεί μια τελική πρόταση κόστους, πρέπει διευκρινιστούν τα παρακάτω:
- Σε πόσες γλώσσες θα είναι το e-shop;
- Θα συνδέεται ένα e-shop με το ERP σύστημα που διάθετε;
- Θα συνδέεται αυτόματα με τα αποθέματα της αποθήκης;
- Πόσα προϊόντας θέλετε να προσθέσετε;
- Τι SEO προσέγγιση θα υπάρχει;
- Σε τι servers θα τοποθετηθεί;
- Θα υπάρχει UI/UX ανάλυση;
2) Μετά την κατασκευή e-shop θα υπάρξουν άλλα κόστη;
Ένα ηλεκτρονικό κατάστημα είναι και αυτό ένα κατάστημα. Μολονότι πολλές φορές μπορεί να συνεπάγεται ότι δεν έχει τα ίδια έξοδα, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει έξοδα.
Ένα μεγάλο πλήθος επιχειρήσεων, οι διαρκείς διαφημιστικές εξελίξεις, ο αυξημένος αριθμός ανάπτυξης ομοειδών προϊόντων & υπηρεσιών έχουν κάνει την αγορά πολύ ανταγωνιστική. Οι περισσότερες επιχειρήσεις επενδύουν στην διαφημιστική τους στρατηγική ικανοποιητικά budget. Μέσω του διαφημιστικού πλάνου βρίσκουν άμεσα, γρήγορα, στοχευμένα πελάτες.
Ο τρόπος προσέγγισης των επιχειρήσεων μέσω του Digital Marketing (Google ads, Facebooks Ads, Newsletters κ.α.), εργαλείων που διευκολύνουν την λειτουργία ενός e-shop, είναι μέσα τα οποία μπορούν να εκτοξεύσουν τις πωλήσεις. Αυτά όμως επιδέχονται ένα κόστος. Κατά συνέπεια θα λέγαμε ότι «ένα e-shop δεν φέρνει από μόνο του την άνοιξη». Υπάλληλοι που να διαχειρίζονται το e-shop αποτελεσματικά, διαφημίσεις σε πλατφόρμες κ.α. έχουν ένα κόστος το οποίο είναι και αναγκαίο πολλές φορές για την αποτελεσματική λειτουργία ενός κερδοφόρου ηλεκτρονικού καταστήματος.
Μια επιχείρηση που έχει απλώς ένα e-shop, πρέπει να έχει ένα προϊόν ή μια σπάνια υπηρεσία που να την προσφέρει η ιδιά για να έχει διαδικτυακό πλεονέκτημα χωρίς διαφημίσεις. Επομένως, το αν ένα e-shop θα έχει άμεσα έσοδα (και ανέξοδα) είναι κάτι πολυπαραγοντικό. Συγκεκριμένα, σχετίζεται με το «προϊόν», τον ανταγωνισμό και άλλους παράγοντες.
Μα εμένα μου είπε ένας φίλος που του είπε ένας φίλος…. ότι δεν θέλει διαφήμιση; Δεν ισχύει;
Κατά 99% οι διαφημίσεις χρειάζονται και αυτές είναι σε πολλές περιπτώσεις που μονοπωλούν την κίνηση των παραγγελιών στα περισσότερα e-shop. Πριν καταλήξεις σε αυτό το άρθρο ή μετά παρατήρησε αν σου εμφανιστούν διαφημίσεις σε σχέση με την κατασκευή e-shop. Ακριβώς η ίδια διαφημιστική στόχευση πιθανότατα θα γίνεται και από άλλες επιχειρήσεις και στον κλάδο που εσύ δραστηριοποίησε. Δυστυχώς, η σύνηθες απάντηση στο ερώτημα «αν γίνεται προκοπή χωρίς διαφήμιση», είναι συνήθως αποφατική και θυμίζει το ευφυολόγημα:
«Σπίτι χωρίς Γιάννη(διαφήμιση) προκοπή δεν κάνει»
Θα προκύψουν και άλλα έξοδα πέρα από την διαφήμιση;
Ανάλογα με τον όγκο των παραγγελιών και το «μέγεθος» του, την ιδιαιτερότητα της αγοράς κ.α. το ηλεκτρονικό κατάστημα μπορεί να χρειαστεί υπαλλήλους για να κάνουν τα εξής:
-
- Τηλεφωνική εξυπηρέτηση παραγγελιών
- Να αναλαμβάνει την συσκευασία των παραγγελιών
- Να αλλάζει τις τιμές στο e-shop
- Να καταχωρεί και να ενημερώνει προϊόντα
- Να αφαιρεί προϊόντα σε έλλειψη (αν δεν υπάρχει διασύνδεση με την αποθήκη)
3) Επιλέξτε προσεκτικά τράπεζα και πλατφόρμες που θα συνεργαστείτε
Ένα από τα πρώτα ερωτήματα πελατών μετά την κατασκευή e-shop είναι το αν μπορούν να καταχωρηθούν στις πλατφόρμες όπως Skroutz, Shopflix, Bestprice και Public. Αν και τα προηγούμενα χρόνια ήταν πιο εύκολη η είσοδος στις παραπάνω πλατφόρμες, πλέον τα πράγματα έχουν δυσκολέψει για μερικές εξ αυτών. Συγκεκριμένα, η αυστηροποίηση των κριτηρίων από την Σκρούτζ, η επιβολή ετήσιας συνδρομής βασικού πακέτου στα 400€ και η αύξηση των ποσοστών της ανά πώληση (ανάλογα την κατηγορία), είναι μόνο μερικοί από τους περιορισμούς. Επιπρόσθετα, νέες επιχειρήσεις (με ΑΦΜ λιγότερο από 3 έτη) έχουν πλέον και περιορισμούς στην είσοδο τους στην πλατφόρμα. Στα υπόλοιπα marketpalces, τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα. Δεδομένου ότι η Σκρούτζ έχει ξεφύγει μακριά από τους υπόλοιπους, οι λοιπές εταιρίες προσπαθούν να κρατήσουν χαμηλά τις προμήθειες έτσι ώστε να προσελκύσουν περισσότερους εμπόρους.
Ωστόσο, η είσοδος σε ένα marketplaces δεν είναι κάτι απαραίτητο. Πολλά επιτυχημένα e-shop, μέσα από διαφημιστικές πλατφόρμες και τα social media εξασφαλίζουν σταθερή ζήτηση έχοντας υψηλό ROAS (Return Of Ad Spend).
Τώρα σε σχέση με τις τράπεζες και την διασύνδεση με το e-shop, πρέπει να ακολουθηθούν μερικές διαδικασίες.
- Να επιλεγεί η συνεργαζόμενη τράπεζα (μπορείτε να πάρετε προσφορά από όλες τις τράπεζες για να ενημερωθείτε για το ποσοστό προμηθειών τους)
- Να ξεκινήσουν οι διαδικασίες διασύνδεσης με την τράπεζα
- Να τεθούν οι όροι και διαδικασίες πληρωμής (τραπεζική κατάθεση, χρεωστική κάρτα, πιστωτικές, αντικαταβολή)
- Να αποφασίσετε αν σας ενδιαφέρουν επιλογές όπως η οι υπηρεσίες της TBI Bank (Buy now, Pay later)
- Θα χρησιμοποιηθούν επιλογές πληρωμής όπως PayPal και Stripe;
Αν σας ανησυχούν και σας αγχώνουν τα παραπάνω, δεν θα έπρεπε. Οι διαδικασίες αυτές αν και απαιτητικές, μπορούν να επιταχυνθούν με την καθοδήγηση της εταιρίας που θα αναλάβει την κατασκευή του e-shop.
4) Να δημιουργήσω εξ’αρχής το e-shop μου σε δύο γλώσσες;
Για να κάνει κάποιος την ερώτηση αυτή θα πρέπει να σκεφτεί ποιο είναι το κοινό που επιθυμεί να στοχεύσει. Για παράδειγμα, αν κάποιος επιθυμεί να στοχεύσει το Ελληνικό κοινό π.χ. στην κατηγορία Ανδρικών Ρούχων, μια ιστοσελίδα μόνο στην Ελληνική θα ήταν επαρκής. Αν θα επιθυμούσε να προσθέσει στις γλωσσικές επιλογές τα Αγγλικά θα έπρεπε να σκεφτεί τα εξής:
- Διαφορετικό γλωσσικό κοινό, σημαίνει και διαφορετικά έξοδα (μεταφορικές εταιρίες, ανταγωνιστικά κόστη αποστολής, διαφημιστικές δαπάνες, περισσότερα έξοδα για τη κατασκευή του e-shop και επαγγελματίες μεταφραστές)
- Αν απευθύνομαι σε κοινό στο εξωτερικό, πρέπει να κάνω μελέτη ανταγωνισμού και λογιστικών εξόδων (έσοδα και έξοδα ανά πώληση σε σχέση με το τελικό πλεόνασμα από την συναλλαγή)
- Μπορώ να ικανοποιήσω βάση των αποθεμάτων μου συνθήκες αυξημένης ζήτησης;
- Τα προϊόντα μου έχουν ζήτηση στο εξωτερικό;
Η ανάπτυξη του e-shop σε δύο η περισσότερες γλώσσες είναι κάτι το οποίο να προσεχθεί και να μην γίνει βεβιασμένα. Όλα σχετίζονται με την στρατηγική σας και φυσικά με το διαθέσιμο budget.
5) Ποια είναι τα κριτήρια για την επιλογή της κατάλληλης εταιρίας;
Η ερώτηση αυτή εμπεριέχει δυσκολίες και πιθανότητα πολλές απαντήσεις. Μερικές εξ αυτών είναι οι εξής:
- Να επιλέξετε μια εταιρία η οποία σας αναφέρει εξαρχής το σύνολο των διαδικασιών και τα κόστη που μπορούν να προκύψουν
- Να σας ενημερώσουν για τις δυνατότητες και την απουσία αυτών όταν δεν διαφημίζεται ένα e-shop στην αγορά που υπεισέρχεστε
- Για την τιμολόγηση και τον χρόνο παράδοσης
- Τις τεχνολογίες που θα χρησιμοποιηθούν
- Να κάνετε ενδελεχή αναζήτηση, αποφεύγοντας τις «σούπερ προσφορές» οι οποίες ενέχουν κινδύνους εξαπάτησης
- Ενημερωθείτε, λάβετε προσφορές και αξιολογήστε τις υπηρεσίες που σας προσφέρουν σε συνδυασμό με την εμπειρία, τα έργα και τις κριτικές των επιχειρήσεων που απευθύνεστε.
Συμπερασματικά
Δεν υπάρχει συνταγή που να ταιριάζει σε όλες τις καταστάσεις. Ωστόσο, μερικές από τις παραπάνω παρατηρήσεις θα μπορέσουν να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε μερικές ανακρίβειες σε σχέση με την δημιουργία e-shop. Το σημαντικότερο που προκύπτει από τα άνωθι, είναι ότι ένα E-Shop δεν είναι «παιχνίδι». Πιο συγκεκριμένα, αν δεν είστε έτοιμος να αφιερώσετε πόρους και προσπάθεια, ίσως δεν έχει έρθει κατάλληλη στιγμή να το τολμήσετε.
Επιπρόσθετα, η υποεπένδυση σε διαφημίσεις σε σχέση με το e-shop μπορεί πολλές φορές να έχει τα ίδια αποτελέσματα με την απουσία διαφημίσεων. Μολονότι η διαφήμιση είναι σημαντική, αυτή πρέπει να αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής digital marketing της επιχείρησης.
Επομένως, είτε πρόκειται για κατασκευή e-shop είτε για την προώθηση του, είναι σημαντικό να μην βιαστείτε να πάρετε αποφάσεις. Ένας e-shop μπορεί να φέρει σοβαρά έσοδα στην επιχείρηση σας με σοβαρό πλάνο και στρατηγική ανάπτυξης. Από την άλλη, βεβιασμένες κινήσεις και φθηνές (επικίνδυνες) λύσεις μπορούν να επιφέρουν ζημιές και απώλεια χρημάτων.
Αν τα παραπάνω σας βοήθησαν αλλά έχετε ακόμα μερικές απορίες σε σχέση με την κατασκευή e-shop, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας εδώ