Έτσι αισθάνεται κάθε ιστοσελίδα που ξεκίνησε με κάποιες προοπτικές και έχει παραμεληθεί από τον ιδιοκτήτη της.
Η ιστοσελίδα είναι ένας «ανθρώπινος οργανισμός» ο οποίος έχει δημιουργηθεί από εμάς τους ανθρώπους και όπως κάθε άνθρωπος έχει ένα σκοπό να εκπληρώσει στη ζωή.
Σκοπός μιας ιστοσελίδας είναι να προβάλει και να προσελκύσει ένα κοινό που βρίσκεται στο χώρο του διαδικτύου.
Όμως όταν παραμελούμε ένα άνθρωπο γίνεται κλειστός, αντικοινωνικός και έπειτα αδυνατεί να ανοιχτεί στο περίγυρο του.
Ακριβώς έτσι συμβαίνει με τις παραμελημένες ιστοσελίδες, εξού και η παρομοίωση!
Ας θέσουμε αρχικά το πρόβλημα που συχνά παρουσιάζεται στην δουλειά μας (εννοώντας κατασκευαστές ιστοσελίδων) και τι προκαλεί αυτό στις εταιρείες που τους ανήκει η ιστοσελίδα.
Πρόβλημα
Η επιχείρηση μου δεν μπορεί να προσελκύσει επισκέπτες και συγκεκριμένα το αγοραστικό κοινό που επιθυμεί μέσω του διαδικτύου.
Αφού αναφέραμε το πρόβλημα, ας κάνουμε μια γρήγορη αναφορά στο τι συμβαίνει, στο μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων, δηλαδή την Κατάσταση.
Κατάσταση
Ας υποθέσουμε ότι μια επιχείρηση με αξεσουάρ ομορφιάς πρόσφατα αποφάσισε να κάνει την είσοδο της στο χώρο του διαδικτύου. Κάνοντας μια γρήγορη έρευνα, επιλέγει ένα κατασκευαστή ιστοσελίδων για να υλοποιήσει την νέα της ιστοσελίδα. Αφότου ολοκληρωθεί η απαραίτητη διαδικασία και η ιστοσελίδα είναι πλέον «live» τότε η επιχείρηση ανυπομονεί για το επόμενο τηλεφώνημα ή παραγγελία (εάν μιλάμε για e-Shop) του πρώτου πιθανού πελάτη από το διαδίκτυο.
Όμως η πρώτη μέρα πέρασε και κανένας δεν κάλεσε.
Δεύτερη μέρα και τρίτη μέρα το ίδιο.
Μια βδομάδα πέρασε και κανείς.
Ένας μήνας τίποτα, δεύτερος μήνας το ίδιο.
Κάπως έτσι η επιχείρηση αρχίζει σιγά σιγά να μην περιμένει αποτελέσματα από την ιστοσελίδα που στήσανε. Η ιστοσελίδα λοιπόν βρίσκετε απλά εκεί κάπου στο τεράστιο διαδίκτυο ως ένα σημείο αναφοράς για όσους μπορεί να ενδιαφερθούν κάποια στιγμή και τύχει να πέσουν πάνω της.
Τι πήγε λάθος όμως;
Έφταιγε η εταιρεία που έφτιαξε την ιστοσελίδα ή μήπως οι ιδιοκτήτες της εταιρείας με τα αξεσουάρ ομορφιάς που δεν έκανε τις απαραίτητες κινήσεις, ίσως το προϊόν δεν είχε την απαραίτητη αξία για να δώσει κάποιος επισκέπτης σημασία;
Ποια είναι η σωστή απάντηση;
Η σωστή απάντηση είναι πως εκεί που πήγε λάθος όλη αυτή η Κατάσταση είναι η προσέγγιση του θέματος από την αρχή.
Δηλαδή, όπως προαναφέραμε στην αρχή του άρθρου ο άνθρωπος έχει ένα σκοπό στην ζωή, έτσι αντίστοιχα και μια ιστοσελίδα.
Πως όμως μια ιστοσελίδα μπορεί να εκπληρώσει τον σκοπό της, όταν δεν έχει τις απαραίτητες βάσεις για να τα καταφέρει σε ένα ανταγωνιστικό διαδικτυακό περιβάλλον όπως αυτό που υπάρχει πλέον;
Οι βάσεις λοιπόν, είναι η Στρατηγική που θα πρέπει να αναπτυχθεί πριν καν δημιουργηθεί η ιστοσελίδα.
Κάθε επιχείρηση οφείλει να δημιουργεί μια στρατηγική για την προώθηση των προϊόντων/υπηρεσιών της. Το διαδίκτυο είναι ένα κανάλι προώθησης και το εργαλείο μπορεί να είναι μια ιστοσελίδα, ένα e-Shop, τα Social Media κ.λπ.
Μια σωστή στρατηγική απαρτίζετε από κάποια βασικά ερωτήματα:
1) Ποιος είναι ο στόχος της εταιρείας;
2) Σε ποιο κοινό απευθυνόμαστε;
3) Τι κάνει ο ανταγωνισμός;
4) Που διαφέρουμε εμείς από τον ανταγωνισμό;
5) Ποια κανάλια προώθησης μπορούν να προβάλουν καλύτερα τα προϊόντα/υπηρεσίες μας;
Και τέλος η πιο σημαντική βασική ερώτηση:
6) Είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε αυτή την κίνηση;
Απαντώντας στις παραπάνω ερωτήσεις μπορείτε να θέσετε πιο εύκολα κάποιους στόχους και να αναπτύξετε μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την προώθηση της δουλειάς σας. Φυσικά οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα χρειάζονται ανάπτυξη και η διαδικασία απαιτεί από εσάς να δώσετε ιδιαίτερη σημασία στις λεπτομέρειες.
Κλείνοντας, αυτό που αποτρέπει να γεννιούνται «παραμελημένες ιστοσελίδες» είναι η ανάπτυξη μιας σωστής στρατηγικής. Καθορίστε τους στόχους σας, ερευνήστε τον ανταγωνισμό και κάντε κάτι διαφορετικό το οποίο θα δώσει περισσότερη «αξία» στα προϊόντα και τις υπηρεσίες σας.
Post a Comment