fbpx

Mobile SEO

Mobile SEO

Με αφορμή το νέο Lockdown από τον Covid-19 και την επέλαση της Google στην καθημερινότητα, ολοένα και περισσότεροι χρήστες του διαδικτύου δεν χρησιμοποιούν πλέον τον υπολογιστή τους ή το ογκώδες tablet.

3.500.000.000 smartphone users

Ναι 3,5 δις άνθρωποι σήμερα χρησιμοποιούν το έξυπνο κινητό τους για να σερφάρουν, δηλαδή περίπου το 44,85% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Αναλογιζόμενοι αυτά, πλέον τίθεται το ερώτημα πέρα από το εάν.. Χρειάζεται το SEO; μήπως Χρειάζεται και το Mobile SEO;

Τί είναι όμως τοMobile SEO;

Mobile SEO είναι η βελτιστοποίηση της ιστοσελίδας για smartphones.
Η βελτιστοποίηση για κινητά περιλαμβάνει επίσης, το να είναι προσβάσιμο το περιεχόμενο των ιστοσελίδων από τις μηχανές αναζήτησης που αξιολογούν τους ιστοτόπους.

Mobilegeddon

Το πρώτο πράγμα που σίγουρα οι περισσότεροι θα έχουμε ακούσει από την εποχή των Capital Control – Απρίλιος 2015, είναι εάν «είναι η ιστοσελίδα μου είναι δυναμική και μπορεί να φαίνεται ωραία σε διάφορες κινητές συσκευές ή tablet; ».

Αυτή ήταν η πρώτη αναβάθμιση της Google την 21η Απριλίου 2015 η οποία ονομάστηκε
Mobile Friendly Update ή Mobilegeddon.

Με την αναβάθμιση αυτή, σε τεχνικό επίπεδο δεν παρουσιάζονταν ιδιαίτερες επιπτώσεις στις ιστοσελίδες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το κύριο κριτήριο αξιολόγησης ήταν κατά κύριο λόγο η συσκευή χρήσης των χρηστών.
Δηλαδή, ακόμη και εάν μια ιστοσελίδα δεν ήταν responsive ή δεν πληρούσε κάποιες τεχνικές προδιαγραφές, δεν υπήρχαν αρνητικές αξιολογήσεις από τη Google, εάν οι επισκέπτες δεν ήταν από κινητές συσκευές.
Στις περιπτώσεις όμως που πολλοί επισκέπτες της ιστοσελίδας ήταν από smartphones, τότε έπρεπε να πληρούνται τεχνικές προδιαγραφές και να ακολουθούνται κάποιοι κανόνες.

Mobile First

Την 1η Ιουλίου του 2019 τα δεδομένα άλλαξαν.
Η αναβάθμιση της Google με ονομασία Mobile First άλλαξε πολλά στις αξιολογήσεις και στα μηνύματα που έρχονται στους προγραμματιστές ή τους κατόχους των ιστοσελίδων από το Google Search Console.

Από τότε και μετά, παρατηρούνται στις βαθμολογίες και στις αξιολογήσεις, πολύ χαμηλά σκορ στα smartphones σε σύγκριση με τους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές – Desktop. Οι λόγοι είναι πολλοί και κυρίως τεχνικοί, αλλά σίγουρα ο κώδικας της ιστοσελίδας ή του e-Shop δεν είναι βελτιστοποιημένος για κινητά, καθώς και οι εικόνες.

Ένας ακόμη παράγοντας όσο αφορά την ταχύτητα των ιστοσελίδων και την εμπειρία του χρήστη – User eXperience (UX) είναι η σύνδεση. Τις περισσότερες φορές η πρόσβαση σε μία ιστοσελίδα, θα πραγματοποιηθεί από τα δεδομένα του κινητού, όπου συνήθως έχουν χαμηλότερη ταχύτητα και πιο ασταθές σήμα από το Wi-Fi.

Όλα αυτά σε συνδυασμό δηλαδή, μη βελτιστοποιημένες εικόνες, ασταθές ίντερνετ και κακή βελτιστοποίηση της ιστοσελίδας για κινητά, έρχονται να δώσουν μία κακή εμπειρία σε έναν επισκέπτη, ανεξαρτήτως της αξιολόγησης της Google.

 

Ένα από τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι γιατί γίνονται ολοένα και δυσκολότερα και πιο απαιτητικά τα πράγματα γύρω από τις ιστοσελίδες;
Μήπως οι ιστοσελίδες εξελίσσονται σε ένα εργαλείο το οποίο μπορεί να αλλάξει το εμπόριο στις επιχειρήσεις και τη σχέση της επιχείρησης με τον πελάτη;

Εάν σας ενδιαφέρει να μάθετε περισσότερα για το SEO, διαβάστε επίσης «Βρες με, είμαι δίπλα σου! Google & SEO στην περιοχή μας»

Post a Comment