fbpx

Μαθήματα Μάρκετινγκ από την ταινία Barbie

Ταινία Barbie

Είναι κάτι περισσότερο από ένας μήνας όπου η ταινία Barbie κυκλοφόρησε στις Ελληνικές αίθουσες. Ήδη από το πρώτο σαββατοκύριακο η ταινία κάνει ρεκόρ εισπράξεων. Αν και είχε ήδη προκαλέσει τον αναμενόμενο ντόρο πριν την κυκλοφορία της, οι παραγωγικοί συντελεστές της, διοργάνωσαν μια εξαιρετική καμπάνια μάρκετινγκ που όπως φάνηκε, έδωσε τρομερή ώθηση στην ταινία.

Το budget της δημιουργίας της, η καλύτερα κόστος παραγωγής της, δεν ήταν μεγαλύτερο από 150 εκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, σύμφωνα με αναφορές, το Marketing budget φαίνεται να έφτασε τα 150 εκατομμύρια. Κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν αποτέλεσε μια «επώδυνη» και κακή επιλογή αλλά συνετέλεσε στην τρομερή επιτυχία της ταινίας Barbie, όπου ξεπέρασε το ένα δισεκατομμύριο εισπράξεις από εισιτήρια και μόνο.

Barbie-fans

Πώς ξεκίνησε η επιτυχημένη προώθηση της ταινίας;

Αν και η ταινία από τα trailer φαινόταν διασκεδαστική και «εύπεπτη» και συνάμα έδειχνε ένα «προϊόν» το όποιο έχει τις περγαμηνές να επιτύχει, κάτι τέτοιο δεν ήταν βέβαιο.

Γιατί όμως;

  • Θα μπορούσε να θεωρηθεί η ταινία ως ένα «φθηνό» και επιφανειακό έργο pop culture, το οποίο είχε στόχο να αναστήσει ή να σπρώξει το brand.
  • Να αποκτήσει αρνητικό αντίκτυπο στο πλαίσιο της πολιτικής ορθότητας, δηλαδή να γίνει αρνητική στοχοποίηση ότι προωθεί ιδανικά πρότυπα συμπεριφοράς και ομορφιάς.
  • Είχε να ανταγωνιστεί μια από τις κορυφαίες ταινίες των τελευταίων ετών, το Oppenheimer, όπου και ήταν ο βασικός αντίπαλος της ταινίας αυτής στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Επομένως, οι διαδικασίες μάρκετινγκ καθώς και οι διαφημιστικές προωθήσεις έπρεπε να ήταν αρκετά προσεκτικές.

Ας τα πάρουμε όμως λίγο από την αρχή…

Ήδη από το CinemaCon, τον Απρίλιο του 2022, είχε κυκλοφορήσει μια φωτογραφία με την Margot Robbie σε μια Corvette η οποία ήταν μέρος του υλικού της ταινίας. Η φωτογραφία αυτή είχε τραβηχτεί στα studio, στο πλαίσιο των γυρισμάτων, όπου θα συνεχίζονταν έναν μήνα μετά στην Santa Monica σε φυσικό χώρο. Όλο αυτό το γεγονός, τράβηξε την προσοχή των παρευρισκόμενων, με αποτέλεσμα οι πρωταγωνιστές να βγουν αμέτρητες φωτογραφίες με θαυμαστές τους ενώ φορούσαν τα πολύχρωμα ρούχα τους. Κάτι τέτοιο έδωσε από νωρίς υλικό στους fans της Margot Robbie αλλά και του Ryan Gosling έτσι ώστε να κάνουν γνωστή την έλευση της ταινίας στο ευρύ κοινό.

Παράλληλα, προώθησαν έμμεσα και άτυπα το μότο «Pink is the new black» με σημασιολογική κατεύθυνση (girl-power). Όλο αυτό, διοχετεύτηκε στα Social Media καθώς και στις διαφημιστικές PPC (Pay Per Click) καμπάνιες, τις αφίσες, τα billboards κ.α.  αναδεικνύοντας και άλλες πολλαπλές διαστάσεις της νέας ταινίας. Μια από αυτές ήταν η κοινωνική διάσταση.

Είχε δηλαδή η ταινία κοινωνικό χαρακτήρα;

Φυσικά, αυτός ήταν και ένας από τους βασικούς στόχους όπου εστίασε η σεναριογράφος της ταινίας, Greta Gerwig, δίνοντας εν μέρη μια «γήινη» ρεαλιστική οπτική στους πρωταγωνιστικούς χαρακτήρες.

Ποια ήταν τα βήματα όμως που βοήθησαν την ταινία να αναδειχθεί πριν την κυκλοφορίας της;

1) Συνεργασίες με brand όπως Crocs, Flo κ.α.

Οι συνεργασίες με αρκετά brand έδωσε την ευκαιρία να προωθήσουν το Barbie Style (παλέτες χρωμάτων, γραφιστική αισθητική κ.α.) μέσα από προϊόντα μόδας και μη, τα οποία δημιούργησαν ένα θετικό αντίκτυπο μέχρι την κυκλοφορία της ταινίας.

2) Όταν το μάρκετινγκ το «αναλαμβάνουν» οι θαυμαστές

Με την κυκλοφορία της ταινίας, οι θετικές κριτικές καθώς και το αισθητικό αποτέλεσμα που είχε η ταινία, δημιούργησε ένα θετικό αντίκτυπο στα social media. Σε αυτά κυριάρχησε ένας υπέρμετρος ενθουσιασμός όπου όχι μόνο έκανε viral περιεχόμενο σε σχέση με την ταινία αλλά και πολλαπλασίασε το ενδιαφέρον σε δυνητικούς θεατές ακούγοντας σχεδόν παντού για αυτήν.

3) Χρησιμοποίησε την μουσική του 2001: A Space Odyssey

Το πρώτο trailer της ταινίας κυκλοφόρησε στις κινηματογραφικές αίθουσες πριν ξεκινήσει η νέα ταινία Avatar. Πιθανότατα, αν και κάτι τέτοιο φαίνεται να είναι άστοχο, λόγω λανθασμένου κοινού στόχευσης, έκρυβε μια άλλη λογική. Από την μια, είχε ως στόχο να αποδώσει φόρο τιμής στον Kubrick και συνάμα πιο σοβαρό χαρακτήρα στο Trailer και από την άλλη να μεταδώσει το μήνυμα ότι η Barbie «δεν είναι μόνο αυτό που νομίζεται». Αυτός ήταν και στόχος της στρατηγικής μάρκετινγκ, να προκαλέσει και να σπάσει ως ένα βαθμό τις προκαταλήψεις ενόψει της κυκλοφορίας της ταινίας.

4) Εισαγωγή έξυπνων μότο

“If you love Barbie, if you hate Barbie, this movie is for you”

Μέσα από έξυπνα μότο όπως το παραπάνω, ενίσχυσαν το περιεχόμενο σε διαφημιστικό πλαίσιο με σκοπό να διεγείρουν νέα κοινά στόχευσης. Αν κάποιος πιθανός θεατής ήταν κάποιος νοσταλγός μιας παιδικής κούκλας, αυτό δεν ήταν αρκετό για την Warner Bros. Στόχος, μέσα από αυτά τα έξυπνα μότο ήταν να ξεκλειδώσουν νέα κοινά, προσπαθώντας με ευφυής τρόπους να εξαλείψουν έστω και φευγαλέα τις προκαταλήψεις.

5) Barbie Vs Oppenheimer ή και όχι;

Ένα σπάνιο για τα κινηματογραφικά πλαίσιο γεγονός συνέβη πριν την επίσημη κυκλοφορία της ταινίας. Το όνομα του λέγεται Barbenheimer και είναι ένα πολιτιστικό και διαφημιστικό φαινόμενο. Συγκεκριμένα, πριν την κυκλοφορία των ταινιών (εκ διαμέτρου αντίθετων βάση σεναρίου και στυλ) αντί να προκληθεί φανερός ανταγωνισμός για το ποια ταινία θα κυριαρχήσει, προέκυψαν προτάσεις από μέλη του cast και των δύο ταινιών να αγοράσουν εισιτήρια και για τις δύο ταινίες και να τις δουν στην σειρά.

6)  Συμμετοχή σε εκδηλώσεις του Pride

Ένα μέρος της στρατηγική ήταν η διαφήμιση της ταινίας μέσα από την παρουσία στο pride, τον Ιούνιο σε μερικές πόλεις των Η.Π.Α. Αυτό συνέβη ένα μήνα πριν την κυκλοφορία της ταινίας, με άτομα της κοινότητας που υποστηρίξαν την μόδα που ακολουθεί η ταινία, παρελαύνοντας με συγκεκριμένα ρούχα κατά την περίοδο του pride. Σύμφωνα με την υπεύθυνη μάρκετινγκ της ταινίας, την Josh Goldstine, η κοινότητα LGTBQ επιβράβευσε την εμφάνιση αυτή στο Pride.

Κλείνοντας..

Ένα από τα μεγαλύτερα «μαθήματα» που μπορεί να λάβει κάποιος από την ταινία Barbie, είναι ότι «το Marketing έχει εξίσου σημαντική αξία με το προϊόν». Αν και η ταινία σύμφωνα με κριτικούς ήταν αρκετά καλή, αυτό δεν σημαίνει αυτόματα ότι και το αποτέλεσμα, δηλαδή η έλευση των θεατών θα είναι μεγάλη. Ταινίες όπως το Drive με τον Ryan Gosling ήταν εξαιρετικές. Ωστόσο, λόγω του ελλιπούς μάρκετινγκ, το κοινό δεν γνώριζε ακριβώς το περιεχόμενο της ταινίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μπερδέψει το κοινό, οδηγώντας πολλούς φίλους ταινιών τύπου Fast and Furious να δουν την ταινία, νομίζοντας ότι το Drive θα είναι κάτι παρόμοιο. Αυτό φυσικά απογοήτευσε του λάτρες των ταινιών αυτών και φυσικά δεν έκανε γνωστό σε πολλούς άλλους το περιεχόμενο της ταινίας αυτής.

Κατά συνέπεια το Marketing καθώς και τα αποτελέσματα του, μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικά αποτελέσματα, όπως και συνέβη με την ταινία Barbie. Μετά την επιτυχία αυτή, το μόνο σίγουρο, είναι ότι όλο και περισσότερες παραγωγές αναμένονται να επενδύσουν περισσότερα χρήματα σε στρατηγικές προώθησης.

Αν θέλετε να δείτε περισσότερα άρθρα σε σχέση με το ηλεκτρονικό εμπόριο, την διαφήμιση μπορείτε να πατήσετε τον σύνδεσμο εδώ

Αν ενδιαφέρεστε για την ανάπτυξη διαφημιστικού πλάνου και στρατηγικής μάρκετινγκ, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας εδώ