fbpx

Οι καμπάνιες Μarketing που θα θυμόμαστε από το 2020

Οι καμπάνιες Μarketing που θα θυμόμαστε από το 2020

Οι καμπάνιες μάρκετινγκ προωθούν προϊόντα μέσω διαφορετικών τύπων μέσων, όπως τηλεόραση, ραδιόφωνο, έντυπα και διαδικτυακές πλατφόρμες κατακλύζοντας μας καθημερινά. Πόσες όμως από αυτές εντυπώνονται στην μνήμη μας; Πόσες θα μας προκαλέσουν ένα συναίσθημα; Πόσες θα τραβήξουν το ενδιαφέρον μας; Σίγουρα ελάχιστες. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα ενός marketer: να καταφέρει να ξεχωρίσει μέσα από τον καταιγισμό των διαφημίσεων, να καινοτομήσει, να προκαλέσει, να συγκινήσει να δημιουργήσει κάτι καινοτόμο και μοναδικό.

Η χρονιά 2020 ήταν μια ιδιόμορφη χρονιά λόγω της πανδημίας που έπληξε όλον τον πλανήτη. Οι ομάδες marketing έπρεπε να αφουγκραστούν τον παλμό του κοινού, τις συνθήκες μέσα στις οποίες αναπτύσσεται η καμπάνια και να τις αξιοποιήσουν για το βέλτιστο αποτέλεσμα. Όσο πιο οικεία νιώσει ο καταναλωτής βλέποντας μια διαφήμιση, τόσο πιο θετικά θα βλέπει και την εκάστοτε εταιρεία. Όπως στηρίζει η Ann Handley:

“Good content isn’t about good storytelling. It’s about telling a true story well.”

Αυτό ακριβώς προσπάθησαν να πετύχουν στις περισσότερες καμπάνιες, με δημιουργικό τρόπο και λεπτό χειρισμό με αφετηρία το πρωτόγνωρο θέμα που απασχολεί όλον τον πλανήτη.

Ας δούμε τις 5 που ξεχώρισαν!

1. Automobile Association με το σλόγκαν Love that feeling?

Εισήγαγε μια νέα μασκότ – το σκυλί Tukker που ήρθε να υπενθυμίσει στους οδηγούς και στους πεζούς το αίσθημα της ελευθερίας την ίδια περίοδο που στην χώρα κηρύσσεται το πρώτο lockdown.Η δημιουργία μιας συναισθηματικής διαφήμισης εν καιρώ πανδημίας ήταν ίσως ένας πιο εύκολος δρόμος. Μια καμπάνια όμως που ξεχείλιζε χαρά και θετικά συναισθήματα θα ξεχώριζε.

Με το πικ απ να παίζει μια ανεβαστική μουσική, τον ανεμιστήρα να δημιουργεί το σκηνικό της ελευθερίας ανεμίζοντας τα αφτιά της μασκότ και δημιουργώντας γέλιο πέτυχε την αναπόληση του σκηνικού της απόλυτης ξεγνοιασιάς που νιώθει κανείς οδηγώντας ανέμελος.

Αποτέλεσμα αυτών, η εκστρατεία που ξεκίνησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να πετύχει την υψηλότερη αφοσίωση οποιασδήποτε καμπάνιας έχει εκτελεστεί στην πλατφόρμα. (κατά 28% αποτελεσματικότερη)

Πολλές φορές λοιπόν, η απλότητα και η χαλαρότητα στην διαφήμιση κερδίζει και ίσως είναι και κάτι που πιο δύσκολα επιτυγχάνεται.

2. Expedia με το σλόγκαν Let’s take a trip!

Και λογικό είναι να αναρωτιέται κανείς, πώς να πραγματοποιηθεί ένα ταξίδι σε καιρό καθολικών lockdown στην κρίση της  πανδημίας. Καμιά φορά αρκεί να ονειρευτούμε κάτι ώσπου να έρθει η στιγμή που να μπορούμε να το πραγματοποιήσουμε.

Κάπως έτσι ίσως σκέφτηκαν στην Expedia υλοποιώντας το με έναν μοναδικά έξυπνο, χιουμοριστικό και δημιουργικό τρόπο.

Ένα ζευγάρι δημιουργεί εμπειρίες διακοπών στο σπίτι σε μια υπέροχη ταινία stop-motion σκηνοθεσίας του Victor Haegelin. Σεντόνια, βιβλία, μαξιλάρια και άλλα είδη σπιτιού δημιουργούν άλλοτε ένα οδικό ταξίδι, άλλοτε πεζοπορία στο βουνό, άλλοτε βουτιές σε πισίνα και άλλοτε ένα ειδυλλιακό πρωινό στο δωμάτιο του ξενοδοχείου.

Όλα αυτά ξεκινούν με την δύναμη της φαντασίας και καταλήγουν στην ελπίδα ότι σύντομα θα μπορούμε να απολαύσουμε ταξιδιωτικές εμπειρίες.

Η καμπάνια πετυχαίνει την ταύτιση συναισθήματος με το κοινό της καθώς τα ταξίδια είναι πράγματι μια μεγάλη έλλειψη στον καιρό της πανδημίας μέσα όμως από μια δημιουργική και ευχάριστη ματιά χωρίς καθόλου δράμα αλλά με μια αισιόδοξη ματιά.

Η χρήση του together στο τέλος υποδηλώνει την δημιουργία σύνδεσης κοινού και εταιρείας, οπού μαζί επιστρέφοντας στην πραγματικότητα θα πραγματοποιήσουν τα νέα τους ταξίδια.

3. Budweiser με το σλόγκαν Whassup

Η Budweiser παρουσιάζει το remake εμβληματική διαφήμιση «Whassup» στην σύγχρονη πραγματικότητα της καραντίνας. Πρόκειται για ένα επιτυχημένο Nostalgia Marketing. Πατήστε εδώ για να δείτε περισσότερα.

Η διαφήμιση χρησιμοποιεί το αρχικό βίντεο, αλλά με νέο ήχο και πια ο πρωταγωνιστής δεν παρακολουθεί το παιχνίδι αλλά βρίσκεται σε καραντίνα. Στόχος του είναι να δείξει τη σημασία της επαφής με φίλους και συγγενείς, την ίδια στιγμή που ο περισσότερος κόσμος βρίσκεται σε κατάσταση απομόνωσης. Ταυτόχρονα δημιουργεί το hashtag #Togetheratadistance στα κοινωνικά μέσα για να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να παραμείνουν ενωμένοι και ξεκινά την πρωτοβουλία #SavePubLife για να στηρίξει τις παμπ που αναγκάστηκαν να κλείσουν.

4 άνδρες φίλοι χρησιμοποιώντας με ξεκαρδιστικό τρόπο την φράση μας προκαλούν γέλιο και παράλληλά μας μεταδίδουν το μήνυμα ότι ένα τόσο απλό «είναι όλα εντάξει;»  είναι ζητούμενο στις μέρες μας.

Εκτός από τις διαφημίσεις με σημείο αναφοράς την πανδημία, είδαμε και άλλα έξυπνα

διαφημιστικά trick

φέτος.

4. ΙΚΕΑ με το σύνθημα  Tomorrow Starts Tonight

Ο μύθου του Αισώπου, ο λαγός και η χελώνα επιστρέφει σε μια σύγχρονη εκδοχή από το πρακτορείο Mother, ηχογραφημένο από τον Roots Manuva. Αυτή την φορά ο σκληρός λαγός περνάει τη νύχτα παρέα με φίλους και παίζει βιντεοπαιχνίδια, ενώ η λογική χελώνα απολαμβάνει τον ύπνο της.

Πρόκειται σίγουρα για έναν πολύ πρωτότυπο τρόπο να διαφημίσει κανείς ένα όμορφο κρεβάτι και υπνοδωμάτιο με προϊόντα IKEA.

Η διαφήμιση υπενθυμίζει στους θεατές τα οφέλη του σωστού ύπνου και σίγουρα τραβάει τα βλέμματα λόγω της εκκεντρικότητάς της, δημιουργώντας παράλληλα τον συνειρμό με τον γνωστό μύθο.

5. BBC

Με στόχο την προώθηση του νέου εμβληματικού δράματος Dracula στις αρχές του έτους, το BBC δημιούργησε μια εγκατάσταση με τυχαία συλλογή από αιματηρά ξύλινα στοιχήματα που ζωντανεύει καθώς πέφτει το σούρουπο σχηματίζοντας την μορφή του Δράκουλα. Δεν χρειάστηκε τίποτα άλλο για να γίνει viral και να προσελκύσει τα βλέμματα του κοινού. Υπήρχαν περίπου 43.000 κοινωνικές δημοσιεύσεις και προσέγγιση 22 εκατομμυρίων ατόμων.

Κλείνοντας θα παραθέσουμε την φράση του Tom Fishburne η οποία πήρε σάρκα και οστά σε όλες τις παραπάνω διαφημίσεις κάνοντας τες από τις πιο επιτυχημένες του 2020.

 

“The best marketing doesn’t feel like marketing.”

 

 

Για τα Marketing Trends του 2020 πατήστε εδώ.

Μείνετε συντονισμένοι γιατί ακολουθούν ακόμη περισσότερα άρθρα για το Marketing.

Post a Comment