Το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει επιδράσει τις ζωές μας πάρα πολύ και αυτό φαίνεται από το πόσο έχει αναπτυχθεί τα τελευταία 25 χρόνια.
Ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης των ηλεκτρονικών πωλήσεων έχει μέσο όρο 5,91% από το 2012 έως και το 2019. Αυτό σημαίνει ότι όλο και περισσότεροι καταναλωτές στρέφονται στο διαδίκτυο για τις αγορές τους.
Σήμερα λοιπόν, εκατομμύρια οικονομικές συναλλαγές πραγματοποιούνται στο διαδίκτυο. Το ερώτημα είναι λοιπόν:
«Πως φτάσαμε έως εδώ; Ποιο ήταν το πρώτο πράγμα που πουλήθηκε στο διαδίκτυο;»
Σύμφωνα με την Pizza Hut το πρώτο πράγμα που πουλήθηκε στο διαδίκτυο ήταν μια πίτσα με πεπερόνι το 1994.
Δείτε εδώ το tweet της Pizza Hut:
https://twitter.com/pizzahut/status/377099106629332993
Όμως ήταν όντως αυτή η πρώτη ηλεκτρονική πώληση;
Πολλοί αμφισβητούν την Pizza Hut και ίσως έχουν δίκιο, καθώς η πρώτη ηλεκτρονική πώληση δεν έγινε το 1994. Βάλτε μπρος τις μηχανές γιατί ήρθε η ώρα να ταξιδέψουμε 51 χρόνια πίσω, πριν τα smartphones και το ίντερνετ.
Στα τέλη του 1969 το Γραφείο ερευνών Αμύνης – Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) χρηματοδοτεί ένα σχέδιο για την υλοποίηση του πρώτου «Δικτύου». Το δίκτυο ονομάστηκε A.R.P.A.N.E.T. και έγινε το πρώτο δίκτυο στον κόσμο!
Το A.R.P.A.N.E.T. έγινε ένα εργαλείο το οποίο βοήθησε τα πανεπιστήμια της Αμερικής να μοιράζονται πληροφορίες, ιδέες και δεδομένα με ένα μοναδικό τρόπο για την εποχή εκείνη. Και κάπως έτσι το A.R.P.A.N.E.T. είναι ουσιαστικά η πρώτη βάση που χτίστηκε για να πατήσει πάνω του ο Παγκόσμιος ιστός.
Οι φοιτητές των πανεπιστημίων είχαν πρόσβαση σε τεχνολογία που οι περισσότεροι τότε δεν είχαν ούτε καν φανταστεί. Φημολογείται πως κάποιοι φοιτητές του Stanford αγόρασαν μαριχουάνα από κάποιους φοιτητές στο MIT ανάμεσα στο 1971-1972. Αλλά ίσως αυτή η αγορά να μην ήταν η πρώτη και το μόνο σίγουρο είναι πως ήταν παράνομη. Επίσης, η πώληση έγινε ως συνομιλία και όχι με τον κλασικό τρόπο που γίνονται οι ηλεκτρονικές αγορές σήμερα. Άρα ούτε αυτή ήταν η πρώτη ηλεκτρονική πώληση.
Ας προχωρήσουμε το χρόνο στον Μάϊο του 1984 όπου μια Βρετανίδα γιαγιά 72 χρονών με το όνομα Jane Snowball, αγόρασε μαργαρίνη, αυγά και δημητριακά χρησιμοποιώντας μια νέα τεχνολογία που λεγόταν Videotex. Το Videotex ήταν ουσιαστικά μια τηλεόραση η οποία σου επέτρεπε να συνδέσεις τη τηλεφωνική σου γραμμή με αυτή των τοπικών καταστημάτων, ώστε να κάνεις μια παραγγελία. Η Jane έλαβε τα πράγματα στην πόρτα της όπου και τα πλήρωσε με μετρητά. Η Jane ήταν πολύ μπροστά όχι μόνο για την ηλικία της αλλά και πολύ μπροστά από την εποχή της. Το ίδιο ακριβώς έπαθε και το Videotex καθώς δεν έγινε επιτυχημένο, καθώς για την εποχή εκείνη η τεχνολογία ήταν ακόμα αρκετά πίσω.
Όμως, το 1994 όλα άλλαξαν όταν ο Tim Berners-Lee εφηύρε το Ίντερνετ!
Η πρώτη πώληση ήταν όντως το 1994 αλλά όχι από την Pizza Hut. O Dan Khon, ένας 21 ετών επιχειρηματίας είχε δημιουργήσει μια ιστοσελίδα με το όνομα NetMarket. Στις 11 Αυγούστου 1994 ο Khon πούλησε ένα CD του γνωστού τραγουδιστή Sting, σε ένα φίλο του από την Φιλαδέλφεια, ο οποίος χρησιμοποίησε την χρεωστική του κάρτα για να ξοδέψει 12,48 δολάρια και τα μεταφορικά, σε μια ηλεκτρονική συναλλαγή που για πρώτη φορά ήταν προστατευμένη από τεχνολογία κρυπτογράφησης.
Έτσι, η εταιρεία NetMarket του Dan Khon ήταν η πρώτη που έκανε «τζίρο» από ηλεκτρονική πώληση!
Ο Dan Khon είναι πλέον 47 χρονών και είναι ένας πολύ γνωστός επιχειρηματίας. Δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Μέχρι το 1994 δεν υπήρχε ασφαλής τρόπος για να γίνει μια οικονομική συναλλαγή στο διαδίκτυο. Έτσι, ο Dan και η NetMarket άνοιξαν τον δρόμο προς τις ασφαλές ηλεκτρονικές πωλήσεις και έχουν βάλει το δικό τους λιθαράκι στις ηλεκτρονικές πωλήσεις όπως τις γνωρίζουμε εμείς στο σήμερα.
Post a Comment