Το ηλεκτρονικό εμπόριο αποτελεί ένα από τα «παιδιά» του διαδικτύου. Αν και το 1989 ήταν η επίσημη αφετηρία για το διαδίκτυο, κανείς δεν περίμενε πως θα εξελιχθεί καθώς και τι προοπτικές θα προέκυπταν από την εξέλιξη του. Ένα από τα βασικότερα πλεονεκτήματα της εφεύρεσης του διαδικτύου ήταν ότι έδωσε την ευκαιρία να δημιουργηθεί ένας νέος τρόπος και διαδικασίες για την αγορά προϊόντων, αυτό που ονομάζουμε σήμερα Ηλεκτρονικό εμπόριο (e-commerce).
Τι είναι όμως Ηλεκτρονικό Εμπόριο;
Το Ηλεκτρονικό εμπόριο βασίζεται σε ένα πλαίσιο ηλεκτρονικών οικονομικών συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων, καταναλωτών κ.α. Επιπρόσθετα, συμβάλει στην ανάπτυξη διάφορων μορφών επιχειρηματικότητας και συναλλαγών διαμέσου τεχνολογιών. Επίσης, περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως η διαφήμιση π.χ. τα Google Ads, τα Facebooks Ads, το e-mail marketing κ.α. καθώς και διαδικασίες όπως η υποστήριξη πελατών (ηλεκτρονική εξυπηρέτηση) και διαχείριση αποθεμάτων και παραγγελιών.
Συνοπτικά, το ηλεκτρονικό εμπόριο μπορούμε να πούμε ότι έχει συμβάλει μέχρι στιγμής στην ανάπτυξη:
- Νέων προσεγγίσεων γύρω από την εξυπηρέτηση πελατών
- Την ευκολία πλοήγησης και αναζήτηση πληροφοριών για τα προϊόντα
- Γρήγορες συναλλαγές
- Νέων μεθόδων και διαδικασιών διαφήμισης
- Τεχνολογιών λογισμικού όπως CRM & CMS
- Εξοικονόμηση χρόνου
*Αν ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα σε σχέση με τις διαφημίσεις αλλά και την κατασκευή ιστοσελίδων και e-shop μπορείτε να δείτε περισσότερα εδώ
Από την πρώτη παραγγελία στο διαδίκτυο…..στο σήμερα
Τα πρώτα χρόνια του διαδικτύου, το ίντερνετ και το εμπόριο δεν είχαν μια σαφή και λογική συσχέτιση. Αν έλεγες σε κάποιον την δεκαετία του 1990 να αγοράσει ένα προϊόν μέσα από το διαδίκτυο, πιθανότατα θα γέλαγε. Ωστόσο, τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η εξέλιξη του διαδικτύου, των τεχνολογιών, των αναγκών, καθώς και του μειωμένου διαθέσιμου χρόνου των καταναλωτικών, έχει αυξήσει κατακόρυφα τις διαδικτυακές πωλήσεις. Ο Covid-19, η εξέλιξη των τεχνολογιών που βασίζονται τα e-shop καθώς και άλλοι παράγοντες επιτάχυναν και εκτόξευσαν την ήδη εκθετική πορεία του ηλεκτρονικού εμπορίου (e-commerce). Επίσης, η τεχνολογική εξέλιξη στον τομέα της ασφάλειας ηλεκτρονικών συναλλαγών, βοήθησε και από μέρους της για την ανάπτυξη του κλάδου.
Από την πώληση μιας πίτσας πεπερόνι……σε αγορές που φθάνουν τα 5 τρισεκατομμύρια πωλήσεις
Το 1994 σύμφωνα με την pizza hut έγινε η πρώτη πώληση στο διαδίκτυο. Τότε, η αγορά προϊόντων από το διαδίκτυο ήταν κάτι σαν παιχνίδι. Στον αντίποδα, την ίδια εποχή, το παραδοσιακό εμπόριο, μέσα από τα καταστήματα λιανικής πώλησης, κάλπαζε. Ωστόσο, 30 χρόνια μετά, η ισορροπία στο ζύγι μεταξύ παραδοσιακού εμπορίου και ηλεκτρονικού εμπορίου αρχίζει να αλλάζει. Σύμφωνα με έρευνες, υπολογίζεται ότι το 2021, 2.14 δισεκατομμύρια άνθρωποι πραγματοποιήσαν αγορές, όπου αντιστοιχούσαν στο 27% του παγκόσμιου πληθυσμού. Παράλληλα, υπολογίζεται σύμφωνα με την ίδια ερεύνα ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο αντιπροσωπεύει σχεδόν το 1/3 των λιανικών πωλήσεων παγκοσμίως.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του;
Κατά την διάρκεια του covid-19, αρκετοί καταναλωτές τόλμησαν να κάνουν τις πρώτες αγορές τους στο διαδίκτυο. Αυτό συνέβη ακόμα και για προϊόντα τα οποία παραδοσιακά πήγαινε κάποιος να τα αγοράσει σε ένα φυσικό κατάστημα. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα ρούχα. Αρκετές επιχειρήσεις εισήγαν νέα εργαλεία στο πλαίσιο προώθησης, μεταξύ των οποίων μερικά ήταν παλαιά (size guide) αλλά άγνωστα σε καταναλωτές αλλά και καινούργια, όπως εφαρμογές AR & VR εταιριών όπως η adidas και η Gucci.
https://www.youtube.com/shorts/kHiI-oQvB5c
Επιπρόσθετα, αρκετοί επιχειρηματίες αναζητήσαν λύσεις διαδικτυακά για προμηθευτές και νέες αγορές στο πλαίσιο των B2B πωλήσεων. Πλατφόρμες όπως το AliExpress ( και Alibaba), η Amazon και το eBay, έκαναν πιο γρήγορη, άμεση και λιγότερα κοστοβόρα την διαδικασία αναζήτηση προμηθευτών. Επιπλέον, μέσω από τις διαφημιστικές πλατφόρμες, τα e-shop έχουν το περιθώριο να πραγματοποιούν διακριτή τιμολογιακή πολιτική, στόχευση κοινού καθώς και να απευθύνονται σε καταναλωτές παγκοσμίως.
Συγκεντρωτικά, μερικά από τα πλεονεκτήματα για τους έμπορες είναι:
- Γρήγορες & Ασφαλείς συναλλαγές
- Μη υποχρέωση φυσικού καταστήματος
- Χαμηλότερο κόστος σε σχέση με ένα φυσικό κατάστημα*
- Διεύρυνση του καταναλωτικού κοινού σε άλλες χώρες
- Παρακολούθηση του ανταγωνισμού
- Δημιουργία brand authority (πιο γρήγορο ρυθμό)
Ποιο είναι το μέλλον του e-commerce;
Το ηλεκτρονικό εμπόριο βρίσκεται σε μια φάση ακμής. Κάτι τέτοιο θα συνεχιστεί και στο μέλλον; Η αλήθεια είναι ότι αρκετές επιχειρήσεις έχουν εστιάσει κατά βάση στο ηλεκτρονικό κατάστημα, μειώνοντας αρκετά τα καταστήματα τους και επενδύοντας σε τεχνολογίες που θα βελτιώσουν την εξυπηρέτηση του πελάτη (Website design, UX μελέτες κ.α.).
Το μέλλον του e-commerce δεν φαίνεται να απειλείτε, δεδομένου ότι οι τεχνολογίες προσαρμόζονται σε τέτοιο βαθμό, ώστε να καλύψουν πλήρως τις καταναλωτικές ανάγκες και επιθυμίες. Η είσοδος του AR(Augmented reality) & VR (Virtual Reality) στο e-commerce φαίνεται να ενθουσιάζει τους καταναλωτές. Όπως είδαμε και παραπάνω, η δημιουργία εφαρμογών μέσα από τέτοιες τεχνολογίες δίνει την ευκαιρία σε ένα καταναλωτή να «βρεθεί στον τόπο ενός καταστήματος», «δοκιμάζοντας» το προϊόν αλλά και έχει μια διαδραστική εμπειρία παρόμοια αν όχι καλύτερη από αυτή ενός φυσικού καταστήματος.
https://www.youtube.com/watch?v=rZ-qlX_9Zc4&ab_channel=UnrealEngine
Αν και το «ντέρμπι» μεταξύ φυσικού και ηλεκτρονικού καταστήματος καλά κρατεί, η «βιομηχανία» της διαφήμισης προσανατολίζεται στο μεγαλύτερο βαθμό της γύρω από το διαδίκτυο. Κάτι τέτοιο, σίγουρα επηρεάζει θετικά και το ηλεκτρονικό εμπόριο καθώς αποκτά ολοένα και περισσότερα εργαλεία όπως το Voice Search καθώς και AI (Artificial Intelligence) εφαρμογές που ενισχύουν την καταναλωτική ζήτηση.
Συμπερασματικά
Το ηλεκτρονικό εμπόριο σίγουρα παρουσιάζει αρκετά πλεονεκτήματα και ευκαιρίες προοπτικών. Εντούτοις, τα τελευταία χρόνια, ο χώρος είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικός. Συνεπώς η έμφαση στην λεπτομέρεια και μια ολιστική δημιουργία πλάνου, για το ηλεκτρονικό κατάστημα, είναι αναγκαία. Ένα e-shop από μόνο του αποτελεί ένα καράβι χωρίς κουπί. Αν και σε σχέση με το φυσικό κατάστημα, απαιτεί σε πρώτο χρόνο λιγότερες δαπάνες όπως π.χ. στην φιλοξενία του e-shop σε έναν server (εν αντίθεση με το ενοίκιο καταστήματος) δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται συνεχή προσαρμογή και επανεπένδυση, δεδομένου του υψηλού (και διεθνή ανταγωνισμού). Όπως έχει επισημάνει και ο Philip Kotler στο παρελθόν:
«Δεν είναι πια αρκετό να ικανοποιείς τους πελάτες σου. Πρέπει να τους ενθουσιάζεις.»
Εν μέσω της κυριαρχίας των social media στην καθημερινότητα μας και αναμένοντας την περεταίρω χρήση AI (σύντομα) στο ηλεκτρονικό εμπόριο, οι τεχνολογίες και τα εργαλεία αυτών, αναμένεται να δώσουν μεγαλύτερη ώθηση. Κάτι τέτοιο επιβεβαιώνεται και μέσα από έρευνες σε καταναλωτές και ενδιαφερόμενους. Τέλος, είτε διεισδύσουν επιτυχημένα οι νέες αυτές τεχνολογίες, είτε όχι, το μέλλον του ηλεκτρονικού εμπορίου φαντάζει αναμφίβολα συναρπαστικό, δεδομένων των συνεχών εξελίξεων στον χώρο αυτό.
Αν θέλετε να δείτε περισσότερα άρθρα σε σχέση με το ηλεκτρονικό εμπόριο, την διαφήμιση μπορείτε να πατήσετε τον σύνδεσμο εδώ
Αν ενδιαφέρεστε για την κατασκευή e-shop ή για την προώθηση του ηλεκτρονικού σας καταστήματος, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας εδώ