Ένα σημαντικό νέο ανακοίνωσε η Google τις τελευταίες μέρες. Το νέο αυτό αφορά την τροποποίηση και φυσικά ανανέωση του τρόπου αξιολόγησης σχετικά με τις κατατάξεις της μηχανής αναζήτησης της Google. Οι νέες αυτές αλλαγές, με αφετηρία τις προηγούμενες μέρες, θα γίνει αρχίσει να γίνετε σταδιακή προσαρμογή στο νέο χαρακτήρα αξιολόγησης.
Το γενικό μότο που θέλει να περάσει η Google μέσα από την ενημέρωση στο αλγόριθμο θα επιμένει στο εξής: «Οι άνθρωποι πρώτα».
Με σαφές μήνυμα προς τα AI copy text application αλλά και ιστοσελίδες δημιουργίας αυτόματου περιεχομένου μέσω AI, η Google θα προχωρήσει σταδιακά όπως ενημέρωσε σε ένα πλήθος σχετικών αλλαγών.
Στο κείμενο που θα ακολουθήσει θα παρουσιάσουμε μερικές από αυτές τις αλλαγές που θα λανσάρει η Google σχετικά με τις αναζητήσεις και την κατάταξη και την βαθμολογία περιεχομένου σε σχέση με τους δημιουργούς.
Μην απομακρύνεσαι από το κύριο θέμα απασχόλησης
Πέρα από τα δημοσιογραφικά site και portal, πάρα πολλές ιστοσελίδες απομακρύνονται από το περιεχόμενο το οποία εξειδικεύονται. Λόγω κινητικότητας και φυσικά αντικειμένων που μπορεί να γίνουν viral πολλοί ιστότοποι ακολουθούν αυτήν την τακτική. Ωστόσο, αυτό είναι κάτι το οποία μάλλον θα βαθμολογείται αρνητικά από την Google. Συγκεκριμένα, μας μεταφέρει στην ουσία σε ένα νέο αναδιαμορφωμένο περιβάλλον που «όλοι μας έχουμε μια φυσική θέση» στο διαδίκτυο.
Εν ολίγης η Google με μια τέτοια σύσταση, περνάει σε μια περίοδο εξειδίκευσης, ζητώντας από τους δημιουργούς για να βελτιστοποιήσουν την δυναμική του περιεχομένου τους (και φυσικά το SEO) δρώντας, αφορμώμενοι με μια τέτοια λογική. Η εξειδίκευση σε αντικείμενο(ή σε συγγενικά αντικείμενα ενδιαφέροντος) αποτελεί ένα από τα κλειδιά της επόμενης μέρας στις μηχανές αναζήτησης της Google.
Ακόμα, σημαντική επισύναψη προς αυτό, αποτελεί η σύσταση στο «να μην γράφει κάποιος άρθρα μόνο επειδή είναι trend. Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει αντιληπτό από την Google και φυσικά να βαθμολογηθεί αρνητικά. Εντούτοις, ένας τέτοιος αλγοριθμικός εντοπισμός δράσεων που έχουν στόχο περιεχόμενο που «πατάει» στα trends φαντάζει λίγο δύσκολος, ιδιαίτερα την πρώτη αυτή περίοδο αλλαγών στον αλγόριθμο.
Έμφαση στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα
Η Google με αφορμή το τεράστιο πλήθος των δημιουργών περιεχομένου που βρίσκουμε καθημερινά σε εκατομμύρια ιστότοπους, εντοπίζει ολοένα και περισσότερο περιεχόμενο το οποίο είναι «κενού περιεχομένου».
Τι εννοούμαι με «κενού περιεχομένου»;
Με την έννοια αυτή, όπως το δηλώνει και η Google, εννοούμαι ότι πολλοί συγγραφείς περιεχομένου, δημιουργούν άρθρα με στόχο τα clicks, χωρίς να συνυπολογίζουν αν έχει πραγματική αξία στον αναγνώστη.
Ακόμα, άλλο ένα σημαντικό είναι ότι η δημιουργία άρθρων με «αξία» έχει και άλλη μια έννοια. Αυτή είναι, ότι ο νέος αλγόριθμος όπως υποστηρίζει το “Google-Helpful-Content-Update” θα «βαθμολογεί» αρνητικά κείμενα το οποία όχι μόνο δεν είναι χρήσιμα αλλά κυρίως δεν μπορούν να εξηγήσουν στο αναγνώστη το θέμα που επέλεξαν. Δηλαδή, κείμενα τα οποία δεν θα εμβαθύνουν και καταλαβαίνει ο αλγόριθμος ότι προσφέρουν μια επιφανειακή αντιμετώπιση της πληροφορίας, δεν θα αξιολογούνται με τον ίδιο τρόπο με τα κείμενα που εμβαθύνουν.
Συνεπώς σε αυτό που καταλήγει η Google είναι αν εσείς είστε από αυτούς που απλώς στοχεύετε στην συχνότητα χωρίς ουσία και «σχετική» ποιότητα στο περιεχόμενο, μάλλον σύντομα, θα αντιμετωπίσετε αρκετά προβλήματα.
Μπορείτε να λύσετε την απορία του αναγνώστη;
Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό των Google Update αποτελεί το κατά πόσο έχετε λύσει την απορία ή προβληματισμό ενός αναγνώστη. Ας πάρουμε για παράδειγμα έναν αναγνώστη που αναζητά μια «συνταγή για μαρμελάδα» ή την «ιστορία πίσω από το Dot-Com». Αν ο αναγνώστης δεν ικανοποιηθεί από το άρθρο, είναι κάτι πολύ εύκολα μετρήσιμο(bounce rate και άλλα metrics) από τον κάτοχο του ιστότοπου τόσο και από την Google. Αυτό όμως το οποίο δεν βαθμολογούσε σε σημαντικό βαθμό η Google μέχρι σήμερα και πλέον θα δώσει μεγαλύτερη σημασία είναι το κατά πόσο μετά από μια επίσκεψη στον ιστότοπο σας θα περιηγηθεί κάποιος χρήστης σε άλλες ιστοσελίδες με κοινό topic(θεματική). Κάτι τέτοιο, θα αποτελέσει στην ουσία ένα συνθετικό metric, μια διαδικασία όπου η Google θα καταλαβαίνει μέσα από τα μονοπάτια εξερεύνησης στην μηχανή αναζήτησης το κατά πόσο ικανοποιείται ένας χρήστης μετα την επίσκεψη στο δικό σας άρθρο. Προφανώς μια τέτοια διαδικασία θα συμπεριλαμβάνει αρκετές παραμετροποιήσεις ώστε η βαθμολογία να είναι αντικειμενική.
Συνεπώς, είναι υπέρμετρα σημαντικό βάση του νέου update, πριν γράφεται ένα κείμενο, όχι μόνο να καταλαβαίνεται αν μπορείτε να απαντήσετε σε ερωτήσεις που θέτετε ΑΛΛΑ και στον βαθμό που θα ικανοποιούν τον αναγνώστη και δεν θα ψάξει για άλλες εναλλακτικές.
Εμπιστοσύνη και μη επιβεβαιωμένες απαντήσεις
Η καλλιέργεια εμπιστοσύνης και φυσικά προβολή έγκυρων απαντήσεων αποτελεί μια νέα σύσταση της Google. Η δημιουργία περιεχομένου το οποίο δεν έχει σαφής απαντήσεις αλλά και δεν έχει επιβεβαιωθεί είναι κάτι το οποίο πλέον περιλαμβάνεται στις συστάσεις. Επιπρόσθετα, όταν μια είδηση φημολογείται ή αναφέρονται ισχυρισμοί που δεν είναι βάσιμοι, είναι κάτι που δεν θα εναπόκειται στους κανόνες που θέτει η νέα ενημέρωση.
Παρά ταύτα, αν και αυτή η σύσταση αποτελεί μια προφανής και εύλογη συμβουλή από μεριάς της Google, είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς το κατά πόσο κάτι τέτοιο είναι μετρήσιμο & φυσικά ελέγξιμο προς βαθμολόγηση σε σχέση με το google ranking.
Συμπέρασμα
Η Google αναμένεται να κάνει ολοένα και περισσότερες ανακοινώσεις σχετικά με το νέο update (S.E.R.P) που θα ακολουθήσει. Στην Ελλάδα δεν θα πρέπει να ανησυχούμε ακόμη σε μεγάλο βαθμό, καθώς αυτές οι ενημερώσεις αφορούν προς το παρόν τις αναζητήσεις στην Αγγλική γλώσσα. Επίσης, όπως ενημερώνουν αρκετοί ειδικοί του χώρου, οι αλλαγές αυτές δεν θα επηρεάσουν πολύ δημιουργούς με ποιοτικό, αξιόλογο και στοχευμένο περιεχόμενο.
Καθώς δεν έχει βγει ένα πλήρες documentation σχετικά με τις νέες αλλαγές αλλά μόνο μερικές ανακοινώσεις, τις επόμενες μέρες αναμένονται νέες πληροφορίες σχετικά με τα νέα Google Update αλλά και τις εξελίξεις στο ήδη ενυπάρχον της πλάνο, το οποίο αναμένεται να εφαρμοστεί σταδιακά.
Αμα θέλεις να λαμβάνεις πρώτος/πρώτη περισσότερα άρθρα σχετικά το Digital Marketing, μπορείς να συμπληρώσεις το email σου στο newsletter μας.