Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα θα ήταν σίγουρα καταφατική (και αυτονόητη) για έναν Web Developer και έναν SEO Expert. Ωστόσο, για τους υπόλοιπους δεν είναι κάτι το οποίο είναι δεδομένο και γνωστό απαραίτητα.
Τα τελευταία χρόνια, η Google, με πολλά νέα εργαλεία όπως το Web Core Vital το Google Lighthouse (extension), δίνει την δυνατότητα να ελέγξουμε ενδελεχώς, πιθανά προβλήματα που προκύπτουν από ένα website. Ένα συνηθισμένο πρόβλημα, είναι η συμβατότητα ενός site σε πολλές συσκευές και κινητά, δεδομένου ότι η σχεδίαση της ιστοσελίδας απαιτεί ειδική προσαρμογή και επεξεργασία κατά την δημιουργία της, όσον αφορά την συμβατότητα σε πλήθος συσκευών.
Στην εποχή που τα κινητά αποτελούν την πλειονότητα των χρηστών που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο, το να είναι μια σελίδα φιλική προς κινητά είναι κάτι το απαραίτητο.
Ωστόσο, μπορεί να επηρεάσει μια μη συμβατή ή καλύτερα μη φιλική προς κινητά ιστοσελίδα το Google Ranking της;
Αν και στην πρώιμη google περίοδο τα Mobile Friendly Website δεν είχα κάποια σαφή πλεονεκτήματα στο Google Ranking, τα τελευταία χρόνια αυτό έχει αλλάξει. Οι περισσότεροι ειδικοί στον χώρο επισημαίνουν ότι τα site τα οποία είναι φιλικά προς κινητά έχουν καλύτερη «άτυπη» βαθμολογία κατάταξης από την Google. Η Google από μεριά της, το 2016 ανακοίνωσε ότι οι σελίδες που είναι φιλικές προς συσκευές κινητών, θα έχουν ένα σαφής πλεονέκτημα σε σχέση με την κατάταξη τους στην μηχανή αναζήτησης. Ένα ακόμα σημαντικότερο βήμα σε σχέση με την κατάταξη, είναι ότι η Google εμφώλευσε στον αλγόριθμο της, την πρόθεση του χρήστη – User Intent.
Τι σημαίνει αυτό;
Αν και δεν μπορεί να «κατακεραυνώσει» άμεσα όλες τις σελίδες που δεν είναι mobile friendly, μπορεί όμως να θέσει κριτήρια τα οποία βαθμολογούν αρνητικά σελίδες οι οποίες δεν είναι αρεστές και φυσικά εγκαταλείπουν άρδην οι χρήστες. Μερικές εξ αυτών (αν όχι η πλειονότητα αυτών) είναι οι σελίδες που δεν είναι φιλικές προς κινητά.
Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν σημαίνει ότι θα έχει απαραίτητα μια ιστοσελίδα αρνητική κατάταξη ή δεν θα βαθμολογηθεί ψηλά. Αν για παράδειγμα το 99% των χρηστών μιας ιστοσελίδας π.χ https://disolt.com/ έχουν δει την σελίδα από Desktop και αυτή δεν είναι Mobile Friendly, κάτι τέτοιο δεν θα μπορέσει να επηρεάσει εύκολα την πρόθεση τους, δεδομένου ότι δεν θα έχουν ένα αρνητικό αντίκτυπο από μια σελίδα η οποία δεν φαίνεται ωραία όταν περιηγείται κάποιος από κινητά.
Παρά ταύτα μετά την ανακοίνωση της Google το 2019, είναι ξεκάθαρο ότι αντιλαμβάνεται και κατατάσσει με πλεονεκτικότερους όρους τις σελίδες που είναι πλέον “mobile-friendly”. Επιπρόσθετα, οι όροι συνάφειας των αναζητήσεων χρηστών έχει ως αφετηρία τις συσκευές κινητών τηλεφώνων και όχι πλέον τους επιτραπέζιους υπολογιστές (desktop).
Κλείνοντας..
Η υψηλή κατάταξη μιας ιστοσελίδας στην Google εν έτη 2022 δεν είναι πλέον κάτι εύκολο. Ωστόσο, μια καλή αφετηρία σίγουρα αποτελεί το να είναι μια ιστοσελίδα φιλική (σε τεχνικό επίπεδο). Η λειτουργικότητα σε όλες τις συσκευές (και κυρίως τα smartphones) δίνει ένα πλεονέκτημα στον αγώνα κατάταξης των ιστοσελίδων. Ιστοσελίδες επιχειρήσεων οι οποίες δεν έχουν κάνει αυτό το βήμα και φυσικά διατηρούν ιστοτόπους μη ανανεωμένους, σίγουρα δεν θα μπορούν να μείνουν ανταγωνιστικές μακροπρόθεσμα. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με κατασκευή ιστοσελίδων και mobile-friendly webpages μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας, πατώντας τον σύνδεσμο επικοινωνίας εδώ.