fbpx

Δημιουργία logo: «5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις 2022»

Δημιουργία logo: «5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις 2022»

Μια γενικά αποδεκτή θέση στο χώρο του Business αποτελεί ότι ένα από τα σημαντικότερα βήματα για την επιτυχία μιας επιχείρησης αποτελεί η δημιουργία λογοτύπου (Logo).

 

Ένα γνωστό γνωμικό στον χώρο της γραφιστικής αναφέρει:

«Σχεδίασε το μέλλον. Ξεκίνα με ένα λογότυπο (logo).»

Αν και το γνωμικό αυτό εμπεριέχει αλήθεια, η δημιουργία και η σύνδεση ενός logo με μια επιχείρηση δεν αποτελεί μια απλή διαδικασία, μια εύκολη υπόθεση.

Πριν ξεκινήσουμε, θα δούμε τα οφέλη καθώς και πολλές απορίες που προκύπτουν σε σχέση με την δημιουργία λογότυπου. Συνεπώς πριν εστιάσουμε, καλό είναι να ξεκινήσουμε με κάποια βασικά.

Τι είναι ένα λογότυπο;

Τι είναι ένα λογότυπο;Ένα λογότυπο σε μία απλή του εκδοχή του ορισμού αποτελεί ένα σχέδιο, ένα σήμα (Εταιρίας, ΜΚΟ, Αθλητικού Σωματείου, Κρατικού Φορέα κ.ο.κ.). Το λογότυπο αντιπροσωπεύει τις αξίες, τους στόχους πώλησης και γενικότερα το τι είναι αυτό που πρεσβεύει μια επιχείρηση. Επιπλέον, αποτελεί κάτι περισσότερο από το προφανές σχέδιο-εικαστικό. Το νόημα, η ιστορία, η αφήγηση για το ποιο είναι το brand και σε τι αποσκοπεί διοχετεύονται υπόρρητα στο logo.

Το λογότυπο σου δίνει την ταυτότητα να υπάρχεις, να κάνεις μάρκετινγκ, να προχωράς σε διαδικασίες πώλησης, την δυνατότητα να σχηματίσεις ένα brand.

Συνεπώς, τι μπορεί να κάνει ένα ωραίο logo;

 • Να τραβήξει την προσοχή
 • Να κάνει κατανοητή την υπηρεσία η προϊόν που προβάλλει
 • Να είναι ξεκάθαρο τι προβάλλει
 • Να πουλήσει μια υπηρεσία ή προϊόν

Εξέλιξη Logo της Apple

Η Apple εισάγοντας στο logo της ένα δαγκωμένο μήλο, μεταφέρει μια εικόνα στο μέσο καταναλωτή η οποία εξελίσσεται με τον χρόνο. Το λογότυπο της, συμβολίζει την γνώση και τη ιστορία ανακάλυψης της βαρύτητας από τον Νεύτωνα. Η ιστορία αυτή γεμίζει το logo και με άλλες ιστορίες και σκέψεις γύρω από το μήλο, οι οποίες εξελίσσονται με το χρόνο σε σχέση με τις σκέψεις των καταναλωτών, κάθε φορά που η apple έκανε ένα είδος rebranding ανανεώνοντας το λογότυπο της.

Ακόμα, η διαδικασία rebranding μπορεί να είναι ωφέλιμη αν όχι απαραίτητη ανά διαστήματα για μία επιχείρηση. Κορυφαίες επιχειρήσεις, θέλοντας να ξανασυσταθούν, να κάνουν εντύπωση, να φέρουν φρεσκάδα ή ακόμα και λόγω διάσπασης της μετοχικής της σύνθεσης, να θελούν ανανεωθούν, μπορούν να προχωρήσουν σε διαδικασίες rebranding.

Γιατί να κάνεις rebranding logo;

 • Ανάρρωση από την αρνητική εικόνα
 • Ανανέωση από την εικόνα ενός παλιού brand
 • Διαφοροποίηση από ανταγωνιστές
 • Είσοδος σε παγκόσμια αγορά
 • Ανανέωση brand. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η υπόθεση Hero Honda η οποία διασπάστηκε από την Ιαπωνική Honda στην Ινδία και δημιούργησε νέο brand.

Πως επηρεάζει το λογότυπο ένα brand;

Πολλές φορές μπορεί να μην γνωρίζουμε ουσιαστικές πληροφορίες για ένα brand και σχεδόν τίποτα  για μία επιχείρηση. Παρά ταύτα, το logo μπορεί να ανατρέψει την καθιερωμένη και να μας τραβήξει το ενδιαφέρον να γνωρίσουμε περισσότερα, να ψάξουμε για αυτό και το τι κρύβεται πίσω του. Σύμφωνα με στατιστικά δεδομένα, ο μέσος καταναλωτής χρειάζεται να δει πέντε με επτά φορές ένα λογότυπο για να θυμάται μετέπειτα το brand. Συνεπώς, η εικόνα (logo) αποτελεί ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά για την ανάπτυξη της αναγνωρισιμότητας του brand.

Ποια είναι τα βασικά σημεία του Logo Design & Branding;

Γενικότερα, ένα λογότυπο πρέπει να εκφράζει μια επιχείρηση. Ακόμα, πρέπει να αντιπροσωπεύει την «φιλοσοφία» της και τους στόχους που θέλει να πετύχει. Έτσι, μερικά ποιοτικά standard που oφείλει να εξετάσει, είναι:

 • Η επιλογή του κατάλληλου χρώματος
 • Υποσυνείδητο μήνυμα
 • Σχέδιο/Γραμμή λογοτύπου
 • Γραμματοσειρά
 • Brand name

Από τα παραπάνω, ένα από τα βασικότερα σημεία για τον σχεδιασμό, αποτελεί η επιλογή του κατάλληλου χρώματος. Η διαδικασία αυτή δεν μπορεί να είναι τυχαία. Η ψυχολογία των χρωμάτων μπορεί να καθορίσει ακόμα και την επιτυχία ή αποτυχία ενός Logo. Το κόκκινο και το μπλε είναι δυο από τα πιο αρεστά χρώματα σύμφωνα με έρευνες. Σύμφωνα με ερεύνα του Fortune σε ανάλυση λογοτύπων 500 κορυφαίων επιχειρήσεων, το 40% αυτών εμπεριείχαν μπλε στο logo τους. Επιπρόσθετα, το μπλε αποτελεί ένα καθησυχαστικό χρώμα, πιο παραδοσιακό που προκαλεί εμπιστοσύνη. Το κόκκινο από την άλλη εκπέμπει έναν δυναμισμό και είναι πιο παρακινητικό, στο να προχωρήσει σε μία δράση ο καταναλωτής ενώ το μαύρο δείχνει πέρα από μια δυναμική, κομψότητα και ισχύ.

Σημαντικό στην διαδικασία σχεδίασης ενός λογότυπου, αποτελεί η επιλογή γραμματοσειράς. Αυτή μπορεί να αποτελέσει και το οπτικό αναγνωριστικό στους καταναλωτές. Μεγάλες εταιρίες όπως το Ebay, η Revolut, Zara κ.α  αναγνωρίζονται από τους καταναλωτές και δυνητικούς πελάτες μόνο και μόνο μέσω της γραμματοσειράς.

Ακόμα, σημαντικό είναι, το σχέδιο σε ένα λογότυπο να προσπαθεί να κάνει εντύπωση στον καταναλωτή. Η εντύπωση αυτή, δεν χρειάζεται να τον μπερδεύει. Η απλότητα και η καθαρότητα κερδίζουν, καθώς σε πολλές περιπτώσεις μπορούν να επικοινωνήσουν το μήνυμα που προσπαθεί να περάσει το brand στον καταναλωτή.

Συνεπώς, τι είναι αυτό που πρέπει να έχει ένα logo;

 • Πρωτότυπο
 • Καινοτόμο
 • Να τραβάει το βλέμμα
 • Λιτό
 • Να συνδέεται με το όνομα του brand

Που θα μπορώ να χρησιμοποιώ το logo;
Η δυναμική ενός ποιοτικού λογότυπου μπορεί να βοηθήσει σε πολλές πτυχές μιας επιχείρησης, μεταξύ των οποίων:

 • Φυσικό Κατάστημα
 • E-Shop
 • Social Media
 • Διαφήμιση σε πλατφόρμες πώλησης

Ωστόσο, πέρα από τα κανάλια πώλησης, το brand αποκτά την δυνατότητα διαφήμισης και αξιοποίησης τόσο των ψηφιακών εργαλείων με την εκμετάλλευση του λογότυπου αλλά και με την έντυπη διαδικασία όπου και τα δύο μαζί αποτελούν ύψιστης σημασίας. Αποτελούν καθώς συνδέουν το μυαλό του καταναλωτή με το προϊόν, υπηρεσία, δράσεις & στόχους (αν πρόκειται για ΜΚΟ) που προσφέρει κάποιος αλλά και φυσικά δίνει την δυνατότητα να διαφημιστεί η επιχείρηση.

Επίσης, η δημιουργία λογοτύπου δίνει την δυνατότητα δημιουργίας brand και διαδικασιών branding. Το αν θα αγοράσεις μια φορά ένα πλυντήριο, μπορεί να είναι και αποτέλεσμα μιας στρατηγικής μάρκετινγκ. Το να αγοράσεις ξανά από την ίδια εταιρία και να την συστήσεις είναι αποτέλεσμα ενός καλού branding όπου μέρος του είναι το logo και ότι αυτό αντιπροσωπεύει.

To καλό branding θα φέρει από μέρος του πιστούς πελάτες. Το brand προσπαθεί να διαμορφώσει μια εικόνα για την οποία έχουν γνώμη οι υπόλοιποι. Το αν θα σχηματίσει κάποιος μια εικόνα και θα αυξήσει την αναγνωσιμότητα του brand, είναι μια διαδικασία όπου πηγάζει από το καλό branding και τους τρόπους για να αυξήσει την αναγνωσιμότητα του. Για περισσότερα μπορείτε να δείτε παλαιότερο άρθρο μας.

Υπάρχουν άλλοι τρόποι να αξιοποιηθεί ένα logo;
Εννοείται! Ανάλογα με τον τρόπο και το μοτίβο, τους στόχους και την πολιτική μιας επιχείρησης, μπορεί να αξιοποιηθεί με πολλούς τρόπους, ιδιαίτερα σε έντυπες εκδόσεις. Αν π.χ. η επιχείρηση σου παράγει λάδι μπορεί να αξιοποιηθεί πάνω σε συσκευασίες γυάλινων μπουκαλιών, ανακυκλώσιμων κ.α. Ακόμα, μπορεί να αξιοποιηθεί και με άλλους τρόπους που ποικίλουν ανάλογα την δραστηριότητα, όπως:

 • Ρούχα
 • Κούπες, σακούλες, αξεσουάρ, καπέλα
 • Συσκευασίες & Packaging
 • Κουπόνια
 • Φυλλάδια
 • Καρτολίνες
 • Flyer
 • Ημερολόγια
 • Αφίσες
 • Επαγγελματικές κάρτες
 • Website/Ιστοσελίδα
 • Κατασκευές Logo σε PVC, Ξύλο, Ακρυλικό

Τι χρειάζεται προσοχή κατά τον σχεδιασμό λογοτύπου;

Τι χρειάζεται προσοχή κατά τον σχεδιασμό λογοτύπου;Η σημασία στην λεπτομέρεια παίζει καθοριστικό παράγοντα, καθώς το logo αποτελεί την πρώτη εικόνα που παρουσιάζει ένα brand. Συνεπώς, κατά την κατασκευή του πρέπει πέρα από το εικαστικό κομμάτι και την αισθητική του, πρέπει να προσεχθεί το πεδίο εφαρμογής του.

Τι εννοούμε πεδίο εφαρμογής;
Ένα παράδειγμα μπορεί εν προκειμένω να είναι η συσκευασία ενός γάλατος. Το υλικό που θα απεικονιστεί ένα λογότυπο έχει σημασία, καθώς δημιουργεί μια εντύπωση για το brand και τις αξίες του. Φανταστείτε  μια εταιρία να παράγει προϊόντα vegan και να κάνει branding με ένα λογότυπο στο οποίο το περιτύλιγμα του να μην αποτελείται από ανακυκλώσιμα υλικά. Θα μπορούσε να κάνει π.χ μια πλαστική (μη ανακυκλώσιμη) συσκευασία κακό στο brand μιας vegan εταιρίας τροφίμων; Φυσικά και ναι. Φανταστείτε επίσης το logo αυτό να ήταν σχεδιασμένο από χρώματα (π.χ. μπλε ηλεκτρίκ, μαύρο ανθρακί) τα οποία συνδέονται με την τεχνολογική εξέλιξη ή την βιομηχανική δυναμική; Αυτά, θα μπορούσαν να περάσουν υποσυνείδητα ένα αρνητικό μήνυμα προς τους καταναλωτές που απευθύνεται.

Επίσης, σημαντικό είναι το logo να εφάπτεται με το συνολικό πλάνο της επιχείρησης. Δηλαδή;
Το κοινό στόχευσης, πρέπει να αντανακλά το brand. Η μορφή, το ύφος αλλά και ο χαρακτήρας που αποπνέει το logo δημιουργεί επαφή με το κοινό που απευθύνεστε. Ένα άλλο χαρακτηριστικό αποτελεί η μοναδικότητα. Αν το logo φέρνει οπτικές συσχετίσεις με ένα άλλο brand μπορεί να βλάψει ανεπίστρεπτα την εικόνα μια επιχείρησης καθώς και να εκτροχιάσει την πορεία του branding. Επίσης, η πολυπλοκότατα σε ένα logo μπορεί να βλάψει την «καθαρότητα» η οποία μπορεί να κάνει πιο ευδιάκριτο το brand. Μερικά από τα πιο επιτυχημένα brand όλων των εποχών, στηρίζονται στην απλότητα. Μερικά από αυτά, είναι η Nike, η Pepsi, η Renault, η Coca Cola κ.α.

Φυσικά, σημαντικό είναι, αν η επιχείρηση δεν έχει κάνει φορολογική έναρξη και δεν έχει βρει το όνομα που θα έχει, καλό είναι να προνοήσει σχετικά με το domain name. Επίσης, εξίσου σημαντικό είναι να προσεχθεί το χρώμα και το σχήμα καθώς πολλές φορές μπορούν να διαμορφώσουν ακόμα και σε ποιο κοινό απευθύνεστε, την ηλικία, το φύλο αλλά και την οικονομική δυνατότητα.

Μπορεί όμως ένα λογότυπο να φέρει από μόνο του την επιτυχία;
Η δημιουργία ενός logo αποτελεί ένα βασικό μέρος ενός επιτυχημένου business plan μιας επιχείρησης. Ακόμα, μπορεί να αποτελέσει σημαντικό κομμάτι για την διαμόρφωση στρατηγικής, την διαδικασία rebranding ενός brand (αν χρειάζεται) και την ανασύσταση του υπό μια νέα ανανεωμένη «φιλοσοφία» ή την εκπόνηση μια νέας στρατηγικής μάρκετινγκ. Το λογότυπο αποτελεί τον πυλώνα μιας επιχείρησης. Συνεπώς, είναι ένα από τα βασικότερα μέρη του πλάνου πορεία της επιχείρησης.

 

Συμπερασματικά
Ένα logo αποτελεί μια ιστορία εμπειριών για κάποιους χρήστες & καταναλωτές. Το να δημιουργήσεις ένα logo, δεν έχει μονοδιάστατο ρόλο. Αυτό δεν αφορά μόνο έναν επιχειρηματία αλλά και τους πελάτες, του εργαζόμενους, τους επικριτές, τους ανταγωνιστές της επιχείρησης, δηλαδή όλους μαζί. Όλοι αυτοί δημιουργούν μια εικόνα, ένα σύνολο σκέψεων κάθε φορά που έρχονται αντιμέτωποι με ένα logo που εκπροσωπεί ένα brand. Έτσι, προσέχοντας τον logo σου, μπορείς να αναβαθμίσεις την υπηρεσία και το προϊόν σου αλλά κυρίως να δώσεις ταυτότητα και αξία στο brand σου.

 

Αν θα θέλατε να προχωρήσετε στην δημιουργία ενός logo για να χτίσετε το brand identity ή ακόμα να κάνετε rebranding επικοινωνήστε μαζί μας εδώ.