fbpx

Digital Marketing Alert! Η αλήθεια κάποιες φορές είναι σκληρή…

Digital Marketing Alert! Η αλήθεια κάποιες φορές είναι σκληρή…

Η αλήθεια κάποιες φορές είναι σκληρή και μπορεί να μην μας αρέσει. Αυτό ισχύει και για το Digital Marketing για το οποίο πολλά πράγματα έχουν ειπωθεί, όμως σήμερα θα εστιάσουμε σε 5 σκληρές αλήθειες γύρω από το Digital Marketing.

Ένα ωραίο quote που έχει πει ο γνωστός επιτυχημένος επενδυτής Warren Buffet και ταιριάζει αρκετά στο μήνυμα που θέλει να περάσει το άρθρο είναι το εξής:

 


«Δεν έχεις παρά να κάνεις μερικά πράγματα σωστά στη ζωή, αρκεί να μην κάνεις πολλά λάθος».
Τα λόγια και η προσέγγιση του Warren Buffet είναι και ο πυρήνας του βασικού μηνύματος που θέλουμε να αναδείξουμε με αυτό το άρθρο.
Στο τέλος του άρθρου θα βρείτε την ουσία του σημερινού μηνύματος που θα έχει ενισχυθεί από τις 5 σκληρές αλήθειες για το Digital Marketing που αναλύουμε παρακάτω.

 

 

  1. Πλάνο | Ναι χρειάζεται πλάνο!

Όταν δημιουργούμε μια επιχείρηση είναι βασικό να συντάξουμε ένα επιχειρηματικό σχέδιο που περιλαμβάνει κάθε λεπτομέρεια τόσο όσον αφορά γενικές πληροφορίες της επιχείρησης και της διοίκησης, όσο για τα οικονομικά, τις προβλέψεις, το διαφορικό πλεονέκτημα αλλά και το πως θα πετύχει να προσελκύσει νέους πελάτες. Δηλαδή δημιουργούμε ένα blueprint για το πως οραματιζόμαστε (με επιχειρήματα και δεδομένα) την πορεία της επιχείρηση μας για τα επόμενα 2 έως 5 χρόνια.

Εκεί κάπου ενσωματώνουμε και το Digital Marketing Plan, εφόσον επιλέξει η επιχείρηση να χρησιμοποιήσει ψηφιακά κανάλια και πλατφόρμες για την προβολή της. Διαφορετικά αν δεν έχει επιλέξει εξαρχής την ψηφιακή προβολή και το αποφασίσει μελλοντικά θα πρέπει να δημιουργήσει το πλάνο που θα έχει πληροφορίες για το πως θα κινηθεί η επιχείρηση στα ψηφιακά κανάλια.

Ένα πλάνο μας δίνει την δυνατότητα να προβλέψουμε κάποια πράγματα έπειτα από μελέτη και έρευνα, να μετρήσουμε την αποτελεσματικότητα των επιλογών μας και να βελτιώνουμε την στρατηγική της προβολής μας στο διαδίκτυο βήμα-βήμα.

Άρα ξέρουμε ανά πάσα στιγμή τους λόγους που κάτι πήγε καλά ή όχι.

  1. Omni Channel | Δεν πρέπει να είστε σε κάθε πλατφόρμα

Εδώ και λίγο καιρό ακούμε τον όρο Omni Channel, ο οποίος είναι μια διαφημιστική στρατηγική του Digital Marketing. Το Omni Channel είναι ένας τρόπος προβολής χρησιμοποιώντας όλα τα κανάλια, δηλαδή το φυσικό κατάστημα της επιχείρησης, το e-Shop της, τα Social Media κ.λπ.

Είναι όμως το Omni Channel για όλες τις επιχειρήσεις;

Η απάντηση είναι πως ναι και όχι.

Ναι γιατί είναι σημαντικό να εκμεταλλεύεται μια επιχείρηση όλα τα κανάλια που υπάρχουν στον κόσμο για να μπορέσουν να χτίσουν μια αναγνωρισιμότητα – brand awareness και να ενεργοποιήσουν πολλαπλά κανάλια δημιουργίας νέων πελατών και πωλήσεων.

Όχι γιατί πριν μια επιχείρηση επιλέξει την Omni Channel στρατηγική θα πρέπει να είναι έτοιμη να την στηρίξει, καθώς αυτή η στρατηγική απαιτεί αρκετούς πόρους (οικονομικούς και μη) για να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά. Άρα αν η επιχείρηση δεν βρίσκεται στην κατάλληλη φάση όπου μπορεί να επενδύσει αρκετά με χρόνο και χρήμα, τότε η Omni Channel στρατηγική απλά θα εξαντλήσει τους πόρους της χωρίς κάποιο ιδιαίτερο αποτέλεσμα.

Βασικά χαρακτηριστικά για να πετύχει η επιχείρηση σας την Omni Channel στρατηγική είναι:

  1. Σωστή κατανόηση της έννοιας της στρατηγικής Omni Channel.
  2. Δυνατότητα υποστήριξης της στρατηγικής με τα κατάλληλα άτομα τα οποία είναι εξιδεικευμένα, είτε είναι εσωτερικά στην επιχείρηση, είτε κάποια εξωτερική συνεργασία με εξειδικευμένο Digital Marketing Agency.
  3. Το ύφος της επιχείρησης να μπορεί να προσαρμοστεί στα διαφορετικά χαρακτηριστικά των πλατφορμών όπως είναι για παράδειγμα το Facebook με το TikTok, χωρίς να αλλοιώσει την ταυτότητα – Brand Identity που έχει δημιουργήσει η επιχείρηση σας.
  4. Όπως κάθε πράγμα στον κόσμο της επιχειρηματικότας το Omni Channel είναι άκρως απαιτητικό και αυτό δεν σταματάει. Άρα αν το επιλέξετε θα πρέπει να μπορείτε να το αντέξετε.
  1. Viral Περιεχόμενο & η βαρύτητα του περιεχομένου | Δεν θα αγαπήσουν όλοι το περιεχόμενο σας

Κατά τη δημιουργία περιεχομένου που θα προβάλετε στα Social Media, υπάρχουν φορές που το περιεχόμενο αυτό θα αγαπηθεί από το κοινό με αποτέλεσμα να γίνει αυτό που λέμε Viral Content. Υπάρχουν και αρκετές φορές που ίσως το περιεχόμενο σας δεν θα έχει ανταπόκριση και το κοινό δεν θα το αγκαλιάσει. Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχουν φορές που το περιεχόμενο μπορεί να προκαλέσει την αρνητική συμπεριφορά κάποιων χρηστών των Social Media, οι οποίοι σχολιάζουν αρνητικά το περιεχόμενο αυτό και την επιχείρηση σας.

Η ουσία εδώ είναι πως το περιεχόμενο σας είτε γίνει viral, είτε όχι κουβαλάει μαζί του μια βαρύτητα που αποτελείτε από σκέψεις, χρόνο και κόπο που κάνατε για να το δημιουργήσετε. Να είστε έτοιμοι γιατί κάποιοι μπορεί να μην το κατανοήσουν, κάποιοι θα το αγαπήσουν και κάποιοι μπορεί να έχουν αρνητικά vibes και συμπεριφορά απέναντι σε αυτό. Κάθε λέξη, κείμενο, εικόνα ή βίντεο που προωθείτε στα Social Media έχει την δικιά του βαρύτητα και εσείς θα πρέπει να είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε οποιαδήποτε κατάσταση.

  1. Συχνότητα Αναρτήσεων | Τίποτα δεν είναι εύκολο

Η συχνότητα αναρτήσεων στα Social Media, ίσως είναι ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα τα τελευταία χρόνια. Άλλοι λένε πως πρέπει να κάνετε αναρτήσει κάθε μέρα, άλλοι 3-4 φορές την εβδομάδα και άλλοι λίγες και καλές. Όμως εδώ δεν θα εστιάσουμε στην ποσότητα αλλά ούτε και στην ποιότητα. Θα εστιάσουμε όμως στην διαδικασία δημιουργίας περιεχομένου για τις συχνές ή μη αναρτήσεις που είτε κάνετε εσείς, είτε ένα Digital Marketing Agency για την επιχείρηση σας.

Εάν έχουμε καθημερινές αναρτήσεις αυτό απαιτεί χρόνο για την έρευνα, δημιουργία και προώθηση (παράλληλα με τη στρατηγική) του περιεχομένου, ενώ παράλληλα κρατάμε την ποιότητα στην ποσότητα.

Εάν από την άλλη έχουμε λίγες αναρτήσεις, θα πρέπει να ανεβάσουμε αρκετά την ποιότητα για να καλύψουμε την απουσία συχνών αναρτήσεων. Πάλι εδώ ο χρόνος στην έρευνα και η έμφαση στην ποιότητα απαιτούν αρκετές δυνάμεις.

Συμπέρασμα…ότι και να επιλέξετε ως συχνότητα αναρτήσεων στα Social Media, τίποτα δεν έρχεται με ευκολία. Η σοβαρότητα, ο επαγγελματισμός και οι δυνάμεις που θα αφιερώσετε στο να δημιουργείτε περιεχόμενο είναι αυτά που θα αναδεικνύουν την δουλειά σας και το brand identity που θέλετε να προβάλετε.

Όπως μια επιχείρηση απαιτεί χρόνο και κόπο από την καθημερινότητα σας, έτσι και το Digital Marketing που εκμεταλλεύεται τα Social Media έχει απαιτήσεις με την συχνότητα και άλλα χαρακτηριστικά που έρχονται με την επιλογή αυτού.

  1. SEO | Ευτυχώς είναι ακόμα μαζί μας!

Αρκετοί θεωρούν το SEO «νεκρό», όμως είναι;

Ευτυχώς το SEO είναι ακόμα μαζί μας και βοηθάει βήμα-βήμα να χτίσει μια ιστοσελίδα τις κατάλληλες βάσεις που μαζί με την Paid διαφήμιση θα φέρει πολύ καλά αποτελέσματα.

Η σκληρή αλήθεια εδώ είναι πως το Digital Marketing κανονικά πρέπει να χρησιμοποιεί το όπλο που λέγεται SEO. Ο λόγος είναι πως το SEO βοηθάει όλες τις υπόλοιπες κινήσεις του Digital Marketing χτίζοντας μια μακροπρόθεσμη αλλά αποτελεσματική «οργανική κίνηση» στην ιστοσελίδα/e-Shop κάθε επιχείρησης.

Αρκετοί επιλέγουν να βαφτίζουν το SEO ως «νεκρό» καθώς το SEO είναι μια υπηρεσία που απαιτεί αρκετό χρόνο, αρκετή γνώση στις διάφορες τεχνικές του (Local SEO, Schema κ.λπ.) και δεν φέρνει άμεσα αποτελέσματα. Η «εύκολη» λύση (που δεν είναι ακριβώς εύκολη λύση, αλλά αυτό είναι θέμα που θα συζητήσουμε σε άλλο άρθρο) είναι η επί πληρωμή διαφήμιση με Google Ads, Facebook & Instagram Ads. Έτσι επενδύοντας χρήματα έχεις άμεσα αποτελέσματα, όμως αυτό έχει μια τρύπα στην οροφή. Και όπου υπάρχει τρύπα θα μπει και νερό. Προφανώς και τα Google Ads, Facebook & Instagram Ads είναι άκρως απαραίτητα, όμως το SEO έρχεται και όχι μόνο κλείνει την τρύπα στην οροφή, αλλά κρατάει γερά την οροφή να μην πέσει!

 

Ως τελικό συμπέρασμα, θα θέλαμε να εστιάσουμε στο ότι το Digital Marketing είναι μια πολύ ωραία επιλογή για πολλές επιχειρήσεις, όμως όπως κάθε τι στην επιχειρηματικότητα απαιτεί τον κατάλληλο χρόνο, τις ανάλογες δυνάμεις και πόρους, ώστε να μπορέσει να φέρει αποτελέσματα. Επιλέγοντας σωστά τις κινήσεις σας, μπορείτε να φέρετε την επιχείρηση σας κοντά σε νέους δυνητικούς πελάτες και να αυξήσετε την αναγνωρισιμότητα της.

Δεν είναι εύκολο αλλά δεν είναι και ακατόρθωτο!

 

Εάν έχετε απορίες σχετικές με το Digital Marketing και την προβολή της επιχείρησης σας στο διαδίκτυο, μπορείτε να βρείτε αρκετές απαντήσεις στην σελίδα Συχνών Ερωτήσεων που έχουμε δημιουργήσει.