fbpx

Τι δείχνει η Black Friday 2022 για την επόμενη μέρα των διαφημίσεων;

Τι περιμένουμε μετά την Black Friday

Η Black Friday δεν είναι μόνο μια σημαντική καταναλωτική «εορτή» αλλά και ένας σημαντικός δείκτης καταναλωτικής ζήτησης. Η πλειονότητα των προϊόντων που είχαν την μεγαλύτερη απήχηση το 2022 στην Black Friday, είχαν και το 2021. Ωστόσο, αρκετά προϊόντα και κατηγορίες ξεχώρισαν την φετινή περίοδο, όπως θα δούμε παρακάτω.

Το ερώτημα όμως είναι, μπορούν βοηθήσουν τα στατιστικά ζήτησης προϊόντων τις ελληνικές επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου να κατευθύνουν την μελλοντική στρατηγική τους;

Eπιπλέον, τι χρήσιμα στοιχεία και «μαθήματα» μπορεί να δώσει στους Marketer η Black Friday 2022;

Στο κείμενο που θα ακολουθήσει θα αναλύσουμε το πως η Black Friday μπορεί να κατευθύνει και να στρώσει δρόμο σε εμπόρους προϊόντων αλλά και διαφημιστές.

1)Τι αναζητήσεις κάνανε την Μαύρη Παρασκευή οι χρήστες σύμφωνα με το Google Trends;

Το Google Trends μας δίνει μια απεικόνιση 1 έως 100 σε σχέση με τις τάσεις και όχι ακριβή νούμερα αναζητήσεων. Με τον τρόπο αυτό μας αφηγείται πολύ ευδιάκριτα την κίνηση κάποιων λέξεων-αναζητήσεων.

Google trends black friday

Όπως βλέπουμε, οι τάσεις δημιουργίας ενδιαφερόντων των χρηστών, ξεκινάνε από τέλος Οκτωβρίου. Οι τάσεις αυτές, βασίζονται στις λέξεις όπως Black Friday, Shopflix, Bestprice και Skroutz όπου στην προκειμένη καταχωρήθηκαν για να εξεταστούν σε σχέση με την Μαύρη Παρασκευή.

Τι μας λέει το παραπάνω ιστόγραμμα;

Ένα value-point είναι ότι η μελέτη της κίνησης στις τάσεις μπορεί να μας δώσει μια εικόνα για την στρατηγική μας την αντίστοιχη περίοδο του χρόνου. Αν για παράδειγμα ένα brand-πελάτης θέλει να κάνει κάποιες μεγάλες εκπτώσεις (διαφημιστικούς λόγους, awareness, cross sales κ.ο.κ.), μπορεί να διοργανώσει μια διαφημιστική εκστρατεία με στόχο την δημιουργία προωθητικής ενέργειας που θα κάνει την επιχείρηση πιο ορατή νωρίτερα, δημιουργώντας ένα hype, μπαίνοντας πιο γρήγορα στο κάδρο καταναλωτών που προγραμματίζουν τις αγορές τους για εκείνη την περίοδο. Δηλαδή, στην προκειμένη, βλέπουμε ότι ήδη από τον Οκτώβριο το καταναλωτικό κοινό ενδιαφέρθηκε να πληροφορηθεί σε σχέση με την Μαύρη Παρασκευή.

Τώρα, σε σχέση τις σχετικά ερωτήματα που προκύπτουν από τα trends της Black Friday 2022, βλέπουμε μία συσχέτιση με κάποιες κατηγορίες προϊόντων. Αρχικά, με την λέξη κλειδί «Black Friday» οι χρήστες αναζητούν κυρίως μεγάλα καταστήματα που εστιάζουν σε ηλεκτρονικά είδη (και όχι μόνο) όπως Πλαίσιο, Media Markt & Public. Από την άλλη, στις πλατφόρμες σύγκρισης τιμών, βλέπουμε ως επί το πλείστον, αναζητήσεις σχετικά με κινητά τηλέφωνα όπως το iPhone 13 και 14, ανδρικά ρούχα αλλά και αφυγραντήρες.

Ακόμα σε σχέση με τις περιοχές, μέσα από το Google Trends μπορούμε να λάβουμε κάποια σημαντικά δεδομένα όπως γεωγραφικά σημεία που είχαν μεγαλύτερο μερίδιο και συμμετοχή στις τάσεις. Για παράδειγμα, στις αναζητήσεις των παραπάνω λέξεων, η Ανάβυσσος και ο Άγιος Στέφανος βρίσκονται στην πρώτη πεντάδα των αναζητήσεων, όπως και το Ελληνικό και το Ρέθυμνο στην πρώτη δεκάδα.

Η ανάλυση των παραπάνω έχει ιδιαίτερη αξία. Πρώτον, μπορούμε να δούμε την καταναλωτική ζήτηση (κάνοντας ακόμα πιο συγκεκριμένες αναζητήσεις). Δεύτερον, μπορούμε να έχουμε μια καλή εικόνα για περιοχές που έχουν μεγαλύτερο μερίδιο στις τάσεις αναζητήσεων π.χ. για iPhone 14 κ.ο.κ.  Τρίτον, μας βοηθάει να αναγνωρίσουμε τον ανταγωνισμό και φυσικά ερωτήματα και αναζητήσεις που κάνουν οι χρήστες σε σχέση με τους ανταγωνιστές. Κάτι τέτοιο, μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο σε καμπάνιες (Facebook Ads, Instagram Ads, Google Ads) με πιο στοχευμένη ανάλυση κοινού.

2) Τι δείχνουν τα αποτελέσματα των καταναλωτικών αγορών την Μαύρη Παρασκευή (Skroutz, BestPrice, Shopflix);

Αρχικά, κάνοντας μια αναζήτηση στο keyword planner των google ads, μπορούμε να δούμε ότι αρκετά άτομα έχουν κάνει σχετικές αναζητήσεις τους μήνες Οκτώβριος-Νοέμβριος 2021 & 2022. Κάτι τέτοιο καταδεικνύει την προφανή σκέψη ότι αρκετοί καταναλωτές ενδιαφέρονται να κάνουν μια ερεύνα αγοράς, να ψάξουν για εκπτώσεις κ.ο.κ. το δίμηνο αυτό.

Αναζητήσεις keyword planner black friday

Στις πλατφόρμες σύγκρισης τιμών, τα νούμερα ήταν ενθαρρυντικά για το 2022. Συνεπώς, η κίνηση που είδαμε στα google trends & keyword planner είχε αντίκρισμα. Σύμφωνα με στοιχεία του Best Price, υπήρχε 40% αύξηση των πωλήσεων σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Ακόμα, υπήρξε και 21% αύξηση της αξίας του συνολικού καλαθιού προς αγορά. Επιπρόσθετα, σε σχέση με τις υπόλοιπες παρασκευές,  σύμφωνα με το BestPrice, παρατηρήθηκε 66% περισσότερες επισκέψεις σε σχέση με μια τυπική Παρασκευή.

Black Friday στο Best price

Από την άλλη,  στο Σκρούτζ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν, παρατηρήθηκε αντίστοιχα μεγάλη κίνηση. Οι επισκέψεις των χρηστών ήταν πάνω από 10.000.000 ενώ οι παραγγελίες έφτασαν σχεδόν τις 600.000 χιλιάδες, έχοντας παράλληλα μια αύξηση 38,4 στο ποσοστό μέσου καλαθιού.

3)Σε ποιες κατηγορίες προϊόντων εστίασαν οι καταναλωτές;

Συγκρίνοντας τα στοιχεία του BestPrice & Skroutz, βλέπουμε ότι και στις δύο πλατφόρμες υπήρχε κατά τις μέρες της Black Friday ιδιαίτερη ζήτηση σε κατηγορίες προϊόντων Τεχνολογίας, Υγείας και Ομορφιάς αλλά και προϊόντα Οικιακής Χρήσης και Κήπου. Σύμφωνα με το Skroutz, οι θήκες κινητών, τα παπούτσια, οι κρέμες προσώπου, τα κινητά τηλέφωνα, τα συμπληρώματα διατροφής κ.α. ήταν αυτά που είχαν έναν πολύ μεγάλο όγκο παραγγελιών.

skroutz_stats_black-friday

Αντίστοιχα και στο BestPrice βλέπουμε ότι πρωταγωνίστησαν στις πωλήσεις κατηγορίες με προϊόντα τεχνολογίας όπως κινητά τηλέφωνα, ακουστικά, παπούτσια κ.α. Ένα ενδιαφέρον στοιχείο σε σχέση με τα στατιστικά του BestPrice αποτελούν οι ανερχόμενες κατηγορίες. Βάση αυτών, προκύπτουν πολύ ενδιαφέρον στοιχεία σε σχέση με την καταναλωτική ζήτηση, ιδιαίτερα όσον αφορά καταστήματα τα οποία σχετίζονται με τους ακόλουθους τομείς (βλ. εικόνα).Best Price Δημοφιλής κατηγορίες την Μαύρη Παρασκευή

4)Τι «μαθήματα» δίνει στο e-commerce η περίοδος της Black Friday εν όψη χειμερινών εκπτώσεων;


Το ηλεκτρονικό εμπόριο και κατά επέκταση οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να αποκτήσουν χρήσιμες πληροφορίες από την Black Friday εν όψη χειμερινών εκπτώσεων. Πιο αναλυτικά, οι τάσεις σε κατηγορίες προϊόντων αλλά και συγκεκριμένα προϊόντα τα οποία είχαν μεγαλύτερη ζήτηση όπως κινητά (iphone 14, iphone 11, Xiaomi Mi 1S), παπούτσια (Nike Sportswear Tech) δείχνουν τις τάσεις της αγοράς αλλά και την δυναμική των εκπτώσεων, σε ένα αγοραστικό κοινό το οποίο πλέον έχει εξοικειωθεί περισσότερο με τις ηλεκτρονικές αγορές.

Τι είναι αυτό που κάνει την Μαύρη Παρασκευή σημαντική για τους καταναλωτές και πως μπορεί να δημιουργήσουμε αντίστοιχο hype στις χειμερινές εκπτώσεις;

Είναι σημαντική αφενός γιατί δημιουργεί προσδοκίες μέσω του Digital Marketing σε σχέση με τις εκπτώσεις και αφετέρου προσπαθεί να τις ικανοποιήσει.

Γιατί όμως;

Η Μαύρη Παρασκευή και διαδικτυακό μάρκετινγκ πάνε μαζί. Είτε μέσω των επιχειρήσεων είτε μέσα από πλατφόρμες, το Digital Marketing και η διαφήμιση κατά επέκταση, είναι απαραίτητα για να επικοινωνήσουν μαζικές εκπτώσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, ένα βασικό χαρακτηριστικό που εμφανίζεται σε καμπάνιες μάρκετινγκ στην Μαύρη Παρασκευή, είναι η διαδικασία δημιουργίας προσδοκιών για πολύ μεγάλες προσφορές, η προσέγγιση από πολλαπλά κανάλια, η διαρκής ενημέρωση και η δημιουργία «εντύπωσης» και αφύπνισης της καταναλωτικής συνείδησης με έμμεσο στόχο την αλληλεπίδραση του κοινού με μια καμπάνια κ.α. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα φέτος αποτέλεσε η καμπάνια του Πλαισίου. Με έναν ευφάνταστο τρόπο δημιούργησε  «εντύπωση» στο κοινό, ακολουθώντας παράλληλα επιμέρους διαφημιστικές καμπάνιες σε σχέση με προϊόντα με στόχο την δημιουργία προσδοκιών και αλληλεπίδραση σε προγενέστερο χρόνο.

Μαύρη Παρασκευή καμπάνια του ΠΛΑΙΣΙΟ

Συμπεράσματα


Πως μπορεί να βοηθήσει η Black Friday το ηλεκτρονικό εμπόριο και σε τι μπορεί να ωφελήσει τις επιχειρήσεις σε σχέση με τις χειμερινές εκπτώσεις;

Πρώτον

Ένα από τα βασικά αποτελεί η κατευθυντήρια γραμμή ζήτησης που έχουμε μέσα από τα στατιστικά της Black Friday. Κατά συνέπεια των στοιχείων των BestPrice & Skroutz, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα στοιχεία αυτά και φυσικά να ανατρέξουμε στις δημοφιλής κατηγορίες, έτσι ώστε να εστιάσουμε σε προϊόντα υψηλής ζήτησης. Χρησιμοποιώντας τις κατηγορίες αυτές ως δείκτη ζήτησης προϊόντων, μπορούμε να έχουμε μια πιο εστιασμένη στρατηγική σε σχέση με τους στόχους μας αλλά και την προώθηση αυτών σε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα. Επιπλέον, μπορεί να μας κατευθύνει ως προς την στρατηγική μάρκετινγκ, γλυτώνοντας χρόνο, χρήμα  και «ψυχολογικούς» πόρους σε σχέση με το ποιο προϊόν ή κατηγορία ανταποκρίνεται στους πελάτες που θέλουμε να στοχεύσουμε.

Δεύτερον

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της Black Friday αποτελεί η δημιουργία προσδοκιών. Ένας από τους κύριους λόγους επιτυχίας δεν αποτελούν οι «τρομερά μεγάλες εκπτώσεις» της κατά μέσο όρο αλλά  η δημιουργία της προσδοκίας ότι η προσφορά «αυτή» είναι σημαντική & γενναιόδωρη. Μέσω από διάφορες τεχνικές που εστιάζουν στο FOMO (Fear Of Missing Out) πολλές επιχειρήσεις προσπαθούν να δημιουργήσουν αυξημένη καταναλωτική ζήτηση. Εντούτοις, είναι σημαντικό οι προσφορές όπως και το πλάνο μάρκετινγκ να επιβεβαιώνει τις προσδοκίες, διαφορετικά οι καταναλωτές μπορούν να τιμωρήσουν ένα  brand-επιχείρηση μακροπρόθεσμα.

Τι κρατάμε από εδώ;

Δημιουργήστε προσδοκίες. Οι καταναλωτές αρέσκονται και αισθάνονται την πίεση του χρόνου στο πλαίσιο του να πάρουν μια απόφαση. Δεδομένου αυτού, ίσως είναι ευκαιρία στις χειμερινές εκπτώσεις να επενδύσετε σε μια στρατηγική μάρκετινγκ η οποία μπορεί να  εμφωλεύσει το «πνεύμα της Black Friday» με στόχο να αυξήσετε τις συνολικές πωλήσεις.

Η αντίληψη της ζήτησης λειτουργεί σε συνδυασμό με το μάρκετινγκ στο ψηφιακό εμπόριο. Όσο και αν η ζήτηση εστιάζει στο προϊόν και κατά συνέπεια στην τιμή του και τα χαρακτηριστικά του, έχοντας μεν σημαντικό ρόλο, χωρίς το μάρκετινγκ δε, οι ευκαιρίες μειώνονται. Αν αναλογιστούμε τις συνθήκες υψηλού ανταγωνισμού στο ψηφιακό εμπόριο, αντιλαμβανόμαστε ακόμα περισσότερο την σημασία του μάρκετινγκ και το κατά πόσο τα δύο παραπάνω είναι αλληλένδετα.

Ο γνωστός Αμερικάνος σκιτσογράφος Frank Tyger έχει επισημάνει ότι:

«Η αγαπημένη μεταμφίεση της ευκαιρίας είναι η δυσκολία»

Αν δεν έχετε ήδη προχωρήσει στη ανάπτυξη μια στρατηγικής Μάρκετινγκ, ίσως τώρα είναι η ευκαιρία να ξεπεράσετε τις δυσκολίες του ηλεκτρονικού εμπορίου, εφόσον αναζητείτε μια νέα ευκαιρία.

Οι χειμερινές εκπτώσεις έρχονται σύντομα, όπου σε συνδυασμό με τα «μαθήματα» που μας έχει δώσει η Black Friday, είναι μια καλή στιγμή να κάνετε το επόμενο βήμα.

Αν ενδιαφέρεστε για τη ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής μάρκετινγκ, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας εδώ.

Αν θέλετε να λαμβάνεται πρώτοι στα τελευταία μας άρθρα, μπορείτε να γραφτείτε στο newsletter μας εδώ