fbpx

Business Success Stories

Γιατί η μαγεία του Marketing ξεκινάει με τη δημιουργικότητα!

Dove

Brand Name: Dove

✨ Real Beauty campaign: Πώς η Dove ένωσε όλες τις γυναίκες και δημιούργησε μια από τις πιο επιτυχημένες καμπάνιες μάρκετινγκ όλων των εποχών⬇️
? Η Dove παράγει μερικές από τις καλύτερες καμπάνιες μάρκετινγκ με συναισθηματικό και κοινωνικό περιεχόμενο. Έχει βρει την χρυσή τομή στις διαφημίσεις της κατανοώντας ότι τα προϊόντα που θέλει να πουλήσει είναι μόνο μέρος της ευρύτερης γυναικείας εικόνας. Οι γυναίκες δεν θέλουν απλώς να φαίνονται καλύτερα, θέλουν στην ουσία να αισθάνονται καλύτερα. Και η Dove, το πέτυχε❗

➡️ Στην διαφήμιση ένας διάσημος ζωγράφος σχεδίαζε σκίτσα αρκετών γυναικών αντλώντας την περιγραφή από τις ίδιες χωρίς να τις βλέπει. Στη συνέχεια, ζητά από τις γυναίκες να περιγράψουν η μια την άλλη. Βλέποντας το τελικό αποτέλεσμα και συγκρίνοντας τα 2 σκίτσα συνειδητοποιούν πόσο άσχημη εικόνα είχε η κάθε μια για τον εαυτό της και πόσο απέχει από την πραγματικότητα.
? Τα μάθημα μάρκετινγκ που μας δίδαξε η καμπάνια της Dove: ?
✔️ Καθορίστε την αγορά -στόχος. Οι τακτικοί πελάτες της είναι αυτοί που θέλουν να φροντίσουν περισσότερο το σώμα τους. Παρόλο που τα προϊόντα είναι κατάλληλα τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες, οι περισσότεροι από τους πελάτες-στόχους της Dove είναι νέες, ανεξάρτητες γυναίκες ηλικίας από 18 έως 34 ετών.
✔️ Κατανοήστε τον «πόνο» των πελατών σας. Αυτές οι γυναίκες αγόραζαν ένα προϊόν ομορφιάς, αλλά δεν ήθελαν απλώς σαπούνι. Ήθελαν να νιώσουν πιο όμορφα με το δέρμα τους.
✔️ Χρησιμοποιείστε καμπάνιες που θα αφήσουν το στίγμα τους❗ Η Dove δημιούργησε μια καμπάνια διαφήμισης, ώστε οι γυναίκες να μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο που παρουσιάζονται οι διαφημίσεις. Η αυτοπεποίθηση, και ο ευρύς ορισμός της ομορφιάς μετέδωσε ένα κοινωνικό μήνυμα που ένωσε όλες τις γυναίκες.

➡️ Αυτές οι διαφημίσεις μπορούν στη συνέχεια να κοινοποιηθούν σε φίλους και να διαδώσουν περαιτέρω το κοινωνικό μήνυμα. Από την έναρξη αυτής της καμπάνιας, η εταιρεία έχει σχεδόν διπλασιάσει την αξία της σε 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια και πάνω από το 70% των γυναικών απάντησαν ότι ένιωσαν πιο όμορφες μέσω της εκστρατείας.

Airbnb

Brand Name: Airbnb

? Η Airbnb άλλαξε τον τρόπο που ταξιδεύουμε και αναζητούμε καταλύματα?
➡️ Ιδρύθηκε το 2008 και είναι πλέον η μεγαλύτερη επιχείρηση ταξιδιωτικών πακέτων και ενοικίασης σπιτιών σε όλο τον κόσμο, προσφέροντας στους επισκέπτες τη δυνατότητα επιλογής περισσότερων από 7 εκατομμυρίων καταλυμάτων σε περισσότερες από 220 χώρες.

✈️ Ενώ οι ταξιδιώτες επωφελούνται από τις επιλογές ενοικίασης βραχείας διαμονής σε φθηνότερες τιμές σε σύγκριση με τα ξενοδοχεία, οι οικοδεσπότες κερδίζουν επίσης τα έσοδα από αυτόν τον τουρισμό στους δικούς τους χώρους.

? Κοινό: Οι φιλοξενούμενοι της Airbnb είναι άνδρες και γυναίκες, κυρίως μεταξύ των ηλικιών 25 και 44 ετών. Οι οικοδεσπότες είναι ως επί το πλείστων γυναίκες, με μερίδιο 56% σε σύγκριση με 44% άνδρες.
➡️ Η Airbnb χρησιμοποιεί μάρκετινγκ περιεχομένου για να βοηθήσει στην ανάπτυξη μιας κοινότητας χρηστών γύρω από την επωνυμία της.
? Ο κύριος στόχος αυτής της τακτικής είναι η δημιουργία πιστής σχέσης μεταξύ της μάρκας και των πελατών.
✅ Η εταιρεία διαθέτει επίσης το δικό της ιστολόγιο, στοχευμένο ειδικά σε οικοδεσπότες. Ενημερώνει συχνά με συμβουλές για το σπίτι, Ερωτήσεις και απαντήσεις με ειδικούς της Airbnb και σχετικές ενημερώσεις πλατφόρμας που έχουν σχεδιαστεί για να προσελκύουν χρήστες.
✅ Αναπόσπαστο μέρος της ψηφιακής στρατηγικής μάρκετινγκ αποτελούν οι συνεργασίες με διασημότητες για την ευρεία διαφήμιση των υπηρεσιών της σε νέο, στοχευμένο κοινό. Η εκστρατεία του influencer marketing ξεκίνησε το 2015 , με την αμερικανική τραγουδίστρια Mariah Carey – σε ένα πολυτελές αρχοντικό του Malibu. Η ανάρτηση στο Instagram συγκέντρωσε πάνω από 45K “μου αρέσει” και ήταν η πρώτη από τις πολλές επιτυχημένες συνεργασίες που ακολούθησαν. Η Airbnb συνέχισε να φιλοξενεί την Lady Gaga για την παράσταση της Super Bowl, καθώς και τις Drake, Martin Garrix, Wiz Khalifa και Stefanie Giesinger στις παραστάσεις Coachella.
Αυτό επιτυγχάνει την αύξηση της επισκεψιμότητας στον ιστότοπο της Airbnb, που έφτασε τις 91 εκατομμύρια επισκέψεις μόνο τον Ιανουάριο του 2020.
✅ Ενισχύεται η φήμη της από τις θετικές φυσικές εμπειρίες των χρηστών της!

Tesla

Brand Name: Tesla

?️ Η επιτυχία της Tesla είναι ένα από τα ισχυρότερα παραδείγματα καμπάνιας ψηφιακού μάρκετινγκ με εντυπωσιακή παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ?
➡️ Παρά το γεγονός ότι είναι σημαντικά νεότερη στην αγορά από ανταγωνιστές όπως οι BMW, Audi και Chevrolet, η Tesla είναι εξαιρετικά δημοφιλής με 5,1 εκατομμύρια followers-οπαδούς στο Twitter (που είναι σχεδόν περισσότεροι από τους τρεις ανταγωνιστές)!
➡️ Κάνουν tweet μόνο περίπου 4-6 φορές το μήνα και κάθε tweet έχει κάτι ενδιαφέρον να μοιραστεί, ακόμα κι αν δεν ψάχνει κανείς να αγοράσει αυτοκίνητο.

Προφανώς, αυτό το επίπεδο επιτυχίας είναι μια ολιστική διαδικασία, αλλά θα μπορούσαμε να διακρίνουμε τα 2 βασικά στοιχεία στρατηγικής της στα Social Media:

1. Το πρώτο είναι η δημοτικότητα και η δραστηριότητα του Διευθύνοντος Συμβούλου της Tesla, Elon Musk, ο οποίος είναι εξαιρετικά ενεργός στο Twitter και έχει πάνω από 33 εκατομμύρια ακόλουθους. Δεν ενημερώνει απλώς για τα προϊόντα και τις προσφορές. Έχει προσωπικότητα και τη χρησιμοποιεί ως τρόπο να γίνει πιο ανθρώπινη και οικεία στα μάτια του κόσμου.
2. Το δεύτερο στοιχείο για την επιτυχία τους είναι οι εκδηλώσεις ζωντανής ροής. Αυτά τα γεγονότα προσελκύουν τα βλέμματα στη διαφημιστική εκστρατεία με άτομα που μοιράζονται τον σύνδεσμο στα κοινωνικά μέσα και το live-Tweeting.
Άρα, 2 πράγματα μπορούμε να μάθουμε από την στρατηγική marketing της Tesla:
✅ Ένας διευθύνων σύμβουλος ή ιδρυτής εταιρείας, είναι θετικό να προβάλλετε στα κοινωνικά δίκτυα καθώς συνδέεται τόσο με το ίδιο το brand, όσο και το κοινό. Η ενεργή παρουσία στο διαδίκτυο καθιστά την επωνυμία και την αποστολή σας πιο προσωπική.
✅ Οι εκδηλώσεις ζωντανής ροής είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξήσετε την αφοσίωση των πελατών σας. Δημιουργεί συνομιλία μεταξύ φίλων και ξένων ακόμη και σε όλο τον κόσμο.

Sephora

Brand Name: Sephora

? Η τεχνολογία προχωρά για να συμβαδίζει με τις προτιμήσεις των καταναλωτών και το ίδιο έκανε και η Sephora?
Συνδυάζοντας την ψηφιακή εμπειρία με το παραδοσιακό λιανικό εμπόριο, βρήκε έναν πρωτότυπο τρόπο για να επιβιώσει και να αναπτυχθεί?
➡️ Κατά την διάρκεια της πανδημίας απαγορεύτηκε στους πελάτες να δοκιμάζουν τα προϊόντα μακιγιάζ στο κατάστημα για λόγους υγιεινής, μέχρι που εν τέλει έκλεισαν και εντελώς τα καταστήματα για ένα μεγάλο διάστημα.
✔️ Η εταιρεία Sephora, όμως, βρήκε την ευκαιρία σε αυτήν την κρίση δίνοντας έμφαση στην ψηφιακή εμπειρία των χρηστών σε τέτοιο βαθμό που η ψηφιακή εμπειρία τους να προσομοιάζει την αγοραστική εμπειρία στα παραδοσιακά καταστήματα?

Δημιούργησαν μια εφαρμογή που χρησιμοποιεί επαυξημένη πραγματικότητα και τεχνητή νοημοσύνη, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να δοκιμάσουν διαφορετικά προϊόντα μακιγιάζ που βρίσκουν στο διαδίκτυο ή αναζητούν στα καταστήματα, μέσω της κάμερας του κινητού τους?
✔️ Η εφαρμογή κάνει τα ψώνια παιχνίδι και παρέχει ταυτόχρονα συμβουλές και προτάσεις στους χρήστες. Δημιουργείται έτσι μια ολοκληρωμένη διαδρομή πωλήσεων?καθώς το app είναι συνδεδεμένο με το ηλεκτρονικό τους κατάστημα? όπου οδηγείται ο χρήστης για να ολοκληρώσει την αγορά.
Ακόμη και αν η επιχείρησή σας δεν διαθέτει τον τεχνολογικό προϋπολογισμό του Sephora, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την τεχνολογία για να διευκολύνετε τους πελάτες να ενημερώνονται με αποτελεσματικό και δημιουργικό τρόπο για τα προϊόντα σας τόσο στο διαδίκτυο όσο και στο κατάστημα?️
Πώς σας φαίνεται το Augmented Reality Marketing❓

Lego

Brand Name: Lego

H Lego δημιουργεί εκπληκτικές καμπάνιες αλλά σίγουρα αυτή ξεχώρισε! Δείτε γιατί⬇️
? Τον Σεπτέμβριο του 2019, κυκλοφόρησαν την πρώτη τους παγκόσμια καμπάνια με το moto: “Rebuild the World”.
? Σε αυτήν τη νέα καμπάνια, ασχολήθηκαν με ζητήματα έξω από την βιομηχανία των παιχνιδιών, θέλοντας να μεταδώσουν ένα μήνυμα.
Ο αντιπρόεδρος της Lego Remi Marcelli δήλωνε χαρακτηριστικά ότι το Brand έχει δείξει τον χαρακτήρα του στη βιομηχανία των παιχνιδιών όμως τώρα ήρθε η ώρα για κάτι παραπάνω από αυτό.

✔️ Η εκστρατεία περιλάμβανε αναφορές για την κλιματική αλλαγή και διάφορα κοινωνικά θέματα, αποσκοπώντας στην δημιουργία συναισθημάτων και ειδικότερα την ελπίδα που θα αποτελέσει έμπνευση για την νέα γενιά.
✔️ Το βίντεο κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω από 5 εκατομμύρια προβολές στο YouTube λόγω της διαφορετικής κοινωνικής του αναφοράς και άφησε το στίγμα του στην μνήμη του κοινού, που συνέδεσε την μάρκα με θετικές ιδέες και απόψεις.
? Επομένως, το θαρραλέο marketing με κοινωνικές αναφορές πολλές φορές επιβραβεύεται καθώς το βασικό είναι να μην είστε ένα απρόσωπο Brand που εξυπηρετεί τους πάντες, αλλά μια επιχείρηση που χτίζει το μοναδικό κοινό της στη βάση των αξιών της!

Oreo

Brand Name: Oreo

Δείτε πώς η Oreo δημιούργησε μια καμπάνια marketing που ξεχώρισε ?
➡️ Κάθε φορά που εμφανίζεται ένα δημοφιλές γεγονός, η εταιρεία Oreo έχει βρει τους πιο έξυπνους τρόπους να το ενσωματώνει στις στρατηγικές marketing ❗
➡️ Σε μια πιο πρόσφατη εκστρατεία από το 2019, η Oreo εκμεταλλεύτηκε το δημοφιλές τέλος του Game of Thrones. Ως ένα από τα πολυαναμενόμενα γεγονότα της χρονιάς, το hashtag #GameofCookies έγινε εξαιρετικά δημοφιλές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έλαβε μεγάλη προσοχή χάρη στο εντυπωσιακό του animation.

Αναδημιούργησαν το ξεκίνημα τίτλων του Game of Thrones με την ίδια μουσική, μόνο που τα κινούμενα σχέδια έγιναν εξ ολοκλήρου από cookies ( περίπου 3.000 ❗).
? Επιπλέον κυκλοφόρησαν και μια περιορισμένη έκδοση πακέτο Oreos με θέμα το Game of Thrones, που τα ανάγλυφα σχέδια των μπισκότων αντιπροσωπεύουν τις ομάδες που αγωνίζονται για το Iron Throne – House Lannister, House Targaryen και House Stark – καθώς και το The Night King και το White Walkers.
Το μάθημα marketing από την καμπάνια της Oreo ❓
Όταν δημιουργείτε μια καμπάνια κοινωνικών μέσων, μπορείτε να τη συσχετίσετε με δημοφιλή γεγονότα που συμβαίνουν ήδη στον κόσμο της αγοράς-στόχου σας και να πετύχετε μοναδικά και εμπνευσμένα αποτελέσματα.

Tide

Brand Name: Tide

Το 2018 η εταιρεία Tide δημιούργησε μια από τις πιο έξυπνες διαφημίσεις κατά την διάρκεια του Super Bowl.

«Every Ad Is Tide Ad»

? Οι ηγέτες της σκέψης πίσω από τη διαφήμιση, αγωνίζονταν να βρουν καλές ιδέες σχετικά με τους λεκέδες των ρούχων όταν συνειδητοποίησαν ότι σχεδόν όλες οι διαφημίσεις στην τηλεόραση διαθέτουν άτομα με καθαρά ρούχα.

➡️ Ενώ εμφανίστηκαν και άλλες μάρκες κατά την διάρκεια της διαφημιστικής καμπάνιας, όπως το Old Spice και ο Mr. Clean, καθ ‘όλη τη διάρκεια, ήταν όλα μέρος του γενικού σχεδίου της Tide, γιατί ανεξάρτητα από το ποιο προϊόν «διαφημίζονταν», οι άνθρωποι φορούσαν τα καθαρότερα και πιο φρέσκα ρούχα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι κάθε διαφήμιση στην πραγματικότητα προωθεί παράλληλα το ίδιο το Tide.
➡️ Μέρος της καμπάνιας αποτέλεσε και η συνεργασία με τον ηθοποιό David Harbour του Stranger Things, ο οποίος πρωταγωνίστησε σε ένα σημείο 45 δευτερολέπτων, πραγματοποιώντας μια ποικιλία γενικών διαφημίσεων για αυτοκίνητα, μπύρα, αρώματα κ.λπ. μέχρι που υποβάλει μια απλή και προφανή ερώτηση:
? Κάθε μια από αυτές τις διαφήμισεις Super Bowl, αποτελεί μια διαφήμιση για την ίδια την Tide;
Απέδειξε, έτσι, ότι πίσω από όλες τις στιγμές, την χαρά, το γέλιο, τα δάκρυα και τα εξαιρετικά καθαρά ρούχα που απολάμβαναν κατά τη διάρκεια των εμπορικών διαλειμμάτων υπεύθυνη ήταν η Tide ❗
? Τα αποτελέσματα της καμπάνιας ήταν εντυπωσιακά με το hashtag #TideAd στο Twitter να βρίσκεται σε κορυφαίες θέσεις!

Nike

Brand Name: Nike

Πως η Nike, μια εταιρεία αθλητικών ειδών, καταφέρνει να συγκινεί το κοινό και να επιτυγχάνει φοβερά αποτελέσματα μέσω των καμπανιών του Digital Marketing❓

➡️ Η Nike είναι μια από τις κορυφαίες αθλητικές μάρκες και έχει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στη βιομηχανία αθλητικών ειδών ένδυσης στη Βόρεια Αμερική.

➡️ Μέσω των καμπανιών digital marketing της έχει καταφέρει να δημιουργεί συναισθήματα στο κοινό-στόχο της. Και φυσικά αυτό το καταφέρνει επειδή πρώτα έχει μελετήσει πολύ καλά τόσο το κοινό της, όσο και την εποχή που διανύουμε.

Σε μια πρόσφατη εκστρατεία, η Nike ενθάρρυνε την κοινωνική απομάκρυνση κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με ένα μοναδικό μήνυμα:
“If you ever dreamed of playing for millions around the world, now is your chance. Play inside, play for the world.”
Για να ενισχύσουν περαιτέρω το μήνυμα, αξιοποίησαν το influencer marketing με σπουδαίους αθλητές όπως οι Michael Jordan, Tiger Woods και Carli Lloyd να κάνουν δημοσιεύσεις της καμπάνιας στους λογαριασμούς τους.
Ωστόσο, η πραγματική ιδιοφυΐα στο μάρκετινγκ της Nike έγκειται στη βαθιά κατανόηση του κοινού-στόχου τους❗

➡️ Σε αυτήν την εκστρατεία, καταλαβαίνουν ότι οι άνθρωποι που αγοράζουν αυτά τα αθλητικά είδη έχουν όνειρα όπως να ακολουθήσουν την πορεία ίσως και κάποιων από τους Influencers της καμπάνιας, ή σε κάθε περίπτωση τους θαυμάζουν και εμπνέονται από το έργο τους.
Εκτός αυτών η καμπάνια περιλάμβανε και άλλες έξυπνες κινήσεις marketing για να κρατήσει την επαφή με το κοινό για όσο καιρό ο κόσμος θα έμενε σπίτι⬇️
? Δημιούργησε μια Κοινότητα, μέσω Live streamed Workouts με επικεφαλής τους Nike Master Trainers.
? Ξεκίνησε ανταγωνιστικά challenge, μέσω ψηφιακών προκλήσεων φυσικής κατάστασης. Εκπληρώνοντας τη φυσική επιθυμία του αθλητή για διαγωνισμό, το Living Room Cup προσέφερε μια ποικιλία από προκλήσεις μίνι προπόνησης, που μετριούνται με τα προσωπικά καλύτερα αθλητικά δεδομένα της Nike, όπως ο Cristiano Ronaldo. Οι παίκτες μπορούσαν να μοιραστούν τα αποτελέσματά τους στα Instagram προφίλ τους χρησιμοποιώντας τo hashtags #playinside.
Φυσικά αυτό ήταν κάτι που ξετρέλανε όλους τους πιστούς fans!