fbpx

Οι επιχειρήσεις, τα e-Shop, το πέρασμα του Covid-19 και τα επόμενα βήματα…

covid-eshop-buss-steps

Αρκετές επιχειρήσεις αντιμετώπισαν προβλήματα κατά την διάρκεια της καραντίνας, η οποία κράτησε αρκετό καιρό και αναστάτωσε την οικονομία της χώρας μας. Τι μάθαμε από όλη αυτή την κατάσταση και ποια είναι τα επόμενα βήματα των επιχειρήσεων;

Η χώρα μας έχει δεχθεί αρκετά χτυπήματα την τελευταία δεκαετία, όπως μνημόνια, capital controls καθώς και την τελευταία πανδημία, που έφεραν αστάθεια, προβληματισμούς και δυσκολίες για όλο το κόσμο.

Ταυτόχρονα όμως αναδείχθηκε η ανάγκη της χώρας μας για εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων και την χρήση νέων τρόπων προώθησης και προβολής. Η τελευταία δεκαετία απέδειξε και ιδιαίτερα κατά τη περίοδο της καραντίνας, πως ένα από τα σημαντικότερα όπλα μιας επιχείρησης είναι το e-Shop. Μέχρι το 2018 υπήρχε ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης 5.91% κατά μέσο όρο. Περίπου το 40% πληθυσμού έκανε τις αγορές του ηλεκτρονικά.

Αυτοί οι αριθμοί εκτοξεύτηκαν στο διάστημα, όπως οι πύραυλοι του Elon Musk, μόνο το τελευταίο δίμηνο όπου παρατηρήθηκε τρομακτική άνοδος των ηλεκτρονικών πωλήσεων!

Έτσι προκύπτει ένα ερώτημα που πρέπει κάθε επιχειρηματίας να σκεφτεί.
Είναι μια κρίση, είτε οικονομική είτε υγειονομική, η στιγμή που οι επιχειρήσεις πρέπει να σταματήσουν να ρισκάρουν και να επενδύουν στην ανάπτυξη της επιχείρησης τους;
Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση μπορεί να έχει διάφορες οπτικές, όμως εμείς στο πρώτο μέρος θα σας αναφέρουμε πρώτα κάποια δεδομένα και έπειτα θα προσπαθήσουμε να βγάλουμε το δικό μας πόρισμα. Και στο δεύτερο μέρος θα δούμε για τα e-Shop και πως μπορούν να αναπτύξουν μια επιχείρηση.

Μέρος 1ο

Παρακάτω θα βρείτε ένα πίνακα με δεδομένα τα οποία αναφέρουν τι ζημιά είχαν προκαλέσει στην αγορά οι προηγούμενες επιδημίες, αφότου τελείωσαν, 6 μήνες μετά και τέλος 1 χρόνο μετά.

graph-pandimies

Πηγή: https://www.marketwatch.com/story/heres-how-the-stock-market-has-performed-during-past-viral-outbreaks-as-chinas-coronavirus-spreads-2020-01-22

Όπως θα παρατηρήσατε, οι ζημιές στην οικονομική αγορά είναι πολύ μικρές σχεδόν σε όλες τις επιδημίες εκτός από το AIDS και η Ιλαρά (Measles), οι οποίες προκάλεσαν πολύ μικρή ζημιά στη παγκόσμια οικονομία.

Αυτό ναι μεν σημαίνει πως η οικονομία από την μία πλευρά δέχθηκε κάποιο πλήγμα, αλλά ήδη στο 1ο εξάμηνο είχε καταφέρει να ανακάμψει και έπειτα από το πέρασμα ενός χρόνου τα νούμερα ήταν αρκετά θετικά.

Συνεχίζοντας με τα νούμερα, μπορούμε να δούμε μέσα από το investing.com πως οι δείκτες του χρηματιστηρίου δείχνουν πως υπάρχει αύξηση στις επενδύσεις. Υπάρχει βέβαια μια μεγάλη πτώση κατά την διάρκεια της καραντίνας, αλλά οι αριθμοί πηγαίνουν σταθερά προς τα πάνω!

deiktes

Πηγή: https://gr.investing.com/indices/athens-general

Συγκρίνοντας λοιπόν, τα δεδομένα των επιδημιών που παραθέσαμε παραπάνω με τα τωρινά δεδομένα, βλέπουμε πως η οικονομία επανέρχεται σιγά σιγά στα φυσιολογικά έπειτα από 3 περίπου μήνες.

Έτσι, συμπεραίνουμε βλέποντας τα νούμερα πως η παγκόσμια ανησυχία είναι ναι μεν καλό να υπάρχει αλλά όχι σε επίπεδα πανικού.

Μέρος 2ο

Κρατώντας τα παραπάνω στην άκρη του μυαλού μας, πάμε να δούμε γιατί είναι καλό μια επιχείρηση να δημιουργήσει ένα εργαλείο όπως είναι το e-Shop.

Αρχικά, δεν είναι κρυφό πως με την καραντίνα οι επιχειρήσεις οι οποίες όχι μόνο δουλέψανε, αλλά είδαν τους τζίρους τους να ανεβαίνουν αρκετά είχαν ήδη επενδύσει στην δημιουργία e-Shop. Αυτό έφερε αυτές τις επιχειρήσεις σε πλεονεκτική θέση έναντι του ανταγωνισμού τους, ο οποίος έπρεπε να περιμένει να τελειώσει το lockdown περίπου δύο μήνες μετά και να φέρει τα πράγματα σε μία σειρά. Ενώ λοιπόν, οι μεν μέσα σε μια δύσκολη και άσχημη περίοδο περίμεναν υπομονετικά τον Μάϊο, οι δε αναπτυσσόντουσαν κερδίζοντας ολοένα και περισσότερο έδαφος. Η μοναδική διαφορά και των 2 πλευρών ήταν ένα e-Shop!

Τι ευκαιρίες δημιουργούνται λοιπόν με ένα e-Shop;

Τα e-Shop δίνουν την δυνατότητα σε μια επιχείρηση να διεκδικήσουν ένα μερίδιο από το μεγάλο πελατολόγιο που βρίσκεται στο διαδίκτυο. Οι εκατομμύρια χρήστες που πλέον πιάνουν το κινητό τους και παραγγέλνουν ρούχα, παπούτσια, είδη ομορφιάς, ηλεκτρικές συσκευές και άλλα πολλά, πάντα ψάχνουν για μια καλύτερη ευκαιρία! Εάν λοιπόν, η επιχείρηση σας μπορεί να καλύψει τις ανάγκες τους μέσα από ένα e-Shop, μεταφέροντας σε αυτό το πιθανό πελατολόγιο τις αξίες σας και δίνοντας την απαραίτητη σημασία, τότε σίγουρα θα δείτε το πελατολόγιο σας να αναπτύσσεται και τον τζίρο σας να μεγαλώνει.

Ένα e-Shop μπορεί να δώσει αρκετά δεδομένα για να βελτιώνεται την αποτελεσματικότητα της πώλησης σας, όπως:

• Καταγραφή πωλήσεων
• Ποιο προϊόν πουλάει περισσότερο/λιγότερο
• Τι άλλο είδαν οι επισκέπτες
• Πόσες πωλήσεις έχετε κάνει

Φυσικά η λίστα είναι μεγαλύτερη και τα πλεονεκτήματα πολλά!

Συμπέρασμα

Όταν έχουμε μηδέν ρίσκο, έχουμε και μηδέν απόδοση. Μια κρίση φέρνει δυσκολίες αλλά πάντα φέρνει και ευκαιρίες. Εν έτη 2020, ένα e-Shop είναι ένα εργαλείο το οποίο ανοίγει το δρόμο προς αυτές τις ευκαιρίες, με αποτέλεσμα εφόσον γίνουν κάποια βήματα σωστά η επιχείρηση σας να μπορεί όχι μόνο να επιβιώσει αλλά και να αναπτυχθεί!

Post a Comment