Η ανακατασκευή ιστοσελίδας αποτελεί ένα αναγκαίο βήμα. Πολλές φορές ο ανταγωνισμός, η αύξηση των καταναλωτικών απαιτήσεων καθώς και η εξέλιξη της τεχνολογίας αποτελούν μόνο μερικούς παράγοντες που επιφέρουν την αλλαγή αυτή. Επιπλέον και οι ανάγκες της επιχείρησης αλλάζουν. Για παράδειγμα πριν έναν χρόνο, μπορεί η ιστοσελίδα σας να εξυπηρετούσε το κοινό στο οποίο απευθυνόσασταν. Πλέον, δεδομένου ότι έχετε διευρύνει το κοινό σας, ίσως να χρειάζεστε μια αναβάθμιση που θα εξυπηρετεί τις τρέχουσες ανάγκες.
Όπως ένα φυσικό κατάστημα, έτσι και μια ιστοσελίδα, χρειάζεται μια ανανέωση!
Εν έτη 2024, αρκετές ιστοσελίδες και ηλεκτρονικά καταστήματα αναδιαμορφώνουν συχνά τις ιστοσελίδες τους. Αυτό συμβαίνει για μερικούς από τους ακόλουθους λόγους. Πρώτον, όπως επισημάνθηκε και παραπάνω, ο ανταγωνισμός είναι μεγαλύτερος. Κατά συνέπεια και οι επιχειρήσεις μέσα από την ανακατασκευή, μπορούν να βρουν το διαφορικό αποτέλεσμα που θα «αναβαθμίσει» την εμπειρία του χρήστη. Δεύτερον, μπορούν να αυξήσουν την αξιοπιστίας τους, καθώς για πολλούς χρήστες, μια ωραία ιστοσελίδα συσχετίζεται με αξιόπιστη επιχείρηση. Τρίτον, ενισχύουν το προφίλ της επιχείρησης και της εταιρικής ταυτότητας που θέλουν να προβάλουν. Τέταρτον, μπορούν αν δημιουργήσουν responsive σχεδιασμό, με αποτέλεσμα η πλοήγηση να είναι mobile – friendly. Πέμπτον, προσφέρει την δυνατότητα, ο κώδικας που έχει γραφτεί, να είναι προσεγμένος αλλά και ευθυγραμμισμένος με τις σύγχρονες και βέλτιστες SEO πρακτικές, έτσι ώστε η ιστοσελίδα να έχει όσο το δυνατόν γίνεται υψηλή οργανική επισκεψιμότητα.
Ωστόσο, ποια είναι τα σημάδια που σας υποδεικνύουν ότι πρέπει να ανακατασκευάσετε την ιστοσελίδα σας;
Αρχικά, μέσα από τα analytics της ιστοσελίδας σας, πρέπει να προσέξετε τα εξής:
- Αν έχει επέλθει μείωση της επισκεψιμότητας
- Αν το Abandonment Bounce Rate είναι υψηλό (Ποσοστό εγκατάλειψης μετά από επίσκεψη)
- Αν ο χρόνος παραμονής στην ιστοσελίδα είναι χαμηλός
- Αν έχει παρατηρηθεί μείωση των συνολικών πωλήσεων (που βέβαια μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες)
- Αν προκύπτουν αρνητικά σχόλια χρηστών σε σχέση με την ταχύτητα φόρτωσης της ιστοσελίδας κ.α.
Τι πρέπει να προσέξετε όμως αν έχετε αποφασίσει ήδη να προχωρήσετε στην ανακατασκευή μιας ιστοσελίδας;
Η ανακατασκευή μιας ιστοσελίδας θα κοστίσει χρήματα και κατά συνέπεια αποτελεί μια νέα επένδυση της επιχείρησης σας. Στο πλαίσιο αυτό, θα επισημάνουμε 5 πράγματα που πρέπει να προσέξετε πριν την ανακατασκευή της ιστοσελίδας σας.
1) Ταχύτητα και χώρος φιλοξενίας
Σας έχει τύχει πολλές φορές να προσπαθείτε να μπείτε σε μια ιστοσελίδα και αργεί πάρα πολύ; Κάποιες φορές τόσο πολύ σε τέτοιο βαθμό που ίσως να προλαβαίνετε να «ψήσετε» έναν καφέ;
Εν έτη 2024 η ταχύτητα διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Αυτό ισχύει σε μεγαλύτερο βαθμό στο διαδίκτυο. Ιδιαίτερα στον χώρο αυτό, η εξέλιξη της τεχνολογίας, μας δίνει την δυνατότητα να έχουμε τρομερές ταχύτητες σε όλο το φάσμα της χρήσης του. Στο πλαίσιο αυτό, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η ταχύτητα σχετίζεται με πολλούς παράγοντες:
- Χρήση «πρόχειρου» από τεχνικής άποψης Template
- Μέγεθος χωρητικότητας server
- Χρήση περιττού κώδικα
- Χρήση πολλών Plugins που εξυπηρετούσαν αλλά επιβάρυναν την ιστοσελίδα
Επομένως, εφόσον προχωρήσετε στην ανακατασκευή της ιστοσελίδας, καλό θα ήταν να ρωτήσετε μερικά από τα παρακάτω σε σχέση με την ταχύτητα και χώρο φιλοξενίας. Πιο συγκεκριμένα, θα μπορούσατε να κάνετε τις εξής ερωτήσεις, πριν λάβετε κάποια προσφορά:
-
- Τι πακέτο server (χωρητικότητας κ.α.) θα χρειαστεί αν οι μηνιαίοι χρήστες είναι λ.χ. 30.000 χιλιάδες και μελλοντικά προσδοκώ ότι θα είναι 100.000 χιλιάδες τον μήνα;
- Μπορώ να λάβω ένα «βασικό» πακέτο (με μικρή χωρητικότητα στον server) και να το αναβαθμίσω μελλοντικά;
- Μπορώ να χρησιμοποιήσω αγοράσω κάποιο Plugin (π.χ. WP Rocket, WP Optimize) το οποίο θα μειώσει την ταχύτητα φόρτωσης (συμπίεση αρχείων κ.α.);
2) UI/UX Design γιατί; Γιατί πρέπει!
Ο χώρος της κατασκευής ιστοσελίδων από το μακρινό πλέον 1990 μέχρι και σήμερα έχει κάνει τρομερά άλματα. Η διείσδυση γραφιστικών και η «αισθητική επένδυση» από απλά χρώματα μέχρι και 3d αντικείμενα έχουν προεκτείνει το ταβάνι σε επίπεδο κατασκευής. Επιπρόσθετα, η δυνατότητα ανάλυσης δεδομένων των ιστοσελίδων, δίνουν την δυνατότητα να ερμηνεύσουμε την συμπεριφορά των χρηστών. Στο πλαίσιο αυτό, μπορούμε να έχουμε μια καλή εικόνα στο που να τοποθετηθούν κουμπιά και banners τα οποία όχι μόνο θα διευκολύνουν την διαδρομή του χρήστη αλλά και θα τον κατευθύνουν να φθάσει εύκολα στην επιμέρους σελίδα που ψάχνει.
3) Responsive Design
Πριν δύο δεκαετίες, η πλοήγηση στο διαδίκτυο ισοδυναμούσε με την χρήση υπολογιστών. Πλέον κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Η ανάπτυξη των smartphones (iphone & android συσκευών) στα τέλη του 00s, ήταν η αρχή, για την πλοήγηση στο διαδίκτυο μέσω συσκευών που θα εξυπηρετούσαν μια πιο ομαλή πλοήγηση στα κινητά.
Ωστόσο, πολλές ιστοσελίδες που είχαν δημιουργηθεί την περίοδο εκείνη (τουλάχιστον αναφορικά μικρομεσαίες επιχειρήσεις) δεν είχαν κατασκευαστεί έτσι ώστε να είναι responsive (να ανταποκρίνονται και να προσαρμόζεται ο σχεδιασμός τους σε κινητά). Με την ανάπτυξη των smartphones και την εξέλιξη των υπηρεσιών παροχής διαδικτύου (Mobile broadband), από το 2010 και μετά, αρκετές εταιρίες επένδυσαν σε mobile friendly ιστοσελίδες. Πλέον, η επίσκεψη χρηστών σε ιστοσελίδες, προέρχεται σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό από κινητά.
Άρα, δεδομένης της σημασίας του σχεδιασμού για κινητές συσκευές, πριν προχωρήσετε στην κατασκευή της ιστοσελίδας, καλό θα είναι να επικοινωνήσετε λεπτομέρειες σε σχέση με το responsiveness. Αναλυτικά, μπορείτε να κάνετε ερωτήσεις σχετικά με το αν η νέα ιστοσελίδα θα ανταποκρίνεται σε όλες τις συσκευές και τους φυλλομετρητές αλλά και αν παρέχετε εκ των προτέρων κάποιο προσχέδιο της ιστοσελίδας (αν έχει προ συμφωνηθεί να γίνει UI design).
4) Θα χρειαστείς SEO
Αρκετές φορές ένα εντυπωσιακό design φθάνει για να παραπλανήσει έναν πελάτη. Η ταχύτητα της ιστοσελίδας καθώς και η «αρχιτεκτονική» του κώδικα πολλές φορές μπαίνουν στο συρτάρι. Σε αρκετές επιχειρήσεις, δεδομένου ότι δεν υπάρχει τεχνογνωσία για να αντιληφθούν άμεσα τεχνικά ζητήματα, προκαλούνται τεχνικές αστοχίες που επηρεάζουν ένα έργο. Επιπρόσθετα, το αισθητικό κομμάτι (ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις) είναι κάτι που αντιλαμβάνεται άμεσα ένας επιχειρηματίας. Σε αντίθεση με αυτό, η ποιότητα του κώδικα και κατά πόσο επηρεάζει άλλα κομμάτια όπως το SEO δεν μπορούν να εξεταστούν εύκολα και πολλές φορές μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα.
Παρά ταύτα, το SEO αποτελεί ένα καθοριστικό παράγοντα για την οργανική απήχηση της ιστοσελίδας σας. Σε περιπτώσεις που ο ανταγωνισμός είναι χαμηλός, η δημιουργία ενός SEO πλάνου μπορεί να επωφελήσει ακόμα και άμεσα μια καινούργια ιστοσελίδα.
Ποια η σχέση με τις ιστοσελίδες;
Η κατασκευή ιστοσελίδας πρέπει να βασίζεται σε κάποιες αρχές που ορίζουν browsers και οι μηχανές αναζήτησης όπως της Google. Κατά συνέπεια, η δημιουργία αρχείων (sitemap XML), η συγγραφή κώδικα ευθυγραμμισμένου στις απαιτήσεις των μηχανών αναζήτησης αλλά και η δημιουργία Schema Markup είναι μόνο μερικά τα οποία θα βοηθήσουν. Στο πλαίσιο SEO πλάνου, τα παραπάνω μπορούν να βοηθήσουν σε ένα επιτυχημένο indexing (ευρετηρίαση) της ιστοσελίδας.
Μα αν δεν έχω κάνει ένα καλό SEO πειράζει;
Σε πολλές περιπτώσεις η αποστροφή υιοθέτησης SEO τεχνικών, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε μη ευρετηρίαση σελίδων. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι η ιστοσελίδα ή μέρος των επιμέρους σελίδων δεν μπορεί να ανιχνευθεί από τους crawlers (ανιχνευτές των search engine), με αποτέλεσμα να μην είναι μέρος των αναζητήσεων των χρηστών. Αυτό δεν σημαίνει ότι η ιστοσελίδα δεν δουλεύει. Ωστόσο θα μπορούσε να επηρεάζει το μέγεθος των πιθανών εμφανίσεων σε χρήστες (τουλάχιστον οργανικών) σε ενδεχόμενες αναζητήσεις και επισκέψεις.
Τι θα μπορούσα να ρωτήσω σε σχέση με το SEO αν ανακατασκευάσω την ιστοσελίδα μου;
- Παρέχεται Schema Markup στο πλαίσιο της ανακατασκευής;
- Θα χρειαστεί να παρέχω κάποια κείμενα με σχετικές λέξεις κλειδιά τα οποία θα ενισχύσουν την ευρετηρίαση ή θα το αναλάβει η εταιρία κατασκευής;
Συμπεράσματα
Η ανακατασκευή μιας ιστοσελίδας αποτελεί μια σημαντική επένδυση για μια επιχείρηση. Μπορεί να αποφέρει ένα πλήθος από οφέλη, όπως η αύξηση της επισκεψιμότητας, η βελτίωση της εμπειρίας του χρήστη και η ενίσχυση της αξιοπιστίας. Πριν προχωρήσετε όμως, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψιν μερικά σημάδια που υποδεικνύουν ότι χρειάζεστε ανακατασκευή στην ιστοσελίδα. Το πρώτο αφορά δικά σας δεδομένα, όπως η μείωση της επισκεψιμότητας, υψηλό bounce rate, αρνητικά σχόλια χρηστών. Το δεύτερο εξ αυτών αφορά τους εξωτερικούς παράγοντες όπως τον ανταγωνισμό, θέματα ασφάλειας κ.α. Εφόσον προχωρήσετε στο επόμενο βήμα, είναι σημαντικό να ενημερωθείτε από τον συνεργάτη που θα επιλέξετε, για τις δυνατότητες, παροχές (ταχύτητα φόρτωσης, UI/UX, Responsive Design, SEO) αλλά και τα εργαλεία που θα παρέχονται με την ανακατασκευή.
Επιπλέον, βεβαιωθείτε πριν την ανακατασκευή τα εξής:
- Ότι θέτετε σαφείς στόχους για την ανακατασκευή
- Αν η ανακατασκευή αυτή εξυπηρετεί τους στόχους πωλήσεων τις επιχείρησης σας
- Αν η νέα ιστοσελίδα (σχεδιασμός) ευθυγραμμίζεται με την εταιρική σας ταυτότητα
Η ανακατασκευή της ιστοσελίδας σας μπορεί να αποτελέσει μια επιτυχημένη επένδυση για το μέλλον της επιχείρησής σας. Στο πλαίσιο αυτό, είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψιν τα παραπάνω.
Αν ενδιαφέρεστε για την ανακατασκευή της ιστοσελίδας σας, μπορείτε να θέσετε τα ερωτήματα σας εδώ
Για να λαμβάνεις πρώτη/πρώτος τα άρθρα μας, μπορείς να γραφτείς στο newsletter εδώ