fbpx

Είναι ο χρόνος διάδρασης, παράγοντας κατάταξης της Google;

Μηχανές αναζήτησεις και SEO

Ένα από τα βασικότερα στοιχεία μελέτης της απόδοσης μιας ιστοσελίδας αποτελεί σίγουρα ο μέσος όρος διάδρασης των χρηστών. Κατά πόσο όμως, αποτελεί ο χρόνος αυτός, κριτήριο κατάταξης για την Google;

Όταν δημιουργείται περιεχόμενο σε διάφορα μέρη του ιστοτόπου σας, υπάρχουν κάποιες μετρήσεις σε σχέση με τον χρόνο παραμονής. Οι μετρήσεις αυτές, σύμφωνα με ειδικούς του SEO, που σχετίζονται με τον χρόνο παραμονής και διάδρασης στην ιστοσελίδα, επηρεάζουν την κατάταξη στην Google. Έχει παρατηρηθεί, ότι ο αυξημένος μέσος χρόνος παραμονής σε μια ιστοσελίδα, συσχετίζεται με την διαδικασία υψηλής ταξινόμησης στην Google.

Κάτι τέτοιο αποτελεί ένα μύθο ή ένα επιβεβαιωμένο γεγονός από την Google;

Η Google έχει αρνηθεί στο παρελθόν ότι ο χρόνος παραμονής αποτελεί παράγοντα κατάταξης.  Τόνισε ότι οι διαδικασίες αναζήτησης ενός ερωτήματος δεν επηρεάζονται με μετρήσεις αλληλεπίδρασης χρηστών.

Αν και η Google σημειώνει ότι δεν είναι άμεσος παράγοντας, αυτό δεν σημαίνει ότι έμμεσα δεν αποτελεί κριτήριο αξιολόγησης. Ωστόσο, ο χρόνος παραμονής αποτελεί ένα στοιχείο που μαζί με το ποσοστό εγκατάλειψης μπορεί να μας κατευθύνει σε σχέση με το πιο περιεχόμενο, δίνοντας μας στοιχεία στο τι είναι αυτό που στον ιστότοπο αποδίδει και τι είναι αυτό που δεν αποδίδει. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι αποτελεί και χαρακτηριστικό για την κατάταξη στην Google. Συνεπώς, ο τρόπος αλληλεπίδρασης δεν αποτελεί κριτήριο αλλά ένα σημαντικό μέσο μέτρησης.

Αν και η Google ανανεώνει συχνά τον αλγόριθμο της, μια νέα αλλαγή η οποία θα προσαρτούσε τον χρόνο παραμονής στην ιστοσελίδα ως παράγοντα κατάταξης δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Παρά ταύτα, καλό είναι να έχουμε συχνή επαφή με τις μετρήσεις που σχετίζονται με τον χρόνο καθώς μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε περισσότερα σχετικά με το αν φαίνεται ενδιαφέρον ή όχι στους χρήστες.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να λαμβάνεται πρώτοι τα τελευταία κείμενα του blog μας, μπορείτε να κάνετε εγγραφή στο Newsletter μας εδώ