fbpx

Digital Marketing & Τουρισμός 2022

Digital Marketing & Τουρισμός 2022

Πως το Digital Marketing μπορεί να ωφελήσει τον Ελληνικό τουρισμό;

Ο Ελληνικός τουρισμός μπαίνει στην πιο κρίσιμη περίοδο. Οι τελευταίες προβλέψεις κάνουν λόγω για ολική επάνοδο του Ελληνικού τουρισμού που θυμίζουν την ανοδική κλίση που είχε πάρει ο κλάδος προ Κορονοϊού. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ (Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) τα τουριστικά έσοδα πιθανότατα θα έχουν μια αύξηση έως και 10% σε σχέση με το 2019. Οι κρατήσεις δωματίων, η τεράστια αύξηση στην λιμανική προσέλευση κρουαζιερόπλοιων σε τουριστικούς προορισμούς αυξάνει κατά πολύ την τουριστική κίνηση και τις προσδοκίες από πολλά κανάλια αφίξεων.

Με αφορμή την επάνοδο του Ελληνικού τουρισμού, θα κάνουμε μια ανάλυση που θα αναδείξει τα οφέλη που έχει το Digital Marketing για τον τουρισμό. Θα αναλύσουμε δηλαδή, πως ο ψηφιακός μετασχηματισμός οποίος έχει εκθετική τάση την περίοδο του κορονοϊού επηρέασε τις τουριστικές επιχειρήσεις αλλά και κατά πόσο αυτός μπορεί να βοηθήσει στην έκρηξη των πωλήσεων τόσο των τουριστικών καταλυμάτων αλλά και του επισιτισμού. Συγκεκριμένα θα εστιάσουμε στο πώς η διαφήμιση μπορεί να είναι λειτουργική κάνει και να κάνει μια επιχείρηση όχι μόνο να ορθοποδήσει μετά από μια κρίση ΑΛΛΑ να ξεχωρίσει.

Γιατί είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ το Digital Marketing πλέον σε τουριστικές επιχειρήσεις;

Η πανδημία του Covid αλλά και τα οικονομικά κατάλοιπα της χρηματοοικονομικής κρίσης, έχουν αφήσει το στίγμα τους στην χώρα μας. Ο τουρισμός εκ των έσω αν και αποτελεί φυσικά ένα σημαντικό κομμάτι για τον Ελληνικό τουρισμό, αποτελεί ωστόσο ένα μέρος του. Πλέον, οι τουριστικές αφίξεις από το εξωτερικό μπορούν να κάνουν μια τουριστική επιχείρηση να αυξήσει τρομακτικά τα κέρδη της σε σχέση με το παρελθόν. Δυνητικοί πελάτες από χώρες με υψηλά εισοδήματα μπορούν να καταναλώσουν αρκετά χρήματα σε επιχειρήσεις επισιτισμού αλλά και τουριστικών καταλυμάτων.

Ωστόσο, πως μπορεί επιχείρηση σου να καρπωθεί τα οφέλη αυτά, να είναι αυτή που θα ξεχωρίσει στον ανταγωνισμό; To digital marketing, μέσα από τις διάφορες δυνατότητες και πλατφόρμες του, μπορεί να σε κάνει  να ξεχωρίσεις.

Πως όμως;

Πέρα από το παραδοσιακό μάρκετινγκ όπως, οι εξωτερικοί πωλητές στα μαγαζιά (κράχτες), καλή τοποθεσία κ.α., το διαδίκτυο σου δίνει την δυνατότητα να ξεχωρίσεις. Μια από αυτές τις δυνατότητες μπορείς να εκμεταλλευτείς, είναι τα Google Ads. Google Ads και τουρισμός, πάνε μαζί. Φαντάσου τώρα ότι είσαι τουρίστας και βρίσκεσαι προς τον προορισμό σου και δεν έχεις κλείσει ακόμα δωμάτιο. Πιθανότατα η πρώτη σου επιλογή θα είναι να πληκτρολογήσεις στην Google κάτι σχετικό, όπως:

Hotels Mykonos

Ακόμα, αν πάμε το ταξίδι πιο πίσω, αυτή η αναζήτηση μπορεί να έχει ξεκινήσει πριν πάρει αεροπλάνο, πλοίο, τρένο, όταν βρίσκεται στο σπίτι του. Το σπίτι του επίδοξου πελάτη μπορεί να είναι στον Βόλο, στην Αθήνα αλλά και στο Dubai, όπου πιθανότατα μπορεί να προτιμούσες να είναι πελάτης σου(πιθανότατα λόγω εισοδήματος).

Τα Google Ads αλλά και άλλες πλατφόρμες, έχουν την δυνατότητα να οδηγήσουν την επιχείρηση σου μέσα από μια κατάλληλη στρατηγική για εσένα, ακόμα και να στοχεύσουν σε πελάτες που ήταν διστακτικοί μέσω τεχνικών Remarketing. Επιπρόσθετα, μέσα από άλλες πλατφόρμες όπως το Facebook μπορούν να γίνουν προσωποποιημένες διαφημίσεις που μπορούν να φέρουν περισσότερους πελάτες. Αντίστοιχα, όπως κάποιος που ψάχνει ένα δωμάτιο, μπορεί να ψάχνει και ένα κατάστημα με τοπικά εδέσματα, μια ταβέρνα-εστιατόριο αλλά και αναμνηστικά είδη. Γιατί το κατάστημα-επιχείρηση σου να μην είναι αυτό/αυτή που θα επιλέξει;

Το Digital Marketing όμως σου δίνει την δυνατότητα αυτή

Γιατί να διαφημιστώ ενόψει τουριστικής σεζόν;

Ανάλογα με το είδος της επιχείρησης σου, η διαφήμιση είναι πλέον απαραίτητη καθώς το διαδίκτυο αποτελεί το πρώτο κανάλι, ειδικά για τουρίστες από εξωτερικό όπου αναζητούν στέκια διατροφής, ένδυσης και άλλου είδους τουριστικά μαγαζιά. Η δυνατότητα διαφήμισης θα βοηθήσει έτσι ώστε:

  • Να αποκτήσεις πλεονέκτημα σε σχέση με τους ανταγωνιστές σου
  • Να βρουν το κατάστημα σου εύκολα
  • Να προσεγγίσεις πελάτες από διαφορετικές τοποθεσίες
  • Να στοχεύσεις στο κοινό που θέλεις ως πελάτες

Τουρισμός και Digital Marketing: Ποιους μπορεί να ωφελήσει;

Στην ερώτηση «αν μπορούν όλες οι επιχειρήσεις να κάνουν Digital Marketing η απάντηση είναι καταφατική. Σε όλο το ταξίδι ενός επίδοξου «καταναλωτή» τουρίστα, μπορείς να επέμβεις και να τον προσελκύσεις. Είτε πρόκειται για μαγαζί εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια κ.α.) είτε για είδη λιανικού εμπορίου, μαγαζιά ενοικίασης οχημάτων, τουριστικά καταλύματα κ.α., η διαφήμιση μπορεί να σε ωφελήσει να αναδείξεις τα πλεονεκτήματα καθώς και το προϊόν ή υπηρεσία σου με εύστοχο, διακριτικό τρόπο. Η τουριστική ανάγκη για κάτι άμεσο, προκύπτει από την πληροφόρηση που έχει για να κάνει μια επιλογή. Το digital marketing μας δίνει την δυνατότητα να έχουμε την πληροφόρηση αυτή και γίνουμε η NO1 επιλογή.

 

Τι πρέπει να προσέξω πριν επενδύσω στην διαφήμιση;

Η επιλογή των κατάλληλων συνεργατών αλλά και η σχεδίαση ενός στοχευμένου Marketing plan που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της επιχείρησης μπορεί να εκτοξεύσει τις πωλήσεις. Εντούτοις, ο σχεδιασμός ενός ολοκληρωμένου πλάνου θα σας βοηθήσεις να:

  • Αναδείξετε το δυνατό σας σημείο
  • Να εντοπίσετε και κρύψετε τις αδυναμίες σας
  • Να βρείτε ευκαιρίες σε κοινό και αγορές που θέλετε αν απευθυνθείτε
  • Να αναγνωρίστε και ξεχωρίσετε από τους ανταγωνιστές σας

Πως μπορώ να ξεχωρίσω μέσω μιας διαφήμισης;

Αρχικά, μέσω διαφημίσεων μπορείτε όχι μόνο να προωθήσετε μια επιχείρηση αλλά να αναδείξετε πολλά περισσότερα. Μια αφήγηση (storytelling) μπορεί να καλλιεργήσει και να προσελκύσει τα άτομα που επιθυμείτε. Αν π.χ. επιθυμείτε να προσελκύσετε νέο κόσμο και φοιτητές, μια διαφημιστική αφήγηση θα πρέπει να περιλαμβάνει το αίσθημα της διασκέδασης, της χαλαρότητας αλλά και φυσικά να αναδεικνύει τα χαρακτηριστικά τα οποία ένας πελάτης θα σας επιλέξει, δηλαδή τους λόγους για να το κάνει (π.χ. τιμή, ποικιλία). Από την άλλη ανάλογα με το πόσο luxury ή ποιοτική είναι υπηρεσία σας, μπορείτε να απευθυνθείτε σε ένα άλλο κοινό καλλιεργώντας το αίσθημα της ασφάλειας, της ποιότητας των υπηρεσιών αλλά και φυσικά της μοναδικότητας της εμπειρίας που θα αποκτήσουν.

Νέες τάσεις σε σχέση με το Marketing Τουρισμού

 

Video Marketing

Σημαντικό, πέρα από τις διαφημίσεις με κείμενο, είναι να εκμεταλλευτείτε τις δυνατότητες του Video Marketing. Τα προωθούμε video μπορούν να προωθήσουν καλύτερα ένα μήνυμα και να μεταδώσουν πιο παραστατικά και με ακρίβεια αυτό που θέλετε να αφηγηθείτε. Ακόμα, τα διαφημιζόμενα βίντεο στο YouTube, μπορούν να παράγουν με διακριτικό τρόπο περιεχόμενο το οποίο μπορεί να προσελκύσει ακόμα περισσότερους θεατές. Όπως βλέπουμε στο παρακάτω το οποίο έχει προωθήσει η εταιρία της Aegean πριν μερικά χρόνια, αναδεικνύεται με έναν αστείο και ξεχωριστό τρόπο, η φιλικότητα, η θερμότητα και η φιλοξενία αλλά και ο Ελληνικός τρόπος. Γιατί το επόμενο βίντεο να μην είναι το δικό σου;

Το (Local) SEO είναι εδώ για εσάς

Επίσης, αν έχετε ιστοσελίδα, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε το SEO και να γράψετε στο section “blog” της για τα προϊόντα σας ή την υπηρεσία σας. Η προσεκτική συγγραφή με κανόνες SEO μπορεί να οδηγήσει στην πρώτη σελίδα αναζητήσεων. Αυτό, μπορεί να φέρει και άλλους νέους πελάτες καθώς και να γίνει πιο γνωστή την υπηρεσία σας. Ακόμα, το Local SEO (δες περισσότερα) και οι διάφορες τεχνικές που μπορούν να εφαρμοστούν, μπορούν να φέρουν το Page της επιχείρηση σας ψηλότερα στις σελίδες αναζήτησης, κάτι που θα σας κάνει να ξεχωρίστε σε σχέση με τους τοπικούς ανταγωνιστές σας.

Local SEO

MicroInfluencers, Tik Tok στο Τουριστικό Μάρκετινγκ

H επένδυση στην διαφήμιση σε συνδυασμό με την συνεργασία με έναν micro-influencer μπορεί να αποτελέσει εξαιρετική επιλογή. Τα Brand που επενδύουν σε τέτοιες συνεργασίες, δείχνουν να έχουν μεγάλη επιστροφή επένδυσης. Ακόμα, αναδυόμενες πλατφόρμες όπως το Tik Tok αλλά και η συνεργασίες με αναδυόμενους Influencers μπορούν να εκτοξεύσουν τις πωλήσεις ή τα προϊόντα σου σε συνδυασμό με παραγωγή ενδιαφέρον βίντεο-υλικού όπως το παρακάτω:

https://www.youtube.com/shorts/r3euYaZcNYU

Ο καλός ταξιδευτής δεν έχει σταθερά σχέδια και δεν έχει καμιά πρόθεση να φτάσει κάπου εκ των πρότερον. Κάνε εσύ αυτό που πρέπει για να τον  φέρεις κοντά. Η διαφήμιση δεν είναι μόνο ένα εργαλείο αλλά το ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ όπλο όχι μόνο για να μεγιστοποιήσεις τις πωλήσεις σου αλλά και να γίνεις ορατός σε όλο και περισσότερους δυνητικούς πελάτες. Ποικιλία λύσεων, ανάδειξη του συγκριτικού πλεονεκτήματος και έμφαση στην μοναδικότητα της υπηρεσίας που προσφέρεται, είναι μόνο μερικά από τα πλεονεκτήματα του προσφέρει το Digital Marketing.

Αν θέλεις και εσύ να μην είσαι ο ένας από τους πολλούς ΑΛΛΑ ο ΕΝΑΣ, η επένδυση στην διαφήμιση μπορεί να σε κάνει το Νο.1.