fbpx

6 Marketing Trends 2024

Μάρκετινγκ Trends 2024

Το 2023 φεύγει και το 2024 έρχεται, φέρνοντας νέα Marketing Trends. Μερικά εξ αυτών δεν είναι και τόσο «νέα» αλλά σε σχέση με την εκθετική τους πορεία την προηγούμενη χρόνιά, αναμένεται να κυριαρχήσουν.

Στο πλαίσιο αυτό, οι εξελίξεις στην AI τεχνολογία έχουν επηρεάσει έντονα και το Digital Marketing, φέρνοντας τα πάνω κάτω. Είτε πρόκειται για Ψηφιακό Μάρκετινγκ είτε για Παραδοσιακές εκδοχές του, εργαλεία όπως το Bard AI και το Chat GTP ήταν η αφετηρία για να αναδυθούν ολοένα και περισσότερα εργαλεία δημιουργίας περιεχομένου. Επιπρόσθετα, οι διαφημιστικές πλατφόρμες όπως τα Google Ads ενισχύονται με νέα είδη καμπανιών, όπως την Demand Gen που αυτοματοποιεί εργασίες στόχευσης μέσω AI.

Επιπλέον, οι χρήστες, φέρονται να μεταβάλουν τις προτιμήσεις τους σε σχέση με το περιεχόμενο που καταναλώνουν αλλά και στον τρόπο που φιλτράρουν τις διαφημίσεις. Η άνοδος του Video σε πολλές πλατφόρμες επηρέασε σε σημαντικό βαθμό τον τρόπο «κατανάλωσης» περιεχομένου. Εν συντομία, οι καταναλωτές σκέφτονται πιο έξυπνα και δρουν λιγότερο ασυναίσθητα, δεδομένου ότι όλο και περισσότεροι έχουν εξοικειωθεί με τις ηλεκτρονικές αγορές. Αυτό δημιουργεί μια καταναλωτική συνεπαγωγή, όπου απαιτεί πιο ιδιαίτερους και ευφάνταστους τρόπους σε σχέση με τις διαδικασίες μάρκετινγκ και στόχευσης.

Στο κείμενο που θα ακολουθήσει θα περιγράψουμε μερικά από τα βασικά trends που θα απασχολήσουν τον χώρο του Μάρκετινγκ το 2024. Το AI (Artificial Intelligence), το eco-friendly marketing(green marketing), το Voice Content, το video marketing, το Influencer Marketing 2.0 καθώς και το εξατομικευμένο Μάρκετινγκ είναι μόνο μερικά εξ αυτών που θα επηρεάσουν περισσότερο τον χώρο.

Voice content

Τα τελευταία χρόνια η δημιουργία γραπτού περιεχομένου έχει υποχωρήσει. Η κυριαρχία του βίντεο και η ανάδυση social media όπως το Tik Tok έχει. Αρκετές ιστοσελίδες ψάχνουν ολοένα και νέους τρόπους να προσεγγίσουν το κοινό τους. Μια λύση στο παραπάνω αποτελεί και η είσοδος των natural readers”. Συγκεκριμένα, πολλά κείμενα που απευθύνονται στο κοινό που θέλουμε να στοχεύσουμε, μπορούν να γίνουν ανάγνωση από ένα εργαλείο (widget, plugin, extensions). Το αποτέλεσμα θα είναι διττό. Από την μια ο χρήστης θα μπορεί να έρθει σε επαφή και να πληροφορηθεί σε σχέση με το κείμενο με έναν ιδιαίτερο τρόπο και από την άλλη θα μπορεί να προσελκύσει ένα κοινό το οποίο αδυνατεί να συγκεντρωθεί και να διαβάσει κείμενα.

Η ανάπτυξη των εργαλείων αυτών με την συνεισφορά της AI τεχνολογίας, τα έχει κάνει ολοένα και πιο περιζήτητα. Είτε πρόκειται για ειδησεογραφικά media είτε για μέσα που δημιουργούν content με στόχο την αλληλεπίδραση, εργαλεία όπως το Natural Reader μπορούν να προσελκύσουν νέο κοινό.

Το παραπλανητικό μάρκετινγκ καθώς και click-bait τεχνικές αποτελούν μέρος της «αρχαιολογίας» του μάρκετινγκ, καθώς τα Brand που χρησιμοποιούν τέτοιες προσεγγίσεις μπορεί να έχουν αρνητικά αποτελέσματα σε σχέση με το brand.

Eco-friendly Marketing: Γιατί είναι αναγκαίο;

Τα τελευταία έτη, οι καταναλωτές δείχνουν να αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη περιβαλλοντική συνείδηση. Μεγάλες περιβαλλοντικές καταστροφές, όπως και αυτές που συνέβησαν στην χώρα μας το 2023, προσανατολίζουν την αγορά προς οικολογικές προσεγγίσεις σε σχέση με το packaging, την επένδυση σε προϊόντα που δεν έχουν τοξίνες,  βιοδιασπώμενα υλικά κ.α.

Τι σχέση έχει όμως η eco-friendly πολιτική της εταιρίας και ενός brand με την μάρκετινγκ στρατηγική;

Στο πλαίσιο αυτό, η προώθηση της πολιτικής της εταιρίας η οποία υιοθετεί eco-friendly υλικά και συσκευασίες, προβαίνει σε δράσεις που ενισχύσουν την περιβαλλοντική συνείδηση, είναι κάτι ωφέλιμο για την εικόνας της. Ακόμα, πρωτοβουλίες που ενισχύουν το “food & clothe waste” θα μπορούσαν να βοηθήσουν ένα brand και φυσικά θα μπορούσαν να δώσουν κίνητρο σε ένα νέο αναδυόμενο κοινό το οποίο στηρίζει οικολογικά σχήματα και προσπάθειες. Αν αναλογιστούμε τα παραπάνω, αρκετά brand αναμένεται να ακολουθήσουν την κατεύθυνση αυτή, έτσι ώστε να μπορέσουν να προσελκύσουν ολοένα και περισσότερους πελάτες που ενδιαφέρονται για brands τα οποία υιοθετούν «οικολογικές πολιτικές».

Influencer Marketing

Η έκρηξη των influencers στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια αλλά και η αποτελεσματική συμμετοχή τους σε καμπάνιες εταιριών, έχει ανάψει μια θρυαλλίδα στο πλαίσιο των προωθητικών ενεργειών. Αυτό που ονομάστηκε άτυπα Influencer Marketing 1.0 αφορούσε κυρίως άτομα τα οποία είχαν ένα κοινό και ασκούσαν έντονη επίδραση διαδικτυακά. Συνήθως, η προσέγγιση αυτή ήταν πιο αυθόρμητη. Ωστόσο, αρκετοί από τους influencer ( οι οποίοι είναι και creators) συμμετείχαν και σε διαφημιστικές καμπάνιες για εταιρίες στο διαδίκτυο είτε μέσα από το προφίλ τους είτε μέσω από το brand της επιχείρησης. Πολλά brand, ειδικά αυτά που αφορούν στοιχηματικές εταιρίες (ΟΠΑΠ, Novibet κ.α.), λόγω περιορισμών στην άμεση διαφημιστική προώθηση προϊόντων από τον ΕΕΕΠ, έχουν επενδύσει αρκετά σε έμμεσες καμπάνιες ενημέρωσης με δημοφιλής Influencers.

Ωστόσο, η μεγάλη διαφορά από το Influencer Marketing 1.0 στο 2.0 έχει να κάνει στο ότι οι Influencers συμμετέχουν σε όλο το οικοσύστημα Μάρκετινγκ. Τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει συμμετοχή σε διαφημιστικά στην τηλεόραση, διαφημίσεις με έντυπο υλικό, Banners και Posters σε υπαίθριες ταμπέλες κ.α.

Το 2023 αρκετά Brands είχαν επικεντρωθεί σε influencers σε σχέση με τα social media τους. Το 2024 αναμένεται να ενταθεί η ένταξη των Influencers, όχι μόνο σε επί πληρωμή η οργανικές διαφημίσεις στα social media αλλά σε στο σύνολο της στρατηγικής Marketing αρκετών brands.

Το Video Marketing στην κορυφή

Η εκρηκτική άνοδος του TikTok δεν θορύβησε μόνο τα υπόλοιπα social media και τις διαφημιστικές πλατφόρμες αλλά αναστάτωσε και τον χώρο του Μάρκετινγκ. Αυτή η αναστάτωση ήδη από φέτος μετασχηματίσθηκε σε συνήθεια για πολλά brand. Το νέο κοινό, φαίνεται να προσανατολίζεται σε πλατφόρμες και social με video περιεχόμενο όπως το YouTube και το Tik Tok. Επίσης, η Meta με το Instagram και το Facebook, εμπλούτισε σε πολλά σημεία των δυο social την αλγοριθμική προώθηση Video περιεχομένου.

Το Video δίνει την ευκαιρία σε πολλά Brands να επικοινωνήσουν και να διατελέσουν πολλούς σκοπούς με έναν άμεσο τρόπο. Είτε πρόκειται για υπηρεσία είτε για προϊόν, το video μπορεί να βοηθήσει ένα Brand με δημιουργικό τρόπο να αναδειχθεί, πολλές φορές χωρίς καθόλου διαφήμιση. Κάτι τέτοιο το επιβεβαιώνουν και οι στατιστικές έρευνες, όπου πλειονότητα των Marketers επιβεβαιώνουν ότι τα βίντεο έχουν πολλαπλά οφέλη σε επίπεδο ROI αλλά και ότι οι καταναλωτές επιθυμούν να δουν περισσότερα βίντεο από τα brand.

Εξατομικευμένο Μάρκετινγκ και στόχευση

Οι εξελίξεις στο χώρο των ηλεκτρονικών αγορών καθώς και είσοδος σε μια νέα διαδικτυακή πορεία εν μέσω του AI, κάνει πιο ανταγωνιστικό το στίβο των εμπόρων. Πολλές πλατφόρμες όπως αναφέραμε παραπάνω, έχουν εισάγει καμπάνιες που προωθούν lookalike audiences στο πλαίσιο μιας έξυπνης ανάλυσης δεδομένων. Συγκεκριμένα, μέσω AI τεχνολογιών προσφέρεται η δυνατότητα για πιο εξατομικευμένες προσεγγίσεις, χρησιμοποιώντας δεδομένα με σκοπό να προβλέψουν και να προωθήσουν αντίστοιχες διαφημίσεις. Οι αλγόριθμοι διά μέσω της μηχανικής μάθησης δίνουν την ευκαιρία για πιο εξατομικευμένες διαφημίσεις.

Επιπλέον, μέσω της ανάλυσης δεδομένων από ένα brand, τα αποτελέσματα αυτών θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ακόμα σε καταστήματα. Πιο αναλυτικά, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε posters, διαφημιστικά banners και flyers με στόχο να εξατομικεύσουν μέσω διαφημίσεων πληροφορίες και να προσελκύσουν περισσότερο καταναλωτικό κοινό.

Γενικότερα, αναμένεται κατά το 2024 μεγαλύτερη προσαρμογή των περισσότερων Brands σε διαδικασίες εξατομικευμένων διαφημίσεων.

Voice Search: Ομολόγησε Siri

Άλλο ένα Trend για το 2024 αναμένεται να είναι το Voice Search (αναζήτηση και συνομιλία διά μέσω της φωνητικής εντολής). Μέχρι και σήμερα, αρκετοί χρήστες παγκοσμίως χρησιμοποιούν το Voice Search. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του Oberlo, το 50% του πληθυσμού των Η.Π.Α (από τους χρήστες smartphone) χρησιμοποιούν voice search καθημερινά.Πως όμως το voice search σχετίζεται με το Μάρκετινγκ; Οι S.E.O διαδικασίες που αποτελούν μέρος του Digital Marketing. Κατά συνέπεια, οι απαιτήσεις της Google και των άλλων μηχανών αναζήτησης προϋποθέτουν από τις ιστοσελίδες να είναι S.E.O oriented. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι μέσα από τεχνικές διαδικασίες (Schema Markup, HTML Structure) αλλά και διεργασίες περιεχομένου, ο αλγόριθμος των μηχανών αναζήτησης και κατά συνέπεια οι Crawlers  αντιλαμβάνονται λέξεις κλειδιά που σχετίζονται με ένα page. Η αρχειοθέτηση καθώς και η σωστή ευρετηρίαση δίνει την ευκαιρία να πολλαπλασιαστεί η ευρετηρίαση μιας ιστοσελίδα καθώς το περιεχόμενο θα εμφανίζεται  υψηλότερα στις αναζητήσεις, με πληροφορίες που μπορούν να επιλεχθούν από chatbot (Siri, Alexa) στο πλαίσιο των «έξυπνων» αναζητήσεων τους.H επιθυμία για αναζήτηση γρήγορων απαντήσεων από τους χρήστες καθώς και η ολοένα και πιο εκτεταμένη χρήση του Voice Search, αναμένεται να επιταχύνει την αξιοποίηση του από χρήστες.

Συμπεράσματα

Συνοψίζοντας, το AI αναμένεται να κυριαρχήσει σε πολλές πτυχές του ψηφιακού μάρκετινγκ και όχι μόνο. Η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να συνεχίσει την εκθετική εξελικτική της πορεία και φυσικά να επηρεάζει όλο και περισσότερο τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις προωθούν προϊόντα και υπηρεσίες. Επιπλέον, το eco-friendly marketing αναμένεται να λάβει περισσότερο προσοχή το 2024 από τα brands. Καθώς οι καταναλωτές γίνονται όλο και πιο ευαισθητοποιημένοι σε περιβαλλοντικά ζητήματα, eco-friendly καμπάνιες που διεγείρουν τους καταναλωτές, μπορείς να ωφελήσουν ένα brand και να προσελκύσουν νέο δυνητικό καταναλωτικό κοινό.Στο πλαίσιο αυτό, το video marketing και ιδιαίτερα τα short-form videos (Reels, YouTube Shorts) καθώς και το Influencer Marketing αναμένεται να έχουν σημαντική επιρροή και το 2024.  Επιπλέον, το εξατομικευμένο μάρκετινγκ καθώς και το voice search από μέρος τους θα αποκτήσουν μεγαλύτερο βάρος το νέο έτος. Από την μια, οι εξατομικευμένες διαφημίσεις σε επίπεδο Digital Marketing, μπορεί να προσφέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα σε διαφορετικά κοινά και από την άλλη το Voice Search να δώσει ώθηση σε εταιρίες να επενδύσουν στο SEO τους με στόχο να «εκμεταλλευτούν» την άνοδο του Voice Search.Το 2024 αναμένονται ενδεχομένως και άλλα Trends στο χώρο του Μάρκετινγκ, όπως η πιθανά εκτεταμένη είσοδος του Augmented & Virtual Reality. Παρά ταύτα, λόγω της επιβράδυνσης των εξελίξεων το 2023, δεν συμπεριλήφθηκε στα παραπάνω trends.Με εκείνα και με τούτα, ο χώρος του Ψηφιακού και Παραδοσιακού Μάρκετινγκ θα έχει έντονη επιρροή όπως όλα δείχνουν και το 2024. Στο πλαίσιο αυτό, η ικανότητα προσαρμογής θα είναι αρκετά σημαντική, καθώς θα επηρεάσει την απόδοση που θα επέλθει από την στρατηγική μάρκετινγκ πολλών επιχειρήσεων.

Αν ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα για τα Marketing Trends του 2023 μπορείτε να δείτε το άρθρο μας εδώ. Επιπλέον, αν ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα σε σχέση με Marketing Trends του 2022 μπορείτε να δείτε το σχετικό άρθρο εδώ.